Pohony 4MATIC šité na mieru pre 75 modelov s hviezdou

Aktuálna rodina 4×4 značky Mercedes-Benz zahŕňa 75 modelov. K dispozícii je pre každú kategóriu vozidiel na mieru prispôsobená technika 4×4 – od modelov kompaktnej kategórie, vozidiel Tried C, E, S a CLS až po rozsiahlu ponuku vozidiel SUV a terénnych vozidiel Tried GLA, GLK, M, GL a Triedy G.

Spoločnými znakmi sú veľké rezervy v trakcii a vynikajúca agilita pri mimoriadnej bezpečnosti a energetickej efektívnosti. Na vrchole programu modelov s pohonom všetkých kolies sa nachádza množstvo vysokovýkonných modelov Mercedes-AMG. AMG Performance 4MATIC je zárukou vysokej dynamiky jazdy, vrcholného pôžitku z jazdy a maximálnych hodnôt zrýchlenia z pokoja.

Aký vývoj absolvoval pohon všetkých kolies v posledných rokoch, pripomína jeden míľnik pohonu 4×4: Trieda E kombi konštrukčného radu 124 z roku 1989. V tomto konštrukčnom rade slávil pohon všetkých kolies 4MATIC na výstave automobilov IAA 1985 pred takmer troma desiatkami rokov svoju svetovú premiéru.

Značný podiel na úspechu modelovej rodiny triedy kompaktných vozidiel značky Mercedes-Benz majú verzie s pohonom 4MATIC, ktoré sa popri zlepšenej trakcii vyznačujú aj vzorovou efektívnosťou. V práve prepracovanej Triede B začína potešenie z jazdy s pohonom všetkých kolies a pocit mimoriadnej bezpečnosti s modelom B 200 CDI 4MATIC už pri hodnote 130 g CO2/km. Trieda GLA je na želanie k dispozícii tiež s novou generáciou permanentného pohonu všetkých kolies 4MATIC s plne variabilným rozdeľovaním krútiaceho momentu. Od januára 2015 (zahájenie predaja) rozšíri modelovú paletu od značky Mercedes-Benz nový model CLA Shooting Brake. Už pri uvedení na trh v marci je novinka k dispozícii ako CLA 250 4MATIC a ako špičkový model CLA 45 AMG 4MATIC.

Úplne nová je aj Trieda V s permanentným pohonom všetkých kolies. Model V 250 BlueTEC 4MATIC je dostupný od decembra 2014. Trieda V používa rovnaký systém pohonu všetkých kolies ako Triedy C, E a S

Pohon všetkých kolies rodiny triedy kompaktných vozidiel

Modely novej rodiny triedy kompaktných vozidiel značky Mercedes-Benz ako Trieda CLA a GLA sú na želanie k dispozícii s novou generáciou pohonu všetkých kolies 4MATIC s plne variabilným rozdeľovaním krútiaceho momentu.

K inovatívnym prvkom nového pohonu 4MATIC patrí vedľajší náhon k zadnej náprave integrovaný do automatizovanej dvojspojkovej prevodovky 7G-DCT a diferenciál zadnej nápravy s hydraulicky ovládanou lamelovou spojkou. Pomocou nich možno hnací moment plne variabilne rozdeľovať medzi prednú a zadnú nápravu. Nízka hmotnosť systému v porovnaní s konkurenciou a vysoký stupeň účinnosti sú ďalšie prednosti tejto konštrukcie. Všetky modely 4MATIC, rovnako ako verzie s predným pohonom, sa vyznačujú veľmi dobrou energetickou účinnosťou.

Nový pohon 4MATIC je kombinovaný so sedemstupňovou automatizovanou dvojspojkovou prevodovkou 7G-DCT. Prenos výkonu k zadnému hnaciemu ústrojenstvu zabezpečuje kompaktná jednotka Power Take Off Unit (PTU), ktorá je úplne začlenená do hlavnej prevodovky, z ktorej je aj zásobovaná mazivom. V porovnaní s konkurenčnými systémami, kde prenos výkonu zabezpečujú pripojené komponenty s vlastným olejovým okruhom, sa dosahuje podstatné zníženie hmotnosti. Spolu s kuželíkovými ložiskami so zníženým odporom sa PTU vyznačuje veľmi vysokým stupňom účinnosti.

