Mercedes-Benz Trieda C kabriolet. S vetrom vo vlasoch je svet krajší

Svojím prvým kabrioletom na základe Triedy C otvára Mercedes-Benz sezónu jazdy pod holým nebom a dokončuje paletu svojich kabrioletov s klasickou látkovou sklápacou strechou.

Dizajn nového kabrioletu interpretuje moderný luxus s nádychom mladosti a mnohými vysokokvalitnými detailmi. Tie formujú jeho osobitný charakter – najmä pri otvorenej streche. Na želanie môže byť kabriolet vybavený systémom automatického vetrolamu AIRCAP a vyhrievaním pre oblasť hlavy AIRSCARF – na zaručenie mimoriadneho komfortu pri jazde s otvorenou strechou po 365 dní v roku. Športovo agilné jazdné vlastnosti zabezpečujú efektívne a výkonné motory v rozsahu od 115 do 270 kW (156 až 367 k), ako aj dynamicky nastavený podvozok – na želanie so vzduchovým pružením AIRMATIC. Nová automatická prevodovka 9G-TRONIC je k dispozícii pre všetky varianty motora. Na palube sú aj osvedčené asistenčné systémy a moderný informačný a zábavný systém. Nový kabriolet Triedy C vstúpi na trh v lete 2016.

Mercedes-Benz C 400 4MATIC Cabriolet, A 205, 2016

„Náš nový kabriolet Triedy C predstavuje vstup do sveta prémiových kabrioletov značky Mercedes-Benz. Svojím športovým a mladíckym charakterom a dizajnom ponúka nefalšovaný zážitok z jazdy pod holým nebom každý deň v roku,“ hovorí Prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva Daimler AG zodpovedný za výskum koncernu a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars.

Športový a mladý

Ako nový vstupný model do sveta kabrioletov značky Mercedes-Benz aj Trieda C kabriolet dôsledne napĺňa jadro filozofie dizajnu Mercedes-Benz: zmyselná čistota ako definícia moderného luxusu. Pritom ukazuje osobitný charakter s viditeľne športovým nádychom a mladícky sviežim vyžarovaním.

Mercedes-Benz C 400 4MATIC Cabriolet, A 205, 2016

So zatvorenou sklápacou strechou sa nový dvojdverový kabriolet s takmer rovnakými základnými rozmermi svojou siluetou podobá na Triedu C kupé: s výraznou čelnou časťou s diamantovou maskou chladiča, vysokovýkonnými svetlometmi s LED, dlhou kapotou motora a vysokou hornou hranou obloženia dverí. Jeho silno napnutá sklápacia strecha so zadným sklom harmonicky prechádza do osobitne tvarovanej zadnej časti, ktorá vďaka širokým pleciam a plochým zadným svietidlám s LED pôsobí veľmi športovo. Do batožinového priestoru s objemom 360 litrov (285 litrov pri otvorenej streche) sa zmestí na kabriolet nezvyčajne veľa batožiny a poskytuje tak tie najlepšie predpoklady na vysokú praktickosť v používaní.

Bočným partiám dominuje dlhá klesajúca bočná línia, ktorá siaha až za zadný podbeh kolesa, črta typická pre dizajn Mercedes-Benz. Vďaka podvozku, ktorý je v porovnaní so sedanom sériovo znížený o 15 milimetrov, je vozidlo na športovej úrovni už na 17-palcových sériových diskoch a zdôrazňuje športový charakter kabrioletu, aerodynamika ktorého sa pýši hodnotou cw 0,28.

Verzia AMG vizuálne osobitná

Klesajúca bočná línia charakterizuje aj nový kabriolet Mercedes-AMG C 43 4MATIC. Osobitným dizajnom AMG, ako aj špecifickými diskami z ľahkej zliatiny však vyžaruje ešte viac športovej dynamiky. Zdôrazňuje tak progresívnosť a výkon značky.

Mercedes-AMG C 43 Cabriolet ( A 205 ) 2016Mercedes-AMG C 43 Cabriolet ( A 205 ) 2016

Spoločný exteriér a interiér

Pri otvorenej streche udrie do očí starostlivo zladená harmónia medzi dizajnom exteriéru a interiéru. Hodnotu dojmu zvyšujú detaily ako pochrómovaný ozdobný rámik na stĺpiku A a čelnom skle, ako aj ozdobná spodná lišta bočných okien, ktorá siaha až po skriňu sklápacej strechy, ktorú lemuje široký pochrómovaný ozdobný prvok.

