Prvé sériové elektrické eVito a prvý eSprinter rozšíria elektrický vozový park spoločnosti Hermes Germany

V rámci otvorenia logistického centra Hermes Hamburgu odovzdala divízia Mercedes-Benz Vans spoločnosti Hermes prvých 20 kusov sériovo vyrábaných modelov eVito, ako aj prvých osem pilotných vozidiel eSprinter.

  • Odovzdanie prvých ôsmich pilotných vozidiel eSprinter a prvých 20 kusov sériovo vyrábaných modelov eVito pri príležitosti otvorenia logistického centra Hermes v Hamburgu
  • Strategické partnerstvo so spoločnosťou Hermes na účely elektrickej prepravy v mestskom prostredí prebieha v oboch pilotných mestách, v Hamburgu a Stuttgarte, už od roku 2018 s pilotnými vozidlami eVito
  • Spoločnosť Hermes Germany je našim prvým kooperačným partnerom z podnikateľského prostredia, ktorý celoplošne nasadzuje elektrické úžitkové vozidlá
  • Spoločná výstavba ekosystému pre elektromobilitu, ktorá prekračuje hranice samotných vozidiel

Modely eVito doplnia vozidlá, ktoré sa už teraz používajú v pilotných mestách Stuttgart a Hamburg na prepravu na poslednom kilometri (last mile delivery). Dodávky sú okrem toho reprezentatívnou súčasťou strategického partnerstva medzi divíziou Mercedes-Benz Vans a spoločnosťou Hermes Germany, ktorého cieľom je vývoj technológií a služieb v oblasti autoparku poskytovateľa logistických a obchodných služieb. Výraznú podporu spolupráce spoločností Daimler a Hermes prinesie zámer ZUKUNFT.DE (ktorého nemecký názov v preklade znamená „budúcnosť” a ukrýva v sebe začiatočné písmena „Zustellverkehre kundenfreundlich, nachhaltig, flexibel und transparent“ – doručovacie služby užívateľsky prívetivé, trvalo udržateľné, flexibilné a transparentné), ktorý sa pod vedením mesta Hamburg (operačné stredisko spoločnosti hySOLUTIONS) realizuje v troch spolkových republikách, Bádensku-Württembersku, Hamburgu a Hessensku a ktorého cieľom je elektrifikácia prepravy balíkov na takzvanom „poslednom kilometri“. Tento projekt je podporovaný spolkovým ministerstvom dopravy a digitálnej infraštruktúry. Presadzovanie súvisiacej smernice o podpore koordinuje Národná organizácia pre vodíkovú technológiu a palivové články NOW. O lízing vozidiel a ich servis sa bude počas 36 mesiacov starať Mercedes-Benz Bank. Spoločnosť Hermes Germany postupne nasadí až 1 500 elektrických dodávok značky Mercedes-Benz na prepravu balíkov. Tým sa dosiahne dlhodobý strategický cieľ, do roku 2025 doručovať balíky v 80 najväčších nemeckých mestách bez emisií.

Spolupráca ani zďaleka nekončí pri samotnej prevádzke vozidiel s elektrickým pohonom s akumulátormi. Spadá pod ňu i spoločné vypracovanie konceptu efektívnej nabíjacej infraštruktúry v logistických centrách spoločnosti Hermes a IT-služieb na optimálne riadenie vozového parku elektrických vozidiel či na ich nasadenie do každodennej prevádzky. Na výstavbu ekosystému okolo elektrických dodávok je rovnako ako doteraz ešte stále potrebné komplexné testovanie s pilotnými vozidlami. Poznatky z testovania sa následne využívajú
pri ďalšej výstavbe elektrickej doručovacej siete. Divízia Mercedes-Benz Vans okrem toho podporuje spoločnosť Hermes Germany a jej servisných partnerov špeciálnymi lízingovými ponukami pri modernizácii doručovacieho autoparku, a to aj v tradičnej oblasti.

„Optimálne prispôsobené vozidlá sú predpokladom efektívneho podniku – najmä v náročnej oblasti akou je mestská logistika. Samotný ložný priestor na kolesách už dnes podľa nových požiadaviek zo strany zákazníkov a miest nestačí. Častokrát sa vyžadujú vozidlá s nízkymi emisiami – elektrické pohony, ako aj inteligentné riešenia, ktoré prekračujú hranice samotného vozidla, akými je napríklad efektívna nabíjacia infraštruktúra. Spolupráca so spoločnosťou Hermes Germany nepredstavuje len ďalší krok v elektrifikácii našej ponuky, ale skvelý príklad toho, ako spolu s našimi zákazníkmi vyvíjame v zmysle stratégie Customer Co-Creation inovatívne riešenia prispôsobené konkrétnemu odvetviu,” zdôrazňuje Klaus Maier, vedúci predaja a marketingu divízie Mercedes-Benz Vans.