Nízka hmotnosť pohonu 4MATIC nie je len zásluha PTU. Kompaktný diferenciál zadnej nápravy, induktívne tvrdené a hmotnostne optimalizované bočné hriadele zadnej nápravy a hmotnostne optimalizované kĺbové hriadele sú ďalšími prvkami diétnych opatrení. V porovnaní s pohonmi všetkých kolies konkurencie je systémová hmotnosť tohoto pohonu 4MATIC až o 25 percent nižšia.

Dvojdielny kĺbový hriadeľ je napojený pružne. Predný, axiálne pohyblivý kĺb, kompenzuje pohyb sústavy motora a prevodovky v pozdĺžnom smere, zatiaľ čo elastická kĺbová podložka znižuje vplyv vysokofrekvenčného chvenia prenášaného z ozubenia v diferenciáli zadnej nápravy. Pre zníženie nárazového zaťaženia je kĺbový hriadeľ vybavený teleskopickým prvkom.

O plne variabilné rozdeľovanie momentu sa stará elektrohydraulicky ovládaná lamelová spojka integrovaná do diferenciálu zadnej nápravy. Ak je lamelová spojka otvorená, vozidlo je poháňané výlučne prednou nápravou. Pri zatvorenej spojke sa do hry dostáva zadná náprava. Avšak hnacie momenty možno presúvať medzi prednou a zadnou nápravou podľa situácie plne variabilne (torque on demand).

Tlak v systéme potrebný pre aktiváciu zadnej nápravy vytvorí v milisekundách čerpadlo integrované v diferenciáli zadnej nápravy. Čerpadlo sa aktivuje automaticky už pri malých rozdieloch otáčok medzi prednou a zadnou nápravou. Reguláciu tlaku, a tým aj momentovú reguláciu k zadnej náprave zabezpečuje proporcionálny ventil integrovaný do zadnej nápravy.

Regulácia pohonu 4MATIC sa v zásade riadi princípom: „Tak často ako je treba a tak zriedkavo, ako je len možné”. To znamená, že ak to podmienky umožňujú, kompaktné modely s pohonom všetkých kolies jazdia v obzvlášť úspornom režime predného pohonu. Akonáhle si to jazdná situácia vyžaduje, potrebný hnací moment sa presmeruje na zadnú nápravu. Naopak to samozrejme funguje rovnako rýchlo. Akonáhle nie je dodatočný hnací moment na zadnej náprave potrebný, napríklad pri silných brzdných manévroch s využitím ABS, zadné hnacie ústrojenstvo sa odpojí a moment sa zníži na nulu.

Pri hroziacej nedotáčavosti alebo pretáčavosti pri súčasnom prenose pohonných síl sa hnací moment najprv rozdelí tak, aby sa vozidlo stabilizovalo. Až ak tieto opatrenia neprinesú stabilizáciu vozidla, zasiahnu regulačné systémy ESP® alebo 4ETS adaptované na podmienky pohonu 4MATIC a udržia vozidlo v kurze.

AMG Performance 4MATIC pre špičkové modely od značky Mercedes-AMG

AMG Performance 4MATIC – tento inovatívny variant pohonu všetkých štyroch kolies 4MATIC je vyhradený pre najvýkonnejšie kompaktné modely značky Mercedes-AMG. V každej jazdnej situácii sa stará o najlepší možný pomer medzi dynamikou, trakciou a efektívnosťou. Toto umožňuje plne variabilné rozdeľovanie krútiaceho momentu, ktoré siaha od náhonu len predných kolies až po rozdelenie v pomere 50 : 50. Pri výskyte tzv. µ-skoku, teda ak len predné kolesá na ľade krátkodobo stratia priľnavosť, sa celý krútiaci moment bleskovo prenesie na zadné kolesá. Trojstupňový ESP typický pre modely AMG® ponúka tri jazdné režimy upravené na mieru: ESP ON, režim SPORT Handling a ESP OFF, ktoré možno aktivovať stlačením tlačidla.

