Motorizácia nového Ford Mustang

Ako sme informovali v predchádzajúcom článku, Ford Mustang ponúka na výber medzi 5-litorvým V8 motorom a 2,3l EcoBoost motorom s turbo dúchadlom.

Menej je (vraj) viac

Nový 2,3l EcoBoost motor prináša prvý krát turbodúchadlo do Mustanga. Údajne bol Ford donútený dobou a zákazníkmi k takémuto kroku, ja za tým vidím vyšší záujem zo strany kupcov o pekné auto “bez” motora.
Treba ale uznať, že ani tento nový EcoBoost nevyzerá podľa špecifikácii na papieri zle. Ponúka 309k, 407Nm. Čoho sme sa žiaľ nedočkali je plná špecifikácia motora, čiže pri akých otáčkach doashuje tieto hodnoty. Určite to ale nebude hneď od nuly, ale až niekde nad 2.000ot/min (keď na to pozerám logicky) a je ešte otázne ako rýchlo sa na tie chcené otáčky dostanete.
Jednoznačne ale treba povedať, že aj 300 koní je rozhodne viac než postačujúcich do bežnej premávky, kam nový Mustang miery.

15Mustang_2.3-literEcoBoost_02_HR 15Mustang_2.3-literEcoBoost_01_HR

Srdce bije

Tí, ktorí chcú svojho poníka potrápiť aj inde ako len v meste, napríklad na takom okruhu počas víkendu, siahnu po klasickom 5,0l V8 motore. Dosahuje výkon 426k a 529Nm krútiaceho momentu. V-osmička bola samozrejme ešte dotiahnutá v niektorých detailoch, akými sú:
-väčšie sacie aj výfukové ventily
-upravené sacie a výfukové vačkové hriadele
-tvrdšie ventilové pružiny (zabezpečujú úplne zavretie ventilov vo vysokých otáčkach)
-nová liatinová hlava valcov (aj z dôvodu väčších ventilov)
-kované ojnice (sú tak ľahšie a majú dlhšiu životnosť vo vysokých otáčkach)
-upravené hlavy piestov (hlbšie vybratia pre väčšie ventily)
-vyvážené kované vačkové hriadele (dovoľujú vyššie otáčky)

15Mustang_5.0-literV8_01HR

All-New Ford Mustang: 5.0-Liter V8

Prevody

Sto ľudí, sto chutí na iný spôsob radenia. Väčšina predaných modelov Mustang do vývoja nového modelu Mustang si kúpilo manuálnu prevodovku. Preto výrazne zapracovali na novej manuálnej prevodovke a údajne má byť radenie lepšie. Nie sme ale nejaký plátok ktorý podáva údajné informácie, takže tu je pár logických vysvetlení:
-nová spojovacia tyč radiacej páky a prevodovky (kratšia a inak uložená, čo znižuje časy preradenia)
-inak umiestnená radiaca páka (bližšie ku vodičovi a ďalej od držiakov pohárov).

Zmenou prešla ale aj automatická prevodovka, ktorá má nový ľahší a pevnejší obal, nové vnútorné spojky znižujúce celkovú teplotu prevodovky (pretože sa znížilo trenie v spojkách).

All-New Ford Mustang: Suspension

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Ford

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.