Mercedes-Benz C 400 4MATIC Cabriolet, A 205, 2016

Látková sklápacia strecha prémiovej triedy

V základnom variante je kabriolet vybavený čiernou plnoautomatickou klasickou látkovou skladacou strechou, na želanie môže byť vybavený viacvrstvovou odhlučnenou skladacou strechou vo farbách tmavohnedá, tmavomodrá, tmavočervená alebo čierna. Výrazne znižuje hluk vetra a jazdný hluk. Výsledkom je zlepšená zrozumiteľnosť hovoru aj pri vyššej rýchlosti a lepšia izolácia rušivých hlukov z okolia. Odhlučnená sklápacia strecha tak poskytuje najvyšší teplotný a hlukový komfort.

Mercedes-AMG C 43 Cabriolet ( A 205 ) 2016

Sklápacia strecha odvodená z kabrioletu Triedy S spĺňa aj vysoké kvalitatívne nároky ohľadom životnosti a funkcie. Dokáže sa otvoriť a zatvoriť za menej ako 20 sekúnd až do rýchlosti 50 km/h. Po otvorení sa nehlučne a starostlivo poskladaná uloží do vane skrine sklápacej strechy v batožinovom priestore. Kryt skrine sklápacej strechy je tvarom a farebným stvárnením integrálnou súčasťou interiéru a je z rovnakého materiálu ako horná hrana obloženia dverí.

Interiér – moderna a životný štýl

Cestujúci si užívajú prostredie, ktoré nadväzuje na interiér sedanu Triedy C a je osviežujúco interpretované prvkami typickými pre kabriolet. Voľba vysokokvalitných materiálov a spracovanie vdychujú interiéru moderný nádych športovej dynamiky a životného štýlu. Súčasťou výbavy je koža odrážajúca teplo v piatich farebných vyhotoveniach (na želanie), ako aj oblý vypínač v matnej striebornej chrómovej farbe na stredovej konzole na otváranie a zatváranie plnoautomatickej sklápacej strechy. Od kupé sú odvodené športové sedadlá s integrálnym vzhľadom s mohutnými bočnými vankúšmi, tvarovo integrovaná opierka hlavy, ako aj na želanie dodávané vyhrievanie pre oblasť hlavy AIRSCARF. Sériové automatické podávače bezpečnostného pásu pomáhajú cestujúcim pripútať sa.

Mercedes-Benz C 400 4MATIC Cabriolet, A 205, 2016

Zadné sedadlá majú charakter samostatných sedadiel. Ich operadlá poskytujú možnosť zväčšenia ložného priestoru, sú delené v pomere 50 ku 50 v záujme dosiahnuť čo najvyššiu praktickosť v každodennom používaní a možno ich úplne sklopiť.

AMG so špeciálnymi detailmi

Interiér kabrioletu Mercedes-AMG C 43 4MATIC mnohými individuálnymi detailmi potvrdzuje dôsledne dynamické určenie výkonnostnej značky. Dole sploštený multifunkčný športový volant v čiernej koži s červenými kontrastnými ozdobnými švami, ktorý sedí v dlaniach ako uliaty, je ideálny na angažovaný spôsob jazdy.

Mercedes-AMG C 43 Cabriolet ( A 205 ) 2016Mercedes-AMG C 43 Cabriolet ( A 205 ) 2016Mercedes-AMG C 43 Cabriolet ( A 205 ) 2016

Odlíšiť sa

Kabriolet ponúka už sériovo výbavu na vysokej úrovni, ktorú dopĺňajú široko odstupňované možnosti prispôsobenia individuálnym potrebám (ukážka príkladov: trinásť variantov čalúnenia napríklad designo bengálska červená/čierna, sedem ozdobných prvkov, štyri farby sklápacej strechy, dvanásť vonkajších lakov – okrem iných jeden matný, kožou potiahnutá prístrojová doska). Strop sklápacej strechy sa dodáva v čiernej, porcelánovej alebo krištáľovej sivej farbe. Početné ozdobné prvky v športovom hliníku, uhlíkovom vlákne alebo sklenenom vlákne dopĺňajú autentické druhy dreva s otvorenými pórmi v hnedých a čiernych odtieňoch.

