Mercedes-Maybach odkazuje: Rolls-Royce, vráť sa do výroby, si nedokončený

Nový  Mercedes-Maybach Triedy S je vlajková loď modelovej palety Mercedes-Benz s dĺžkou 5 453 milimetrov a s rázvorom kolies 3 365 milimetrov v oboch rozmeroch narástla o 20 centimetrov v porovnaní so sedanom Triedy S s dlhým rázvorom kolies. Z tohto nárastu rozmerov profitujú cestujúci na zadných sedadlách, ako aj zo sériovej výbavy s riaditeľskými kreslami vľavo a vpravo, a tiež ďalšími exkluzívnymi detailami ako inovatívne zosilňovanie hlasu. Mercedes Maybach Triedy S je v zadnej časti navyše najtichším sériovým sedanom na svete.

„História reprezentatívnych vozidiel spoločnosti Daimler AG siaha až k počiatkom automobilu. S Triedou S značky Mercedes-Maybach sme začali písať novú kapitolu,“ zdôraznil Ola Källenius, člen predstavenstva divízie Mercedes-Benz Cars, zodpovedný za odbyt. „Mercedes-Maybach Triedy S rozširuje ponuku sedanov Triedy S o vozidlo, ktoré v segmente luxusných vozidiel vytvára nové štandardy a vďaka svojej výbave spĺňa najvyššie nároky na exkluzivitu a komfort.“

„Nový Mercedes-Maybach sa vyznačuje dokonalosťou až do posledného detailu a novým rozmerom v oblasti komfortu sedenia a pokoja,“ povedal prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva spoločnosti Daimler AG, zodpovedný za koncernový výskum a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars. „Naša už teraz najúspešnejšia nová Trieda S v mnohých technických disciplínach ako bezpečnosť, efektívnosť, klimatizovanie interiéru alebo úroveň hluku určuje špičku vo výrobe automobilov. Mercedes-Maybach teraz vytvára v segmente luxusných automobilov ďalší vrchol.“

Mercedes-Maybach: nová podznačka je stelesnením najvyššej exkluzivity

Mercedes-Maybach Trieda S v sebe spája dokonalosť Triedy S značky Mercedes-Benz s exkluzivitou Maybachu. Automobily značky Mercedes-Maybach ponúkajú najvyššiu exkluzivitu. K vlastnostiam, ktorými sa líšia od sériových modelov, patrí väčší priestor, ako aj prepracovaný a reprezentatívny interiér s možnosťou rozmanitej individualizácie. Spĺňajú tak požiadavky najnáročnejších zákazníkov všade na svete.

Mercedes-Maybach nie je línia výbavy, ale je podznačkou, pod ktorou sa budú v budúcnosti ponúkať vozidlá značky Mercedes-Benz v ešte exkluzívnejšej podobe. Popri značke Mercedes-AMG je Mercedes-Maybach druhou podznačkou vo svete značky Mercedes-Benz. Je orientovaná na zákazníkov zameraných na status a predstavuje reprezentatívnu exkluzivitu.

Model S 600 značky Mercedes-Maybach: absolútne špičkový model

Mercedes-Maybach Trieda S bude uvedená na trh vo februári 2015. Absolútnou modelovou špičkou je model S 600 značky Mercedes-Maybach. Jeho dvanásťvalcový agregát s dvomi turbodúchadlami má výkon 390 kW (530 k). Zdvihový objem je 5 980 cm3, maximálny krútiaci moment 830 Nm od 1 900/min. Osemvalcový agregát s dvomi turbodúchadlami v modeli S 500 značky Mercedes-Maybach dosahuje vďaka zdvihovému objemu 4 663 cm3 výkon 335 kW (455 k). Maximálny krútiaci moment má hodnotu 700 Nm. Spotreba sedanu (kombinovaná) podľa nového európskeho jazdného cyklu je 8,9 litrov benzínu Super/100 km, emisie CO2 dosahujú hodnotu 207 g/km. Od júna 2015 bude navyše v ponuke aj model Mercedes-Maybach S 500 4MATIC .

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

Mercedes-Maybach Triedy S poskytuje príkladne nízku úroveň hluku vetra a v zadnej časti vozidla dokonca poráža aj najtichšie auto na svete, Triedu S kupé, a to aj napriek veľkým sklám. Pre cestujúcich vzadu je Mercedes-Maybach Triedy S najtichší sériový sedan na svete.

Mercedes-Maybach Trieda S spája v dizajne exteriéru štýlovú suverenitu s pokrokovou exkluzivitou. Tu je možné zažiť moderný luxus zvláštnym spôsobom. Napínavé vedenie línií dodáva vozidlu s ešte dlhším rázvorom kolies silu a dynamiku. Markantné dizajnové prvky Triedy S ako klenbová elegantná línia strechy boli zachované vďaka osobitnému spracovaniu bočnej steny.

Podstatným rozoznávacím znakom je nová bočná línia: výrazné zadné bočné dvere boli v porovnaní s dlhou verziou Triedy S skrátené o 66 mm a ako súčasť celku sa nenápadne zapájajú do celkovej kompozície. Zadné bočné dvere nemajú okno v tvare trojuholníka; to bolo zakomponované do stĺpika C. Zadné sedadlá sú teda umiestnené za výrezom dvier, čím vzniká výnimočný pocit súkromného priestoru a exkluzivity. Stĺpiky C na obidvoch stranách zdobí ušľachtilé výrobné logo Maybach v tvare dvoch M v zaoblenom trojuholníku.

Cestujúcich v interiéri Mercedes-Maybach Triedy S obklopuje moderný luxus v štýle lounge. Vozidlo stelesňuje citeľnú zmyslovosť a eleganciu vďaka jasnej architektúre, ušľachtilým materiálom a ovládacím prvkom. Znaky Maybach v stredovej lakťovej opierke vpredu, vyrazené do čalúnenia v koži napa a koži napa Exklusiv, zabezpečujú exkluzívny vzhľad. Ďalším charakteristickým prvkom sú analógové hodiny značky IWC v prístrojovej doske.

Vysoké nároky na kvalitu Mercedes-Maybach Triedy S sa pôsobivo prejavujú aj vo dverách, ktoré sú už v sériovej výbave obložené ručne šitým obložením. Takéto vynaloženie úsilia prispieva k manufaktúrnemu charakteru interiéru. Ozdobné prvky v kombinácii dreva a chrómu a v koži vo výške ramien v obložení dverí, ktoré sú použité exkluzívne pre značky Mercedes-Maybach Triedy S, pochrómované mriežky výškového reproduktora a svetelné vodiče náladového osvetlenia na lakťovej opierke vytvárajú výnimočné prostredie optickej šírky a štýlu.

