Nechutne luxusný minikombík. CLA Shooting Brake

Vďaka dych vyrážajúcim športovým proporciám a silnému, dynamickému dizajnovému jazyku so zmyselne modelovanými povrchmi bol model CLA ako štvordverové kupé nezameniteľný. Model CLA Shooting Brake teraz predstavuje novú dizajnovú ikonu s jedinečným vzhľadom.

Výraznými dizajnovými znakmi siluety sú nižšia celková výška, natiahnutá línia v štýle kupé, nízka kabína a nápadná vysoká horná hrana obloženia dverí. To isté platí aj pre nízky obrys strechy klesajúcej smerom dozadu, čo zabezpečuje výrazne viac miesta v oblasti hlavy ako v štvordverovom kupé. Predbežne je model CLA Shooting Brake (dĺžka/šírka/výška: 4 630/1 777/1 435 mm) dostupný s dvomi naftovými motormi, tromi benzínovými motormi a s pohonom všetkých kolies 4MATIC. Predaj sa spustí v januári 2015, prvé modely sa začnú dodávať na konci marca 2015.

„Nový model CLA Shooting Brake je najmladším členom našej úspešnej rodiny v triede kompaktných vozidiel. Ponuka teraz už piatich modelov je nesmierne široká: s priestrannou Triedou B Sports Tourer, mladistvou a zároveň dynamickou Triedou A, avantgardným kupé Triedy CLA a kompaktným vozidlom kategórie SUV Triedy GLA plníme množstvo prianí zákazníkov v tomto segmente,“ povedal Ola Källenius, člen predstavenstva divízie Mercedes-Benz Cars, zodpovedný za odbyt. „Podobne ako veľký brat model CLS Shooting Brake, aj model CLA Shooting Brake sa orientuje na aktívnych zákazníkov, ktorí sa nechcú unášať hlavným prúdom a želajú si auto s jedinečným dizajnom, ktoré ich presvedčí vysokou úžitkovou hodnotou.“

Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014

Ústrednou myšlienkou dizajnérov bola zmyselná čistota ako prejav moderného luxusu. „Nový model CLA Shooting Brake moderným spôsobom stelesňuje zmyselnú čistotu a vynikajúco spája emócie kupé s inteligentnými vlastnosťami Shooting Brake,“ objasnil Gorden Wagener, vedúci dizajnu spoločnosti Daimler AG. „Dizajn našej CLA Shooting Brake je veľmi progresívny a nezameniteľný. Opäť sa nám podarilo založiť novú triedu vozidiel.“

V čase uvedenia na trh prináša limitovaný špeciálny model OrangeArt Edition so vzrušujúcimi detailmi dizajnu aj zaujímavé prvky. Na scénu prichádzajú bixenónové svetlomety s oranžovým zvýrazňujúcim prstencom. Lem ráfika diskov AMG z ľahkej zliatiny má v modeli OrangeArt Edition oranžový lak. Oranžové/čierne športové sedadlá a oranžové kontrastné ozdobné švy formujú
charakter interiéru.

Ponuka priestoru: krása môže byť tak praktická

Zadná časť Shooting Brake, elegantne natiahnutá smerom dozadu, v kombinácii s ponúkanou variabilitou zaručuje najvyššiu voľnočasovú hodnotu, a pritom sa nevzdáva nárokov na dizajn CLA. Zároveň je v oblasti hlavy vzadu viditeľne viac miesta ako vo štvordverovom modeli CLA. Efektívna voľnosť v priestore pre hlavu v zadnej časti vozidla predstavuje výšku 94,7 cm, čo je o 4 cm viac ako v sesterskom modeli. Aj nastupovanie do druhého radu sedadiel je značne komfortnejšie.

