Trecie, netrecie. Pravda o spojkách – Časť 2.

Časť 1.

Ako pôsobí trecí materiál na funkciu spojky?

Mierne ťažké rozdeliť toľko typov spojok a materiálov, preto to spravíme nasledovne a to tak, že si vytvoríme 3 skupiny trecích materiálov použitých na opisovaných spojkách.

Kevlarové vlákna majú nižší koeficient trenia ako zvyšné trecie materiály. Pre jeho nízke trenie je potrebný vyšší pracovný tlak aplikovaný na kotúče. Preto je ale vhodný aj na spoluprácu s kovovými kotúčmi. Nízku zotrvačnú silu kotúčov s kevlarovými doštičkami vyrovnáva oceľový zotrvačník.

CF1Jednokotúčová spojka s prírodným obložením používaná vo väčšine sériových automobilov. Nevyžaduje veľkú silu pri manipulácii.

Organické/prírodné materiály sú v dnešnej dobe najpoužívanejší trecie materiály. Spolupracujú dobre s oceľovým zotrvačníkom, prenesú však väčší krútiaci moment keď sú spojené so železným (ťažším) zotrvačníkom.

Cerametalické  a železné materiály ponúkajú najvyšší koeficient trenia. Spojené sú s tým ale výrazne aj náklady. Tento materiál má vynikajúce prenosové charakteristiky (prenesie vysoký krútiaci moment) a odoberá veľkú zložku tepla (ktorá vzniká pri trení). Tu ale pozor! – privysoká teplota (v spojení s prítlačným tlakom) doslova privarí kotúč spojky o zotrvačník, alebo o prítlačnú platňu. Kotúč s cerametalickým obložením má tendenciu vibrovať a dokáže sa kvôli excentrickosti rýchlo opotrebovať. V takom prípade sa dotýka kotúč priamo prítlačnej platne a zotrvačníka (kov na kov).

V podstate platí: čím agresívnejšie využitie (drift, šprint), tým  je požadovaný vyšší koeficient trenia od spojky.

IMG_4948
Dvojkotúčová spojka T1S-G01 od ACT ktorá je pripravená pre využitie v 97% Corvettách a aj v Camarách od roku 2010. Zlepšuje ovládateľnosť pedálom (citlivejšia na vodičovu nohu). Dodávané sú prítlačnou platňou, dvomi kotúčmi, vodiacim kotúčom, spárovaným zotrvačníkom a s usmerňovačom (zabezpečuje osovú polohu kotúčov). Zvláda prenos až 1186Nm.

Kedy prejsť na dvojkotúčovú spojku?

Treba zvážiť kúpu novej výkonnejšej spojky z každého hľadiska: finančného, technického a možno aj environmentálneho.
Dvojkotúčová spojka sa oplatí vtedy, keď jednokotúč nezvláda prenos krútiaceho momentu z motora do prevodovky a keď je ovládanie spojky obťažné.
Dva kotúče dokážu skrotiť väčšiu silu motora a pri tom sa vonkajší rozmer spojky nezmení. Viac kotúčov znamená väčšiu styčnú plochu a tým aj väčšie trenie. Menšie priemery dvojkotúčových spojok znižujú požadované sily na pedál (vodič netlačí ako kôň).
T1S-G01_2

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: dragzine.com

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.