Mercedes-Maybach Trieda S ako vlajková loď modelovej palety Mercedes-Benz spĺňa svojou výbavou najvyššie nároky na luxus a komfort. Dostupné sú nielen výdobytky štandardnej Triedy S, ale aj niekoľko exkluzívnych detailov výbavy, ktoré zdôrazňujú najvyššie ambície Mercedes-Maybach Triedy S. K tomu patrí aj aromatizácia s exkluzívnou vôňou Maybach AGARWOOD ako súčasť balíka AIR-BALANCE, ako aj dva postriebrené, ručne vyrobené poháre na šampanské (obidva prvky sú súčasťou zvláštnej výbavy). Zosilňovanie hlasu je moderná funkcia, ktorá zdôrazňuje postavenie Mercedes-Maybach Triedy S ako šoférskeho vozidla a uľahčuje komunikáciu cestujúcich vpredu s cestujúcimi vzadu. Ozvučovací systém Burmester® High-End s trojrozmerným priestorovým zvukom ponúka neobyčajný vizuálny a zvukový zážitok. Zaujímavým optickým prvkom  Mercedes-Maybach Triedy S  sú výškové reproduktory zakomponované do zadných bočných dvier, ktoré sa vysúvajú špirálovito smerom k cestujúcim, a tak sa dostávajú do popredia.

Pocit z priestoru: nové štandardy komfortu počas spánku a oddychu v zadnej časti vozidla

Mercedes-Maybach Trieda S je celkom cielene navrhnutá na prevádzku so šoférom. Hoci vodič a spolujazdec v žiadnom prípade nemusia robiť ústupky v „bežnej“ Triede S, skutočný pocit z priestoru vznikne na zadných sedadlách. Základom je predĺženie rázvoru kolies o 200 mm, z ktorého celkom profituje priestor na zadných sedadlách, a ešte dokonalejšia výbava v oblasti zadných sedadiel. Voľný priestor pre hlavu sa zväčšil ešte viac vďaka vedeniu línie strechy.

Sériovo dodávané riaditeľské kreslá vzadu vľavo a vpravo sú jednoznačným dôkazom toho, že cestujúci vo vozidle Mercedes-Maybach Triedy S spravidla sedia v druhom rade sedadiel. Tieto zadné sedadlá ponúkajú jedinečný komfort vďaka osobitnej kinematike prenastavovania. Narozdiel od bežných možností nastavenia sa zmena nastavenia operadla vykonáva samostatne, čím sa priestor pre nohy a referenčný bod sedenia nemení. Pri kombinovanom nastavení sklonu a nastavení v horizontálnom smere je možné samostatne nastaviť sedaciu podušku.

Maximálny sklon operadla riaditeľských kresiel je 43,5 stupňov. Operadlo možno nastaviť do najstrmšej polohy v uhle 19 stupňov, čo umožňuje uvoľnenú prácu na zadných sedadlách. Sklápateľné sedadlá disponujú podložkou pre lýtka s voľne nastaviteľnou dĺžkou, ako aj voľne nastaviteľným rozsahom otáčania. Komfortné opierky hlavy sú sériovo vybavené dodatočnými poduškami.

Aj balík na prevádzku so šoférom sa dodáva sériovo. Podstatným prvkom výbavy je poloha sedadla spolujazdca na prevádzku so šoférom: vďaka zmenenej kinematike má cestujúci na zadných sedadlách na strane spolujazdca (v porovnaní s bežným nastavením sedadla spolujazdca do pozície, kedy je sedadlo najviac vpredu) k dispozícii ďalších 77 milimetrov pre nohy. Okrem tejto polohy na prevádzku so šoférom sa sedadlo spolujazdca dá sklopiť dopredu a zadné sedadlo na oddych disponuje rozšíreným nastavením do polohy ležadla. Komfortná opierka hlavy EASY ADJUST pre vodiča a spolujazdca sa dodáva sériovo a na strane spolujazdca sa dá sklápať. Súčasťou balíka na prevádzku so šoférom je aj podložka pod päty pre cestujúceho na zadnom sedadle, ktorá sa vysúva spod sedadla spolujazdca. Takto možno dosiahnuť nastavenie do polohy ležadla, ktoré z pohľadu komfortu počas spánku a oddychu vytvára nové štandardy v automobilovom sektore.

Jednotlivé funkcie zadných sedadiel, ako aj sedadla šoféra sa, samozrejme, ovládajú elektricky prostredníctvom ovládacej jednotky v zadných bočných dverách, typickej pre Mercedes. V lakťovej opierke vzadu je umiestnený držiak na dva poháre, odkladacia plocha a ozdobný prvok z dreva.

Na želanie je možné zvýšiť komfort pre cestujúcich na zadných sedadlách. Súčasťou balíka komfortu sedenia na zadných sedadlách sú napríklad individuálne nastaviteľné viackrivkové sedadlá a masážna funkcia ENERGIZING, ktorá je založená na princípe Hot Stone.

Vo výbave „zadnej časti prvej triedy“ (stredová konzola vzadu) sa
predná konzola opticky tiahne na kardanovom tuneli. Je vybavená tepelnými držiakmi na poháre, ktoré s pomocou Peltierových článkov umožňujú ochladzovanie alebo zahrievanie nápojov počas dlhšej doby.

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

Na požiadanie poskytuje stredová konzola dva stoly, podobne ako v prípade sedadiel v lietadlách, ktoré sa dajú rukou jednoducho zaklopiť a vyklopiť. Vďaka dvom otočným kĺbom na konzole pod doskou stola je možné nastaviť stôl takmer do akejkoľvek požadovanej polohy. Ramená a dosky stola sú vyhotovené z ľahkého materiálu a spájajú tak vysokú stabilitu s vysokou hodnotou. Dosky stolov sú potiahnuté kožou a môžu slúžiť ako komfortné podložky na písanie.

Druhá sériovo dodávaná automatická klimatizácia THERMOTRONIC v zadnej časti vozidla s dvomi ďalšími klimatizovanými zónami pre zadné sedadlá zabezpečuje najvyšší teplotný komfort. Teplota a rozdelenie vzduchu sa dajú individuálne nastaviť pre ľavú a pravú stranu pomocou ovládacej jednotky v zadnej časti stredovej konzoly. Cielené klimatizovanie interiéru zabezpečujú vždy dve dýzy v stredovej konzole, na stĺpiku B a v priestore na nohy zadných cestujúcich. Automatickú klimatizáciu v zadnej časti vozidla môže vodič pohodlne ovládať funkciou COMAND Online.

Exkluzívnou výbavou na želanie (sériovo dodávaná pre model S 600 značky Mercedes-Maybach) je balík AIR-BALANCE vrátane ionizácie, vylepšenej filtrácie vzduchu a aromatizácie exkluzívnou vôňou Maybach AGARWOOD (pozri kapitolu Výbava).

