Ford vyrába diely 3D tlačiarňami

Ford využíva stále vo väčšom množstve na výrobu autodielov tzv. 3D tlačiarne. 3D tlačiarňou už vyrobili pol-miliónty diel automobilu.

Ford má futuristickú predstavu už pár rokov (presne 25) a stále na nej pracuje. Jedná sa o výrobu určitých dielov áut a to pomocou 3D tlačiarní. Fungujú v stručnom princípe tak, že 3D model súčiastky v PC sa vyrobí ihneď na prístroji, ktorý sa volá tlačiareň. Žiadne zdĺhavé výroby foriem, strojov pre vstrekovanie/lisovanie plastov, žiadne ďalšie špeciálne obrábanie – iba “čistá” tlač dielov.
Prečo nie, veď v astronomickom priemysle to takto funguje už mnohé roky. Veľké množstvo dielov do raketoplánov bolo vyrábaných práve pomocou 3D tlačiarní.
Mnohé automobilky využívajú 3D tlačiarne v dnešnej dobe na skúšanie prototypov. Ford však prišiel s myšlienkou, že bude sériovo využívať práve takúto výrobu. Okrem iného, aj tak už vyrobil 500.000 dielov touto metódou a práve polmiliónty kus bol kryt na motor nového Ford Mustang 2014. Ford preto podporuje priamo výrobcov 3D tlačiarní vo vývoji (hlavne) rýchlejšie tlačiacich zariadení.

SKV_0906

Len pre vyobrazenie: výroba tak zložitej prototypovej súčiastky ako je sacie potrubie motora trvá konvenčným spôsobom viac než 4 mesiace. Náklady vynaložené na tradičnú výrobu presahujú 500.000USD. Moderná 3D tlač zvláda tú istú súčiastku za 4 dni a pri nákladoch 3.000USD.

Ako pracuje 3D tlač?

Sú rôzne spôsoby tlačenia a rôzne použité materiály pri 3D tlači. V podstate sa jedná o postupné nanášanie vrstiev materiálu na seba. Môže to byť tekutý plast ktorý ihneď tvrdne, môže to byť plastový prášok, na ktorý sa nanáša spojivo/lepidlo, môže to byť kovový prášok, ktorá sa zlieva dokopy laserom, atď.

SKV_1018SKV_1055 SKV_1050 SKV_0964 SKV_0939 SKV_0937 SKV_0925 SKV_0904

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.