Mercedes-AMG A 45 4MATIC+ a CLA 45 4MATIC+: Superšportové vozidlá v rodine kompaktných vozidiel

Vynikajúca výkonnosť, maximálna jazdná dynamika, expresívny dizajn – nové športové vozidlá v rodine kompaktných vozidiel Mercedes-AMG A 45 4MATIC+/A 45 S 4MATIC+ a CLA 45 4MATIC+/CLA 45 S 4MATIC+ potvrdzujú vedúcu pozíciu vo svojich segmentoch.

Pritom plynule nadväzujú na svojich úspešných predchodcov a dosahujú množstvo nových špičkových hodnôt. Úplne nový 2,0-litrový motor je najsilnejším sériovo vyrábaným štvorvalcovým hnacím agregátom na svete a je k dispozícii v dvoch stupňoch výkonu a krútiaceho momentu. Už základný model s výkonom 285 kW (387 k) je silnejší ako jeho predchodca. Variant S s výkonom 310 kW (421 k) zasahuje do výrazne vyššej triedy vozidiel. Nová dvojspojková prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT-8G s ôsmymi prevodovými stupňami zaručuje ich dokonalú nadväznosť vo všetkých jazdných situáciách a zmeny prevodových stupňov v priebehu milisekúnd. Aktívny, plne variabilný náhon na všetky kolesá AMG Performance 4MATIC+ je vybavený systémom AMG TORQUE CONTROL, ktorý rozdeľuje hnaciu silu selektívne na jednotlivé kolesá – s cieľom najvyššej trakcie a impozantného driftového modusu. Umožňuje to nový diferenciál zadnej nápravy, ktorý má dve lamelové spojky – pre každé zadné koleso jednu.

Značka Mercedes-AMG so svojimi novými športovými kompaktnými vozidlami opäť raz zdôrazňuje svoju kvalifikáciu v otázkach vývoja: „Naše modely radu 45 majú od základu novú koncepciu – od motora a prevodovky cez podvozok a náročne konštruované hnacie ústrojenstvo až po štruktúru karosérie a prirodzený dizajn – všetko s jediným cieľom: pozdvihnúť dynamiku jazdy a športový jazdný zážitok na úroveň, aká bola doposiaľ v kompaktných vozidlách nepredstaviteľná. Prezentáciou týchto najvýkonnejších a najdynamickejších športových kompaktných vozidiel potvrdzujeme aj význam tohto segmentu pre našu stratégiu rastu“, hovorí Tobias Moers, predseda vedenia spoločnosti Mercedes-AMG GmbH.

Dizajn exteriéru: ešte výraznejšia príslušnosť k rodine AMG
Nové modely Mercedes-AMG A 45 4MATIC+ a CLA 45 4MATIC+ vystupujú výrazne autonómnejšie ako ich predchodcovia. Už na stojacom vozidle vám exteriér sprostredkuje číre potešenie z jazdy. Po prvýkrát sú teraz aj kompaktné vozidlá vybavené obložením chladiča špecifickým pre vozidlá AMG so širším dolným obrysom a dvanástimi zvislými lamelami, čo je jasný znak príslušnosti k rodine vozidiel AMG Performance. Súčasne možno povedať, že výrazná predná časť „Shark Nose“, ostro rezané, úzke svetlomety, ako aj plochá, aerodynamicky výhodná kapota motora s charakteristickými prelismi znižujú prednú časť vozidla, čím už vizuálne vytvárajú nanajvýš dynamický dojem.

K veľkej pôsobivosti prispievajú aj širšie predné blatníky so zvýraznenými podbehmi kolies. Vytvárajú miesto na širšiu prednú nápravu a zvýrazňujú atletické vystupovanie. Svalnatý dojem je v prípade modelu A 45 4MATIC+ ešte silnejší ako pri modeli CLA 45 4MATIC+, lebo vozidlá CLA majú už v základe širší rozchod prednej nápravy, takže rozšírenie blatníkov by mohlo pôsobiť menej nápadne.

Individuálne detaily ako rozlišovacie znaky
Odlíšenia charakterizujú aj spojler predného nárazníka. Na modeli A 45 4MATIC+ má dizajn krídla prúdového lietadla. Vďaka horizontálnym plutvám na krajných otvoroch na prívod vzduchu a pretiahnutému dolnému otvoru na prívod vzduchu pôsobí vozidlo ešte širším dojmom. Model CLA 45 4MATIC+ s krajnými otvormi na prívod vzduchu v tvare dýz pôsobí ešte expresívnejšie a súčasne tým ukazuje svoju príbuznosť so 4-dverovým kupé AMG GT. Predný rozdeľovač prúdenia plynule prechádza do bočných vzduchových clôn pred prednými kolesami, ktoré optimalizujú prúdenie vzduchu, čím zlepšujú obtekanie vzduchom a hodnotu cW.

Širšie bočné obloženie prahov AMG pri pohľade zboku vizuálne znižuje tieto mimoriadne dynamické kompaktné vozidlá, ktoré takto pôsobia, že sedia nižšie na vozovke.

V kombinácii s balíkom strieborných chrómových doplnkov sú vložky vyhotovené v striebornej chrómovej farbe, pri balíku AMG Night vo vysokolesklej čiernej farbe. Vonkajšie zrkadlá sú posadené na svale dverí, čím sa odvolávajú na vzhľad vozidiel kupé a športových vozidiel Mercedes-AMG. Nielenže to vyzerá veľmi športovo, ale zlepšuje to aj aerodynamiku.

Základné varianty sériovo jazdia na kolesách s aerodynamicky optimalizovanými 18-palcovými diskami 8,5 J x 18 s 10-lúčovým dizajnom a lakom vo farbe tantalová sivá, s pneumatikami 245/40 R 18.

Modely S sú vybavené 19-palcovými diskami z ľahkej zliatiny s dizajnom piatich zdvojených lúčov – na modeli A 45 S 4MATIC+ majú šírkou 8,5 palca, na modeli CLA 45 S 4MATIC+ deväť palcov. Pekne tvarované hliníkové disky sú aerodynamicky optimalizované, s lakom vo farbe tantalová sivá, leštené a obuté do pneumatík s rozmermi 245/35 R 19, prípadne 255/35 R 19 (CLA 45). Vysokovýkonná brzdová sústava AMG má na základných modeloch sivo nalakované brzdové strmene s bielym nápisom AMG. Verzie S poznáte aj podľa väčších, načerveno lakovaných šesťpiestikových brzdových strmeňov s čiernym nápisom AMG.