Akustika vzduchu: pokiaľ ide o zadnú časť vozidla, tento sedan je najtichší sériový sedan na svete

Mercedes-Maybach Trieda S poskytuje príkladne nízku úroveň hluku vetra a v zadnej časti vozidla dokonca poráža aj najtichšie auto na svete, Triedu S kupé, a to aj napriek veľkým sklám. Pre cestujúcich vzadu je Mercedes-Maybach Triedy S najtichší sériový sedan na svete. Pri rozsiahlych meraniach testovacích vozidiel sa bral ohľad aj na polohu ležania na zadných sedadlách, pretože ak je pasažier v polohe ďalej od bočných skiel a bližšie k zadnému sklu a trojuholníkovým oknám, vzniká nová akustická situácia.

Špeciálne tesnenie zabezpečuje optimálne tlmenie hluku, a tak aj vynikajúcu izoláciu od aeroakustických vplyvov na zadných sedadlách. Okrem iného sem patria tesnenia stĺpikov C na zadných bočných dverách s trubicovým profilom, na rozdiel od bežného perového tesnenia, ako aj lepené trojuholníkové okná so špeciálnym tesnením.

Ďalším opatrením v oblasti zadných sedadiel je veľkoplošná izolácia v oblasti samostatných sedadiel, ktorá sa tiahne od sedacej plochy cez zadnú stenu až po odkladaciu plochu pod zadným sklom. Inteligentné vedenie vzduchu v oblasti odkladacej plochy pod zadným sklom znižuje úroveň prenikajúceho hluku a navíjače pásu v obale zabraňujú tvorbe možných rušivých zvukov. Látkové obloženia podlahy a krytu kolies majú izolačný a absorpčný účinok, čím v interiéri znižujú vysokofrekvenčné zvuky pri otáčaní kolies.

Významný podiel na vynikajúcom akustickom komforte mal aerodynamický tunel na testovanie akustiky vzduchu, ktorý bol uvedený do prevádzky v septembri 2013 v Technologickom centre Mercedes-Benz v Sindelfingene. Uveďme jeden príklad: do systému pozostávajúceho z váh a pohyblivého pásu bol zakomponovaný otočný kotúč s priemerom dvanásť metrov. Na merané vozidlá je možné nasmerovať vzduch v istom uhle, čím sa simuluje bočný vietor.

Experti na akustiku vzduchu tak na Triede S značky Mercedes-Maybach skúmajú správne dimenzovanie štruktúry dvier pod záťažou vetra. Tesnenie dverí musí vždy tesne priliehať aj pri stálom alebo nárazovom bočnom vetre, ktorý vzniká napríklad počas prejazdu nákladného motorového vozidla, na mostoch, v priesekoch lesa alebo pri jazde na vozovke na pobreží. Napriek podtlaku na strane odvrátenej od vetra sa dvere môžu z tesnenia vytiahnuť len niekoľko milimetrov. Tento fenomén obzvlášť vplýva na veľké dvere, pretože sila je výsledkom (pod)tlaku a plochy.

Aerodynamika: v mnohých detailoch optimalizovaná na prúdenie

Mercedes-Maybach Trieda S s hodnotou odporu vzduchu cw 0,26 získava v oblasti aerodynamiky vedúce postavenie na trhu.

Tento výsledok bol dosiahnutý vďaka radu aerodynamických optimalizácií:
• Spojler kolies s aeordynamicky optimalizovanými krivkami
pred prednými kolesami
• Veľkoplošné obloženie zadnej osi
• Aerodynamicky optimalizovaný tvar spojlera predného a zadného nárazníka
a zadného spojlera
• Optimalizovaný tvar vonkajšieho zrkadla s nadstavcom
• Tesnenie okolia reflektorov
• Vylepšené tesnenie okolia chladiča a lepšie vedenie prúdenia na účinné využitie dostupného chladiaceho vzduchu
• Aerodynamicky optimalizované odtoky vody
• Zníženie vozidla do 20 mm v závislosti od rýchlosti
• Odtrhová hrana v zadnom svietidle
• Optimalizovaná koncepcia obloženia podlahy s veľkoplošnými obloženiami priestoru motora a hlavnej podlahy

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

Dizajn exteriéru: elegantný a exkluzívny

Mercedes-Maybach Trieda S spája v dizajne exteriéru štýlovú suverenitu s pokrokovou exkluzivitou. Tu je možné zažiť moderný luxus v pravom zmysle slova osobitným spôsobom. Napínavé vedenie línií dodáva vozidlu s ešte dlhším rázvorom kolies silu a dynamiku. Markantné dizajnové prvky Triedy S ako klenbová, elegantná línia strechy boli zachované vďaka osobitnému spracovaniu bočnej steny.

Podstatným rozoznávacím znakom je nová bočná línia: výrazné zadné bočné dvere boli v porovnaní s dlhou verziou Triedy S skrátené o 66 mm a ako súčasť celku sa nenápadne zapájajú do celkovej kompozície. Zadné bočné dvere nemajú okno v tvare trojuholníka. To bolo zakomponované do stĺpika C. Zadné sedadlá sú teda umiestnené za výrezom dvier, čím vzniká výnimočný pocit súkromného priestoru a exkluzivity. Trojuholníkové okná, ako aj ďalšie sklenené plochy sú olemované chrómom; aj stĺpik B je obložený chrómom. Stĺpiky C na obidvoch stranách zdobí ušľachtilé výrobné logo Maybach v tvare dvoch M v zaoblenom trojuholníku. K tomu partia aj veľké 20-palcové (50,8 cm) kované disky z ľahkej zliatiny, dodávané exkluzívne pre Triedu S značky Mercedes-Maybach, ktoré svojím spracovaním s veľkými povrchmi namiesto detailne prepracovaných lúčov zvýrazňujú hodnotu vlajkovej lode.

Celkovo je Mercedes-Maybach Triedy S o 207 mm dlhšia ako Trieda S s dlhým rázvorom kolies, z toho 200 mm bolo použitých na predĺženie dĺžky medzi stĺpikom B a stĺpikom C. Tento dodatočný nárast priestoru je kompletným prínosom pre komfort cestujúcich na zadných sedadlách.

Najdlhšia Trieda S sa od svojich „menších“ bratov v priestore vpredu a vzadu líši jemnými, zato lákavejšími zmenami. Tri zdvojené lamely obloženia chladiča v chrómovej farbe sú výrazným, elegantným optickým prvkom Mercedes-Maybach Triedy S. Ďalšie zvislé pochrómované ozdobné lišty decentne, zato nadčasovo zvýrazňujú osobitnú ambíciu tohto výnimočného vozidla. Tento námet sa formálne odzrkadľuje aj v zadnej časti vozidla.