Štedrá ponuka priestoru je jednou zo silných stránok karosérie Shooting Brake. Ložný priestor má objem 495 až 1 354 litrov (pri naložení až po horný okraj operadiel zadného sedadla, príp. so sklopenou lavicou na sedenie a pri naložení až po strechu). Po nastavení zadných sedadiel do strmšej polohy „Cargo“ má ložný objem hodnotu 595 litrov – aj v tomto prípade sa odvezie päť cestujúcich.

Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014

Šírka batožinového priestoru do 1 328 mm v tomto segmente udáva krok. Kvalitne vypracované detaily ako magnetické aretovanie sklápateľného krytu otvoru v operadle zadného sedadla na uloženie dlhých predmetov, napríklad lyží, zdôrazňujú premyslenú koncepciu.

Voliteľné prvky výbavy ako elektricky aktivovateľné zadné veko EASY-PACK alebo balík ložného priestoru zlepšujú komfort a variabilitu využitia ložného priestoru. Okrem nastavenia polohy operadiel zadných sedadiel na prepravu nákladu obsahuje balík ložného priestoru skladací box, 12-voltovú zásuvku, ako aj doplnkovú odkladaciu sieťku na bočnej strane ložného priestoru. Na želanie sú na vytvorenie exkluzívneho prostredia dostupné aj hliníkové lišty s protišmykovou vložkou na dno ložného priestoru.

Štvordverový model CLA s hodnotou cw 0,22 v edícii BlueEFFICIENCY Edition vytvoril nový rekord nielen v rámci modelovej palety značky Mercedes, ale aj medzi všetkými sériovými vozidlami. Aj model CLA Shooting Brake vás
ako súrodenec majstra sveta presvedčí vynikajúcou aerodynamikou
a aj on sa s hodnotou cw 0,26 umiestnil na vrchole svojho segmentu.
Plocha odporu vzduchu cw x A, ktorá je rozhodujúcim faktorom pre odpor vzduchu, má v modeli CLA Shooting Brake hodnotu 0,57 m2.

Už na začiatku predaja je paleta motorov CLA Shooting Brake široká a ponúka dva naftové a tri benzínové motory. Všetky motory vás presvedčia agilnými jazdnými výkonmi, nízkou hladinou hluku a nízkymi emisiami. Obzvlášť efektívny je motor CLA 200 CDI s výkonom 100 kW (136 k): umožňuje rýchlosť až 215 km/h a v kombinovanom režime sa uspokojí len s 3,9 l/100 km, príp. 101 g CO2/km.

Všetky modely v sériovej verzii disponujú funkciou ECO štart – stop a spĺňajú emisnú normu Euro 6. Aj pohon všetkých kolies je dostupný už od uvedenia na trh, predbežne v modeli CLA 250 4MATIC, ako aj v modeli CLA 250 Sport 4MATIC (charakteristické znaky, okrem iného, sú dynamický štýl, športové vyladenie motora, plynového pedála a prevodovky, ako aj športový zvuk motora). V septembri 2015 sa ponuka rozšíri o naftové varianty CLA 200 CDI 4MATIC a CLA 220 CDI 4MATIC.

Dizajn: jasné kontúry a zmyselné povrchy

Pred dvomi rokmi značka Mercedes-Benz zrealizovala v podobe CLS Shooting Brake dovtedy nepoznanú formu športového vozidla s piatimi miestami na sedenie a s veľkým zadným vekom. Trieda CLA Shooting Brake je malým súrodencom od tvorcov tejto koncepcie vozidla – druhý model Shooting Brake so štýlovým športovým charakterom, moderným luxusom a tvarmi so zmyselnou jednoznačnosťou.

Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014

Aj model CLA Shooting Brake je kupé so zreteľom na mnohé detailné prvky ako bezrámové bočné okná. Súčasne však ponúka variabilitu a úžitkovú hodnotu ako kombi. Vďaka dlhej kapote motora, úzkej grafike okien s trojuholníkovým oknom vzadu a nízkemu obrysu strechy klesajúcej smerom dozadu má rovnaký prikrčený postoj ako model CLS Shooting Brake. Vďaka streche tiahnúcej sa ďalej dozadu zároveň poskytuje viac priestoru vzadu v oblasti hlavy a pohodlnejšie nastupovanie ako štvordverový model CLA kupé.