Na ešte väčšie zvýraznenie dynamiky kabrioletu je ako alternatíva na výber línia AMG Line. V exteriéri sa odlišuje najmä špeciálnymi nárazníkmi a prahmi v stylingu AMG, diamantovou mriežkou chladiča s pochrómovanými kolíkmi a 18-palcovými diskmi AMG z ľahkej zliatiny. V interiéri upozorňuje línia AMG Line na svoje športovo exkluzívne ambície okrem iných dole splošteným multifunkčným športovým volantom a športovými pedálmi AMG.

K okamihu uvedenia na trh bude limitovanú dobu ponúkaná edícia Edition 1. Vďaka množstvu navzájom dokonale zladených prvkov výbavy spája športovú dynamiku so životným štýlom a dokonale tak ladí so športovo moderným vzhľadom nového kabrioletu.

Leto jazdí s nami

Kto sa rozhodne pre kabriolet, chce jazdiť s otvorenou strechou čo najčastejšie. Aby aj v kabriolete Triedy C – rovnako ako v prípade kabrioletov Tried E a S – bolo možné vychutnávať si komfort jazdy s otvorenou strechou čo najviac, systémy AIRCAP a AIRSCARF umožňujú, aby bol zážitok z čerstvého vzduchu príjemný aj pri nízkej teplote.

Elektrický systém vetrolamu AIRCAP nenápadne zabudovaný do strešného rámu bol vyvinutý špeciálne pre kabriolety značky Mercedes-Benz a je spojený s elektrickým vetrolamom za zadnými sedadlami. Stlačením tlačidla zredukuje turbulencie v interiéri aj pre cestujúcich sediacich vzadu. AIRCAP je súčasťou balíka komfortnej výbavy kabrioletu, ktorý obsahuje aj vyhrievanie pre oblasť hlavy AIRSCARF, ktoré v prípade nízkej teploty teplým vzduchom ohrieva oblasť krku a šije vodiča a spolujazdca. Kombinácia týchto dvoch prvkov výbavy predlžuje sezónu kabrioletu na celý rok.

Alternatívne sa ponúka manuálny zalomený vetrolam za prednými sedadlami, ktorý možno namontovať aj dodatočne. Citeľne zredukuje prievan na predných sedadlách.

Podvozok: športovo agilný a komfortný

Podvozok ponúka komfortné pruženie a komfort pri prekonávaní nerovností pri súčasne agilných dynamických jazdných vlastnostiach – základ pre nadšenie z jazdy. Sériovo je podvozok kabrioletu, ktorý je v porovnaní so sedanom znížený o 15 milimetrov, vybavený oceľovým pružením so selektívnym systémom tlmenia. Na želanie dodávaný športový podvozok s tuhšie nastaveným pružením a tlmením vrátane športového priameho riadenia prinesie ešte agilnejšie jazdné vlastnosti.

Pružený vzduchom

Na želanie možno kabriolet vybaviť vzduchovým pružením AIRMATIC. Jeho elektronicky regulované, kontinuálne prestaviteľné tlmenie na prednej a zadnej náprave zabezpečí jazdný komfort v každej situácii.

DYNAMIC SELECT – sériovo v prípade AIRMATIC a na želanie v prípade oceľových podvozkov – poskytuje vodičovi možnosť zvoliť si, ako chce jazdiť: športovo, komfortne alebo s optimalizovanou spotrebou. Pomocou prepínača DYNAMIC SELECT si môže zvoliť niektorú z piatich jazdných charakteristík: ECO, Comfort, Sport, Sport Plus a Individual. V nastavení Individual možno vozidlo nakonfigurovať podľa vlastnej predstavy.

Dynamické: 4- a 6-valcové motory a prvý raz 4MATIC

Výkonné a úsporné benzínové a dieselové motory s funkciou ECO štart – stop a komplexná ponuka 4MATIC zabezpečia športové jazdné výkony a nadšenie z jazdy po celý rok. Všetky spĺňajú emisný štandard Euro 6.

Pre kabriolet je k dispozícii šesť benzínových motorov. Výkonová paleta siaha od 1,6-litrového štvorvalca v modeli C 180 s výkonom 115 kW (156 k) až po 3,0-litrový šesťvalec v kabriolete Mercedes-AMG C 43 4MATIC (270 kW/367 k). Model C 200 možno na želanie získať s pohonom všetkých kolies 4MATIC.

Mercedes-Benz C 400 4MATIC Cabriolet, A 205, 2016

Dieselové modely sú vybavené štvorvalcom s výkonom 125 kW (170 k) v C 220 d alebo 150 kW (204 k) v modeli C 250 d s technológiou SCR (Selective Catalytic Reduction) na dodatočnú úpravu spalín, ktorá znižuje zaťaženie životného prostredia. Pohon všetkých kolies 4MATIC možno objednať pre model C 220 d.