„V rámci nášho konceptu mobility ‚Urban Blue‘ hrá elektromobilita hlavnú úlohu: Aby sme mohli napredovať s našou dlhodobou stratégiou v oblasti ochrany klímy a životného prostredia, budeme s ohľadom na trvalú udržateľnosť aj naďalej konzekventne obnovovať náš autopark. Partnerská spolupráca so spoločnosťou Mercedes-Benz a s ňou spojené nasadenie 1 500 elektrických dodávok je ďalším míľnikom v tomto procese. Máme veľkú radosť z toho, že od roku 1972 máme na svojej strane renomovaného partnera, Mercedes-Benz,” tvrdí Olaf Schabirosky, výkonný riaditeľ spoločnosti Hermes Germany. „Mimoriadne sa tešíme z toho, že prvé celoplošné nasadenie elektrických vozidiel môžeme testovať práve v Hamburgu – v meste sídla našej spoločnosti a našom domovskom prístave. Vďaka tomu by malo byť centrum mesta Hamburg prvou lokalitou, v ktorej budeme už na jar doručovať bez emisií CO2. Bezemisné elektrické vozidlá budú v nasadení v okruhu dvoch kilometrov od radnice. Je to dôležitý krok správnym smerom!“

eVito vhodné na mestské použitie

Pri príležitosti otvorenia medzičasom už piateho logistického centra spoločnosti Hermes, prebehlo v Hamburgu odovzdanie prvých 20 sériovo vyrobených dodávok eVito, ako aj prvých osem pilotných vozidiel eSprinter, ktoré odovzdal Klaus Maier a prevzal Olaf Schabirosky, výkonný riaditeľ spoločnosti Hermes Germany.

Nový model eVito sa cíti ako ryba vo vode predovšetkým pri distribučnej doprave v meste, no vďaka svojmu dojazdu a objemu ložného priestoru splní aj nároky remeselníkov alebo servisných technikov v mestskom prostredí. Akumulátor s kapacitou 41 kWh zabezpečí dojazd približne 150 kilometrov1, 2. Aj pri vyslovene nevýhodných rámcových podmienkach môžu zákazníci očakávať dojazd na úrovni približne 100 kilometrov. Po šiestich hodinách nabíjania bude maximálny dojazd opäť k dispozícii.

Elektrický pohon s akumulátormi s výkonom 85 kW a maximálnym krútiacim momentom až 300 newtonmetrov je ako uliaty pre mestské použitie. Maximálnu rýchlosť si možno objednať podľa toho, na aké účely sa bude vozidlo používať. V prípade, že sa bude eVito pohybovať prevažne v centre mesta, ušetrí maximálna rýchlosť na úrovni 80 km/h energetické rezervy a zároveň predĺži dojazd. V prípade iného použitia možno nastaviť maximálnu rýchlosť na 120 km/h.

Stredne veľké vozidlo možno objednať s dvoma rôznymi rázvormi. Maximálne prípustné zaťaženie základnej verzie s celkovou dĺžkou 5 140 milimetrov je 1 015 kilogramov, čo znamená, že je na rovnakej úrovni ako v prípade modelu Vito s klasickým pohonom. Celková dĺžka extra dlhej verzie je 5 370 milimetrov. Maximálne prípustné zaťaženie veľkorysého ložného priestoru povoľuje naložiť tovar s hmotnosťou až 990 kilogramov. Najväčšia prípustná celková hmotnosť predstavuje 3 200 kilogramov. Skvelá flexibilita ložného priestoru s objemom 6,0 resp. 6,6 m3 je aj výsledkom uloženia akumulátorov: Tie sú umiestnené pod vozidlom, vďaka čomu takmer vôbec neobmedzujú ložný priestor.

To, že nová modelová ponuka s vozidlom eVito spĺňa očakávania zákazníkov, dokazuje záujem o novú formu mobility už pred jej samotným uvedením na trh: Pozitívnu spätnú väzbu od zákazníkov potvrdzuje okrem iného aj nárast používateľov bezplatnej aplikácie eVAN Ready, prostredníctvom ktorej si môžu používatelia otestovať, či by modely s elektrickým pohonom s akumulátormi dokázali pokryť potreby ich autoparku.

eSprinter s kvalitami zakladateľa segmentu

Vozidlá eSprinter odovzdané spoločnosti Hermes budú onedlho otestované v reálnom nasadení v Hamburgu a Stuttgarte. Začiatok sériovej produkcie je naplánovaný na druhú polovicu roka.

