Nové BMW F 750 GS a F 850 GS

Už od svojho debutu v roku 2007 sú modely GS rady F predstaviteľmi prémiových jazdných zážitkov v typickom duchu “Made by BMW Motorrad” a patrí medzi zástupca segmentu Adventure strednej triedy. Rovnako ako predtým, aj teraz skratka GS stelesňuje dokonalú syntézu optimálnych vlastností pre cesty na dlhé vzdialenosti, kombinovanú so športovou dynamikou a špičkovými terénnymi vlastnosťami. Stručne povedané: BMW GS je dokonalým spoločníkom na prieskum odľahlých kútov zemegule v sedle motocykla. Po takmer desiatich rokoch neustáleho vývoja tohto modelu sa spoločnosť BMW Motorrad teraz rozhodla svoje modely GS strednej triedy kompletne prepracovať v súlade s cieľom vytvoriť dokonalý motocykel, ktorý je ešte jednoduchšie na ovládanie a pohodlnejšie, či už je využívaný pre športovú jazdu po spevnených komunikáciách, na cesty s batožinou a spolujazdcom, alebo na dobrodružné výlety do terénu.

Nové BMW F 750 GS a F 850 GS

Nové BMW F 750 GS a F 850 GS ešte viac než ich predchodcovia mieri na svoju osobitú klientelu. F 750 GS je určené všetkým jazdcom, ktorí uprednostňujú vzhľad a koncepčné poňatie cestovného endura v kombinácii s nízko umiestneným sedlom, vysokým výkonom, nízkymi nákladmi a všestrannými schopnosťami. Naproti tomu nové F 850 ​​GS, ktoré okrem vyššie spomínaného ponúka vyšší výkon a krútiaci moment, oplýva ešte väčším zameraním na cestovanie, doplneným o špičkové schopnosti v teréne.

 

Galéria umiestnená pod článkom

Nový výkonný radový dvojvalec s dvoma vyvažovacími hriadeľmi a intervalom zapaľovania 270 ° pre optimalizovaný hladký chod motora a emotívny zvuk

Vývojári dosiahli silného a emocionálne príťažlivého zvuku tým, že použili kľukový hriadeľ s ojničnom čapmi odsadenými o 90 ° a interval zapaľovanie 270 °. Nežiaduce vibrácie nového motora sú absorbované dvoma vyvažovacími hriadeľmi.

Hlavným cieľom vývoja bolo zvýšiť výkon motora aj jeho krútiaci moment. Okrem toho konštruktéri venovali zvýšenú pozornosť tiež zníženie spotreby paliva. Objem spaľovacích priestorov nového motora činí 853 cm3 (v porovnaní s 798 cm3 predchádzajúceho modelu), čo predstavuje vŕtanie 84 mm a zdvih 77 mm. S výkonom 57 kW (77 k) pri 7500 1 / min a maximálnym krútiacim momentom 83 Nm pri 6000 1 / min dosahuje nové F 750 GS pôsobivé dynamiky. Nové F 850 ​​GS generuje výkon 70 kW (95 k) pri 8250 1 / min a krútiaci moment 92 Nm pri 6250 1 / min. Nové F 750 GS tak dosahuje maximálnu rýchlosť 190 km / h, zatiaľ čo F 850 ​​GS zvládne vyše 200 km / h.

Optimalizovaný vyvážený chod motora vďaka dvom oproti sebe sa otáčajúcim vyvažovacím hriadeľom, mazanie suchou skriňou

Kým torzné kmity predchádzajúcich modelov boli tlmené samostatným vyvažovákom namontovaným do stredu kľukového hriadeľa, nežiaduce vibrácie nového motora potláča dvojica vyvažovacích hriadeľov. Tieto dva proti sebe sa otáčajúce vyvažovacie hriadele sú usporiadané pred a za kľukovým hriadeľom, a to mierne pod úrovňou jeho osi, sú poháňané z ľavej strany čelnými ozubenými kolesami kľukového hriadeľa. V kombinácii s novo navrhnutým kľukovým hriadeľom a intervalom zapaľovania 270 ° dochádza k výraznému upokojeniu chodu motora, ktoré sprevádza úchvatný zvuk.

