Do výroby osobných áut vloží Daimler cez tri miliardy eur

Mercedes-Benz reorganizuje aktivity výroby osobných automobilov na celom svete a posilňuje svoje nemecké závody na výrobu osobných áut miliardovými investíciami.

„Chceme naďalej rásť a v nadchádzajúcich rokoch výrazne zvýšime naše výrobné kapacity. Súčasne chceme prostredníctvom organizácie na dosiahnutie vysokého výkonu trvale a udržateľne zvyšovať našu konkurencieschopnosť,“ povedal Markus Schäfer, člen predstavenstva divízie Mercedes-Benz Cars, zodpovedný za výrobu a manažment dodávateľského reťazca, pri príležitosti rozhovoru s novinármi v závode Mercedes-Benz Sindelfingen. Iba v tomto roku zvládne Mercedes-Benz 18 rozbehov novej výroby v ôsmich závodoch na celom svete, medzi nimi spustenie výroby nového sedana Triedy C na štyroch kontinentoch. Do roku 2020 prinesie Mercedes-Benz na trh aj 12 modelov bez predchodcov.

Markus Schäfer, Daimler AG

Okrem rozšírenia medzinárodných aktivít posilní Mercedes-Benz nemecké závody v tomto roku investíciami vo výške viac ako tri miliardy eur. Napríklad v závode Sindelfingen investuje viac ako jednu miliardu eur najmä do budúcich vozidiel. Ďalšia miliarda potečie do kmeňového závodu Untertürkheim, okrem iných na rozšírenie výroby motorov. Čiastka takmer 750 miliónov eur pôjde na rozšírenie kapacity závodu Brémy. Ďalšie prostriedky potečú aj do závodu na výrobu kompaktných automobilov Rastatt, kde je plne elektrická Trieda B Electric Drive bez zmeny časov taktov integrovaná do sériovej výroby.

Nová výrobná organizácia Mercedes-Benz Cars Operations (MO) sa zakladá na celosvetových výrobných sieťach a centrálnej zodpovednosti za logistiku a kvalitu. „Prichádzame zo sveta výroby, v ktorom jednotlivé závody konali do značnej miery autonómne. Teraz zaradíme výrobu podľa produktových architektúr – nezávisle od stanoviska,“ vysvetlil Schäfer.

V prípade týchto produktových architektúr ide o architektúru pohonu zadných kolies (MRA), architektúru pohonu predných kolies (MFA), architektúry pre SUV (MHA) a športové automobily (MSA), ako aj architektúru hnacieho ústrojenstva (MPA).

Markus Schäfer, Daimler AG

Za výrobnú sieť MRA (Trieda S, E, C) zodpovedá Andreas Kellermann, doteraz riaditeľ závodu v Brémach. Za celosvetovú výrobu kompaktných automobilov (Trieda A, B, CLA, GLA a v budúcnosti CLA Shooting Brake) zodpovedá Michael Göbel, ktorý predtým viedol výrobu roadsterov v závode Brémy. Za výrobu SUV (Trieda M, R, GL a G), ako aj športových automobilov (Trieda SL, SLK) zodpovedá Jason Hoff, popri svojej doterajšej úlohe prezidenta a CEO závodu Mercedes-Benz Tuscaloosa (MBUSI). Peter Schabert, ktorý od roku 2010 zodpovedá za globálnu výrobu hnacieho ústrojenstva, si túto funkciu ponecháva bez zmien.

Každá architektúra vozidla alebo hnacieho ústrojenstva používa stavebnicový systém pre moduly a komponenty. Nová Trieda C je prvým vozidlom, ktoré je v plnom rozsahu vyrábané podľa tohto princípu. Výroba tohto najviac vyrábaného modelového radu z dielne Mercedes-Benz sa iba v priebehu 6 mesiacov rozbehla na štyroch kontinentoch. Ako prvý spustil výrobu vo februári závod Brémy v Nemecku, nasledoval závod East London (JAR) v máji, v júni závod Tuscaloosa v USA a v júli to bol závod BBAC z Pekingu (Čína).

Brémy ako takzvaný vedúci závod riadia v globálnom výrobnom združení výrobu Triedy C – od nástrojovej stratégie cez školenie pracovníkov z medzinárodných závodov až po kvalitu výroby. Spoločnosť tak zabezpečuje, že od samého začiatku je garantovaná špičková kvalita vo všetkých výrobných závodoch. Celkovo bolo intenzívne školených približne 500 pracovníkov zo zahraničných závodov, aby šírili svoje vedomosti vo svojich kmeňových závodoch.