Podstatné prvky dizajnu prednej časti vozidla:
• dominantné obloženie chladiča s veľkým otvorom chladiča
a tri zdvojené lamely v chrómovej farbe, ako aj
• detailne vypracované zvislé pochrómované ozdobné lišty
• zdvojená ozdobná lišta v otvore na prívod vzduchu, jedna vpravo a jedna vľavo
• zdvojená ozdobná lišta v spodnom závere nárazníka

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

Napínavé spracovanie bokov je vzadu šikovne ukončené. zdvojené lamely v chrómovej farbe, ktoré sú použité v prednej časti, sa tiahnu aj v zadnej časti vozidla a zvýrazňujú kvalitatívnu hodnotu a eleganciu.

Podstatné prvky dizajnu zadnej časti vozidla:
• horizontálne línie zvýrazňujú šírku vozidla
• dve koncovky výfuku v chrómovej farbe zakomponované do nárazníka
so zvislým výliskom
• zdvojené lamely v chrómovej farbe v spodnej oblasti obloženia nárazníka dokonale ukončujú vozidlo
• nápis Maybach na zadnej kapote (umiestnený v
smere jazdy vľavo)

S-Klasse, S 600 Maybach (X 222) 2014

Dizajn interiéru: podstata moderného luxusu

V prospekte Maybachu z roku 1930 bolo napísané: „Chceme vytvoriť najlepšieho medzi najlepšími, automobil, ktorý bude spĺňať najaktuálnejšie požiadavky s vyhraneným charakterom, najvznešenejšej elegancie a sily.“ Tento cieľ je aktuálny ešte aj dnes: cestujúcich v interiéri Triedy S značky Mercedes-Maybach obklopuje moderný luxus v štýle lounge. Vozidlo stelesňuje citeľnú zmyslovosť a eleganciu vďaka jasnej architektúre, ušľachtilým materiálom a ovládacím prvkom.

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

Sériovo dodávaný balík ozdobných prvkov Exklusiv ešte viac zvyšuje dojem z hodnoty v zadnej časti vozidla. O dosiahnutie tohto pocitu sa postará ozdobný prvok z ušľachtilého dreva s vysokou úrovňou zmyselnosti a manufaktúrnym charakterom, ktorý obklopuje celý priestor zadných sedadiel. Okrem toho sú upínacie časti, dvere a obklad prieduchov bohato vypracované z ušľachtilého dreva.

Znaky Maybach v stredovej lakťovej opierke vpredu (dodatočne aj vzadu v kombinácii so zadnou časťou prvej triedy), vyrazené do čalúnenia z kože napa a kože napa Exklusiv, zabezpečujú exkluzívny vzhľad. Ďalším charakteristickým prvkom sú analógové hodiny značky IWC v prístrojovej doske. Číslice sú vypracované ako osobitne vyfrézované prvky, čo zvýrazňuje exkluzívny dizajn analógových hodín. Číslice a ručičky sú vyhotovené z ušľachtilého kovu.

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

Vysoké nároky na kvalitu Triedy S značky Mercedes-Maybach sa pôsobivo prejavujú aj vo dverách, ktoré sú už v sériovej výbave obložené ručne šitým obložením (v zvláštnej výbave koža Exklusiv z kože napa). Takéto vynaloženie úsilia prispieva k luxusnému manufaktúrnemu charakteru interiéru. Ozdobné prvky v kombinácii dreva a chrómu a v koži vo výške ramien v obložení dverí, ktoré sú použité exkluzívne pre Triedu S značky Mercedes-Maybach, pochrómované mriežky výškového reproduktora a svetelné vodiče náladového osvetlenia na bočnej strane lakťovej opierky vytvárajú výnimočné prostredie optickej šírky a štýlu.

Modely: s dvanásťvalcovými a osemvalcovými motormi, ako aj 4MATIC

Absolútnou modelovou špičkou je model S 600 značky Mercedes-Maybach. Jeho dvanásťvalcový agregát s dvomi turbodúchadlami má výkon 390 kW (530 k). Zdvihový objem má hodnotu 5 980 cm3, maximálny krútiaci moment 830 Nm od 1 900/min. Model S 600 značky Mercedes Maybach zvládne šprint z 0 na 100 km/h za 5,0 sekundy, maximálna rýchlosť má hodnotu 250 km/h (elektronicky regulovaná). K najdôležitejším charakteristikám dvanásťvalcových motorov patrí celohliníková kľuková skriňa, jednodielny reťazový rozvod, kovaný kľukový hriadeľ z kvalitnej zušľachtenej ocele, kované piesty, samostatné zapaľovacie cievky s viaciskrovým zapaľovaním, výfukové ventily s dutým driekom vyplneným sodíkom a nízkoteplotný obeh chladiacej vody so samostatnou vyrovnávacou nádržkou.

Osemvalcový agregát s dvomi turbodúchadlami v modeli S 500 značky Mercedes-Maybach vďaka zdvihovému objemu 4 663 cm3 dosahuje výkon 335 kW (455 k). Maximálny krútiaci moment má hodnotu 700 Nm.
Spotreba sedanu (kombinovaná) podľa nového európskeho jazdného cyklu je 8,9 litrov benzínu Super/100 km, emisie CO2 dosahujú hodnotu 207 g/km. Od júna 2015 bude navyše v ponuke aj model S 500 4MATIC značky Mercedes-Maybach. Stály pohon všetkých kolies zlepšuje trakciu a jazdnú stabilitu najmä
v ťažkých podmienkach na vozovke, napríklad v zime. model S 500 značky Mercedes Maybach je sériovo vybavený novou prevodovkou 9G-TRONIC, ktorá je prvou 9-stupňovou automatickou prevodovkou v prémiovom segmente. Vďaka širokému rozpätiu (9,15) prevodových stupňov jeden až deväť sa úroveň otáčok môže celkom znížiť – to je rozhodujúci faktor pre vysokú energetickú účinnosť a komfort jazdy. Skrátená doba radenia a nižší reakčný čas zabezpečujú najvyššiu samovoľnosť a súčasne aj vynikajúci komfort radenia. V modeli S 600 značky Mercedes-Maybach je zabudovaná automatická prevodovka 7G-TRONIC PLUS najnovšieho vývojového stupňa.

