SRT Viper GT3-R 2014 (foto + video)

Keď sa Dodge Viper SRT objavil prvý krát na európskych tratiach v roku 1996, všetci ho mali za Američana. Za niečo, čo sa len vystatuje a prakticky nič nedokázal. Akurát, že všetci ho podcenili a Viper sa udržal v top 10v Le Mans, počas 24 hodín. Ďalší rok na to vyhral svoju triedu GT  v pretekoch FIA GT.

Úpadok slávy

Po prvej generácii sa ale prestalo dariť Viperu. Nevedno či pre Viper samotný, alebo pre lepšiu konkurenciu. Nastali problémy s jazdcami, problémy so sponzormi a Dodge a SRT mali čo robiť, aby konkurovali v USA aspoň večnému rivalovi, Corvette. Prichádzali ale na trh ďalší a lepší, Ferrari, McLaren, Aston Martin.
Minulý rok sa ale rozhodli skoncovať s krivkou, ktorá smerovala dole a zapracovali na tom, aby čiara na grafe slávy stúpla.

DNA

Budúcoročný model, teda 2014, vychádza z tohtoročného modelu (och kým to zase napíšem) GTS-R GTE, s ktorým pretekali na 24 hodinovke v Le Mans a pretekajú s ním aj na vytrvalostných pretekoch na svojom domovskom kontinente. Nový bude mať označenie SRT Viper  GT3-R a už z názvu je jasné, že patrí do triedy GT3, teda ku “lacnejším” autám ako sú McLaren, Ferrari, atď.
Jeho V10 nebude zrovna priasť ako mačička, ale ak jeho výkon (680 koní) a hlavne reakcia budú na mieste, tak prečo nie aj 10 valcov?! Pre tento motor museli vyvinúť novú prevodovku Xtrac. Má 6 stupňov, samozrejme sa radí sekvenčne. Brzdy sú kotúčové so 6-piestikovými strmeňmi (čím viac, tým lepšie).

Súťažiť, súťažiť, súťažiť

V takejto špecifikácii, v akej je, teda GT3 je vhodný na rôzne podujatia. V EU to môžu byť vytrvalostné preteky, ale aj bežné hodinovky, za morom zase Series GT Daytona, Pirelli World Challenge GT class, NARRA, SCCA a ďalšie. V Amerike sa terajšiemu celkom darí, tak uvidíme, ako to dopadne budúci rok, pretože konkurencia tiež nespí.

Zmena pravidiel

Trošku ale v SRT  rozfúkali vlasy konštruktérom, pretože automobilová federácia si zmyslela zmeniť pravidlá. Na terajších autách musia pridať 25 kilogramov (ešte na terajších 1295) váhy a znížiť objem motorov. Podarilo sa im ale vykľučkovať z toho majstrovsky, pretože znížili max. otáčky a tak znížili aj výkon motora, ale aj emisie.
O váhe prezradí ale viac kolega z /DRIVE v pripravenom videu, kde sa rozpráva s (tak trošku chaotickým) jazdcom Vipera z US, Tommym Kendallom.

(nezabudnite si zvoliť slovenské titulky; 4. ikona sprava)

Autor: Vladislav Baniari; Foto: autor
_IGP4844-800 _IGP4842-800 _IGP4850-800 _IGP4847-800 _IGP4845

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.