Nový model CLA Shooting Brake značky Mercedes-Benz: priestor pre novinky

Dych vyrážajúce športové proporcie a silný, dynamický dizajn so zmyselne tvarovanými plochami robia z Triedy CLA už vo verzii štvordverového kupé nezabudnuteľné vozidlo. S modelom CLA Shooting Brake prichádza teraz ďalšia dizajnová ikona so štýlovým športovým charakterom, moderným luxusom a zmyselne čistými tvarmi. Nízka celková výška, vstupná línia natiahnutá do tvaru kupé, plochá kabína, vysoká horná hrana obloženia dverí a plocho smerom dozadu klesajúca línia strechy sú výraznými dizajnovými prvkami siluety.

Elegantne dozadu natiahnutá zadná časť modelu Shooting Brake spolu s ponúkanou variabilitou zaručujú maximum voľnočasovej užitej hodnoty spolu s naplnením všetkých dizajnérskych očakávaní spojených s Triedou CLA. Súčasne je priestor nad hlavou vzadu o poznanie veľkorysejší ako pri štvordverovej Triede CLA. Efektívna výška priestoru v kabíne vzadu je s 94,7 cm o viac ako 4 cm väčšia ako pri príbuznom modeli.

Ložný priestor ponúka 495 až 1 354 litrov objemu (pri naložení až po hornú hranu operadiel zadných sedadiel, resp. pri sklopenej lavici a naložení po strop). Po nastavení zadných sedadiel do polohy na prepravu nákladu sa ložný objem zväčší na 595 litrov. Pritom sa môžu odviesť všetci piati pasažieri.

Hodnotou cw 0,26 potvrdzuje model CLA Shooting Brake svoje kvality aj z aerodynamického hľadiska. Plocha vzduchového odporu cw x A, rozhodujúca pre odpor vzduchu je 0,57 m2.

Avantgarda plus dynamika: CLA 45 AMG 4MATIC Shooting Brake

Model CLA 45 AMG 4MATIC Shooting Brake ako štvrtý kompaktný vysokovýkonný zástupca nasledujúci po úspešných modeloch A 45 AMG 4MATIC, CLA 45 AMG 4MATIC a GLA 45 AMG 4MATIC fascinuje svojím jedinečným priestorovým konceptom a bezkonkurenčnou kombináciou vysokej jazdnej dynamiky, praktickosti pri každodennom používaní a výraznej individuality. Avantgardný, pohľady priťahujúci koncept modelu CLA 45 AMG 4MATIC Shooting Brake ponúka atraktívnu možnosť vstúpiť do fascinujúceho sveta AMG. Dvojlitrový turbomotor s výkonom 265 kW (360 k) a maximálnym krútiacim momentom 450 newtonmetrov je najsilnejším sériovo vyrábaným štvorvalcovým motorom na svete.

Model CLA Shooting Brake je už od začiatku k dispozícii ako CLA 250 4MATIC (dĺžka/šírka/výška: 4 630/1 777/1 439 mm) a ako CLA 45 AMG 4MATIC (dĺžka/šírka/výška: 4 691/1 777/1 417 mm). Predaj sa začína v januári 2015, prvé vozidlá budú dodávané koncom marca 2015.

Trieda GLA značky Mercedes-Benz: multitalent

Progresívny v dizajne, suverénny v každodennom používaní a mobilný aj mimo spevnených ciest. Ako cestovateľ medzi automobilovými svetmi Trieda GLA značky Mercedes-Benz nanovo presvedčivo interpretuje segment kompaktných SUV. S ľahkosťou absolvuje všetky prekážky každodenného života a popri tom zvláda s dostatočnou robustnosťou aj malé úniky.

V nárazových skúškach Euro NCAP dostala Trieda GLA v tomto roku najlepšie hodnotenie, päť hviezdičiek. Výsledok je založený na nárazových skúškach podľa postupov európskeho NCAP (New Car Assessment Programme), ktorý bol v roku 2014 rozšírený a sprísnený. Zohľadňuje oblasti ochrany pasažierov pre dospelých a deti, ochranu chodcov a podporné bezpečnostné systémy.

