MAN TGE na všetky typy ciest . Ďalšia obytná dodávka

Vnútropodnikové stredisko MAN Bus Modification Center v nemeckom Plauene, ktoré sa špecializuje na individuálne úpravy autobusov, pripravilo na medzinárodnú výstavu pre turizmus a rekreáciu v Stuttgarte (13. až 21. januára 2018) pozoruhodné modifikácie nového vanu. Prvotný impulz sa zrodil v rámci konverzie modelu TGE do kategórie BF3, čo sú sprievodné vozidlá, ktoré zabezpečujú prepravu nadrozmerných nákladov a zároveň slúžia ako pojazdné ubytovne pre posádky. Ale bez ohľadu na to, ako sa takéto vozidlá využívajú v pracovnom kontexte, MAN TGE možno prispôsobiť aj pre aktivity vo voľnom čase.

MAN TGE – obytná dodávka v dvoch prevedeniach

Táto téma nie je úplne nová. Už pred 90 rokmi spoločnosť MAN previedla na automobilovej výstave svoje prvé víkendové vozidlo. Aj v minulosti, rovnako ako dnes, výrobné haly v Plauene opúšťali najmä autokary s individuálnymi úpravami, či už ako tímové autobusy pre známe športové kluby, VIP autobusy pre hlavy štátov, na turné hudobníkov alebo ako obytné vozidlá luxusnej triedy. Na báze dlhoročných skúseností a aktuálnych požiadaviek rastúceho trhu konverzií BF3 vznikli dva inovatívne nápady – malé „obytné vozidlá“, ktoré ukazujú potenciál špecifických úprav.

Oba prototypy sú postavené na základe vanu MAN TGE so štandardným rázvorom, s pohonom všetkých kolies a vysokou strechou. Vozidlá poháňa 2-litrový vznetový motor s výkonom 130 kW/177 k. Prvý prototyp vychádza zo základnej predstavy variability duálneho využitia pre dve osoby, druhý koncept prichádza s klasickým riešením trvalo inštalovaného zariadenia. Ani jedno z vozidiel však nie je poňaté ako karavan v pravom zmysle slova. Ide skôr o solídny základ s množstvom priestoru na ďalšie úpravy podľa individuálnych požiadaviek zákazníkov. Duálny koncept interiéru s variabilnou konfiguráciou mobilného nábytku je totiž zacielený viac na ľudí, ktorí sa chcú venovať športovým a voľnočasovým aktivitám so svojím drahým vybavením, než na tých, čo by chceli naozaj cestovať karavanom na dovolenku. Inými slovami: počas týždňa MAN TGE prepravuje pracovné náradie a cez víkend „brigáduje“ ako vozidlo na prepravu horských bicyklov alebo teplovzdušných balónov.

„Naša druhá štúdia ide ešte o krok ďalej a ukazuje, čo BMC dokáže. Tu sme okrem malého umývacieho kútika inštalovali aj zdvíhaciu strechu, aká je bežne dostupná len pri menších obytných vanoch. Chceme tým prezentovať naše schopnosti a skúsenosti pri individuálnych úpravách vozidiel, ktoré sú predovšetkým v klasickom segmente B2B založené na modifikáciách autokarov pre firemných zákazníkov,“ povedal Heinz Kiess, senior manažér pre marketing a predaj v spoločnosti Bus Modification Center.

Úprava výšky podvozka a široké terénne pneumatiky, ktoré ešte zväčšujú svetlú výšku, berú do úvahy individuálny charakter týchto dvoch konceptov. Zásadne sa tým vylepšil aj ich potenciál pre jazdu v teréne. S takouto výbavou oba prototypy reprezentujú široké spektrum schopností BMC v oblasti modifikovania a optimalizácie vozidiel značky MAN.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.