Aby sa zabránilo nežiaducim rotačným stratám a bola zaistená maximálna prevádzková bezpečnosť aj v tých najnáročnejších terénnych podmienkach, je motor nového BMW F 750 GS a F 850 GS vybavený mazaním so suchou skriňou, ktoré nevyžaduje samostatnú nádrž pre motorový olej. Prípadný olej unikajúci z hlavných ložísk zbieraný v odtokovej nádržke, ktorá je od olejovej vane oddelená tesnením.

Odtiaľ je mazivo neustále odčerpáva olejovým čerpadlom a tlačené do skrine prevodovky, odkiaľ samospádom stečie späť do olejovej vane, z ktorej olejové čerpadlo zásobuje mazací okruh. Vynikajúci terénny charakter sa odráža aj v kryte spodnej časti F 850 ​​GS, ktorý chráni olejovú vaňu pred poškodením.

Dva vačkové hriadele a zdvihákmi ovládaná štvorica ventilov na valec

V hlave valcov nových BMW F 750 GS a F 850 GS sú umiestnené dva rotujúce vačkové hriadele poháňané ozubeným remeňom. Tieto hriadele ovládajú štvoricu ventilov na každom z valcov pomocou ľahkých zdvíhatok s minimálnou zotrvačnosťou. Rozvodová reťaz je umiestnený na pravej strane motora.

Ventily sú dimenzované v súlade s optimalizovanými spaľovacími priestormi, čo má za následok najlepšie možné využitie výkonu a krútiaceho momentu, rovnako ako vyššia účinnosť motora. Sklon tesniacich plôch ventilu a sedla činí 11,2 stupňa na strane nasávania a 13,3 stupňa na strane výfuku. Ventily majú priemer 33,5 mm (sanie) a 27,2 mm (výfuk), kompresný pomer činí 12,7: 1.

Prenos hnacej sily prostredníctvom antihoppingovej spojky pre výrazné zvýšenie jazdnej bezpečnosti

Kompletný prenos hnacej sily nového BMW F 750 GS a F 850 GS bol tiež úplne prepracovaný. Primárny pohon na pravej strane motora je tvorený prostredníctvom ozubených kolies s čelným ozubením. Antihoppingová spojka s nastaviteľným chodom páčky vyžaduje zreteľne nižšia fyzickú námahu na ovládanie. To jazdci uľahčuje nielen ovládanie motocykla, ale takisto vedie k výraznému zníženiu krútiaceho momentu motora v prípade prudkého brzdenia a nutnosti rýchlo podradiť o niekoľko rýchlostných stupňov. Výsledkom je neblokovaný, voľne sa točiace zadné koleso, a teda vyššiu bezpečnosť jazdca.

Šesťstupňová prevodovka novo so sekundárnym pohonom na ľavej strane. Funkcia Shift Assistant Pro pre radenie bez spojky hore aj dole ako súčasť voliteľnej továrenské výbavy.
Hnacia sila je na zadné koleso prenášaná prostredníctvom šesťstupňovej prevodovky so sekundárnym pohonom, ktorý je teraz umiestnený na ľavej strane. V záujme zlepšenia jazdnej dynamiky prenáša novo skonštruovaná 6-stupňová prevodovka s optimalizovanými prevodmi krútiaci moment prostredníctvom
O-krúžkového reťaze umiestneného vľavo (predtým vpravo). Pre rýchle zmeny prevodových stupňov bez spojky teraz BMW Motorrad ponúka ako súčasť voliteľnej továrenské výbavy funkciu Shift Assistant Pro, ktorá je k dispozícii pre oba nové modely radu F.

Funkcia Shift Assistant Pre takisto výrazným spôsobom znižuje na sebe nezávislé pohyby jazdca a jeho spolujazdca, ktoré sú sprievodným javom pri bežnom radení cez spojku. Vďaka tomu je jazda na motocykli v tandeme oveľa pohodlnejšie. Funkcia Shift Assistant Pro tiež znateľne uľahčuje jazdu začiatočníkom a športovo zmýšľajúcim jazdcom, ktorí si teraz môžu užívať veľmi rýchle zmeny prevodových stupňov.

