Pneumatiky hĺbka dezénu meranie merání dezén hĺbkomer Pireli Continental Michelin Dunlop tire 1,6 4 tit

3 spôsoby, ako určiť správnu hĺbku dezénu

Hĺbka dezénu pneumatík by sa mala kontrolovať pravidelne. Mala, ale vodiči na to často zabúdajú alebo nevedia ako na to. Pritom je to jednoduché. A ide to aj bez hĺbkomeru. Naučte sa ako.

Prečo a kedy merať hĺbku dezénu

Jazda na zjazdených pneu sa nevypláca. Nielen, že môžete dostať pokutu, ale aj bezpečnosť jazdy sa s každým chýbajúcim milimetrom znižuje. A preto kontrolujte hĺbku dezénu aspoň 2-krát ročne. Pri výmene pneumatík zo zimných na letné a naopak.

Príprava auta pred meraním

Pokiaľ meráte hĺbku dezénu na nazutých pneu, zaparkujte auto na rovinke, kolesá vytočte čo najviac a očistite ich od nečistôt. K pneumatikám sa tak dostanete omnoho ľahšie a výsledky budú presnejšie.

Ako merať hĺbku dezénu

Spôsobov merania existuje hneď niekoľko. Predstavíme vám ako tie tradičné, tak tie netradičné. Minimálna hĺbka dezénu je u vozidiel do 3500 Kg 1,6 mm pri letných a 4 mm pri zimných pneu.

Meranie dezénu hĺbkomerom

Najpresnejší spôsob merania opotrebenia pneu je pomocou hĺbkomeru. Je to malý nástroj, ktorý zoženiete za pár centov v každom špecializovanom obchode s pneumatikami. Hĺbkomer zasuniete v niekoľkých miestach do pozdĺžnych drážok behúňa. A máte jasno.

Meranie hĺbky dezénu pomocou mince

Nemáte hĺbkomer? Nevadí. Použite mincu. K meraniu sa používa 2-eurová minca a česká päťkoruna. K prevereniu letných pneumatík siahnite po päťkorune. Mincu zastrčte päťkou hore nohami, pokiaľ je celá číslica viditeľná, pneumatiky sú na odpis.

Pri zimných pneu sa hodí 2-eurová minca . Mincu vložte do pozdĺžnej drážky, ak čnie jej strieborný okraj, je načase investovať do novej sady.

Indikátor opotrebenia na pneumatikách

Overení výrobcovia ako Pirelli, Barum alebo Bridgestone vybavujú indikátorom opotrebenia, alebo aj TWI aj svoje najlacnejšie pneumatiky. Indikátory majú podobu výstupku-mostíka v behúni alebo vyrazených číslic. Pokiaľ si nieste istí, či ich vaše pneumatiky majú, dobre si prehliadnite bočnicu a hľadajte logo značky, trojuholník alebo nápis TWI.

Mostíky

V úrovni označeného miesta na bočnici hľadajte v pozdĺžnych drážkach behúňa indikátor opotrebenia, ktorý vyzerá ako doštička. Keď sa pneumatiky opotrebujú natoľko, že je doštička zarovno s dezénom, vymeňte ich.

Číselný indikátor opotrebenia

Presnejšou variantou je číselný indikátor. Na niektorých pneumatikách nájdete v behúni vyrazené čísla, ktoré sa opotrebením postupne strácajú. Vďaka nim máte prehľad, ako je vaše obutie ojazdené.

Ako obmedziť ojazdenie pneumatiky

V prvom rade samotný výber pneumatík má veľký vplyv na rýchlosť opotrebenia dezénu, kedy je pravdepodobné, že tie najlacnejšie pneu sa budú viac opotrebovávať než ich drahšie varianty. Životnosť pneumatík vysoko ovplyvňuje takové správne nahustenie. Podhustená alebo naopak prehustená pneumatika sa opotrebúva omnoho rýchlejšie. Správnu hodnotu tlaku nájdete v manuále ku svojmu vozidlu. Pokiaľ máte napríklad Daewoo Matiz s objemom motora 1,0 a výkonom 47 kW, tlak v pneu sa pohybuje od 2,1 až po 2,3 baru, záleží na naložení auta a type pneumatík.

Neriskujte zbytočne a skontrolujte si pri každom prezúvaní hĺbku dezénu. Zaberie Vám to len chvíľku a budete mať istotu, že jazdíte bezpečne na poriadnom obutí.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.