Mercedes-Benz GLA. Malý tank prerazí mesto

 

Prepych, asistenti, bezpečnosť, 4×4, motor a nie vysávač! V krátkosti zhrnuté to, čo vám ponúka tohtoročná novinka od Mercedesu ktorá otvorila novú triedu hatchbackových crossoverov.

To čo nás ohúrilo

Mercedes-Benz je jediná automobilka ktorá nám bez problémov zapožičala auto s rôznymi asistentmi. Nechcem byť kritický voči iným automobilkám, ale budem: bojíte sa nám zapožičať auto s asistentmi ktorí fungujú iba na oko a na Mercedes sa nechytajú?

Je jedno ktorý model by sme dostali do ruky, jednoducho asistenti sú v Mercedesoch na rovnako vysokej úrovni a starajú sa o vaše maximálne pohodlie. Pýtate sa ale čo to je asistent? To je presne to, čo iné (niektoré) automobilky Mercedesu iba závidia, alebo sa márne snažia niečo také napodobniť.

Medzi asistentov sa radia: aktívny tempomat, aktívne svetlomety, ESP, sledovanie čiar, dažďové senzory, sledovanie únavy vodiča, sledovanie mŕtveho uhla. Je toho nespočetné množstvo a Mercedes jednoducho pokladá základy všetkých vymenovaných technológii, apropo, všetko vymenované mal náš model GLA, ako to teda fungovalo?

_IGP7748

Aktívny tempomat sleduje po zapnutí situáciu pred vami, prispôsobuje sa rýchlosti a premávke ktorá mu vzniká pred senzorom v prednej maske. Nastavíte si na ceste 90km/h nepridávate, neuberáte, nebrzdíte, iba držíte volant, zrazu ide výletník na neforemnej plechovke pred vami a to70km/h, alebo aj menej. Senzor ho zaregistruje, auto príde ku takémuto obmedzovačovi a zabrzdí na jeho rýchlosť a to vo vzdialenosti, ktorú si nastavíte (100m, 150, 200, atď.). Funguje to už od 40km/h (keď nechcete spraviť nehodu v meste) až po maximálnu rýchlosť (čo oceníte na diaľnici). Je to nákazlivo výborný systém a musíme ho odporučiť. Zamedzuje nehodám v obrovskom množstve, pretože povedzme si na rovinu, kto sleduje na 100% premávku pred sebou?? Kolegovia z iného magazínu tvrdia, že to nie je potrebné, zjavne nejazdia ale také vzdialenosti ako my a zjavne robia testy áut pre vodičov s max. počtom kilometrov na rok okolo 5000. Preto ak ste človek na cestách a povedzme si na rovinu, Mercedes si kupujú takí čo jazdia a nemajú svoju plechovku v garáži, určite vám stojí aktívny tempomat za tých 1000€ – zdá sa vám to veľa a pritom niekto dokáže dať cez 600€ za telefón s jablkom.

_IGP7749

Dažďové senzory zapínajú stierače keď začne pršať a kontrolujú rýchlosť stierania. Dobre, viem si predstaviť byť bez tohto asistenta, ak sa snažím šetriť. Ja si viem dokonca predstaviť byť aj bez cúvacej kamery a parkovacích senzorov, ale je to o tom, za akého vodiča sa považujete. Každopádne cúvacia kamera je aktívna vždy pri zaradenej spiatočke a ukazuje vám situáciu za vami a to na monitore pred vami. Sledovanie čiar, no ak robíte aj za volantom a nesústredíte sa plne na cestu, tak je to rozumná voľba. Sledovanie čiar vás upozorní vibráciou do volantu, keď vybočujete z pruhu bez smerovky – teda asi neplánovane. Sledovanie únavy sa nám nezoplo, tak nevieme ako to upozorňuje vodiča ak na neho prichádza mikrospánok.

Sledovanie mŕtveho uhlu odporúčame, upozorňuje výstražnými trojuholníkmi v spätných zrkadlách na objekt vo vašom mŕtvom uhle a to aj cyklistov a motocyklistov. V prípade vybočenia z pruhu so smerovým svetlom (smerovka) vás dokonca upozorní auto zvukovým signálom, že pozor, niekoho nevidíš, ale je tam! No a potom sú tu aktívne svetlomety. Svetlo nielenže natáča do zákrut, ale aj ho tlmí ak ide auto oproti, prepína diaľkové svetlá keď je tma a tieni svetlo ak je niekto pred vami tak aby ste ho neosvetlovali, ale aby ste videli zvyšné okolie. Oba spomenuté systémy taktiež odporúčame, nie je to jednoducho sranda a bezpečnosť môžete podceniť, ale iba raz.