Okrúhle dvojité koncovky výfuku pre kompaktné vozidlá orientované na výkon
Pri pohľade zozadu sú charakteristické dve okrúhle dvojité koncovky výfuku (priemer 82 mm) a široký spojler zadného nárazníka. Modely S sa odlišujú väčšími koncovkami výfuku s priemerom 90 mm, ktoré sú vnútri drážkované a majú nápisy AMG. Dojem širokej zadnej časti vozidla je ešte zosilnený úzkymi, na dve časti rozdelenými zadnými svietidlami. K lepšiemu obtekaniu vozidla vzduchom prispieva aj difúzor s dvoma vertikálnymi dvojitými plutvami (pri CLA 45: štyri samostatné plutvy), ktorý je v strede vozidla predĺžený smerom dopredu, čo ešte zvyšuje jeho účinnosť. Zakončením je odtrhová hrana na strešnom spojleri, prípadne na veku batožinového priestoru (CLA 45), ktorá je vyhotovená vo farbe vozidla.

Najdôležitejšie exteriérové prvky na želanie:

  • Aerodynamický balík AMG na dosiahnutie optimalizovanej aerodynamickej rovnováhy zahŕňa okrem iného zmenený predný rozdeľovač prúdenia a prídavné krídelká na spojleri predného nárazníka, prídavná lišta difúzora, bočné odtrhové hrany na spojleri zadného nárazníka, ako aj zadné krídlo (A 45) alebo zväčšenú odtrhovú hranu (CLA 45) vo vysokolesklej čiernej farbe. Tieto opatrenia zvyšujú prítlak, a tým aj jazdnú stabilitu v hraničnej oblasti možností vozidla
  • 19-palcové disky z ľahkej zliatiny s dizajnom piatich zdvojených lúčov, aerodynamicky optimalizované, buď s lakom v tantalovej sivej farbe a leštené, alebo s matným čiernym lakom a lešteným ráfikom
  • 19-palcové kované disky s dizajnom krížových lúčov, buď s lakom v titanovej sivej farbe a lešteným povrchom, alebo s matným čiernym lakom a lešteným ráfikom s centrálnym uzáverom so vzhľadom hliníka
  • balík AMG Night s dizajnovými prvkami vo vysokolesklej čiernej farbe, ako je napríklad predný rozdeľovač prúdenia alebo vložky v bočných obloženiach prahov, ako aj čierne pochrómované koncovky výfuku
  • Balík strieborných chrómových doplnkov s predným rozdeľovačom prúdenia a vložkami v bočných obloženiach prahov v striebornej chrómovej farbe

Karoséria: podstatne spevnená
Vývojári spoločnosti AMG podstatne spevnili karosériu, pretože ona predstavuje nielen základ precíznej reakcie pri zatáčaní, ale aj základ smerovej stability a stability odklonu komponentov podvozku, a to aj pri dynamickej jazde. Priskrutkovaná ľahká hliníková doska pod motorom, takzvané „šmykové pole“, zvyšuje torznú tuhosť prednej časti vozidla. K tomu treba prirátať výstuhu stredového tunela medzi prednými teleskopickými vzperami pruženia, ako aj prídavné spevňovacie plechy, ktoré spájajú pozdĺžne nosníky so stĺpikmi A a minimalizujú pohyby prednej časti vozidla. Tuhosť ďalej zvyšujú predné a zadné diagonálne výstuhy na spodku vozidla. Vďaka tomu sa celý systém podvozku aj v hraničných situáciách vyznačuje vysokoprecíznou reakciou a poskytuje vodičovi jasne definovanú spätnú väzbu – v podobe výrazného obmedzenia skrúcania vozidla okolo pozdĺžnej aj priečnej osi a v podobe menšieho priečneho a pozdĺžneho nakláňania pri jazde v zákrutách, pri brzdení a pri zmenách zaťaženia.

Motor: nový štvorvalcový turbomotor s riadnym výkonom
S výkonom až 310 kW (421 k) je úplne nový 2,0-litrový motor najsilnejším sériovo vyrábaným štvorvalcovým hnacím agregátom na svete. Mercedes-AMG tým prekonáva predchodcu o 30 kW(40 k). Aj maximálny krútiaci moment narástol z doterajších 475 až na 500 newtonmetrov. Litrový výkon až 155 kW (211 k) znamená, že nový vysokovýkonný turbomotor Mercedes-AMG vedie pred mnohými agregátmi renomovaných športových vozidiel.

Nová, vysokovýkonná hnacia sústava sa vyrába v Affalterbachu na inovatívnej výrobnej linke, podľa zásady „Jeden človek, jeden motor“.

Na modeloch radu 45 sa štvorvalec v rámci dvoch výkonových stupňov postará o maximálne agilný pohon: s výkonom 310 kW (421 k) ako takzvaný model S a s výkonom 285 kW (387 k) ako základný variant. Takýto spôsob ponuky sa už osvedčil u modelov AMG Performance s motorom V8 a individuálne želania zákazníka spĺňa ešte lepšie. Šprint z nuly na 100 km/h zvládnu nové športové kompaktné vozidlá v rekordnom čase: model A 45 S 4MATIC+ potrebuje len 3,9 sekundy (CLA 45 S 4MATIC+: 4,0 sekundy), základný model A 45 4MATIC+ absolvuje túto disciplínu za 4,0 sekundy (CLA 45 4MATIC+ za 4,1 sekundy). Na základných modeloch je maximálna rýchlosť obmedzená na hodnotu 250 km/h, na modeloch S je to maximálne 270 km/h. S balíkom AMG Driver’s Package, ktorý sa dodáva na želanie, možno maximálnu rýchlosť aj na základných modeloch zvýšiť na 270 km/h.

Okrem samotných hodnôt výkonu sa nový hnací agregát vyznačuje aj svojou spontánnou odozvou. Na tento účel bol priebeh krútiaceho momentu komplexne nastavený („Torque shaping“): maximálna hodnota 500 Nm (480 Nm v základných variantoch) je k dispozícii v rozsahu 5 000 – 5 250/min (4 750 – 5 000/min v základných variantoch). S týmto nastavením dosiahli inžinieri AMG nárast hnacej sily podobný atmosférickému motoru. Popri tom sa pri vývoji motora podarilo dosiahnuť dynamicky rastúci priebeh krútiaceho momentu v nižšom rozsahu otáčok, vďaka čomu sa zlepšila reakcia motora na polohu plynového pedálu. Rastúci krútiaci moment vo vysokých otáčkach zdôrazňuje točivosť motora. Maximálna hodnota otáčok motora (do 7 200/min) okrem toho zvýrazňuje charakter športového motora.

Konštrukcia motora: inteligentné detaily
Nový hnací agregát sa vyznačuje mnohými inteligentnými konštrukčnými detailami. V porovnaní s tiež naprieč zabudovaným štvorvalcom na modeloch radu 35 alebo predchodcom je nový motor otočený o 180 stupňov okolo zvislej osi. To znamená: turbodúchadlo a zberné výfukové potrubie sa nachádzajú z pohľadu smeru jazdy vzadu, na strane vnútorného priestoru deliacej steny. Odsávacie zariadenie sa kvôli tomu nachádza vpredu.