Zakladateľ segmentu veľkých transportérov je skvelým spoločníkom v prípade, že ho budete používať ako pojazdnú dielňu alebo priestrannú dodávku. Nový eSprinter bude spočiatku v ponuke ako skriňová dodávka s vysokou strechou a najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou 3 500 kilogramov. Maximálny ložný objem bude rovnaký ako v prípade modelu Sprinter so spaľovacím motorom, teda 10,5 m3.

S inštalovanou kapacitou akumulátora 55 kWh je predbežný dojazd približne 150 kilometrov s maximálnym prípustným zaťažením približne 900 kilogramov. S druhou možnosťou akumulátora si môžu zákazníci pri konfigurácii vozidla zvoliť iné priority. Kapacita akumulátora 41 kWh umožňuje dojazd približne 115 kilometrov. Na druhej strane sa zvýši maximálne prípustné zaťaženie o asi 140 kilogramov na približne 1 040 kilogramov.

Elektrický pohon v modeli eSprinter poskytuje rovnaký výkon ako základný dieselový motor, teda 85 kW a krútiaci moment na úrovni 300 newtonmetrov. Rovnako ako pri modeli eVito aj eSprinter poskytuje možnosť individuálneho nastavenia maximálnej rýchlosti v závislosti od použitia vozidla: Na maximálnu rýchlosť 80 km/h alebo v prípade potreby rýchlejších presunov, je možnosť jazdiť rýchlosťou až 120 km/h.

Obe vozidlá budú integrované ako sériové vozidlá do normálneho výrobného procesu v závode v severošpanielskom v meste Vitoria – model eVito – respektíve v meste Düsseldorf – model eSprinter. Tým sa umožní stupňovité rozšírenie výroby v priamej závislosti od dopytu zákazníka.

eActros pre ťažkú distribučnú prepravu

V septembri 2018 bolo odovzdané do rúk spoločnosti Hermes plnoelektrické ťažké nákladné vozidlo eActros na testovanie v každodennej prevádzke. Cieľom je realizovať neskôr v mestách tichú jazdu lokálne bez emisií aj so sériovo vyrábanými ťažkými nákladnými vozidlami.

Ako základ pre eActros slúži rám vozidla Actros. V prípade vozidla eActros ide o architektúru plne nastavenú na elektrický pohon s vysokým podielom špecifických dielov. Pohon zabezpečujú dva elektromotory v blízkosti nábojov kolies zadnej nápravy. Výkon každého z nich dosahuje 126 kW, maximálny krútiaci moment je 485 Nm. Po sprevodovaní je z toho dokonca 11 000 Nm. Jazdný výkon je tak porovnateľný s jazdným výkonom dieselového nákladného vozidla. Najväčšie prípustné zaťaženie nápravy predstavuje zvyčajných 11,5 ton. Energiu dodávajú lítium-iónové akumulátory s kapacitou 240 kWh. Možno ich úplne nabiť v priebehu dvoch až jedenásť hodín (pri nabíjacom výkone 150 kW respektíve 20 kW), v závislosti od dostupného výkonu nabíjania.

Stratégia Customer Co-Creation vytvára riešenia prispôsobené odvetviu expresných kuriérskych služieb

Výsledkom spolupráce divízie Mercedes-Benz Vans a spoločnosti Hermes je aj vytváranie spoločných riešení, ktoré presahujú hranice samotného vozidla. Vďaka testovaniam využitia modelu eVito v pilotných lokalitách Stuttgart a Hamburg, ktoré prebiehajú už od minulého roka možno vypracovať koncept efektívnej nabíjacej infraštruktúry v jednotlivých logistických centrách
s manažmentom nabíjania ovládaným softvérom. Tým pádom sa možno vyhnúť okrem iného aj nákladom za možné rozšírenie pripojenia k elektrickej sieti. Kooperační partneri kladú mimoriadnu pozornosť na vývoj inteligentných IT-riešení, ktoré kompletne zoptimalizujú systém riadenia autoparku a spravovanie nabíjacej štruktúry. Digitálne služby by mali mať priaznivý dopad na administratívne náklady prevádzkovateľov autoparkov, na všedný pracovný deň vodiča a celkovo by mali zlepšiť dostupnosť vozidiel v konkrétnych prevádzkach. Vďaka školeniam sa vodiči priamo na mieste zoznámia s elektrickými vozidlami a ich vlastnosťami.

