Hlavnú nemeckú výrobu nového Sprinteru posilní závod v USA

Divízia Mercedes-Benz Vans stanovila svoju dlhodobú stratégiu pre výrobu nasledujúceho modelu vozidiel Sprinter. Ako jediný výrobca v segmente veľkých transportérov bude divízia Mercedes-Benz Vans vyrábať aj nasledujúcu generáciu vozidiel Sprinter v Nemecku: v závodoch Düsseldorf a Ludwigsfelde. Navyše investuje divízia Mercedes-Benz Vans spolu 450 miliónov eur do modernizácie oboch nemeckých závodov. „V našich sídlach v Düsseldorfe a Ludwigsfelde disponujeme vysokokvalifikovaným personálom, ktorý si počas desaťročí vybudoval rozsiahle know-how v oblasti výroby transportérov. Preto sú oba tieto závody stredobodom našej výrobnej stratégie aj pre nasledujúcu generáciu vozidiel Sprinter. Investíciami vo výške takmer pol miliardy eur zaisťujeme dlhodobú konkurencieschopnosť našich nemeckých závodov a udržiavame ich v kondícii pre náročnú globálnu súťaž v tomto segmente,“ uviedol Volker Mornhinweg, vedúci divízie Mercedes-Benz Vans.

Len v samotnom závode v Düsseldorfe, kde sa od roku 1995 vyrábajú uzavreté varianty Sprinterov, investuje divízia Mercedes-Benz Vans 300 miliónov eur do modernizácie výroby karosérií, procesu lakovania a montáže automobilov. Okrem toho zaujme Düsseldorf ako kompetenčné centrum pre celosvetovú výrobu Sprinterov v budúcnosti ešte kľúčovejšiu rolu v globálnom výrobnom zväze divízie Mercedes-Benz Vans.

„Značné investície do modernizácie nášho závodu a vybudovanie celosvetového kompetenčného centra pre vozidlá Sprinter sú jasným záväzkom smerom k nášmu podniku a predstavujú dôležitý signál pre dlhodobý rozvoj divízie Mercedes-Benz Vans v Düsseldorfe,“ hovorí Martin Kelterer, riaditeľ závodu a vedúci výroby závodu Mercedes-Benz v Düsseldorfe.

Aj do závodu v Ludwigsfelde, v ktorom sa od roku 2006 vyrábajú otvorené modely vozidiel Sprinter, prúdia rozsiahle investície.

14C430_245

„Tešíme sa, že aj nasledujúca generácia vozidiel Sprinter zíde z pásu opäť v Ludwigsfelde a že vďaka investícii vo výške 150 miliónov eur je dlhodobo zabezpečená konkurencieschopnosť nášho závodu,“ uviedol Michael Bauer, konateľ spoločnosti Mercedes-Benz Ludwigsfelde GmbH.

Vybudovanie lokálnej výroby vozidiel Sprinter v priestore NAFTA sa stalo nevyhnutnosťou

Vozidlo Sprinter značky Mercedes-Benz píše už takmer 20 rokov úspešný príbeh v obchode s transportérmi. Je celosvetovým lídrom na trhu v segmente veľkých transportérov a dodáva sa zákazníkom do približne 130 krajín po celom svete. Preto je Sprinter rozhodujúcim pilierom pre celosvetovú stratégiu rastu „Vans goes global,“ ktorá má za cieľ dôsledne internacionalizovať obchod a zvyšovať ďalšie potenciály odbytu na rastových trhoch mimo Európy. Po Nemecku sa USA medzičasom stali druhým najväčším odbytovým trhom pre vozidlá Sprinter. V roku 2013 bolo americkým zákazníkom dodaných okolo 23 000 vozidiel tohto typového radu. V rámci stratégie rastu si divízia Mercedes-Benz Vans stanovila za cieľ profitovať prostredníctvom optimalizovaného rozmiestnenia výroby ešte výraznejšie z vysokej miery rastu severoamerického trhu v segmente veľkých transportérov.

Z dôvodu vysokých dovozných ciel sa vozidlá Sprinter pre USA doposiaľ vyrábajú v oboch nemeckých závodoch, potom sa náročným procesom musia rozložiť na časti a v závode Charlestone v spolkovom štáte Južná Karolína sa opätovne poskladajú. Tento proces vedie k jasnému zníženiu konkurencieschopnosti značky Mercedes-Benz na americkom trhu, pretože spôsobuje dlhé čakacie lehoty, zvyšuje cenu vozidla pre amerických zákazníkov, a tým je so zreteľom na očakávaný nárast dopytu dlhodobo neekonomický.

13C887_14

„Ako líder na trhu musíme aj v budúcnosti počítať s celosvetovým rastom v segmente vozidiel Sprinter. Stúpajúci dopyt po veľkých transportéroch na severoamerickom trhu však môžeme z ekonomického hľadiska účelne pokryť len spustením lokálnej výroby v priestore NAFTA. Preto sme sa rozhodli vyrábať nasledujúcu generáciu vozidiel Sprinter aj v Severnej Amerike,“ uviedol Volker Mornhinweg. Presné sídlo budúceho závodu na výrobu nasledujúcej generácie vozidiel Sprinter v priestore NAFTA určí divízia Mercedes-Benz Vans v najbližších mesiacoch v rámci obvyklého výberového procesu.

Úspešný model Sprinter značky Mercedes-Benz

Vozidlo Sprinter značky Mercedes-Benz je od svojho uvedenia na trh v roku 1995 meradlom vo svojom segmente a predáva sa v približne 130 krajinách po celom svete. Doposiaľ bolo zákazníkom dodaných spolu viac ako 2,5 milióna modelov Sprinter. Od roku 1995 schádza z pásu v závode v Düsseldorfe. V súčasnosti sa v Düsseldorfe ročne vyrobí okolo 150 000 transportérov. Tento najväčší závod na výrobu transportérov spoločnosti Daimler AG zamestnáva celkovo okolo 6 500 zamestnancov. V závode v Ludwigsfelde sa Sprinter vyrába od roku 2006. Približne 2 000 zamestnancov tam ročne vyrobí zhruba 50 000 otvorených modelov týchto vozidiel. Za účelom pokrytia celosvetového dopytu po úspešnom modeli Sprinter sa medzičasom tieto vozidlá popri Düsseldorfe a Ludwigsfelde produkujú aj v závodoch v mestách González Catan (Argentína), Fuzhou (Čína) a Nižný Novgorod (Rusko).

Zdroj+foto: Daimler

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.