Výfukový systém umiestnený na pravej strane pre optimalizovaný komfort

Umiestnením sekundárneho pohonu na ľavej strane motocykla bolo možné presunúť výfukový systém nového BMW F 750 GS a F 850 GS na pravú stranu. Toto riešenie je výhodné vo chvíli, kedy je nutné ručne manipulovať s motocyklom, čo jazdec všeobecne robí zľava. Umiestnenie koncového tlmiča výfuku, ktorý sa teraz nachádza vpravo a je rovnako ako zvyšok systému vyrobený z nerezovej ocele, jazdci ponúka oveľa väčší priestor na manipuláciu s motocyklom a tiež znižuje nebezpečenstvo popálenín od rozpáleného výfuku. Nové modely F 750 GS a F 850 ​​GS možno tiež vybaviť športovým výfukovým systémom HP, ktorý je súčasťou ponuky voliteľnej továrenské výbavy.

Režimy jazdy “Road” a “Rain” plus štandardne dodávané systémy ABS a ASC zaručujú hŕbu jazdných zážitkov a vyššiu úroveň bezpečnosti. Jazdné režimy Pro sú k dispozícii ako voliteľná výbava.
Jazdnými režimami “Rain” a “Road” napĺňajú nové modely GS individuálne požiadavky jazdcov, zatiaľ čo kombinácia BMW Motorrad ABS a automatickej kontroly stability ASC zaisťuje vysokú úroveň bezpečnosti. Modely F 750 GS a F 850 ​​GS môžu byť z továrne vybavené voliteľnými prvkami, ako napríklad jazdnými režimami Pro – “Dynamic”, “Enduro” a “Enduro Pre” (posledný menovaný jazdný režim je k dispozícii len pre F 850 ​​GS) – rovnako ako dynamickú kontrolou trakcie DTC a systémom ABS Pro, umožňujúcim intenzívne brzdenie v zákrutách.

Nový oceľový mostový rám samonosné konštrukcie, optimalizované zavesenie a nové umiestnenie palivovej nádrže

Nový oceľový mostový rám samonosnej konštrukcie nových modelov GS radu F je vyrobený z hlubokotažených zváraných komponentov. V ráme je integrovaný dvojvalcový radový motor, ktorý funguje aj ako podporný element a ponúka výhody z hľadiska torznej tuhosti a robustnosti. Palivová nádrž bola pre optimálne vyváženie a vylepšené ťažisko umiestnená v klasickej polohe medzi sedlom a hlavicou konania.

Ostrejší GS profil vďaka viac muskulaturnímu vzhľadu

BMW F 750 GS a F 850 ​​GS sa vyznačujú úplne novým vzhľadom, ktorý sa opiera o dynamický, viac muskulatúrny dizajn. Okrem základnej verzie sú modely radu F k dispozícii aj v štýlových variantoch Exclusive. Štýlová variant Rallye je dostupná výhradne pre nové F 850 ​​GS a kladie osobitný dôraz na jeho terénne schopnosti.

Unikátna ponuka voliteľnej výbavy a Originálne príslušenstvo BMW Motorrad

Nové modely GS série F sú do predaja uvádzané s množstvom voliteľnej výbavy, ktorá je pre kategóriu stredne veľkých motocyklov unikátne. Či už ide o rôzne výšky sediel a veterných štítov, nový čelné LED svetlomet, voliteľnú konektivitu s farebným displejom či tiesňové volanie eCall, je zoznam fascinujúcich výbavových prvkov, vďaka ktorým majitelia môžu maximalizovať jazdné zážitky a bezpečnosť, v rámci kategórie stredne veľkých motocyklov v podstate nevyčerpateľný.

Nové BMW F 750 GS aj F 850 ​​GS je štandardne vybavené úplne novým prístrojovým štítom, ktorý vedľa radu kontroliek tvorí analógový rýchlomer a multifunkčný displej

Rýchle a ešte zreteľnejší informácie s minimálnym rozptyľovaním jazdca od diania pred ním ponúka nová voliteľná výbava, označovaná ako Connectivity. V nej je prístrojový štít tvorený 6,5palcovým farebným displejom. V spojení s integrovaným ovládaním prostredníctvom združeného ovládača BMW Motorrad ponúka jazdci rýchly prístup k funkciám motocykla a konektivity.

