Športové sedadlá Racetech z jednoliateho karbónu

V očiach každého fanúšika rýchlych áut sa vyobrazuje predstava práve rýchleho auta. Pritláčanie plynového pedálu až na podlahu a ešte kúsok viac. Pociťovanie zrýchľovania a to zatláčanie do sedačky. To sa však môže zmeniť v mihu sekundy, keď potrebujete rýchlo brzdiť, zvládnuť zákrutu, alebo dokonca keď je nehoda neodvratná. Možno to zvládne vaše auto, možno to zvládne bezpečnostná klietka, no zvládnete to vy vo vašej sedačke?!

Prehliadaná bezpečnosť

Často prehliadnutý pasívny bezpečnostný prvok je sedačka, jej upevnenie a bezpečnostné pásy, ktoré udržia vodiča na mieste a dokážu ho ochrániť. Práve takúto bezpečnosť ponúka aj firma Racetech. Neveľká firma o 15 ľuďoch z Nového Zélandu zaoberajúca sa výrobou dielov z uhlíkových vlákien vyvíja autosedačky do sériových, upravených, ale aj súťažných cestných a rally áut. Diely od nich odoberajú napríklad BMW, Subaru Rally, Dodge Viper SRT team a ďalší.

IMG_0290 BH-DZ-P2-Web-4b

Pestrá paleta

Racetech pôsobí na trhu už dlhú dobu, za ktorú si dokázal vypracovať meno vďaka kvalite, ktorú ponúka. Dokonca aj nízkorozpočtové sedačky ponúkajú vysokú bezpečnosť. Prirodzene sedačky najvyššej triedy zvládajú náraz baranidlom do bočných dverí v rýchlosti 400km/h.
Nižšia trieda sedačiek je vyrobená zo sklolaminátu a najvyššia trieda je spojenie najmodernejších materiálov: uhlíkové vlákno v kombinácii s kevlarom (para-aramidné syntetické vlákno s vysokou tuhosťou).
Racetech série 129 spĺňa vysoké nároky špecifikácii  FIA 8862-2009 a séria 119 zvláda trochu nižšie a staršie podmienky FIA 8855-1999. Séria sedačiek 129 je ťažšia ako séria 119, pretože musí odolať väčším čelným a bočným nárazom. Karbón-kevlarová sedačka 129 váži 10,2kg. Sedačky s číslom 119 vážia iba 6,4kg.

Vysoká pevnosť

To, že celistvý kus karbónovo-kevlarovej škrupiny bude mať vysokú pevnosť je jasné. Presná hodnota ktorú sedačka vydrží je ale až 100g (vyjadrené preťažením). Háčik je v tom, že sedačka musí byť dobre upevnená o bezpečnostnú klietku a tá sa nesmie pri náraze deformovať. Racetech navrhol svoje sedačky tak, aby bola možnosť ich upevnenia jednoduchá a účinná.
Prečo nie iný materiál?

Skúšané boli aj rôzne iné materiály, akým je aj zliatina hliníka, ktorá ponúka mnohokrát postačujúcu pevnosť a nízku hmotnosť. Zliatiny hliníka nedokážu absorbovať nárazy prichádzajúce z vonka. Tak isto sa nepoužíva hliníková zliatina (akákoľvek) na ochranné prilby a to z toho istého dôvodu: neschopnosť absorbcie energii.
IMG_0284

Dizajn aj praktickosť

Nová sedačka má aj tvar a pritom ponúka mnohé praktické veci. Škrupina je vyplnená penou. Pena má v chrbtovej časti drážky na odvod potu. To by však nemalo žiadnu účinnosť a bol by to iba reklamný ťah. Preto je zo zadnej strany sedačky vytvorený vstupný otvor pre ventilátor, ktorý fúka vzduch a prúdi lepšie aj vďaka drážkam v pene. Práve tento vstupný otvor je maličkosť, ktorú si mnoho krát musia vodiči spraviť sami dodatočne.
Ďalšie zapracované otvory slúžia štvôr a päť-bodovému bezpečnostnému pásu, ktorý drží vodiča v sedačke.

RT4119WTHR-111Rsml-600x800 4119wthr-frontsml-600x800

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: http://www.chevyhardcore.com/

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.