Takéto rozloženie umožňuje čo najviac plochý a tým pádom aj z hľadiska aerodynamiky výhodný dizajn predku. Vďaka novému rozloženiu možno okrem toho dosiahnuť výrazne lepšie vedenie vzduchu s kratšími trasami a menším množstvom zahnutí – či už na nasávacej alebo výfukovej strane.

Turbodúchadlo: valivé uloženie znižuje mechanické trenie
Nové twin-scroll turbodúchadlo spája optimálnu odozvu pri nízkych otáčkach s výrazným zvýšením výkonu pri vyšších otáčkach. Blok turbíny je okrem toho rozdelený na dva paralelne prebiehajúce kanály prúdenia. Toto riešenie spolu s dvoma rovnako rozdelenými kanálmi v zbernom výfukovom potrubí umožňuje samostatné odvádzanie spalín na lopatky turbíny. Cieľom je zabrániť vzájomnému negatívnemu ovplyvňovaniu jednotlivých valcov pri nasávaní zmesi a výfuku spalín a zlepšiť výmenu plynov. Výsledkom je vyšší krútiaci moment už pri nízkych otáčkach a veľmi spontánna odozva.

Hriadeľ kompresora a turbíny je okrem toho prvýkrát uložený vo valivých ložiskách – ako v prípade najvyššieho výkonového stupňa 4,0-litrového motora V8 AMG v 4-dverovom kupé AMG GT. Vďaka valivému uloženiu je mechanické trenie vnútri turbodúchadla zredukované na minimum. Odozva turbodúchadla je teda ešte spontánnejšia a jeho otáčky stúpajú rýchlejšie – maximálne po 169 000/min.

Plniaci tlak: elektronická regulácia optimalizuje odozvu
S maximálnym plniacim tlakom 2,1 baru sa 2,0-litrový štvorvalcový turbomotor nachádza na špičke aj v tomto bode segmentu. Vďaka elektronicky ovládanému ventilu regulácie plniaceho tlaku (ventil spalín, pretlakový ventil) možno upravovať plniaci tlak ešte presnejšie a flexibilnejšie a optimalizovať tak odozvu, a to najmä pri zrýchlení pod čiastočným zaťažením. Pritom sa zohľadňuje množstvo parametrov. Hlavnými vstupnými signálmi pre riadiacu jednotku ventilu regulácie plniaceho tlaku sú plniaci tlak, poloha škrtiacej klapky a náchylnosť k detonačnému spaľovaniu. Medzi korekčné signály patria teplota nasávaného vzduchu, teplota motora, otáčky a tlak okolitého vzduchu. Elektronicky ovládaný ventil regulácie plniaceho tlaku okrem toho pri zrýchlení umožňuje dočasné zvýšenie plniaceho tlaku (Overboost).

Na chladenie turbodúchadla sa okrem oleja a vody využíva aj čerstvý vzduch. Vzduch je cielene vedený od masky chladiča cez kryt motora, ktorý je navrhnutý ako prvok vedenia vzduchu, cez kanály pod kapotou motora až k turbodúchadlu. Základom koncepcie sú zásady a skúsenosti s chladením vnútri uložených turbodúchadiel aktuálnych 4,0-litrových V8 motorov AMG, ktorých počiatky siahajú až do roku 2014 k modelu AMG GT. Blok turbíny je okrem toho vybavený tepelnou izoláciou.

Kľuková skriňa: celohliníková skriňa s výbornými vlastnosťami
Celohliníková kľuková skriňa sa vyrába kokilovým odlievaním, ktoré sa vyznačuje vynikajúcimi materiálovými vlastnosťami. Tu sa roztavený hliník odlieva za pôsobenia gravitačnej sily do kovovej trvalej formy (kokily). Vďaka vodou chladenej kokile a jej tepelnej vodivosti sa dosiahne rýchle ochladnutie a stuhnutie taveniny. Výsledkom je jemne zrnitá a hustá štruktúra, ktorá garantuje vysoké hodnoty pevnosti. Pomocou vložených pieskových jadier možno znázorniť komplexné vnútorné geometrie.

Takzvaná uzavretá konštrukcia – konštrukcia z motoristického športu – zabezpečuje maximálnu tuhosť pri nízkej hmotnosti a umožňuje maximálne hodnoty spaľovacieho tlaku až na úrovni 160 barov. Oblasti okolo valcov sú z veľkej časti uzavreté a hornou stranou bloku motora prenikajú len malé kanáliky určené na chladiace médium a motorový olej. Kľukový mechanizmus s kovaným, odľahčeným oceľovým kľukovým hriadeľom a hliníkové kované piesty s optimalizovanými piestnymi krúžkami kombinujú nízke trenie s vysokou pevnosťou. Najvyššie otáčky motora sú na úrovni 7 200/min a maximálny výkon sa dosahuje pri 6 750/min. Olejová vaňa má priečky, takže aj napriek jej zväčšenému objemu je vždy k dispozícii dostatok motorového oleja na mazanie všetkých dôležitých konštrukčných dielov, a to aj pri vysokom priečnom zrýchlení.

Pracovný povrch valcov: povrchová úprava s využitím technológie NANOSLIDE
Na zníženie trecieho výkonu medzi piestami a valcami sú obežné plochy upravené patentovanou technológiou NANOSLIDE. Vďaka nej sú obežné plochy hladké ako zrkadlo, aby bolo trenie čo najmenšie. Okrem toho sú dvakrát tvrdšie ako bežné liatinové vložky a tým pádom aj výrazne trvácnejšie. Technológiu NANOSLIDE vyvinula spoločnosť Daimler AG a je chránená viac než 90 patentovými rodinami a viac ako 40 patentmi.

Táto povrchová úprava sa po prvýkrát použila v motore AMG V8 M 156, okrem toho už roky zušľachťuje ďalšie hnacie agregáty AMG a používa sa aj v motore Formuly 1 z dielne Mercedes-AMG Petronas Motorsport.

Výfukové ventily: väčšie rozmery s cieľom rýchlejšej výmeny plynov
Nové usporiadanie a mierne naklonenie vstrekovacích dýz a zapaľovacích sviečok smerom k sebe umožnilo použiť omnoho väčšie výfukové ventily ako v prípade motora predchádzajúceho modelu. Väčšie prierezy výfukových ventilov umožňujú účinné prúdenie spalín zo spaľovacieho priestoru a redukujú celkovú energiu, ktorú vynakladajú piesty.

Dva hore uložené vačkové hriadele riadia prostredníctvom odľahčených vlečných vahadiel s kladkou 16 ventilov. Nastavovanie vačkového hriadeľa na strane vstupu a výstupu umožňuje veľmi dobrú odozvu a optimalizuje nasávanie zmesi a výfuk spalín v každom bode prevádzky. K tomu sa pridáva variabilný ventilový rozvod CAMTRONIC na výfukovej strane s dvoma vačkami na ventil. Vačky majú rôzne geometrie, aby sa výfukové ventily mohli otvárať krátko alebo dlho v závislosti od zapojenia vačky, ktoré prebieha v závislosti od jazdnej situácie – pre ešte lepšiu odozvu pri nízkych otáčkach, komfortnú a úspornú jazdu v strednom pásme otáčok, či plný priebeh výkonu v hornom rozsahu otáčok.