Výrazné línie sa neustále striedajú s plnými, nápadnými povrchmi, čím vzniká príťažlivý, charakteristický svetelný efekt. Výsledkom je jedinečný vzhľad, vďaka ktorému sa model CLA Shooting Brake posúva nad iné vozidlá v príbuzných segmentoch.

Typickým prvkom modelu CLA je športový vzhľad prednej časti. Výraznými znakmi, ktoré dotvárajú túto charakteristickú dynamiku, sú charakteristické prelisy na kapote motora, typické pre kupé tejto značky, ako aj diamantová maska chladiča s centrálnou hviezdou Mercedes. Vizuálne je kapota motora, vsadená do prednej časti vozidla, dlhšia a spolu so strmou maskou chladiča vytvára výrazný šípovitý tvar prednej časti. Usporiadaním svetelných modulov a svetelných diód za krycím sklom svetlometov bol zrealizovaný charakteristický vzhľad „obočia“ pre denné osvetlenie a smerovky.
Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014

Nízka kabína, predĺžená línia priestoru na nastupovanie, vysoko položená horná hrana obloženia dverí s nízkymi bočnými oknami a dodatočným trojuholníkovým oknom, ako aj stĺpik D zužujúci sa smerom dole sú osobitné štýlové prvky siluety modelu CLA Shooting Brake. Pri pohľade zboku dominujú dve charakteristické línie: nová a moderne vyjadrená línia „Dropping line“, ako aj dodatočný samostatný sval nad líniou „Dropping line“, ktorý podopiera stĺpik D a ktorý sa tiahne až k zadným dverám. Precízne spracovanie línií a trojrozmerné spracovanie bočných strán vytvára šľachovitý svetelný a tieňový efekt.

Zadná časť so zvýraznenou šírkou vyžaruje silu a prejavuje sa súhrou plného, nápadného objemu a hrán. Klesajúca strecha, silné klenutie zadného okna a zadných dvier, ako aj zadná časť dodávajú modelu CLA Shooting Brake nezameniteľný charakter. Vtiahnutím stĺpikov D, v kombinácii so širokým ramenným svalom nad zadným krytom kolesa, sa najmä pri pohľade na zadnú časť karosérie vytvára výrazný atletický vzhľad.

Zadné svietidlá, elegantne spracované do tvaru šípu, predlžujú bočné plecia, ktoré sú harmonicky vtiahnuté do zadnej časti, a svojou horizontálnou orientáciou zvýrazňujú mohutnú šírku vozidla. Zadné svietidlá sú jednodielne a precízne vsadené do karosérie. Signalizujú príbuzenstvo modelu CLA Shooting Brake so štvordverovým modelom CLA kupé, ako aj s veľkým modelom CLS Shooting Brake. Funkcie svetla sú usporiadané do tvaru šípu. V športovom strešnom spojleri sú zabudované všetky antény.

Interiér: kvalitné materiály a integrálne sedadlá

Interiér dopĺňa progresívny športový vzhľad exteriéru. Patrí k tomu obzvlášť vysoký dojem z hodnoty, ktorý vytvára koncepcia tvarov so zmyselnou čistotou, a tiež výber materiálov a možnosť kombinovať vybrané materiály. Súčasťou špeciálnych balíkov výbavy sú kontrastné farebné švy.

Združený prístroj tvoria dva veľké okrúhle prístroje s tubusovým tvarom a v každom z nich je usporiadaný jeden malý okrúhly prístroj. V stave pokoja smerujú ukazovatele priamo dole. V strieborne sfarbených ukazovateľoch sú vložené červené pásy, číselníky majú striebrosivý štruktúrovaný povrch. Ďalším kľúčovým prvkom je volant novej generácie s 3-ramenným dizajnom v rôznych variantoch, ako aj v dolnej časti sploštený multifunkčný superšportový volant s červenými alebo čiernymi ozdobnými švami.

Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014

V prístrojovej doske je zabudovaných päť okrúhlych vetracích dýz. Už v základnej verzii sú vonkajšie prstence okrúhlych vetracích dýz kvalitne galvanizované v striebornej chrómovej farbe. Smerovanie prúdenia vzduchu sa dá meniť optimálnou, galvanizovanou vložkou, ktorá prezrádza veľkú lásku k detailu. Nový model CLA Shooting Brake disponuje najnovšou generáciou telematiky. Samostatne stojaci displej sa sériovo dodáva s veľkou uhlopriečkou 17,8 cm (7“) a krytom v klavírnej čiernej farbe s vysokým leskom, obvodovým rámom v jednej rovine v odtieni sivej a plochým celoplošným sklom. Na želanie v kombinácii so systémom COMAND Online alebo ako voliteľná súčasť výbavy pre Audio 20 je dostupný displej s ešte väčšou uhlopriečkou 20,3 cm (8“).

Funkcie zobrazujúce sa na displeji spájajú vysokú intuitívnosť
s atraktívnymi obrazmi a grafikou. Pozitívna skúsenosť používateľa tak podporuje vysoké dizajnové ambície celého interiéru.

Na zdôraznenie športového charakteru v modeli CLA Shooting Brake sú v líniách výbavy AMG Line a Urban vpredu a vzadu umiestnené integrálne sedadlá. Zadná lavica zvýrazňuje vonkajšie miesta na sedenie (2-miestne + 1-miestne). V závislosti od výbavy sú dostupné farebné kontrastné ozdobné švy. Náladové osvetlenie obsahuje spolu 13 svetelných zdrojov v interiéri vrátane osvetlenia v otvore medzi opierkou hlavy a operadlom. Náladové osvetlenie môže mať na želanie viac farieb: podľa chute a nálady je možné zvoliť si dvanásť farebných adaptácií, ktoré pomáhajú vyčarovať individuálny nádych v interiéri vozidla.

Výbava: OrangeArt Edition, AMG Line a Urban

V čase uvedenia na trh prináša limitovaný špeciálny model OrangeArt Edition so vzrušujúcimi detailmi dizajnu aj prvky plné napätia. Oranžové ozdobné prvky v kombinácii so zvolenými výbavami ako AMG Line a balík Night zvýrazňujú športovú líniu. Športový výzor zabezpečujú disky AMG z ľahkej zliatiny s priemerom 45,7 cm (18″) s mnoholúčovým dizajnom, čierny lak, s oranžovým lemom ráfika, a tiež oranžové ozdobné prvky spojlera predného a zadného nárazníka. Na bixenónových svetlometoch je umiestnený oranžový zvýrazňujúci prstenec.

Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014

Exkluzívna dynamika je charakteristickým znakom aj interiéru s balíkom Exklusiv, športovými sedadlami s čalúnením koža/mikrovlákno DINAMICA v čiernej/oranžovej farbe s oranžovými kontrastnými ozdobnými švami, ako aj čiernymi bezpečnostnými pásmi s výraznými oranžovými pruhmi. Multifunkčný športový volant potiahnutý kožou s 3-ramenným dizajnom, prístrojová doska v imitácii kože ARTICO, ozdobný prvok z hliníka s tmavým trapézovým výbrusom a jemné detaily ako opakujúci sa oranžový kontrastný ozdobný šev v interiéri demonštrujú radosť z osobitnosti.