Holá karoséria: príkladná stabilita

Holá karoséria Triedy S značky Mercedes-Maybach bola od začiatku vyvíjaná spoločne s obidvomi kratšími verziami Triedy S a ťaží tak z inovatívnych riešení, ktoré v nich boli použité. Nová Trieda S už za to získala celosvetovo najuznávanejšie ocenenie v oblasti výroby karosérií: v októbri 2013 na každoročne organizovanej konferencii EuroCarBody v Bad Nauheime získala prvé miesto a predbehla konkurenciu. Rozhodujúcimi boli okrem iného aj vysoko inovatívna hliníková hybridná konštrukcia karosérie Triedy S z rôznych materiálov ako hliníkové odliatky liate pod tlakom a ocele s vysokou pevnosťou a účinné využitie vhodných technológií spájania, napríklad zváranie hliníka MIG, nitovanie s lisovaním a vo veľkej sériovej výrobe prvýkrát použité zváranie hliníka laserovým lúčom Robscan .

Na tomto príkladnom základe bola ďalej optimalizovaná holá karoséria značky Mercedes-Maybach, ktorá obsahuje najväčšiu jednodielnu sériovo vyrábanú bočnú časť. Opätovné zosilnenie pätky stĺpika B – inžinieri v tomto prípade kreatívne hovoria o tom, že sa zosilnenie v tvare topánky Triedy S s dlhým rázvorom kolies v značke Mercedes-Maybach vyvinulo na „čižmu“ – v prechodovej časti takmer štvorcového výrezu dvier k podbehu kolies zabezpečuje ešte vyššiu tuhosť. Aj napriek zjavne väčšej dĺžke sú vlastnosti NVH (hluk, vibrácie, nepohodlie) vo svojej triede pokrokové. Okrem iného nadobudlo napojenie sklápateľných sedadiel v zadnej časti vozidla väčšie rozmery, aby sa predišlo jemným vibráciám – je to zmena, ktorá prináša výhody aj Triede S s dlhým rázvorom kolies.

Bezpečnosť: inteligentné asistenčné systémy a inovácie v zadnej časti vozidla

Mercedes-Maybach Trieda S je tak ako Trieda S dostupná s množstvom moderných asistenčných systémov, vďaka ktorým je riadenie vozidla ešte komfortnejšie a bezpečnejšie. K systémom „Intelligent Drive“ okrem iného patrí brzdenie PRE-SAFE® s rozpoznávaním chodcov, DISTRONIC PLUS s asistentom riadenia a systémom Stop&Go Pilot, asistent brzdenia BAS PLUS s asistentom prejazdu križovatkou, aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, adaptívny asistent diaľkového svetla Plus, ako aj asistent nočného videnia Plus.

Podávač zámku pásu, airbag bezpečnostného pásu (obidva prvky sú súčasťou balíka PRE-SAFE® v zadnej časti vozidla) a airbag sedacej podušky sú ďalšími bezpečnostnými inováciami v Triede S značky Mercedes-Maybach, ktoré v iných značkách nie sú dostupné ani ako voliteľná súčasť výbavy.

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

Sériovo dodávané riaditeľské kreslá vzadu disponujú inovatívnym airbagom sedacej podušky. Airbag je umiestnený pod čalúnením sedacej plochy, avšak na škrupine sedadla z látky, ktorú do pohybu uvádza mechanizmus sedadiel. S ohľadom na cestujúcich je airbag vždy v správnej pozícii.

Bez dodatočných opatrení by v prípade nehody v polohe ležania na rovnej sedacej ploche hrozilo nebezpečenstvo, že by panvy cestujúcich prekĺzli popod pás (takzvaný submarining). S airbagom sedacej podušky sa tejto situácií dá predísť, pretože airbag primerane zodvihne prednú časť čalúnenia sedadla. Airbag sa aktivuje len vtedy, ak je sedadlo počas nárazu v polohe na ležanie. Vo vzpriamenej polohe nevzniká riziko submariningu a airbag sedacej podušky sa neuvoľní.

Zmenšenie voľnosti pásu: podávač zámku pásu

V prípade podávača zámku pásu elektromotor automaticky posúva zámok bezpečnostného pásu hore a dole. Zapínanie bezpečnostného pásu tak môže byť komfortnejšie a voľnosť pásu v oblasti panvy a hrudného koša sa dá zmenšiť už počas zapínania bezpečnostného pásu, a dosahuje sa lepšia bočná a pozdĺžna opora cestujúcich. Podávač zámku pásu sa riadi podľa komplexnej koncepcie bezpečnosti značky Mercedes Benz. Táto koncepcia ako dôsledné uplatnenie filozofie bezpečnosti zahŕňa všetky fázy automobilovej bezpečnosti: od bezpečnosti počas jazdy cez bezpečnosť v nebezpečných situáciách, ochranu v prípade nehody až po minimalizáciu následkov nehody.

Inovácia podávača zámku pásu je typickým znakom značky Mercedes-Benz: zlepšuje bezpečnosť a zároveň aj komfort. Pretože zapínanie bezpečnostného pásu vzadu je výrazne jednoduchšie: zámok bezpečnostného pásu sa po otvorení dverí vysunie z čalúnenia a je vybavený osvetleným otvorom na zapínanie bezpečnostného pásu. Ak je systém zapínania pásu jednoduchší, je možné, že si cestujúci na zadných sedadlách budú zapínať bezpečnostné pásy častejšie. Zapínanie bezpečnostného pásu deťom a osobám, ktoré sú odkázané na túto pomoc, je teraz jednoduchšie.
Podávač zámku pásu je okrem toho integrovaný v bezpečnostnom systéme PRE-SAFE®. To znamená, že sa prostredníctvom podávača zámku pásu aktivuje vratné napínanie bezpečnostného pása na zadných sedadlách aj v kritických jazdných situáciách, keď je systém PRE-SAFE® aktívny. Záchytný systém a cestujúci sú takto lepšie pripravení na možnú nehodovú udalosť. Podávač zámku pásu dopĺňa sériové pyrotechnické napínanie bezpečnostného pásu, ktoré značka Mercedes-Benz už mnoho rokov ponúka na všetkých vonkajších sedadlách a ktoré sa aktivuje po dostatočne silnom náraze.

Podávač zámku pásu je posuvný zámok bezpečnostného pásu, ktorý sa pomocou elektromotora posúva až o 50 milimetrov hore a až o 40 milimetrov dole. Zámok bezpečnostného pásu je upevnený lankom s vretenovou maticou, ktorá sa posúva na vodiacej skrutke a premieňa rotácie elektromotora na pozdĺžny pohyb.

Airbag pre bezpečnostný pás: airbag bezpečnostného pásu

Airbag bezpečnostného pásu je nafukovací bezpečnostný pás, ktorý v prípade čelného nárazu zmenšuje zaťaženie na hrudný kôš a môže znížiť riziko poranenia cestujúcich vzadu. Bezpečnostní znalci v Mercedese intenzívne pracovali aj s virtuálnymi modelmi ľudí, pretože meracia technológia testovacích figurín nedokáže dostatočne dobre opísať výhody ako malá záťaž bezpečnostného pásu na cestujúcich osobitne v oblasti rebier. Tieto počítačové modely totiž umožňujú podrobné výpovede o biomechanickom zaťažení počas nehody.

