Nový kompaktný elektrický Mercedes-Benz sa bude robiť vo Francúzsku

Mercedes-Benz rozširuje kapacity výroby elektrických áut v Európe. Voľba padla na francúzsky Hambach. Už predtým tu vyrábal vozidlá Smart a teraz sa k nim pridá kompaktné elektrické auto novej podznačky Mercedesu, EQ.

“Pred 20 rokmi sme začali nemecko-francúzsky projekt s produkciou Smartu v Hambachu. Teraz robíme ďalší krok a po prvýkrát vo viac ako 100 ročnej histórii prinášame produkciu značky Mercedes-Benz do Francúzska. S kompaktným EQ modelom z Hambachu pokračujeme v elektrickej iniciatíve,” povedal Dieter Zetsche, predseda predstavenstva Daimler AG a vedúci spoločnosti Mercedes-Benz Cars pri stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci v Paríži.

Továreň v Hambachu používa elektrickú energiu výhradne z obnoviteľných zdrojov a je teda CO-neutrálna. V Hambachu to nebude prvé vyrábané elektrické auto, pretože už v roku 2007 tu začali s výrobou vozidla napájaného batériami a od roku 2012 vyrába elektrické vozidlá značky Smart, s prívlastkom EQ. Jedná sa o Smart EQ fortwo coupé a Smart EQ fortwo cabrio. Smart je v Nemecku lídrom na trhu s elektrickými autami za prvý kvartál 2018.

Celkovo bude na výstavbu zariadení a financovanie samotného produktu s najmodernejšími technológiami, novou karosárňou a oddelením pre povrchovú úpravu minutých približne 500 miliónov eur. S prípravami pre nový model sa začne čoskoro. V závode sa rozšíria aj montážne zariadenia a dôjde k celkovej prestavbe infraštruktúry.

Plány Mercedes-Benz Cars sú odvážne, keďže už v roku 2022 plánujú vyrábať viac ako desať modelov čisto elektrických áut naprieč segmentmi. Takisto predpokladajú, že v roku 2025 bude tvoriť predaj ich elektromobilov 15 až 25 percent celkového predaja automobilky. Zaujímavosťou je, že autá Smart budú od roku 2020 vyrábané iba ako elektromobily a teda budú prvou značkou, ktorá úplne vymení spaľovacie motory za elektromotory.

Autor: Peter Gurbicz, Foto: Daimler.com

About Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.