Vozidlá s pohonom 4MATIC sériovo obsahujú reguláciu rýchlosti zjazdu DSR (Downhill Speed Regulation), ako aj terénny jazdný program. DSR možno aktivovať ovládacím tlačidlom na stredovej konzole. Systém pomáha vodičovi pri absolvovaní náročnejších zjazdov tak, že v rámci fyzikálnych možností dodržiava pri zjazde z kopca manuálne nastavenú, nízku rýchlosť jazdy. Pri tom spolupracujú riadenie motora a prevodovky s podporou cielených zásahov bŕzd.

Voľbou terénneho jazdného programu pomocou prepínača jazdných programov sa okamihy radenia prevodov a krivka plynového pedálu prispôsobia tak, aby boli splnené požiadavky na jazdu ľahkým terénom, špeciálne aj na nespevnenom povrchu. V kombinácii so systémom Audio 20 CD (sériovo) a COMAND Online (zvláštna výbava) sa možno v centrálnej jednotke prepnúť na obrazovku on&offroad. Na nej sa zobrazí vozidlo, uhol natočenia kolies, pozadie pre jazdu na ceste, resp. v teréne, ako aj kompas. Okrem toho sa zobrazia informácie o bočnom náklone v stupňoch, stúpaní v percentách a o aktivovaní regulácie rýchlosti zjazdu DSR. Širšie a jasnejšie osvetlenie trasy umožňuje funkcia terénneho osvetlenia (v kombinácii s Intelligent Light System). Pri tom sa bixenónové svetlomety vychýlia o 6° smerom von, rozptyl svetla sa nastaví symetricky a svetelný výkon sa zvýši.

Ako zvláštna výbava sa dodáva komfortný terénny podvozok, ktorý zvyšuje karosériu o 30 milimetrov. To vedie k zlepšeniu terénnych vlastností zväčšením svetlej výšky, zlepšeniu výhľadu vďaka zvýšenej polohe sedadla, ako aj k pohodlnejšiemu nastupovaniu a vystupovaniu. Komfortný terénny podvozok sa dodáva v kombinácii s predným pohonom a s pohonom 4MATIC, ako aj so základným modelom a so všetkými líniami. K dispozícii je so všetkými motorizáciami okrem modelov GLA 180, GLA 180 CDI a GLA 45 AMG. Pre model GLA 250 sa bude dodávať od marca 2015. So štandardným podvozkom, zníženým podvozkom (- 15 mm) a s komfortným terénnym podvozkom ponúka Mercedes-Benz pre Triedu GLA spolu tri varianty podvozku.

Vyjadrenie dynamického charakteru: GLA 45 AMG 4MATIC

S modelom GLA 45 AMG 4MATIC prináša Mercedes-Benz so svojou značkou orientovanou na výkon v rýchlo rastúcom segmente kompaktných vozidiel kategórie SUV orientáciu na dynamiku. Kombinácia výrazného dizajnu vyjadrujúceho silu, exkluzívnej výbavy a mimoriadnych výkonov motora, ako aj vozidla je jedinečná. Najsilnejší sériovo vyrábaný štvorvalec na svete poskytuje 265 kW (360 k) a 450 newtonmetrov. Vysokovýkonný model SUV GLA 45 AMG 4MATIC zaujme aj nízkymi hodnotami spotreby a emisií. So spotrebou paliva 7,5 litra na 100 kilometrov (NEFZ celkovo; CO2: 175 g/km) a plnením emisnej normy EU-6 je model GLA 45 AMG dôkazom toho, že v značke Mercedes-AMG nejde o vysoký výkon na úkor ekológie. V oblasti jazdnej dynamiky sa GLA 45 AMG 4MATIC taktiež umiestňuje na čelných pozíciách. Z nuly na 100 km/h zrýchľuje za 4,8 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 250 km/h (elektronicky obmedzenú).