Ak snímače nárazu rozpoznajú silný čelný náraz, riadiaca jednotka spustí rozvinutie a nafúknutie airbagu bezpečnostného pásu. Plynový generátor potom nafúkne viacvrstvový bezpečnostný pás prešívaný roztrhnuteľným švom, čím sa šírka pásu trojnásobne zväčší. Na takejto väčšej dostupnej ploche sa sila pôsobiaca na cestujúcich môže lepšie rozložiť. Znižuje sa tak riziko poranenia.

Bezpečnostný pás s airbagom sa používa rovnako ako bežný bezpečnostný pás. Vyhotovenie bezpečnostného pásu je však iné ako vyhotovenie štandardného pásu a v testoch na testovacích osobách dosiahlo najlepšie hodnotenia za veľmi dobrý komfort nosenia a obzvlášť mäkkú hranu pásu.

Ďalšie opatrenia na ochranu: okenný airbag a bočný airbag na ochranu hrudníka

Okenný airbag a bočný airbag na ochranu hrudníka sa aktivujú na strane nárazu, keď centrálny elektronický riadiaci prístroj rozpozná bočný náraz. Satelitné snímače podporujú centrálny snímač nárazu na rozpoznanie priečneho zrýchlenia. Sú zoradené na vonkajšej strane v oblasti pätky stĺpika B. Snímače tlaku vo všetkých štyroch dverách tiež prispievajú k prognóze sily nárazu.

Výbava: exkluzívna vôňa a ručne vyrobené poháre na šampanské

Mercedes-Maybach Trieda S ako vlajková loď modelovej palety Mercedes-Benz svojou výbavou spĺňa najvyššie nároky na luxus a komfort. Dostupné sú nielen výdobytky štandardnej Triedy S, ale aj niekoľko exkluzívnych detailov výbavy, ktoré zdôrazňujú najvyššie ambície Triedy S značky Mercedes-Maybach.

Prehľad najdôležitejších exkluzívnych kľúčových vlastností:
• Samozrejme, aj Mercedes-Maybach Trieda S je na želanie vybavená balíkom AIR-BALANCE, ktorého súčasťou je aromatizácia, ionizácia a na rozdiel od základného vozidla aj výkonnejšia filtrácia. Kvalitná interiérová vôňa AGARWOOD bola exkluzívne navrhnutá pre tento model a jej flakón zdobí nápis Maybach. Agarwood (agarové drevo) má už niekoľko storočí dlhú tradíciu parfumov: agar z agarového dreva bol odjakživa jednou z najvzácnejších prísad – je ešte cennejší ako zlato – dodáva tejto vôni neopakovateľný prejav. Dozlata žiariace teplo živice sa snúbi s výrazným prejavom dreva a táto kombinácia je zaobalená do dymu plného kontrastov. Agarwood so svojím ušľachtilým a povznášajúcim charakterom je druhom prejavu.
• Vďaka dvom hodnotným, ručne vyrobeným pohárom na šampanské (zvláštna výbava) si môžete štýlovo vychutnať jazdu v Triede S značky Mercedes-Maybach. Postriebrené barové poháre vyrobila manufaktúra na spracovanie striebra Robbe & Berking z Flensburgu. Renomovaný podnik s tradíciou: viac ako polovica z 200 najväčších jácht na svete je vybavená striebrom od spoločnosti Robbe & Berking; vyberané reštaurácie všade na svete, ktoré sú klientmi manufaktúry, majú dohromady niekoľko sto Michelinových hviezd.

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

• Sériovo sa vo vozidle Triedy S značky Mercedes-Maybach nachádza panoramatická posuvná strecha. Tento strešný systém s veľkými sklenenými plochami zabezpečuje obzvlášť svetlé a príjemné prostredie v interiéri. Vzadu toto prostredie vytvára pevná sklenená panoramatická strecha a vpredu elektricky ovládaná sklenená posuvná strecha, ktorá zabezpečuje individuálne vetranie interiéru. Prvýkrát sa pre posuvnú strechu na želanie používa technológia MAGIC SKY CONTROL od značky Mercedes-Benz: stlačením tlačidla je možné nastaviť úroveň priesvitnosti na svetlú alebo tmavú (zvláštna výbava pre model S 600 značky Mercedes-Maybach).
• Dôkazom lásky k detailu sú malé slnečné rolety pre trojuholníkové okná v stĺpiku C. Spolu s elektricky zatvárateľnými a otvárateľnými slnečnými roletami v zadných bočných dverách na želanie chránia cestujúcich na zadných sedadlách pred zvedavými pohľadmi a priamym slnečným žiarením. Ak sa slnečné rolety pre trojuholníkové okná nepoužívajú, sú uložené v bočnom obložení tak, aby ich nebolo vidieť. Slnečné rolety pre trojuholníkové okná a zadné bočné dvere sú spolu s elektrickými slnečnými roletami pre zadné okno súčasťou sériového balíka ochrany proti slnku.
• Prechádzajúca konzola pre podnikateľov zvláštnej výbavy pre zadnú časť prvej triedy je dlhšia ako v bežnej Triede S a ponúka ešte viac úložného priestoru.
• Pre Triedu S značky Mercedes-Maybach je k dispozícii viacero exkluzívnych lakov na želanie. Vyrábajú sa manufaktúrnym procesom v závode v Sindelfingene. Po nanesení prvej vrstvy priezračného laku sa všetky vozidlá znovu vybrúsia (čiastočné brúsenie), a potom sa nanesie druhá finálna vrstva priezračného laku. Tak sa dosahuje zvláštna hĺbka
laku.
• Okrem koží dostupných pre Triedu S je exkluzívne pre značku Mercedes-Maybach na želanie dostupné čalúnenie stropu designo v koži napa. Kožou potiahnuté sú slnečné clony, držadlá na streche, obloženia stĺpikov, obidve kozmetické zrkadlá vzadu s kosoštvorcovým prešívaním a rámy 3D reproduktorov Burmester. Prepracované ozdobné švy v koži napa, ktorá je dostupná v troch farbách interiéru – čiernej, porcelánovej a krištáľovej sivej farbe, zvýrazňujú vysokú úroveň remeselného spracovania.
• Od polovice roku 2015 bude k dispozícii ozdobný prvok „klavírový lak flowing lines“. Na základe ozdobných prvkov z klavírového laku sa špeciálnym manufaktúrnym výrobným procesom vyfrézujú do drevenej dyhy podľa tvaru línie široké 0,8 mm. Pod spodnou plastovou vrstvou sa pritom vytvárajú svetlé pruhy, ktoré spája veľmi hodnotná vizuálna hĺbka. Na samostatne a ručne prepracované ozdobné prvky sa následne nanesie lak s vysokým leskom, potom sa vyleštia. V porovnaní so sériovými drevenými ozdobnými prvkami je výsledkom tohto spracovania jasne rozpoznateľný rozlišovací prvok.

