Flotila MAN dlhá 1,5 kilometra

Autobusy kam až oko dovidí: MAN Truck & Bus dodal holandskej divízii spoločnosti Keolis flotilu 100 mestských autobusov. Vozidlá z modelového radu MAN Lion’s City budú jazdiť na mestských a prímestských linkách v Almere.

Od konca minulého roka väčšinu mestskej a prímestskej dopravy v holandskom meste Almere (neďaleko Amsterdamu) zabezpečuje 100 autobusov MAN Lion’s City. Nové vozidlá však vyvolali záujem ešte skôr, ako sa oficiálne zaradili do premávky. Na odovzdanie totiž prišli v konvoji po diaľničnom jazdnom pruhu, ktorý vyhradili špeciálne na túto príležitosť. Celková dĺžka autobusového konvoja dosahovala približne 1,5 kilometra – a to bol naozaj nevšedný pohľad.

Autobusovú flotilu tvorí 57 vozidiel Lion’s City LF s dĺžkou 15 m, 10 autobusov Lion’s City LF v 12-metrovom vyhotovení a 33 autobusov MAN Lion’s City LE 15 m. Znamená to, že firma Keolis má dnes najväčšiu flotilu 15-metrových autobusov v Holandsku. Okrem bežných liniek sa vozidlá budú využívať aj na inovatívnej trase rýchlej autobusovej dopravy BRT (bus rapid transit), ktorá bola v Almere uvedená do prevádzky.

V úzkej spolupráci spoločností MAN Truck & Bus a Keolis Nederland prešli autobusy Lion’s City úpravami, ktoré ich prispôsobili očakávaniam a potrebám cestujúcich. Sú vybavené napríklad čítačkami dopravných kariet, transpondérmi, zrkadlami, ktoré vodičovi umožnia sledovať interiér a kamerovým systémom. Mesto Almere považuje za veľmi dôležité, aby boli autobusy vybavené kamerami kvôli maximálnej bezpečnosti cestujúcich a vodičov. Navyše bezpečná kabína môže chrániť šoféra aj elektricky aktivovanou výsuvnou sklenenou bariérou. Nové autobusy zaujmú i komfortom ovládania – zhodlo sa na tom 100 vodičov dopravcu Keolis, ktorí autobusy MAN Lion’s City vo svojom voľnom čase previezli zo severoholandského Hoogeveenu.

Keolis Nederlands po víťazstve vo výberovom konaní prevádzkuje všetky autobusové linky v Almere. Pod názvom „allGo“ môžu cestujúci okrem inovatívnych autobusov očakávať presne dodržiavané cestovné poriadky, komplexnú sieť zastávok, dobrú infraštruktúru a ľahko dostupnú komunikáciu či informácie zo strany dopravného podniku.

concept bieden.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.