Výbava Connectivity umožňuje tiež telefonovanie a počúvanie hudby. Ak jazdec napríklad pripojí chytrý telefón a nasadí prilbu vybavenú komunikačným systém BMW Motorrad, pomocou TFT displeja získa rýchly prístup do histórie prehrávanej hudby a k funkciám telefónu. Tieto telefónne a multimediálne funkcie možno používať bez nutnosti inštalovať aplikáciu. Jazdec môže na cestách počúvať hudbu pomocou Bluetooth pripojenia.

Zadarmo ponúkané aplikácie BMW Motorrad Connected navyše ponúka praktickú šípkovú navigáciu zobrazovanú priamo na farebnom displeji, ktoré sa skvele hodí pre každodenné použitie. Aplikácia BMW Motorrad Connected je voľne dostupná v obchodoch s aplikáciami Google a Apple. Obsahuje rad ďalších atraktívnych funkcií, ako zaznamenávanie prejdených trás a zobrazovanie jazdných štatistík a informácií. Tieto základné informácie sú obzvlášť atraktívne pre motorkárov, ktorí jazdia pravidelne, alebo vyrážajú na krátke výlety naľahko a bez akéhokoľvek ďalšieho vybavenia.

Inteligentné tiesňové volania

Rýchla asistencia v prípade núdze: prvý systém “inteligentného tiesňového volania” pre stredne veľké motocykle je dostupný ako voliteľné továrenské vybavenie (v SR od 4Q / 2018).
Čo najrýchlejší pomoc účastníkom dopravnej nehody alebo v prípade núdze môže zachrániť ľudské životy. U nových BMW F 750 GS a F 850 GS je v ponuke voliteľná funkcia “inteligentného tiesňového volania” (v SR od 4Q / 2018), ktoré je teraz k dispozícii aj pre segment strednej triedy. Tento systém len navrhnutý tak, aby čo možno v najkratšom čase dostal pomoc na miesto nehody. Pokiaľ dôjde k núdzovej situácii alebo k nehode, dôjde súčasne k automatickému či manuálnemu spusteniu inteligentného tiesňového volania. Systém vyšle informácie o polohe motocykla a tým pádom aj súradnice miesta nehody do kvalifikovaného telefónneho centra BMW Call Center, ktoré následne informuje záchranné zložky. Zainteresovaná osoba môže s telefónnym centrom BMW Call Centrum komunikovať v jazyku, ktorý si vyberie. Služba eCall vyžaduje na spustenie záchrannej operácie pripojenie k mobilnej telefónnej sieti.

Ovládacia jednotka eCall je umiestnená na pravej strane riadidiel a je navrhnutá kompaktne a ergonomicky. Okrem krytom chráneného tlačidla SOS, ktoré slúžia na spustenie alebo zrušenie tiesňového volania, je súčasťou inštalácie tiež mikrofón a reproduktor.

Na základe prepracovaného systému senzorov, určeného na zistenie povahy nehody, systém eCall zohľadňuje tri možné scenáre. Prvým je automatická aktivácia, ktorá nastane v prípade vážneho pádu alebo nehody. Funkcia tiesňového volania sa aktivuje bez omeškania a o obeť / jazdca sa postará zamestnanec telefónneho centra BMW Call Center do doby, než príde záchranná služba. Druhou možnosťou je automatická aktivácia v prípade menších pádu alebo nehody. V takom prípade má dotknutá osoba možnosť stlačením tlačidla tiesňové volanie ukončiť. Treťou možnosťou je manuálne aktivácia stlačením tlačidla, napríklad ak je nutné privolať pomoc pre iného účastníka nehody. V takom prípade sa systém eCall spúšťa ručným stlačením tlačidla SOS na pravej strane riadidiel. Aj v tomto prípade má volajúci možnosť opätovným stlačením tlačidla tiesňové volanie ukončiť.

BMW F 750 GS a F 850 ​​GS 2018 – galéria

enduro 2018 moto TFT displej display

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.