Zosilňovanie hlasu: komfortná komunikácia cestujúcich vpredu s cestujúcimi vzadu

Zosilňovanie hlasu je moderná funkcia, ktorá zvýrazňuje postavenie Triedy S značky Mercedes-Maybach ako šoférskeho vozidla. Táto inovatívna funkcia zjednodušuje komunikáciu cestujúcich vpredu s cestujúcimi vzadu. Obidva mikrofóny vo vnútornom zrkadle, ktoré sa používajú aj ako zariadenie na telefonovanie bez použitia rúk, zaznamenávajú rozhovor. Tieto signály potom decentne zosilnejú v závislosti od hluku počas jazdy a prispôsobia sa automaticky a plynulo podľa hlasitosti reproduktora a zvukov z okolia.

Na prehrávanie sa používajú zadné reproduktory vo dverách a v odkladacej ploche pod zadným sklom. Pre vývojárov značky Mercedes-Benz bol okrem vysokej zrozumiteľnosti rozhodujúcim faktorom prirodzený zvukový obraz, ako aj priestorový dojem.

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

Funkcia zosilňovania hlasu sa dodáva sériovo v spojení s ozvučovacím systémom Burmester® s priestorovým zvukom a s ozvučovacím systémom Burmester® High-End s trojrozmerným priestorovým zvukom. Aktivuje a dezaktivuje sa ponukou COMAND v kategórii „Nastavenia vozidla“. Počas telefonického rozhovoru alebo ak sa používa funkcia LINGUATRONIC sa zosilňovanie hlasu pozastaví. Ak hlasitosť zdrojového média v pozadí presiahne hraničnú hodnotu, zosilňovanie hlasu sa pozastaví. Hraničná hodnota je nastavená na uvoľnené rozhovory s hudbou v pozadí. Aby sa zamedzilo vzniku rušivých zvukov, funguje funkcia zosilňovania hlasu len vtedy, ak sú dvere, bočné okná
a panoramatická posuvná strecha zatvorené.

Pri vývoji a vyladení funkcie zosilňovania hlasu si inžinieri dali obzvlášť záležať na tom, aby sa predišlo takzvanému Lombardovmu efektu: označuje tendenciu hovoriaceho zvyšovať pri zvukoch v pozadí nielen hlasitosť svojho prehovoru, ale aj výšku tónu hlasu.

Wideband Speech: telefonovanie v  HD kvalite

Technológia wideband speech, často označovaná ako „HD Voice“, zabezpečuje lepšiu a prirodzenejšiu kvalitu hovoru pri telefonovaní z mobilného telefónu s funkciou Bluetooth®. V štandardnej verzii sa reč prenáša v širokom frekvenčnom spektre – ak sú podmienky priaznivé, prenáša sa v rozsahu od 50 do 7 000 Hz namiesto doterajšieho rozsahu od 200 do 3 400 Hz. Zrozumiteľnosť pri telefonických rozhovoroch sa tým výrazne zlepšuje, najmä v prostrediach s vedľajšími zvukmi ako vo vozidle.

Ozvučovacie systémy Burmester®: špeciálne vyladené a inscenované aj v zadnej časti vozidla

Ako alternatíva k sériovému ozvučovaciemu systému s desiatimi reproduktormi vrátane inovatívneho systému Frontbass sú na želanie k dispozícii dva obzvlášť hodnotné audiosystémy, ktoré boli vyvinuté v spolupráci so špecialistom na High-End audiosystémy Burmester: ozvučovací systém Burmester® s priestorovým zvukom a Burmester® High-End s trojrozmerným priestorovým zvukom. Samozrejme, obidva systémy boli špeciálne vyladené na zvukové pomery v Triede S značky Mercedes-Maybach.

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

Ozvučovací systém Burmester® High-End s trojrozmerným priestorovým zvukom ponúka neobyčajný vizuálny a zvukový zážitok. Zaujímavým optickým prvkom Triedy S značky Mercedes-Maybach, ktorý sa dostáva do popredia, sú nielen výškové reproduktory zakomponované do trojuholníka spätného zrkadla vo dverách vodiča, ale aj obdobné reproduktory v zadných bočných dverách. Po zapnutí centrálnej jednotky sa otáčajú o 360°, pričom sa špirálovým pohybom vysúvajú desať milimetrov smerom k cestujúcim. Výškové reproduktory sú tak orientované na optimálny zvukový dojem. Po zapnutí osvetlenia prostredia sú výškové reproduktory osvetlené v jednej zo siedmich ponúkaných farieb.

Ozvučovací systém Burmester® High-End s trojrozmerným priestorovým zvukom s 24 vysokovýkonnými reproduktormi a 24 samostatnými kanálmi zosilňovača s celkovým výkonom 1 540 W umožňuje doteraz nedosiahnutý zvukový zážitok v automobile. Výsledkom inteligentného spojenia analógových a digitálnych technológií na zosilnenie je výnimočné spojenie obzvlášť jemného a prirodzeného zvuku a vysokých výkonových rezerv.

Zákazníci a médiá si ho obľúbili: úspech Triedy S

Už krátko po výmene modelov sa nová Trieda S dostala na vrchol celosvetového dopytu vo svojom segmente. Od tejto doby sa vytrvalo drží na stope úspechu. Značka Mercedes-Benz rok po uvedení na trh na všetkých kľúčových trhoch odovzdala do rúk zákazníkov viac ako 100 000 vozidiel Triedy S. Nesmieme zabudnúť ani na mnohé ocenenia od médií – medzinárodní motoristickí novinári v tomto roku korunovali Triedu S za „World Luxury Car“. Čitatelia odborného časopisu „auto, motor und sport“ vo výbere „Najlepších áut v roku 2014“ zvolili sedan za víťaza vo svojom segmente a americký odborný magazín „Ward’s Auto World“ ocenil Triedu S značky Mercedes-Benz za jej vynikajúce spracovanie interiéru. Trieda S v roku 2013 získala na svojom najvýznamnejšom odbytovom trhu – Číne vytúžený titul „Car Of The Year“. V tom istom roku 320 000 čitateľov časopisu AUTO BILD a časopisu COMPUTER BILD zvolilo Triedu S za najlepšie prepojené auto a udelili mu vyznamenanie „Connected Car of the Year“.

