Trecie, netrecie. Pravda o spojkách – Časť 3.

Časť 1.; Časť 2.

Aký je rozdiel medzi celým a deleným kotúčom?

Vzájomný prítlačný tlak kotúčov je vyšší, keď je použitá spojka s deleným kotúčom. Oproti celému kotúču je delený rozdielny práve tým, že je predelený na viacerých miestach a sú akoby z neho odstránené časti kotúča.
Konštrukčné riešenie s plným kotúčom sa používa na sériových autách, pretože nie je dôvod zvyšovať tlak medzi kotúčmi. Naproti tomu sa delený kotúč  využíva opäť pre motory, ktorých výkon rapídne narástol a preto by mohol spôsobiť preklzávanie spojkových kotúčov.
DSC_0723 CF1

Niekto to opísal veľmi prosto: predstavte si, že sa Vám na brucho postaví  50kg žena v teniskách s celistvou podrážkou, jej tiaž ani poriadne neucítite. A predstavte si, že teraz sa Vám na brucho postaví žena v lodičkách, resp. poriadnych ihličkách/štekloch.  Jej tiaž už budete výrazne cítiť a práve pre to sa používa delená spojka, na zvýšenie tlaku na plochy.

Opäť ale platí: záleží na materiáli, ktorý sa bude trieť; veľkosť použitých kotúčov; počet použitých kotúčov; využitie spojky (súťažné, legálne), atď., faktorov ktoré sa zohľadňujú je mnoho

Ako funguje pružinový náboj kotúča?

Pružinový náboj na lamele/kotúči  je zložený z pružín, ktoré tlmia rázy od motora a pritláčajú kotúč/kotúče o zotrvačník.
Radenie prevodových stupňov pod záťažou spôsobuje problémy pre prevodovku. Rázy od motora sú u súťažných automobilov ešte väčšie. Pružiny v prítlačnom tanieri výrazne zabraňujú a potláčajú takéto rázy od motora. Šetrí sa tým prevodovka, znižuje sa hluk a znižujú sa aj vibrácie, až nárazy.

MS1002-Exploded_2
Pružiny okolo vnútornej osi kotúča spojky tlmia rázy motora.

Ako zabehnúť spojku?

Pri zabehávaní spojok platí to isté, čo pri zabehávaní bŕzd. Nemôžete sa ku nej správať hneď na začiatku agresívne, púšťať ju prudko pri vysokých otáčkach motora a v niektorých prípadoch ani ju naplno nerozpojiť. Plochy kotúčov, tanierov a zotrvačníkov si musia na seba sadnúť, musia sa mierne obrúsiť podľa svojich potrieb pre 100% kontakt medzi nimi. Ak sa tak nestane, spojka nebude zaberať po celej svojej ploche a pravdepodobne bude aj hádzať, bude teda vytvárať nepríjemné vibrácie.
Mantic-88-2
Bez ohľadu na počet kotúčov v spojkách: spojky s organickým obložením potrebujú min. 500km; spojky s cerametalickým a železným obložením potrebujú min. 160km.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: dragzine.com

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.