Vstrekovanie benzínu: dva stupne na dosiahnutie optimálneho výkonu
Preplňovanie turbodúchadlom a priame vstrekovanie s procesom spaľovania s vedeným lúčom umožňujú nielen vysoký výstupný výkon, ale zvyšujú aj termodynamickú účinnosť, čím zároveň znižujú spotrebu paliva a emisie spalín.

Nový vysokovýkonný štvorvalec je prvýkrát vybavený dvojitým vstrekovaním. V prvej fáze mimoriadne rýchle a precízne piezoelektrické vstrekovače vstrekujú palivo do spaľovacích priestorov pod tlakom až 200 barov. Tento dej sa sčasti opakuje a v závislosti od potreby je regulovaný riadením motora.

V druhej fáze sa pridáva vstrekovanie do nasávacieho potrubia pomocou magnetických ventilov. Táto fáza je potrebná na dosiahnutie vysokého špecifického výkonu motora. Elektronicky riadené zásobovanie palivom pracuje pod tlakom 6,7 baru.

Chladenie: prepracovaný systém pre motor, turbodúchadlo a plniaci vzduch
Vysoký výkon si vyžaduje sofistikovaný chladiaci systém. Ten ja navrhnutý tak, že hlavu valcov a kľukovú skriňu možno chladiť na rôzne úrovne teploty. Toto inovatívne opatrenie umožňuje zachovávať chladnú hlavu valcov s cieľom maximálneho výkonu pri efektívnom okamihu zapálenia a teplú kľukovú skriňu s cieľom zníženia vnútromotorového trenia.

Chladenie hlavy valcov je napájané mechanickým vysokovýkonným vodným čerpadlom; napájanie chladenia kľukovej skrine je riešené pomocou druhého, elektricky poháňaného vodného čerpadla. Po studenom štarte zostáva toto čerpadlo pasívne dovtedy, kým sa motor nezohreje chodom. Počas prevádzky je čerpadlo regulované prostredníctvom riadiaceho prístroja motora tak, aby bolo vždy zabezpečené chladenie kľukovej skrine v závislosti od potreby.

Pri prevádzke s nízkymi požiadavkami na výkon alebo pri nízkych otáčkach sa čerpadlo podľa potreby môže zapnúť alebo vypnúť. Elektrické vodné čerpadlo okrem toho zabezpečuje plný výkon motora a optimálny odvod odpadového tepla v rámci celého rozsahu otáčok. Pri veľmi vysokej vonkajšej teplote chráni aj pred škodami v dôsledku prehriatia počas voľnobehu motora.

Motor má okrem toho aj manažment teploty oleja, ktorý riadi zahrievací chod a pružne reguluje teplotu motorového oleja. Vďaka tomu motor rýchlejšie dosiahne prevádzkovú teplotu, čím sa znižuje trenie a opotrebovanie. To je spojené s následným ekologickým efektom, ktorý vzniká znížením spotreby paliva, ako aj emisií pri studenom štarte.

Vysoký stupeň preplňovania motora vyžaduje vysokovýkonné chladenie plniaceho vzduchu. Plniaci vzduch treba napriek extrémnemu množstvu tepla chladiť až na úroveň teploty okolia; na tento účel bolo prvýkrát vyvinuté dvojstupňové nepriame chladenie plniaceho vzduchu. Toto chladenie funguje v spojení s klimatizáciou, využíva sa na modeloch S, pričom bolo integrované do nízkoteplotného okruhu. Pritom bola potrebná úplne nová forma konfigurácie kondenzátorov v prednej časti vozidla.

Jeden kondenzátor sa nachádza v podbehu kolesa, druhý je v prvom rade stredného chladiaceho modulu. Osobitná konfigurácia kondenzátorov a chladičov spolu s teplotným manažmentom, ktorý je špeciálne navrhnutý na normálnu potrebu (každodenné jazdenie) a na športový výkon (pretekárska trať), umožňujú efektívny a navzájom zladený výkon chladenia.

Funkcie ako manažment alternátora, funkcia ECO štart – stop s rýchlym opätovným spustením motora, funkcia kĺzania a filter pevných častíc spalín benzínu taktiež patria do technologického balíka nového štvorvalca AMG.

Manufaktúrna výroba, digitálne a inteligentne: „Jeden človek, jeden motor“
Nový motor sa montuje výlučne ručne. V manufaktúre na výrobu motorov AMG v Affalterbachu kvôli tomu vznikla kompletne nanovo koncipovaná výrobná linka, v ktorej boli zásada „Jeden človek, jeden motor“ a priemysel 4.0 pozdvihnuté na inovatívnu úroveň, ktorá bola navrhnutá podľa najmodernejších poznatkov o ergonómii, obehu tovarov, zabezpečení kvality, trvalej udržateľnosti a efektivite. Na ceste k realizácii priemyslu 4.0 sa aj manufaktúrna výroba AMG riadi víziou inteligentnej produkcie. Tá sa vyznačuje maximálnou flexibilitou, transparentnosťou a vysokou efektivitou. Prostredníctvom inovatívnych a digitálnych technológii zabezpečuje a zvyšuje kvalitu motorov, ako aj výrobných procesov.

Dvojspojková prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT 8G: agilná a spontánna
K agilnému a dynamickému charakteru prispieva aj nová dvojspojková prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT 8G s ôsmymi prevodovými stupňami. Prevodové pomery jazdných stupňov boli zvolené tak, aby vodič vo všetkých rozsahoch rýchlosti zažil veľmi spontánne zrýchlenie, kombinované s krátkymi časmi preradenia a optimálnymi reakciami pri preradení na vyšší stupeň. V závislosti od zvoleného jazdného programu AMG DYNAMIC SELECT vodič získa špecifické nastavenie pohonu s rôznymi krivkami závislosti plynového pedála a radenia.

Ten, kto radšej sám radí prevodové stupne, môže v každom jazdnom programe zvoliť manuálny režim prevodovky. V krátkodobom režime M je radenie bleskurýchle, pričom stačí pohnúť radiacimi páčkami na volante.

Sériová funkcia PRETEKÁRSKY ŠTART umožňuje maximálne zrýchlenie zo stoja a je vysoko emotívnym zážitkom. To isté platí aj pre zvuk hnacieho ústrojenstva s čiastočným prerušovaním zapaľovania pri preraďovaní na vyšší stupeň a s automatickou funkciou medziplynu pri podraďovaní. Pritom sa nezabudlo ani na hospodárnosť: v jazdnom programe „Komfort“ je aktívna funkcia ECO štart – stop; funkciu Kĺzanie možno zvoliť v jazdnom programe „Individuálny“.

