Test BMW S 1000 R. Výrobca vdov

BMW Motorrad v roku 2009 predstavilo trhu svoj cestný superšport S 1000 RR. Nielen že sa stal konkurenciou japonským strojom, on ich začal drviť jazdnými vlastnosťami a technológiami. Japonci sa museli posnažiť, aby boli opäť na podobnej úrovni s ich motorkami. Potom prišiel ďalší krok v  2014: BMW S 1000 R – naháč priamo vychádzajúci z S 1000 RR.

Nemožno tvrdiť, že S 1000 R spravilo dieru do asfaltu a prebilo konkurenciu. Stále tu boli a sú Aprilia Tuono 1100 RR, potom preslávená CB1000R, alebo aj Yamaha MT-10, Monster od Ducati, atď. Zoznam schopnej konkurencie je siahodlhý. Ale mne učarovala práve S 1000 R, pretože ma s ňou spája ďalší nezabudnuteľný zážitok.

Kapitola I.

BMW S 1000 R. Prebratie výrobcu vdov

Celé to začalo týždeň dopredu, keď som si povedal, že už stačilo toho zakaždým zmoknúť. Kúpil som si teda kvalitnú nepremokavú kombinézu, celú v reflexnej žltej. Smial som sa oblohe do ksichtu a vedel so, že keď nepríde Irma, tak ma nič nezastaví. O týždeň na to, v zatiahnutý deň, som prebral motorku. Počasie v mobile hlásilo zamračenú oblohu, ale žiadnu kvapku. Tak som ani nepremýšľal nad kombinézou – dobre, možno trošku, ale hneď som to zmietol zo stola.

Naštartoval som ten umiernený motor z S 1000 RR. Pod riťou zhučalo 165 koní a z ladeného výfuku Akrapovič vyletel rešpekt. Nízky posed spolu s celkovým nízkym ťažiskom mi dodával odvahu, že to na nej nebude až tak strašidelné. Po pár oťukaniach, zistení, že predná brzda Brmbo (inak obchodný názov Brembo) poriadne hryzie do dvoch 320mm kotúčov a že plynová rukoväť vypúšťa démonov na ulicu, som sa vydal na 200km trasu.

Kapitola II.

Čo s horúčavou pod sedačkou a nádržou ??

Na cestách boli kolóny. Poznáme to, moc dlho sa ako motorkári nezdržíme medzi plechovkármi, ale nie je to plynulá jazda. A tak ako teplota motora rástla a rýchlosť sa znižovala, tak som začal cítiť väčšie a väčšie teplo na kolená a zadnicové polky. Malý ventilátor umiestnený na obrovskom chladiči oleja prevodovky a chladiacej kvapaliny motora stačí udržiavať teplotu tak, aby neprekročila kritické hodnoty. Ale nestíha odvádzať vzduch ďalej od konštrukcie a tak sa všetka horúčava začne kopiť v priestore nad motorom, ergo pod nádržou a sedačkou.

Nebol som oblečený v koži, ale dovolím si tvrdiť, že aj tak by to bolo cítiť. Riešenie? Jazdiť rýchlo, nech vzduch odvádza teplo, yeaaaaah – rýchlosť je riešením všetkého!

Princezná na hrášku by sa na podvozok poriadne sťažovala

Nie som ale princezná na hrášku a tak som vedel ten športovo tvrdý podvozok motorke odpustiť. Dokonca aj keď som zhodnotil, že ani bežný režim nedokáže odpružiť akúkoľvek nerovnosť bez toho, aby mi nehrkli zuby, aj tak som ten podvozok miloval zakaždým keď som potočil rukoväťou a ešte viac, keď som to klopil do zákruty. Je to podvozok na okruh, zmierte sa s tým už pred kúpou a tak nebudete mať s BMW S 1000 R žiadny problém. Jedine že by ste mali problémy s chrbticou, v takom prípade navštívte maséra a až potom si ju kúpte.

Aerodynamika je tip-top

Jazda na BMW R 1200 R nie je zlá, ani na R nineT, ale ten náporový vietor je jednoducho nepríjemný. BMW S 1000 R naproti tomu je vynikajúce v obtekaní vzduchu okolo jazdca. Prebralo totižto rám aj posed jazdca z RR-y. Malý nenápadný difúzor nad svetlometmi krásne rozráža náporový vzduch a jazdec sa dokáže uložiť na nádrž aj s prilbou a tak je zaručené výborné prúdenie vzduchu okolo neho.