Koncepcia: reprezentácia a cestovanie na najvyššej úrovni

Mercedes-Maybach Trieda S rozširuje ponuku sedanov Triedy S o vozidlo, ktoré v segmente luxusných vozidiel vytvára nové štandardy. Trieda S značky Mercedes-Maybach v sebe spája dokonalosť Triedy S s exkluzivitou Maybachu. Pôsobivý priestorový komfort, elegantný dizajn a kvalitné materiály najmä v zadnej časti vozidla zabezpečujú prostredie na najvyššej úrovni. Aspekty najvyššieho umenia remeselnej výroby, extrovertný luxus, vznešenosť Maybachu, jedinečnosť a individualizácia pritom vytvárajú spojenie medzi značkou Mercedes-Maybach a Triedou S.

Cieľovou skupinou sú úspešní obchodníci, ktorí používajú Triedu S značky Mercedes-Maybach najmä v pracovnom kontexte so šoférom. Technické funkcie v zadnej časti vozidla majú veľký význam pre prácu v aute. Väčšina zákazníkov pochádza z Číny, Ruska a USA, kde majú symboly postavenia veľký význam.

V užšom zmysle nemá Mercedes-Maybach Trieda S priamu konkurenciu, pretože tá sa nachádza nad doterajším segmentom Triedy S a pod segmentom ultraluxusných vozidiel.

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

„Veľké Mercedesy“: reprezentatívne špičkové automobily

Veľkosť a štýl v kombinácii s technickým pokrokom a vynikajúcim komfortom – to je spoločným znakom reprezentatívnych vozidiel spoločnosti Daimler AG, ktorých história siaha až k počiatkom automobilu. Okrem najvyššieho komfortu prepravy cestujúcich zohrávajú luxusné špičkové automobily dôležitú úlohu aj pri váženom vystupovaní svojich majiteľov, ktoré zodpovedá ich spoločenskému postaveniu – ich štýl je vždy aj verným obrazom ich doby.

Tradícia reprezentatívnych vozidiel od značky Mercedes-Benz a pôvodných značiek má korene na začiatku 20. storočia a siaha do roku 1981, kedy v Sindelfingene opustil podnikové haly posledný Mercedes-Benz 600. V roku 1991 na túto tradíciu nielen svojím menom znovu nadviazal špičkový model Triedy S 600 konštrukčného radu 140 a zároveň prvé sériové osobné motorové vozidlo značky Mercedes-Benz s dvanásťvalcovým motorom. Luxusné sedany značky Maybach v roku 2002 znovu nadviazali na segment high-end. Nová Mercedes-Maybach Trieda S znovu udáva nový dôraz.

1903: začiatok jedinečnej tradície

Už na začiatku 20. storočia formovali značky Mercedes a Benz vyššiu triedu automobilov a svojim zákazníkom ponúkali špičkové modely pre vyššie nároky na komfort a reprezentatívnosť. Starším príkladom je luxusné zájazdové vozidlo Mercedes-Simplex s výkonom 60 k z roku 1904, s ktorým Emil Jellinek, otec patrónky podľa mena Mercédès Jellinek, vzbudil obdiv na Azúrovom pobreží. V dvadsiatych rokoch dvadsiateho storočia pokračoval v tradícii model Mercedes-Benz 630 a od roku 1931 aj typ 770 „Veľký Mercedes“. Ich éra sa predbežne skončila v roku 1939. Po druhej svetovej vojne sa v Nemecku
a v západnej Európe štandardy posunuli. Núdza ľudí je väčšia a existenčná, nároky sú nižšie. Aj napriek tomu predseda predstavenstva Wilhelm Haspel už v roku 1947 skonštatoval: „To, čo chýba, je vozidlo, ktoré by znovu pozlátilo meno Mercedes-Benz.“

Návrat v roku 1951: model Mercedes-Benz 300 „Adenauer“

Mercedes-Benz 300 v roku 1951 vyplnil medzeru. Aj keď rozhodne nebol tak pompézny ako veľké Mercedesy z tridsiatych rokov dvadsiateho storočia, bol najpriestrannejším a najrýchlejším nemeckým sedanom svojej doby a prvým reprezentatívnym vozidlom povojnového obdobia. S viacerými modelovými obmenami ostala „Tristovka“ v programe až do roku 1962 aj ako najcennejšie služobné vozidlo kancelára, vďaka čomu si dodnes udržalo prezývku „Adenauer“.

V roku 1963 je hospodársky zázrak v Nemecku v plnom prúde, ľudia znovu získavajú postavenie, a to aj v oblasti výroby automobilov. Nadpis tlačovej správy Daimler-Benz AG o tom nikoho nenecháva na pochybách: „Veľký Mercedes typ 600 – exkluzívne vozidlo s veľkou reprezentatívnosťou.“ Ďalej sa píše: „Mercedes-Benz nadväzuje na svoju tradíciu z predvojnového obdobia – luxusne vybavený a v najvyššej miere bezpečný automobil má byť zástupcom v malej skupine reprezentatívnych vozidiel na svete, ktoré vzbudzujú obdiv.“ Model 600 je prvým sériovým osobným vozidlom značky Mercedes-Benz s osemvalcovým motorom, v oblasti komfortu a bezpečnosti jazdy udáva štandardy na celom svete a s 18-ročnou tradíciou medzi rokmi 1963 a 1981, okrem modelu SL konštrukčného radu 107, patrí k najdlhšie bez prerušenia vyrábaným osobným vozidlám od značky Mercedes-Benz.

Súčasné najvyššie verzie Triedy S do roku 2002 obsadzovali najvyššie miesta v portfóliu osobných motorových vozidiel od značky Mercedes-Benz. Potom prišiel v každom ohľade reprezentatívny nástupca „Veľkého Mercedesu“: luxusné vozidlá značky Maybach, ktoré sa v programe udržali desať rokov. Už v roku 1997 bol na automobilovej výstave v Tokiu Tokyo Motor Show predstavený prvý prototyp, vtedy pod menom „Mercedes-Benz Maybach“. Trvalo 17 rokov, kým sa kombinácia týchto mien skutočne použila: v Triede S 2014 značky Mercedes-Maybach. Mercedes-Maybach Triedy S s novými prvkami vedie od roku 2014 tradíciu reprezentatívnych vozidiel do budúcnosti.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014  Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014 Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014 Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014  S-Klasse, S 600 Maybach (X 222) 2014 S-Klasse, S 600 Maybach (X 222) 2014 S-Klasse, S 600 Maybach (X 222) 2014 S-Klasse, S 600 Maybach (X 222) 2014  Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014   Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014  Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014     Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014 Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014 Mercedes-Maybach S 600 (X 222) 2014

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.