Trecie, netrecie. Pravda o spojkách – Časť 1.

Ako fungujú spojky si môžete prečítať tu. V tomto článku sa vyberieme ďalej do útrob spojok. Vysvetlíme si rozdiel medzi trecími a netrecími spojkami.

V bežne dostupných autách sú ponúkané jednokotúčové spojky. Posledný rok začíname však  do uší dostávať aj také niečo, ako je dvojkotúčová spojka. Využíva ju aj nová Corvette C7 Stingray 2014 a to už v štandardnej výbave. Obe vyhotovenia majú svoje pre a proti.
SPEC03
[Skonštruovať spojku je už veda. Ako celok musí byť vyvážená, či sa jedná o jedno, alebo o dvojkotúčovú spojku. Samozrejme musí zvládať prenos daného krútiaceho momentu aj prudkým, aj postupným zaťažovaním.]

Jednokotúčová spojka neponúka jednoduchšiu kontrolu pri spúšťaní spojky. V prípade, že potrebujete udržať určitú vyššiu hladinu prenosu krútiaceho momentu, je dosť pravdepodobné preklzávanie spojky. Toto je oblasť v ktorej vyniká dvojkotúčová spojka. V mnohých prípadoch sa dá dvojkotúčová s. dokúpiť iba ako pretekársky doplnok, poprípade ako nadštandard u nového auta.
Mantic-777
[Mnoho starších modelov áut potrebuje zvýšiť hydraulický tlak na ložiská kvôli zlepšeniu reakcii pedála.]

Princíp dvoch kotúčov spočíva v zdvojnásobení trecích plôch spojky. Toto zvyšuje aj možnosti ovládania spojky, cez spojkový pedál aj keď krotíte 750 koní v motore.

Je obrovské množstvo trecích materiálov využívaných v spojkách. Každý materiál má však svoje konkrétne využitie pre danú situáciu v ktorej bude počas svojho chodu. Od organických materiálov v jednokotúčovej s., až po cerametalické (keramicko-kovové), keramické a karbónové dvojkotúče.
Spec-Super-Twin
[Super Twin spojka od SPEC je navrhnutá pre homologizované, aj pretekárske autá ktoré majú  extrémny výkon a krútiaci moment (až 2030Nm – takže nejaká rezerva sa nájde). Oba kotúče v spojke môžu mať obloženie z prírodných, vláknových (uhlíkové vlákno a pod.) a celokovových materiálov.]

Existuje konkrétny typ spojky, ktorý bude pracovať lepšie s upraveným výkonom, ako s neupraveným?

Toto závisí výrazne na štýle jazdy a nie tak na výkone auta. Je chyba hľadať iba na základe výstupného krútiaceho momentu. Rôzne spojky totiž reagujú rôzne aj pri otáčkach motora (10.000ot/m vyžaduje ľahšie kotúče v spojke). Niektoré vysokovýkonné jednokotúčové spojky dokonca dosahujú lepšie parametre ako spojky s dvomi kotúčmi. Aj v tomto prípade platí: rôzny materiál = rôzne vlastnosti. Samozrejme sumy spojok sú priamoúmerne závislé na materiáloch, počte kotúčov, využití a rozmeroch. (môže začať na 300€ a skončiť na 3000€)
MS1002-Exploded_2
[Jednokotúčová spojka Street ER2 od Mantic-u ponúka o 60% viac prenosovej kapacity ako priemerná sériová spojka na cca 370Nm. Pomáhajú jej v tom jedinečne umiestnené trecie plátky. Zvýšenie výkonu spočíva aj v chladení spojky a jej súčastí. Využíva aj dvojitý materiál na jednom kotúči – organické obloženie na prítlačnej strane a cerametalické obloženie na strane zotrvačníka.]

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: dragzine,com

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.