Kapitola III.

(Ne)čakaný zvrat

Pri zdolávaní druhej stovky kilometrov trasy som v diaľke zbadal nejaké mračná. Tmavé a škaredé mračná a pršalo z nich. Hovoril som si, že to je mimo moju trasu. Nebolo. Drahý nepremok bol doma, kde plnil svoje reklamné sľuby a bol suchý. Zmokol som ako už dávno nie – naposledy s R nineT a R 1200 GS a …. . S motorkou sa už nedalo isť tak svižne, predsa len mokrá vozovka a dve kolesá nie sú vončo. Aj keď musím pochváliť elektroniku od BMW, ktorá sa vždy stará o výbornú kontrolu trakcie a spoluprácu všetkých mechanizmov na ich motorkách.

Kde si neúmerné zohrievanie zadočnicových poliek a kolien ? Nie je, s chladným počasím sa vytratilo. Je to opäť iba o mne a mojich mokrých slipoch, ktoré značne vychladli. Palivo došlo, nevydržalo ani 170km, ale je pravda, že som benzínom poriadne plytval. Inak by mal vydržať asi na 250km. Aspoň som na benzínke počkal, kým prejde ďalšia vlna dažďa. Tie inteligentné telefóny s ich hláseniami počasia sú pekne sprosté.

Vysušený, natankovaný. Hurá podrezať sa

V iný deň, keď bolo krajšie počasie a mal som opäť natankované som skúšal čo robí motorka pri zapnutej kontrole trakcie a čo bez. Na dvojke sa vie s kontrolou trakcie postaviť na zadné, ale tí čo sú ťažší odo mňa a dokážu moto poriadne zasadnúť, tak nemajú problém ju poriadne postaviť aj na trojke. Bez kontroly trakcie je to divá sviňa. Výrobca vdov na počkanie. Zabudnite, že to vypnete a budete čarovať so svojím zápästím. Na toto potrebujete už trošku väčšie skúsenosti. Akonáhle ste čo i len o pár stupňov naklopený a pridáte plynu viacej, ako je potrebné na hladké vybehnutie zo zákruty, motorka sa začne podrezávať. V tomto stave je ideálna akurát tak do rúk stuntridera, ktorý sa dokáže poriadne predviesť. Bože ako som to podrezávanie miloval, ešte viacej ako tie ostatné kvality tejto BMW S 1000 R.  Pneumatiky tak aj chúďatká vyzerali, ale berte ich ako spotrebný tovar na tomto stroji.

Kapitola IV.

Ľadvinka a jej úzka riťka

Za všetko mala BMW S 1000 R vyniakjúce hodnotenie. Ostávalo posledné, zistiť ako sa osvedčí u spolujazdkyne. Jazdcov aj spolujazdcov posed je typický yogurtovský, teda zo superšportu. To čo sa vzadu nad kolesom tvári ako sedačka sú v skutočnosti trojuholníkové tangá s 0,5cm vrstvy tvrdeného polystyrénu. Ľadvinka sa neustále sťažuje na nepohodlie, chcela by často robiť prestávky, vyhovára sa pritom nezmyselne na stŕpnutie zadku. Počas jazdy je pri tom kvôli geometrii motorky celú dobu celá zvalená na jazdcovi. Mňa začali bolieť ruky a aj keď som navyknutý na záťaž predlaktí z motokrosu, toto bolo moc. Preto mám odporúčanie: nechajte tam tie trojuholníkové tangá neobsadené, dobre vyzerajú. Ale neberte na ne spolujazdkyňu a už vôbec nie na dlhší výlet a to bez ohľadu na to akú úzku má riťku (ľadvinka, nie motorka).

Záver

Tak vynikajúco ovládateľnú motorku a pri tom tak výkonnú a (pri zapnutej kontrole trakcie) pomerne dobre čitateľnú motorku som dávno nejazdil. Nie je vhodná na dlhé cestovanie skrz jej presný a športovo tvrdý podvozok, ale je predurčená na okruhy, kde si môžete merať kolá. Ak nechcete zabijaka S 1000 RR, ale pri tom nechcete ani výletníckeho naháča, je toto stroj určený pre Vás. Je to divá sviňa, ale určite ju chcete každý večer zatvárať v chlieviku a na druhý deň s ňou ísť na pašu.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.