_IGP7763

Ešte mi nedá nespomenúť asistenta Štart/Stop, teda na križovatke a v zápche keď stojíte vám vypne motor. Oficiálne vám ako študovaný strojár oznamujem, kazí vám to auto, hlavne u niektorých značiek, pretože to neošetrili ako Mercedes. Mercedes aj po vypnutí motora stále chladí a maže turbodúchadlo, najdrahšiu a najnáchylnejšiu súčiastku v motore. Čo to v praxi znamená? Iná napodobenina systému Štart/Stop vám ušetrí asi tak deciliter nafty/benzínu a pri tom vám odpáli turbo za asi tak 1500 a viac EUR.

Interiér

Interiér bol v športovom prevedení AMG, teda športový volant, hliníkové lišty, športové sedačky. Každopádne je to luxusné a od vnútra to vytvára dojem neohrozenosti. Vpredu je miesta dostatok, mnoho odkladacieho priestoru, vzadu je už miesta menej, skôr pre deti (dospelí do 170cm sa zmestia tiež bez problémov). Ale kupujete si malé auto, tak nech vás ani len nenapadne na to zniesť kritiku ako iní kolegovia novinári. Všetci by chceli miesto vzadu ako GL, no tak si ho kúpte!
_IGP7802
Kufor vystačuje pre cieľovú skupinu ktorú ma toto auto osloviť. Napcháte do neho pár kufrov, možno aj nepár, asi tak 5 veľkých cestovných.

_IGP7779
Spracovanie látok a plastov je vysoké
, tlmiacej hmoty je viac než je asi potrebné a vy môžete telefonovať z auta a ten druhý si bude myslieť, že voláte z obývačky = žiaden ruch. Mercedes-Benz dokonca používa na dverové panely, teda obloženia ekologické suroviny, nazvime to laicky vysušenú trávu ktoré sa dajú recyklovať, alebo dokonca v prípade potreby biologicky rozložiť. Mnohých to nezaujíma, veď to nie je predsa naša starosť že ostatné autá používajú chemický odpad ktorý je v prírode nerozložiteľný až do doby, kým nám ten odpad nezačne ohrozovať spodné vody a naše zdravie. To je tá pridaná hodnota o ktorú ľudia zatiaľ žiaľ nestoja…zatiaľ.

_IGP7827

O tom, že Benz si potrpí na ergonómiu v aute ani netreba spomínať. Všetky ovládače máte krásne usporiadané a nič nemusíte hľadať, až je to nudné.

_IGP7836

Exteriér

GLA pôsobí dojmom malého tanku, hrubé stĺpiky, hrubé dvere, masívny kufor a do toho krásny dizajn. Podvozok možno zakúpiť v športovej nízkej verzii, alebo v štandardnej, alebo v terénnej – vyššej verzii. Malé okná, veľké spätné zrkadlá, ochranné plasty, tmavé sklá. Proste krásavec.

_IGP7799Mercedes-Benz GLA (X156) 2013Mercedes-Benz GLA (X156) 2013Mercedes-Benz GLA (X156) 2013Mercedes-Benz GLA (X156) 2013

Ako to jazdí

Mercedes-Benz GLA (X156) 2013

Automatická 7-stupňová prevodovka je v režime EKO lenivá, skôr pripomína úžitkový automobil, v režim šport je živá a reaguje bez zdržania na pridanie plynu. Režim manuál, kedy radíte pádlami pod volantom je vyvrcholením prepínania rýchlostí a je dosť športový. Motor je, ako automatická prevodovka, vy-ni-ka-jú-ci.

Mercedes-Benz B-Klasse

Objem takmer 2,2 litra cítiť, konečne auto, ktoré nemá iba umelo napumpovaný motor a potom do kopca mu musíte podradovať až na jednotku, aby ten vysávač vôbec išiel. Niekto sa chytá za hlavu: „preboha, to bude spotreba!“ Ani náhodou! Reálna spotreba na diaľnici 6,5l, spotreba kombinovaná vyšla na 4,6l/100km.