Náhon na všetky kolesá AMG Performance 4MATIC+ so systémom AMG TORQUE CONTROL
K maximálne dynamickému jazdnému zážitku úplne novej dimenzie podstatnou mierou prispieva sériovo dodávaný, plne variabilný náhon na všetky kolesá. Tajomstvo sa volá AMG TORQUE CONTROL a skrýva sa v novom diferenciále zadnej nápravy: obsahuje dve elektronicky riadené lamelové spojky, pričom každá z nich je spojená s hnacím hriadeľom zadnej nápravy. Takto možno hnaciu silu rozdeľovať nielen plynule a variabilne medzi predné a zadné kolesá, ale ešte aj medzi ľavé a pravé zadné koleso. V závislosti od jazdného programu a jazdnej situácie možno vďaka tomu rozdeľovať náhon samostatne na obidve zadné kolesá.

To znamená vždy optimálnu trakciu, a to aj pri nepriaznivých podmienkach v cestnej premávke a pri extrémnych prejazdoch zákrut, napríklad na pretekárskych tratiach. Toto prepracované riešenie umožňuje okrem toho aj driftový mód (na modeloch S sériovo, pre základné modely ako súčasť balíka AMG DYNAMIC PLUS, ktorý sa dodáva na želanie), ktorý umožňuje jazdu štýlom „Powerslide“ iniciovanú prebytkom výkonu na zadných kolesách s cieľom ešte väčšieho potešenia z jazdy. Driftový mód možno vyvolať radiacimi páčkami v jazdnom programe PRETEK, ak je vypnutý ESP® a prevodovka sa nachádza v manuálnom režime.

Elektromechanická regulácia: rýchle reakcie a nezávislosť od otáčok
Regulácia rozdeľovania hnacích momentov medzi prednú a zadnú nápravu, ako aj medzi dve zadné kolesá prebieha elektromechanicky. Na rozdeľovanie momentu má vplyv nielen rýchlosť jazdy, priečne a pozdĺžne zrýchlenie a uhol natočenia kolies, ale aj rozdiel otáčok medzi jednotlivými kolesami, výber prevodového stupňa a poloha plynového pedála.

Elektromechanická regulácia má v porovnaní s elektrohydraulickým systémom najmä výhody, ktoré zdokonaľujú dynamiku jazdy ‒ v prvom rade vďaka rýchlejšiemu a od otáčok nezávislému stlačeniu lamely v celom pracovnom rozsahu.

Charakteristika regulácie náhonu na všetky kolesá závisí od zvoleného jazdného programu, prípadne od nastavenia DYNAMIKA AMG. Pri nastaveniach Základné („Basic“) a Rozšírené („Advanced“) sa systém 4MATIC nachádza v režime Komfort.

Pri nastaveniach Profesionálne („Pro“) a Majstrovské („Master“) (na modeloch S sériovo, pre základné modely na želanie ako súčasť balíka AMG DYNAMIC PLUS) sa systém 4MATIC prepne do režimu Šport – pre ešte agilnejšie jazdné vlastnosti a vyššie posunutú hranicu možností vozidla.

Trojstupňový systém ESP® prostredníctvom individuálnych stratégií regulácie v režime SPORT HANDLING umožňuje väčší uhol šmyku pre športový spôsob jazdenia pred zásahom systému. Modely radu 45 reagujú pri zatáčaní ešte agilnejšie vďaka zásahom bŕzd na zadnom kolese na vnútornej strane zákruty – v závislosti od zvoleného režimu DYNAMIKA AMG alebo od jazdného programu.

Podvozok: špecifické konštrukčné diely na dosiahnutie vysokodynamických jazdných vlastností
Nový podvozok AMG spolu so špecifickými prvkami pruženia a novými, frekvenčne selektívnymi tlmičmi pruženia, tvoria základ pre stabilnú jazdu v priamom smere a vysokodynamické jazdné vlastnosti v zákrutách s malým sklonom k nakláňaniu. Súčasne sa podarilo zvýšiť komfort v porovnaní s predchodcom. Pozdĺžna a priečna dynamika jazdy sú navzájom dokonale zladené. Všetky konštrukčné diely zabezpečujúce vedenie kolesa boli od základov prepracované, aby bolo možné dosahovať vyššie maximálne priečne zrýchlenie a zároveň jednoduchú ovládateľnosť v hraničnej oblasti možností vozidla.

Na prednej náprave je použitá konštrukcia McPherson. Vedenie kolies preberá vždy jedno priečne rameno pod stredom kolesa, teleskopická vzpera pruženia a spojovacia tyč. Špeciálna geometria nápravy znižuje vplyvy pohonu na riadenie ‒ na dosiahnutie vysokého komfortu a agilných jazdných vlastností. Nové priečne rameno z hliníka znižuje neodpružené hmotnosti a umožňuje tak citlivejšiu odozvu pruženia.

Strmene bŕzd na prednej náprave sú priskrutkované v radiálnej polohe, čo je technológia z motoristického športu, ktorá prináša vyššiu stabilitu. Pomocný rám je pevne pripojený, čím dodatočne spevňuje prednú časť vozidla.

Zadná náprava so štyrmi ramenami je prostredníctvom nosníka zadnej nápravy tiež tuho spojená s karosériou, čo zaručuje veľkú odolnosť proti skrúteniu. Každé zadné koleso disponuje tromi priečnymi ramenami a jedným pozdĺžnym ramenom, ako aj špecifickými ložiskami. Táto konštrukcia garantuje maximum jazdnej stability a agilnosti.

Adaptívne nastaviteľné tlmenie AMG RIDE CONTROL: s troma režimami
S adaptívne nastaviteľným tlmením AMG RIDE CONTROL, dodávaným na želanie, si vodič môže zvoliť jednu z troch odlišných regulácií podvozku. Spektrum siaha od zvýraznenia komfortu až po športovo orientované nastavenie. Systém pracuje plnoautomaticky a silu tlmenia na každom kolese prispôsobuje podľa jazdnej situácie a stavu vozovky. Deje sa to v priebehu milisekúnd, plynule v širokom rozpätí krivky tlmenia. Následkom je zvýšenie tak komfortu odvaľovania, ako aj agilnosti.

Vysokovýkonná brzdová sústava: odolná a spoľahlivá
Vysokovýkonná brzdová sústava zabezpečuje stabilné spomalenie a krátke brzdné dráhy. Na základných modeloch sú na prednej náprave použité 4-piestikové pevné strmene monoblok a brzdové kotúče s rozmermi 350 x 34 mm. Na zadnej náprave sú to 1-piestové plávajúce strmene a brzdové kotúče s rozmermi 330 x 22 mm. Kotúče sú zvnútra ventilované a dierované, na lepšie odvádzanie tepla a zabránenie mäknutiu brzdy aj v extrémnych prípadoch. Sivou farbou nalakované strmene brzdy nesú biely nápis AMG.