Pre model CLA Shooting Brake sú ďalej na výber obidve línie výbavy Urban a AMG Line, každá z nich obsahuje mnoho samostatných detailov exteriéru a interiéru. Línia výbavy AMG Line zvyšuje športový charakter a exkluzivitu modelu CLA Shooting Brake. Táto línia výbavy okrem iného obsahuje aj dynamickejší exteriér v štýle AMG, disky kolies AMG z ľahkej zliatiny s dizajnom piatich zdvojených lúčov s priemerom 45,7 cm (18″) a dvojvetvovú výfukovú sústavu s pochrómovanými koncovkami výfukov. Športovo ladený je aj interiér. V interiéri sú okrem iného aj športové sedadlá v imitácii kože ARTICO/mikrovlákno DINAMICA, v spodnej časti sploštený multifunkčný športový volant a kožou potiahnutá radiaca páka. Znížený športový podvozok zabezpečuje lepšiu ovládateľnosť a viac pôžitku z jazdy.

Línia výbavy Urban s vybranými prvkami výbavy exteriéru a interiéru tiež zvýrazňuje dynamiku vozidla a poskytuje priestor pre ďalšiu individualizáciu. Dynamickými prvkami exteriéru sú okrem iného aj diamantová maska chladiča s kolíkmi v čiernej farbe s vysokým leskom, disky z ľahkej zliatiny s dizajnom piatich zdvojených lúčov s priemerom 45,7 cm (18″) a dvojvetvová výfuková sústava s pochrómovanými koncovkami výfukov. Športový charakter v interiéri dopĺňajú športové sedadlá s kontrastnými ozdobnými švami, multifunkčný volant potiahnutý kožou s perforáciou v oblasti uchopenia a ozdobný prvok s vlnovkovým vzhľadom.
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (X117) 2014

Panoramatická posuvná strecha so svojou veľkou sklenenou plochou na želanie zabezpečuje obzvlášť svetlé a príjemné prostredie v interiéri. Skladá sa z elektricky poháňanej sklenenej posuvnej strechy na individuálne vetranie interiéru a sieťovitého usmerňovača prúdenia. Tento usmerňovač zmenšuje pri otvorenej streche prievan a hluk vetra.

Bezpečnosť: nezávislé brzdenie v prípade nebezpečenstva zrážky

Výskumníci značky Mercedes-Benz v oblasti nehôd práve odhadli, že asistent prevencie kolízií COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS dokáže znížiť počet vážnych nehôd v dôsledku nabehnutia na vozidlá, kde nebol použitý adekvátny bezpečnostný systém, až o 30 percent. Bezpečnostní experti na účely tejto predpovede vyhodnotili číselné údaje Spolkového štatistického úradu o účinnosti doteraz sériovo dodávaného asistenta prevencie kolízií COLLISION PREVENTION ASSIST v Triede B a dodatočne simulovali digitálne dáta o nehodách.

Model CLA Shooting Brake sa sériovo dodáva s asistentom prevencie kolízií COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. Tento asistenčný systém je rozšírením funkcií COLLISION PREVENTION ASSIST o nezávislé brzdenie na zmenšenie nebezpečenstva nehôd v dôsledku nabehnutia. Ak vodič po rozpoznaní nebezpečenstva zrážky nezareaguje ani po zapnutí výstražného svietidla v združenom prístroji a po spustení stáleho tónu systém automaticky aktivuje brzdenie. Potom sa rýchlosť bude výrazne zmenšovať. V závislosti od aktuálnej relatívnej rýchlosti môže takýto zásah stačiť na to, aby sa predišlo nehode v dôsledku nabehnutia na pomalšie, zastavujúce alebo stojace vozidlá, alebo aby sa výrazne zmiernili následky nehody.

Sériovo sa dodáva aj asistent sledovania pozornosti ATTENTION ASSIST. Prostredníctvom päťstupňového stĺpcového ukazovateľa zobrazuje aktuálnu úroveň pozornosti (attention level) vodiča a funguje vo väčšom rýchlostnom rozsahu (60 – 200 km/h).

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014  Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014 Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014   Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014  Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (X117) 2014 Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (X117) 2014 Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (X117) 2014 Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (X117) 2014

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.