Mercedes-Benz GLA (X156) 2013

A už som to hovoril aj pri Foresteri, máte auto so stálym náhonom 4×4, vysoké čo kladie väčší odpor vzduchu, veľkú medzeru medzi cestou a podvozkom a vznikajú turbolencie, ktoré brzdia auto a takáto nádherná spotreba? Ak chce niekto menej, pri rovnakom luxuse a rovnakom množstve elektronických systémov, tak sa s takým človekom ani nejdeme baviť pretože nemá zdanie o príkone a výkone.

Mercedes-Benz GLA (X156) 2013

4MATIC na našom modeli je označenie pre pohon 4×4. Najprv sme mysleli, že sa jedná o rozmaznanca, ktorý nebude vedieť ktorým kolesom zaberať. Auto nám však dalo facku za túto pochybnosť v momente, keď sme aktivovali terénny režim. Terénny režim má na starosti motor a prevodovku a vytvorí kvázi redukciu. Jednotka sa dala natiahnuť až do 4000ot/min a pohybovala sa rýchlosťou kraba. Výsledkom je slušná schopnosť vyškriabať sa z blata aj na kopec.

_IGP7754

Kritika

Keďže sme skončili pri podvozku, tak ním rovno pokračujeme. Zadok je ľahký a odstreľovalo ho pri športovom jazdení do zákrut – rozumejte prejazd zákrutami na Pezinskej Babe, alebo Ostrej Lúke v 90km/h. ESP a pohon 4×4 nás však vždy veľmi rýchlo vrátili do správnej stopy.
Športové sedačky sú v oblasti pliec úzke a skôr sedia mladým chalanom, alebo jemným dámam.
Stredový displej má zlé spracovanie. Každý kto videl auto od vnútra sa pýtal: „to je tvoja vlastná navigácia? Prečo si ju nalepil sem?“ Nie, nie je moja, displej je napevno. Plasty v ktorých je obalený vŕzgali celú dobu po panelovej ceste a dosť to vadilo už len z toho dôvodu, že vieme ako strojári, že vnútorná konštrukcia displeja je robená aby uniesla pár desiatok kilogramov.
Ekologický režim prevodovky robí z auta lenivca, reakcie na pridanie plynu sú oneskorené čo pocítite pri prudkom štartovaní z križovatky, pretože žiadna prudkosť sa nekoná (preto sme pri príjazde do frekventovanej križovatky radšej prepínali do športového, alebo manuálneho režimu). Prepínanie režimov jazdy by malo byť niekde viditeľné a hlavne po ruke, no dá sa na pozíciu ovládača zvyknúť. Lakťová opierka nie je nastaviteľná. Auto je krásne uhladené ale nevyvoláva žiadne emócie.

Čo z toho vyplýva? Že táto časť je skôr kritika v úvodzovkách. Auto je výborné a to hlavne vďaka všetkým asistentom. A isto sa pýtate čo všetko tí asistenti stoja. Testovaný model je za 53.346€ a základnú verziu dostane už od 29.550€. Teší nás, že Mercedes stále vráža do vývoja nových technológii a niektoré automobilky to teší tiež, aspoň majú čo kradnúť.

Autor: Vladislav Baniari; Foto: autor + Mercedes-Benz

_IGP7743   _IGP7753  _IGP7755 _IGP7760  _IGP7766 _IGP7767 _IGP7769 _IGP7770 _IGP7771 _IGP7775  _IGP7780 _IGP7782 _IGP7790 _IGP7794 _IGP7796   _IGP7804 _IGP7805 _IGP7808 _IGP7809 _IGP7811 _IGP7820 _IGP7826  _IGP7829 _IGP7830 _IGP7832 _IGP7833 _IGP7834  WP_20140905_19_42_35_Pro WP_20140905_19_44_54_ProMercedes-Benz GLA 250 4MATIC (X156) 2013  Mercedes-Benz CLA  Mercedes-Benz GLA (X156) 2013 Mercedes-Benz GLA (X156) 2013         Mercedes-Benz GLA (X156) 2013 parametre motor parametre rozmery

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.