Modely S a základné modely s balíkom AMG DYNAMIC PLUS (na želanie) sú brzdené ešte väčšou brzdovou sústavou, ktorá je na prednej náprave vybavená 6-piestikovými pevnými strmeňmi a brzdovými kotúčmi s rozmermi 360 x 36 mm. Tieto brzdové strmene sú nalakované načerveno a majú čierne logo AMG.

Riadenie: so špeciálnou ozubenou tyčou a s variabilným prevodovým pomerom
Elektromechanické športové parametrické riadenie, závislé od rýchlosti svojou priamou reakciou pri zatáčaní, podporuje športový spôsob jazdenia.

Je vybavené špeciálnou ozubenou tyčou s variabilným prevodovým pomerom a dvoma krivkami závislosti: V závislosti od toho, ktorý jazdný program si vodič zvolil, umožňujú športovo tuhú alebo skôr komfortnú citlivosť riadenia. Tuhé uloženie v integrálnom nosníku viaže riadenie ešte lepšie na karosériu a zvyšuje tak presnosť riadenia.

Výfuková sústava AMG: s klapkou spalín na moduláciu zvuku motora
Výfuková sústava je sériovo vybavená klapkou spalín, ktorá je automaticky riadená v závislosti od otáčok a zaťaženia. V závislosti od zvoleného jazdného programu moduluje zvuk od vyvážene decentného (v programoch Klzká vozovka, Komfort a Šport) až po emotívne športový (v programe Šport+).

Šesť jazdných programov: veľké rozpätie charakteristiky vozidla
Šesť jazdných programov AMG DYNAMIC SELECT – Klzká vozovka, Komfort, Šport, Šport+, Individuálny a PRETEK (na modeloch S sériovo, pre základné modely ako súčasť balíka AMG DYNAMIC PLUS, ktorý sa dodáva na želanie) – umožňuje veľké rozpätie charakteristiky vozidla od komfortnej až po dynamickú. Pritom sa mení množstvo dôležitých parametrov:

  • Náhon: krivka závislosti plynového pedála, časy a okamihy preradenia, zvuk a zvukové funkcie v rámci charakteristiky Redukovaný, Mierny, Športový alebo Dynamický
  • Prevodovka: automatická alebo manuálna
  • DYNAMIKA AMG: funkcie na zvýšenie agilnosti, napríklad regulácia náhonu na všetky kolesá, krivka závislosti riadenia a prídavné funkcie ESP® v charakteristikách Základné („Basic“), Rozšírené („Advanced“), Profesionálne („Pro“) alebo Majstrovské („Master“) (na modeloch S sériovo, pre základné modely na želanie ako súčasť balíka AMG DYNAMIC PLUS)
  • Výfuková sústava: zvuk a charakteristika zvukových funkcií s režimami Vyvážený alebo Výkonný
  • Podvozok (pri podvozku AMG RIDE CONTROL, ktorý sa dodáva na želanie): s charakteristikami Komfort, Šport, Šport+

Jednotlivé jazdné programy ponúkajú individuálny zážitok z jazdy, ktorý je precízne prispôsobený rôznym jazdným podmienkam a želaniam vodiča.

  • Klzká vozovka: optimálne nastavenie na klzkú a zľadovatenú vozovku, so zníženým výkonom motora a plochou krivkou krútiaceho momentu. Jemnejšie zmeny prevodových stupňov a skoršie preradenie na vyšší stupeň vytvárajú podmienky pre jazdu orientovanú na maximálnu stabilitu.
  • Komfort: komfortné jazdenie so zreteľom na spotrebu, okrem iného vďaka veľmi skorému preradeniu na vyšší stupeň. Podvozok a riadenie sú nastavené s dôrazom na komfort. Okrem toho je tu aktivovaná funkcia ECO štart – stop.
  • Šport: športová charakteristika vďaka agilnejšej odozve na pohyby plynového pedálu, skráteným časom preradenia, skoršiemu podradeniu na nižší stupeň výrazne emocionálnejším vďaka funkcii medziplynu. Dynamickejšie nastavenia podvozka a riadenia.
  • Šport+: extrémne športová charakteristika vďaka ešte agilnejšej odozve na pridávanie plynu, akusticky výraznejšej funkcii medziplynu pri podradení, ako aj cieleným zásahom krútiaceho momentu pri preradení na vyšší prevodový stupeň s odpájaním valcov pre optimálne časy preradenia. Zvýšené voľnobežné otáčky na rýchlejší rozjazd. Podvozok, riadenie aj hnacie ústrojenstvo sú nastavené ešte dynamickejšie.
  • PRETEK: na vysokodynamické jazdenie po uzavretých pretekárskych tratiach. Všetky parametre sú nastavené na maximálnu výkonnosť.
  • Individuálny: ponúka možnosť výberu a uloženia jednotlivých parametrov podľa osobných preferencií. V nastaveniach pohonu Redukovaný a Mierny je okrem toho k dispozícii aj funkcia kĺzania.

Dynamika AMG: vyššia agilnosť pri vysokej stabilite
V rámci jazdných programov AMG DYNAMIC SELECT sú nové modely s označením 45 vybavené programom DYNAMIKA AMG. Táto integrovaná regulácia dynamiky jazdy rozširuje stabilizujúce funkcie ESP® o agilizujúce zásahy do regulácie náhonu na všetky kolesá, do krivky závislosti riadenia a do prídavných funkcií ESP®. Napríklad v prípade dynamických prejazdov zákrut krátky zásah bŕzd na zadnom vnútornom kolese vyvolá definovaný stáčavý moment okolo zvislej osi pre spontánne a precízne zatočenie.

Rozpätie pritom siaha od extrémnej stability až po vysokú dynamiku. Na multimediálnom displeji sa v prípade voľby jazdných programov zobrazí nový symbol Dynamiky AMG so zodpovedajúcim dodatkom.

  • Nastavenie Základné je priradené jazdným programom Klzká vozovka a Komfort. Športové kompaktné vozidlá v tomto prípade vykazujú veľmi stabilné jazdné vlastnosti s vysokou mierou tlmenia stáčavosti.
  • Nastavenie Rozšírené sa aktivuje v programe Šport. Modely s označením 45 zostávajú neutrálne vyvážené. Nižšia miera tlmenia stáčavosti, požiadavky na natáčanie volantu s menšími uhlami a zvýšená agilnosť podporujú dynamické manévre, napríklad jazdenie na kľukatých cestách nižšej triedy.
  • Nastavenie Pro (skratka pre Profesionálne) patrí k programu Šport+. V rámci nastavenia Profesionálne je vodič ešte výraznejšie podporovaný pri dynamických jazdných manévroch, pri prejazdoch zákrut sa ešte viac zvýši agilnosť a spätná väzba z vozovky.
  • Nastavenie Majstrovské je asociované s jazdným programom PRETEK (na modeloch S sériovo, pre základné modely ako súčasť balíka AMG DYNAMIC PLUS, ktorý sa dodáva na želanie). Režim s nastavením Majstrovské sa orientuje na vodičov, ktorí chcú zažiť dynamiku a pôžitok z jazdy na uzavretých pretekárskych okruhoch. Nastavenie Majstrovské ponúka tendenciu mierne pretáčavého vyváženia vlastností vozidla, požiadavky na natáčanie volantu s menšími uhlami a agilnejšie reakcie pri zatáčaní. Týmto spôsobom nastavenie Majstrovské zabezpečuje maximálnu agilnosť a optimálne využíva potenciál jazdnej dynamiky. Podmienkou na aktivovanie nastavenia Majstrovské je prepnutie systému ESP® do režimu ESP® SPORT Handling alebo ESP® OFF pomocou samostatného tlačidla na stredovej konzole.