Nová automatická prevodovka 9G-TRONIC je k dispozícii pre všetky motorizácie.

Ľahšia a bezpečnejšia holá karoséria

Kabriolety mávajú vďaka chýbajúcej streche často nižšiu tuhosť karosérie. Túto skutočnosť zohľadnili konštruktéri už počas vývoja sedanu Triedy C. Štruktúry holej karosérie v oblasti prednej časti a podlahy dokázali preto prispôsobiť osobitným požiadavkám kabrioletu tak, že má vynikajúce parametre tuhosti, potrebnej na vysokú dynamiku jazdy.

Zachovaná bola inteligentná odľahčená konštrukcia kupé s vysokým podielom hliníka – z ľahkého kovu sú okrem iného blatníky, kapota motora a veko batožinového priestoru. Kabriolet okrem toho spĺňa nielen všetky aktuálne národné a medzinárodné zákony, ale aj všetky ratingové požiadavky, ako aj prísnejšie interné bezpečnostné požiadavky značky Mercedes-Benz, ktoré boli odvodené od reálneho nehodového diania.

Čiastočne autonómna bezpečná jazda, zníženie stresu

Na palube čaká na želanie množstvo bezpečnostných a asistenčných systémov v súlade s koncepciou Intelligent Drive značky Mercedes-Benz. Sériovo je na palube ATTENTION ASSIST s nastaviteľnou citlivosťou, ktorý dokáže upozorniť na nepozornosť a únavu. Súčasťou sériovej výbavy je aj COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. Okrem vizuálnej výstrahy pri malom odstupe a ďalšej zvukovej výstrahy pred hroziacou kolíziou obsahuje adaptívneho asistenta brzdenia, ktorý dokáže posilňovačom brzdnej sily podľa aktuálnej situácie pomôcť zabrániť zrážke. V prípade pretrvávajúceho nebezpečenstva kolízie a chýbajúcej reakcie vodiča systém dokáže až do rýchlosti 200 km/h vykonať autonómne brzdenie a znížiť tak závažnosť zrážky s pomalšie jazdiacimi alebo zastavujúcimi vozidlami, v optimálnom prípade nehode dokonca zabrániť. Systém až do rýchlosti 50 km/h zabrzdí v reakcii na stojace vozidlo a dokáže tak až do 40 km/h zabrániť nárazu do vozidla pred sebou.

Mercedes-Benz C 400 4MATIC Cabriolet, A 205, 2016

Okrem toho sú na želanie k dispozícii vo svojich funkciách podstatne rozšírené asistenčné systémy ako balík asistenčných jazdných systémov. Tie v rámci koncepcie Intelligent Drive zlučujú údaje snímačov odlišných technológií ako radarové snímače a stereokamera a dokážu výrazne zvýšiť bezpečnosť aj komfort. Medzi tieto funkcie patria napríklad DISTRONIC PLUS s asistentom riadenia a pilotom jazdy v zápche alebo brzda PRE SAFE® s rozpoznávaním chodcov a asistent brzdenia BAS PLUS, ktorý ponúka aj podporu brzdného účinku v závislosti od situácie v prípade nebezpečenstva kolízie s priečne idúcimi autami. Ďalšou funkciou balíka asistenčných jazdných systémov je aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, ktorý dokáže zabrániť neúmyselnému vybočeniu z jazdného pruhu pribrzdením kolies na jednej strane, ktorým vráti vozidlo do jazdného pruhu, a to tak, že zasiahne v prípade prekročenia plnej čiary a dokáže pomôcť dokonca aj v prípade prerušovanej čiary, ak hrozí nebezpečenstvo kolízie s vozidlom vo vedľajšom jazdnom pruhu.

Súčasťou množstva asistenčných systémov je aj asistent parkovania, ktorý umožňuje čiastočne automatizované zaparkovanie, 360-stupňová kamera, ktorá je užitočná pri parkovaní, posúvaní a manévrovaní, asistent sledovania dopravných značiek na báze údajov z kamery a navigácie s funkciou výstrahy pri jazde v protismere, ako aj adaptívny asistent diaľkového svetla plus, ktorý umožňuje nechať zapnuté diaľkové svetlá a cielenými zásahmi zabráni oslneniu iných vozidiel v kuželi diaľkových svetiel.