Rozhodujúca je v tomto prípade okrem iného analýza organizačných a technických daností v jednotlivých prevádzkach. Výsledkom integrácie inteligentného konceptu nabíjacej infraštruktúry do podnikového procesu bude predpoklad na šetrenie zdrojov autoparku a na efektívnu dopravu pre zákazníkov.

Pri každodennom používaní systému riadenia autoparku sa buduje základ vysokej kvality servisu vrátane rýchlych údržbových a opravárenských prác, aby sa minimalizoval čas výpadku vozidiel a doba ich státia. Široká servisná a predajná sieť značky Mercedes-Benz zabezpečuje, že prevádzka autoparku s vozidlami s elektrickým pohonom s akumulátormi bude hospodárna a komfortná. Divízia Mercedes-Benz Vans ponúka servis 24 hodín denne a celoplošnú sieť popredajných služieb s príslušne vyškolenými servisnými pracovníkmi a v prípade potreby poskytnutie náhradných vozidiel.

Hermes: ofenzíva inovácií pre metropoly

Otvorením piateho logistického centra je spoločnosť Hermes Germany opäť bližšie k realizácii svojej ambicióznej stratégie rastu a trvalo udržateľného rozvoja, ktorá sa zameriava najmä na zásobovanie v metropolách. V rámci pretrvávajúceho boomu v online predaji a pokračujúceho trendu urbanizácie je potrebné vychádzať z toho, že väčšina zo stále rastúceho objemu prepravy v oblasti obchodu, bude v budúcnosti dodávaná najmä zákazníkom v mestách. Spoločnosť Hermes v súčasnosti investuje do výstavby logistickej infraštruktúry a modernizácie svojho autoparku, aby mala očakávaný nárast pre ľudí i prírodu čo najmenšie dopady. Do roku 2025 by mali podľa tohto konceptu dostávať všetci zákazníci v 80 najväčších nemeckých mestách svoje balíky úplne bez emisií. Ku konceptu patrí okrem iného aj výstavba infraštruktúry výdajní balíkov, nových mikro skladov, nasadenie bicyklov do prepravy a pilotných projektov v oblasti autonómneho jazdenia.

O divízii Mercedes-Benz Vans

Divízia Mercedes-Benz Vans je v oblasti prepravy a súvisiacich služieb globálnym komplexným poskytovateľom služieb a produktov, od malej dodávky Citan s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou 1,8 tony, až po veľký transportér Sprinter s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou až 5 ton. Jej ponuka produktov zahŕňa v rámci priemyselného odvetvia Sprinter, stredne veľké Vito (v USA pod názvom ≫Metris≪), ako aj mestskú dodávku Citan. V segmente pre súkromných zákazníkov je divízia Mercedes-Benz Vans zastúpená veľkopriestorovým vozidlom Triedy V a vozidlom na turistiku a voľný čas Marco Polo. Okrem toho ponúkame od roku 2017 konštrukčný rad v segmente stredných pikapov, Mercedes-Benz Triedy X. S vozidlami eVito, eSprinter a konceptom Sprinter F-CELL dokazujeme, ako dôsledne ženieme vývoj alternatívnych pohonov vpred. Divízia má k dispozícii miesta výroby v rôznych krajinách: v Nemecku, Španielsku, USA, Argentíne, Číne a Rusku. Aktivity divízie Mercedes-Benz Vans pokrýva v Číne spoločný podnik Fujian Benz Automotive Ltd. Výroba modelov Citan a Mercedes-Benz Triedy X je výsledkom strategickej aliancie s Renault-Nissan.

O spoločnosti Hermes

Spoločnosť Hermes je medzinárodným poskytovateľom obchodných a logistických služieb so sídlom v Hamburgu a je súčasťou skupiny Otto Group. Spoločnosť je lídrom služieb v oblasti obchodu a partnerom mnohých vzdialených a multikanálových obchodníkov či online predajcov z domova i zahraničia. Rozsah služieb ponúkaných spoločnosťami, ktoré operujú pod značkou Hermes zahŕňa celý reťazec obchodu: voľba zdrojov, zaisťovanie kvality, preprava, plnenie, kuriérska služba, doručovanie väčších predmetov (vyžadujúce manipuiláciou viac ako jednou osobou) a globálne služby E-Commerce. V obchodnom roku 2017 skupina Hermes zvýšila svoj celkový obrat na 3,13 miliónov eur. V globálnom meradle zamestnáva skupina Hermes 15 300 zamestnancov a na najdôležitejších európskych trhoch v oblasti E-Commerce vlastní šesť vlastných balíkových spoločností. Ďalšie informácie nájdete na stránke : newsroom.hermesworld.com.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.