V jazdnom programe Individuálny môže vodič sám určiť stupne nastavenia programu Dynamika AMG – Základné, Rozšírené, Profesionálne a Majstrovské.

Interiér: tesné prepojenie človeka so strojom
Vysokokvalitný interiér so svojou športovou výbavou a infotainmentom MBUX vytvára tesné, osobné prepojenie medzi človekom a strojom. Vodič aj spolujazdec nájdu na profilovaných športových sedadlách dynamicky aktívnu polohu sedenia s pevnou bočnou oporou. Sériovo dodávané čalúnenie v kombinácii s imitáciou kože ARTICO a mikrovláknom DINAMICA v čiernej farbe je nadčasové a spolu s červeným dvojitým ozdobným švom reprezentuje zvýrazňujúce prvky typické pre výbavu AMG. S nimi sú presne zosúladené červené bezpečnostné pásy designo a ozdobný prvok prístrojovej dosky vo vyhotovení z čierneho mikrovlákna DINAMICA s červeným ozdobným kédrom. A aj pochrómované ventilačné dýzy sú zušľachtené červeným krúžkom. Alternatívne je k dispozícii čalúnenie v imitácii kože ARTICO vo farbe nevská sivá/čierna s dvojitým ozdobným švom v stredne sivej/čiernej farbe a svetlý ozdobný prvok z hliníka s pozdĺžnym výbrusom.

Modely S: žlté zvýrazňujúce prvky zdôrazňujú pretekársky ráz
Modely A 45 S a CLA 45 S idú ešte o krok ďalej: žlté zvýrazňujúce prvky sa tiahnu celým interiérom a kladú dôraz na pretekársky charakter silnejších modelov.

Ich sériová výbava zahŕňa okrem iného aj volant AMG Performance v kombinácii koža napa/mikrovlákno DINAMICA so žltým kontrastným švom, žltú značku na 12. hodine, tlačidlá AMG na volante a logo AMG, ako aj náladové osvetlenie.

Stredová konzola vo vysokolesklej čiernej farbe so sériovo dodávaným dotykovým poľom obsahuje na všetkých modeloch ďalší ovládací prvok s prídavnými prepínačmi, pomocou ktorých môžete ovládať trojstupňový systém ESP®, manuálny režim prevodovky a adaptívne nastaviteľné tlmenie AMG RIDE CONTROL, ktoré sa dodáva na želanie. V kombinácii s balíkom kože (na želanie) je lemovanie konzoly vyhotovené v striebornej chrómovej farbe.

Charakteristické športové prostredie AMG okrem toho zvýrazňujú športové pedále z kefovanej ušľachtilej ocele s gumovými nopkami, podlahové rohože v čiernej farbe s nápisom AMG a lemovaním so vzhľadom nubukovej kože, čalúnenie stropu z látky v čiernej farbe a nástupné lišty AMG z leštenej ušľachtilej ocele vpredu s nápisom AMG.

Infotainment MBUX: s ukazovateľmi špecifickými pre AMG
Spojenie športového dizajnu a precízne vypracovaných detailov vidno aj v prípade infotainmentu MBUX s jeho inovatívnou koncepciou obsluhy a zobrazovania. Rozhranie MBUX vytvára ešte užšie prepojenie medzi vozidlom, vodičom a cestujúcimi. Emotívne inscenácie zdôrazňujú zrozumiteľnosť intuitívnej štruktúry obsluhy a charakterizuje ich brilantná trojrozmerná grafika v najvyššom rozlíšení. Oba displeje pod spoločným krycím sklom sa vizuálne zlievajú do jedného širokouhlého kokpitu a ako jeden centrálny prvok zdôrazňujú horizontálnu orientáciu dizajnu interiéru.

V prípade združeného prístroja môže zákazník prepínať medzi troma štýlmi zobrazovania AMG Klasický, Šport a Superšport. Mimoriadne výrazný je superšportový režim s centrálnym, okrúhlym otáčkomerom a so stĺpcovými doplnkovými informáciami, ktoré sa nachádzajú naľavo a napravo od otáčkomera: v rámci trojrozmernej perspektívy siahajú až do hĺbky pozadia k umelému horizontu.

Prostredníctvom ponuky AMG môže vodič vyvolať rôzne špeciálne ukazovatele:

  • indikácia prevodového stupňa – so žltým symbolom M v manuálnom režime
  • ponuka Warm-up – teplota motora a prevodového oleja
  • ponuka Nastavenia – nastavenia systému AMG DYNAMIC SELECT
  • G-meter – pozdĺžne a priečne sily zrýchlenia
  • Race-Timer – stopky, časy v jednotlivých kolách a sektoroch
  • údaje o motore – výkon a krútiaci moment, teplota motorového a prevodového oleja

Aj dotykový multimediálny displej zdôrazňuje dynamický charakter individuálnymi indikátormi AMG ako vizualizácia jazdných programov, AMG Track Pace a telemetrické údaje.

Samozrejmosťou je tiež pokrokové hlasové ovládanie na palube, ktoré sa aktivuje zvolaním „Hey Mercedes” (Ahoj, Mercedes). MBUX vďaka umelej inteligencii rozpozná a pochopí takmer všetky vety z oblastí infotainmentu a obsluhy vozidla, aj keď sú vyjadrené nepriamo.

Volant AMG Performance: na želanie s ovládacími tlačidlami AMG
O dokonalé prepojenie vodiča s vozidlom sa postará multifunkčný športový volant v koži napa s dole splošteným vencom a perforovanou oblasťou uchopenia, ktorý dotvárajú s čalúnením zladené červené, žlté alebo čierne kontrastné švy a kryt v striebornej chrómovej farbe. Galvanizované radiace páčky na volante umožňujú ešte športovejšiu jazdu manuálnym radením prevodových stupňov.

Aktívny asistent udržiavania odstupu DISTRONIC a TEMPOMAT sa nastavujú na ovládacích poliach vľavo. Na ovládacích poliach vpravo sa ovládajú funkcie ako aktivácia ovládania hlasom, telefónu a regulácia hlasitosti, výber skladby ako aj ovládanie ďalších funkcií systému infotainmentu.