Markus Schäfer: „Naše nemecké závody na výrobu osobných automobilov a hnacieho ústrojenstva tvoria chrbticu našej celosvetovej výrobnej siete. Spustením výroby Triedy C v štyroch závodoch v priebehu tak krátkeho času podali naši ľudia vo všetkých štyroch závodoch vynikajúci výkon, aký na svete nemá obdobu.“

Roundtable Markus Schäfer

Zaistenie uznávanej vysokej kvality „Made by Mercedes-Benz“ nezávisle od toho, o ktorý závod ide, je iba jeden z aspektov novo stanoveného systému riadenia kvality.

„Vo všetkých rezortoch divízie Mercedes-Benz Cars, od vývoja produktov až po zákazníkov zachovávame kvalitu,“ povedal Schäfer. Podľa neho patrí do kvality aj poskytnutie inovačných výrobných postupov: „Takto našim dizajnérom a vývojárom poskytujeme prostriedky na to, aby sa jedinečné vozidlá so špičkovými technológiami dali vyrábať sériovo.“

Ďalším kľúčovým faktorom v novej organizácii je centrálne riadenie logistiky (riadenie zásobovacieho reťazca): Všetky diely zásobovacieho reťazca musia do seba bezchybne zapadať, od dodávateľa až po koncového zákazníka. „Tu stoja pred nami ešte veľké výzvy, súčasne však aj ohromný potenciál úspory nákladov a zvýšenia efektívnosti,“ pokračuje Schäfer.

Vďaka globálnym výrobným sieťam sa Mercedes-Benz dostáva bližšie k príslušným trhom a zákazníkom a dokáže rýchlejšie reagovať na zmeny v dopyte tým, že výroba sa prispôsobí v jednotlivých závodoch. A vďaka výrobe v inej menovej oblasti sa súčasne vyrovnajú straty v dôsledku kurzových rozdielov.

„Pri rastúcej palete modelov, ustavične vyšších vyrábaných množstvách a doteraz nevídanej zložitosti musíme výrazne zvýšiť flexibilnosť,“ zdôraznil Schäfer.

Roundtable Markus Schäfer

Okrem iných sem patrí aj to, aby rôzne varianty schádzali z toho istého pásu, aby sa výrobné zariadenia mohli používať pre viaceré generácie vozidiel a aby pracovné časy bolo možné variabilne prispôsobiť aktuálnej situácii v dopyte. Prostredníctvom štandardizácie a modularizácie závodov chce Mercedes-Benz obmedziť investičnú náročnosť a znížiť fixné náklady. „Rozhodujúce je, že vo všetkých disciplínach sa ustavične zlepšujeme a zvyšujeme produktivitu,“ dodáva Schäfer.

Dôležitú rolu v stratégii rastu Mercedes-Benz 2020 majú rozširovanie spoluprác, zakladanie spoločných výrobných podnikov a využívanie kapacít zmluvných výrobcov. Koncom júna oznámila spoločnosť Daimler založenie spoločného výrobného podniku s alianciou automobiliek Renault a Nissan a rozšírila tak existujúcu spoluprácu. V novom závode v mexickom štáte Aquascalientes budú partneri vyrábať novú generáciu kompaktných automobilov. Celková kapacita dosiahne 300 000 jednotiek ročne.

Schäfer tak v organizácii nad rámec spoločnosti, ako aj vo vlastnej organizácii stavia na transparentnosť a kooperatívnu spoluprácu cez všetky hierarchie: „Vysokovýkonná organizácia žije z motivácie všetkých pracovníkov. Faktor človek je ten, ktorý robí rozdiel.“

K perspektívam nemeckých závodov Schäfer uviedol: „Naďalej investujeme v Nemecku a zabezpečujeme zamestnanosť. Každý závod však musí byť schopný konkurencie na medzinárodnej úrovni.“ Najnovším príkladom je závod Mercedes-Benz Sindelfingen, v ktorom vedenie spoločnosti spolu s podnikovou radou dohodlo koncom júla investičný balík v hodnote viac ako 1,5 miliardy eur s potrebnou optimalizáciou nákladov, ktorý pripraví závod na výzvy budúcnosti.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

Roundtable Markus Schäfer

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.