Spoľahlivá ochrana

Pre prípad nehody umožňujú tú najlepšiu možnú ochranu vysoká štruktúrna bezpečnosť karosérie a záchytné systémy, najmä komplexné vybavenie airbagmi. Patria sem okrem iných:
• adaptívne predné airbagy pre vodiča a spolujazdca
• airbag na ochranu kolien na strane vodiča
• airbagy na ochranu panvy a hrudníka pre vodiča a spolujazdca
• okenný airbag zabudovaný do hornej hrany obloženia predných dverí

Pre kabriolet je špecifický systém ochrany pri prevrátení. Pozostáva z dvoch úplne zapustených, a teda neviditeľných kaziet za zadnými sedadlami, ktoré sa v prípade hroziaceho prevrátenia vozidla pyrotechnicky vystrelia hore a spolu so stĺpikmi A zabezpečia priestor na prežitie.

Klimatizovanie interiéru s rozlišovaním jazdy s otvorenou strechou

Špeciálne pre kabriolety vyvinutý systém klimatizácie reaguje na to, či auto jazdí s otvorenou alebo zatvorenou strechou. V prípade zatvorenej strechy sa správa ako v kupé. Ak sa sklápacia strecha otvorí, klimatizácia upraví svoju reguláciu a napríklad vháňa teplejší vzduchu k rukám vodiča na volante a deaktivuje funkciu cirkulujúceho vzduchu. Špeciálne nastavenia pre jazdu s otvorenou strechou zohľadňujú, či má systém chladiť alebo kúriť a citlivo reagujú na oblasti prechodu medzi týmito stavmi.

Mercedes-AMG C 43 Cabriolet ( A 205 ) 2016

Informačný a zábavný systém s nespočetnými zážitkami

Informačný a zábavný systém poskytuje intuitívnu obsluhu s animáciami a vizuálnymi efektmi. Technológia Frontbass vytvorí hudobný zážitok takmer ako v koncertnej sieni – najmä ak je na palube aj ozvučovací systém Burmester® na želanie. Systém Frontbass využíva priestor priečneho a pozdĺžneho nosníka holej karosérie ako rezonančný priestor pre hĺbkové reproduktory.

Navigačný systém, ktorý poskytuje vodičovi presné dopravné informácie v reálnom čase (Live Traffic Information), pripravuje svoje obsahy interaktívne. Ponúka okrem iného animovaný kompas alebo prezentáciu Drive Show s informáciami pre cestujúcich ako v lietadle.

Komplexné zosieťovanie už v základnej verzii

S mobilným telefónom s podporou Bluetooth® a zapnutými mobilnými dátami dokáže už audiosystém Audio 20 využívať internet. Takto možno neobmedzene surfovať, keď vozidlo stojí. Počas jazdy možno využívať aplikácie Mercedes-Benz. Audio a video možno prehrávať z rôznych zdrojov.

Alternatívne dostupný COMAND Online ponúka nielen väčší displej s rozlíšením 960 x 540 pixelov, ale umožňuje na želanie okrem iného aj príjem digitálnej televízie a rozhlasu a ponúka okrem množstva iných funkcií rýchlu navigáciu na báze pevného disku, integrovanú funkciu prístupového bodu siete WLAN, ako aj systém ovládania hlasom LINGUATRONIC.

Základný systém Audio 20, ako aj Audio 20 CD a COMAND Online sú sériovo vybavené základnou funkciou telefonovania, ktorá cez štandardné rozhranie Bluetooth® spája mobilný telefón s vozidlom.

Mercedes me connect: prepojený s vozidlom

Aj pre nový kabriolet Triedy C je pod označením Mercedes me connect k dispozícii komplexný balík bezplatných základných služieb, ako aj služieb Remote Online. Medzi základné služby patria automatické núdzové volanie, nehodový manažment, ako aj poruchová služba a systém služieb zákazníkom. Služby Remote Online umožňujú kedykoľvek a odvšadiaľ prístup k informáciám o vozidle – ako stav okien a dverí, stav kilometrov, tlak v pneumatikách a ďalšie diagnostické údaje. Možná je aj lokalizácia vozidla, ako aj odomknutie a zamknutie dverí na diaľku.

Mercedes-AMG C 43 Cabriolet ( A 205 ) 2016  Mercedes-AMG C 43 Cabriolet ( A 205 ) 2016        Mercedes-Benz C 400 4MATIC Cabriolet, A 205, 2016

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.