Modely S sú sériovo vybavené volantom AMG Performance v kombinácii koža napa/mikrovlákno DINAMICA (pre základný model na želanie). Tlačidlá AMG na volante (na modeloch S sériovo, pre základné modely na želanie v kombinácii s volantom Performance) umožňujú priame aktivovanie jazdných programov AMG a praktickú obsluhu ďalších funkcií AMG priamo na volante.

Individuálna výbava na želanie: ešte intenzívnejšie prepojenie vodiča
Na prispôsobenie nových modelov radu 45 individuálnym želaniam zákazníkov slúži množstvo voliteľných možností. Okrem iného k nim patria aj tieto funkcie:

  • Balík kože a balík kože AMG s dvojfarebným čalúnením, napríklad vo farbe klasická červená/čierna, ako aj prístrojová doska v imitácii kože ARTICO
  • Volant AMG Performance v koži napa
  • Volant AMG Performance v kombinácii koža napa/mikrovlákno DINAMICA (na modeloch S sériovo)
  • Volant AMG Performance potiahnutý mikrovláknom DINAMICA vrátane tlačidiel AMG na volante
  • Nástupné lišty AMG z kefovanej ušľachtilej ocele, s nápisom AMG, osvetlené
  • Balík sedadiel AMG Performance
  • Rozšírený balík sedadiel AMG Performance
  • Špičkový balík sedadiel AMG Performance
  • Balík AMG DYNAMIC PLUS pre základné varianty vozidla s podvozkom AMG RIDE CONTROL, s väčšou vysokovýkonnou brzdovou sústavou AMG s načerveno lakovanými 6-piestovými pevnými strmeňmi a brzdovými kotúčmi s rozmermi 360 x 36 mm na prednej náprave, s tlačidlami AMG na volante, jazdným programom PRETEK a driftovým módom

AMG TRACK PACE: záznamník dát pre jazdu na pretekárskej trati
AMG TRACK PACE je virtuálny pretekársky inžinier, ktorý sa pre modely S dodáva sériovo v kombinácii s navigáciou s pevným diskom a s multimediálnym displejom, inak je k dispozícii na želanie: softvér je súčasťou infotainmentu MBUX a počas jazdy po pretekárskej trati permanentne zaznamenáva viac ako 80 špecifických dát (napr. rýchlosť, zrýchlenie).

To všetko dopĺňa zobrazenie časov na kolá a úseky, ako aj rozdiel v porovnaní s referenčným časom. Niektoré zobrazovacie prvky sa pritom rozsvietia nazeleno alebo načerveno: vodič tak kútikom oka dokáže určiť, či je jeho aktuálna jazda v porovnaní s najlepším časom rýchlejšia alebo pomalšia, a nemusí pritom priamo odčítať číselné údaje.

Po absolvovaní rýchlych kôl vodič môže na základe údajov analyzovať a prípadne zlepšiť svoje jazdné schopnosti.
Okrem toho je možné merať a ukladať hodnoty zrýchlenia a spomalenia (napr. 0 – 100 km/h, ¼ míle, 100 – 0 km/h). Systém AMG TRACK PACE vďaka novovyvinutému algoritmu, ktorý čo najpresnejšie určuje polohu vozidla, dokonca dokáže rozpoznať, či vodič opustil trať alebo si ju skrátil. Okrem údajov GPS sa na to používajú snímače vo vozidle (zrýchlenie, gyroskop, uhol natočenia kolies, otáčky kolies).

Údaje sa zobrazujú na multimediálnom displeji, združenom prístroji a projekčnom displeji (na želanie). Známe pretekárske trate, napríklad Nürburgring alebo Spa-Francorchamps, už sú uložené. Okrem toho je k dispozícii aj možnosť zaznamenávania vlastných tratí. Zobrazenie mapy je možné prepínať z dvojrozmerného na trojrozmerné zobrazenie a aktualizovať online.

Funkcia rozšírenej reality systému MBUX okrem toho umožňuje zobraziť na multimediálnom alebo voliteľnom projekčnom displeji ideálnu líniu uloženej pretekárskej trate, takže vodič môže zlepšiť svoje časy na kolo, akoby sedel vedľa neho virtuálny inštruktor.

Prehľad údajov

Mercedes-AMG A 45 4MATIC+Mercedes-AMG A 45 S 4MATIC+
Motor2-litrový R4 s Twin-Scroll turbodúchadlom uloženým vo valivých ložiskách2-litrový R4 s Twin-Scroll turbodúchadlom uloženým vo valivých ložiskách
Zdvihový objem1 991 cm³1 991 cm³
Maximálny výkon285 kW (387 k) pri 6 500/min310 kW (421 k) pri 6 750/min
Max. krútiaci moment480 Nm pri 4 750 – 5 000/min 500  Nm pri 5 000 – 5 250/min
NáhonPlne variabilný náhon na všetky kolesá AMG Performance 4MATIC+ so systémom AMG TORQUE CONTROLPlne variabilný náhon na všetky kolesá AMG Performance 4MATIC+ so systémom AMG TORQUE CONTROL
PrevodovkaDvojspojková prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT 8G Dvojspojková prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT 8G
Spotreba paliva kombinovaná8,4 – 8,3 l/100 km¹8,4 – 8,3 l/100 km¹
Kombinované emisie CO₂192 – 189 g/km¹192 – 189 g/km¹
Trieda efektívnostiEE
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 4,0 s3,9 s
Maximálna rýchlosť250 km/h270 km/h
Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+Mercedes-AMG CLA 45 S 4MATIC+
Motor2-litrový R4 s Twin-Scroll turbodúchadlom uloženým vo valivých ložiskách2-litrový R4 s Twin-Scroll turbodúchadlom uloženým vo valivých ložiskách
Zdvihový objem1 991 cm³1 991 cm³
Maximálny výkon285 kW (387 k) pri 6 500/min310 kW (421 k) pri 6 750/min
Max. krútiaci moment480 Nm pri 4 750 – 5 000/min 500  Nm pri 5 000 – 5 250/min
NáhonPlne variabilný náhon na všetky kolesá AMG Performance 4MATIC+ so systémom AMG TORQUE CONTROLPlne variabilný náhon na všetky kolesá AMG Performance 4MATIC+ so systémom AMG TORQUE CONTROL
PrevodovkaDvojspojková prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT 8G Dvojspojková prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT 8G
Spotreba paliva kombinovaná8,2 – 8,1 l/100 km¹8,3 – 8,1 l/100 km¹
Kombinované emisie CO₂188 – 185 g/km¹189 – 186 g/km¹
Trieda efektívnostiEE
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 4,1 s4,0 s
Maximálna rýchlosť250 km/h270 km/h

About V

One thought on “Mercedes-AMG A 45 4MATIC+ a CLA 45 4MATIC+: Superšportové vozidlá v rodine kompaktných vozidiel

  1. Zdravím máte fajn články ale tá vaša stránka čítam článok a v kuse to skáče hore dole ako máte hore to trending raz tam je niečo v prvom riadku a raz v druhom… je to otravne

Leave a Reply

Your email address will not be published.