Winter Workshop 4MATIC Hochgurgl 2014

Pohon všetkých kolies Triedy C, S a V

Hnacie ústrojenstvo 4MATIC, ktoré Mercedes-Benz v tomto segmente používa, patrí k najvýkonnejším pohonom všetkých kolies a regulačné systémy udávajú smer vývoja. Usporiadanie má vďaka kompaktnej, ľahkej a vzhľadom na trecie straty optimalizovanej základnej koncepcii s pozdĺžne uloženým motorom a integrovanej hlavnej a rozdeľovacej prevodovke oproti iným používaným systémom výhody. Spotreba paliva tak môže dosiahnuť hodnoty na úrovni porovnateľných vozidiel s konvenčným pohonom.

Základné rozdelenie hnacieho momentu v pomere 45 k 55 % medzi prednú a zadnú nápravu spolu s reguláciou dynamiky jazdy ESP®, reguláciou preklzávania hnacích kolies ASR a systémom elektronického riadenia trakcie pre pohon všetkých kolies 4ETS zabezpečujú suverénne a dobre odhadnuteľné správanie sa vozidla pri jazde. Pri nastavovaní riadiacich systémov kládli inžinieri Technologického centra Mercedes-Benz zvláštny dôraz na nastavenie presne definovaného nedotáčavého správania sa vozidla pri zatáčaní. Toto nastavenie je dodržané aj pri rôznych podmienkach na ceste, či na suchej vozovke, pri daždi, snehu, poľadovici alebo na nespevnených povrchoch.

Na centrálnom diferenciáli sa nachádza dvojkotúčová lamelová spojka, ktorá zabezpečuje základné nastavenie uzávierky medzi prednou a zadnou nápravou s hodnotou asi 50 Nm. Lamely majú prednastavený permanentný prítlak pomocou tanierovej pružiny. Pri pretáčaní kolies na jednej z oboch náprav sa trecí moment, vytvorený relatívnym pohybom lamiel, prenesie na nápravu s nižšími otáčkami. Pomocou tohoto princípu variabilného rozdeľovania momentu sa trvalo zlepšuje trakcia a stabilita vozidla počas jazdy. Obzvlášť pri nízkych hodnotách trenia medzi pneumatikami a vozovkou je pôsobenie tejto takzvanej spojky pre-lock na trakciu a stabilitu vozidla jasne citeľné.

Zvláštnosťou pohonu všetkých kolies 4MATIC je mimoriadne kompaktný tvar rozdeľovacej prevodovky a bočného náhonu prednej nápravy. Zadný homokinetický kĺb kĺbového hriadeľa k prednej náprave je integrovaný do výstupného ozubeného kolesa rozdeľovacej prevodovky, čím sa podstatne znížili bočné priestorové nároky prevodovky. Okrem výhod spojených s úsporou hmotnosti a spotreby je ďalšou výhodou možnosť dosiahnutia veľmi úzkeho tunela prevodovky. To umožňuje zachovať veľkosť priestoru na nohy v interiéri vozidla rovnakú ako pri vozidlách s pohonom zadných kolies. Kompaktný stavebný tvar zvyšuje aj vlastnú frekvenciu ohybu zostavy motora/prevodovky, čo má pozitívny vplyv na správanie NVH a na hlučnosť.

Pohon všetkých kolies AMG Performance 4MATIC

Na želanie pre modely E 63 AMG, CLS 63 AMG, CLS 63 AMG Shooting Brake, S 63 AMG a S 63 AMG kupé dodávaný pohon všetkých kolies AMG Performance 4MATIC rozdeľuje moment motora na 33 percent na prednú a 67 percent na zadnú nápravu. Rozdelenie sily s dôrazom na zadnú časť zabezpečuje vysokú jazdnú dynamiku, typickú pre AMG, maximálny pôžitok z jazdy a zlepšenie hodnôt zrýchlenia z pokoja. Pohon všetkých kolies navyše zlepšuje bezpečnosť jazdy na mokrej vozovke alebo vozovke počas zimných mesiacov. Optimálnu trakciu garantuje lamelová spojka so zvernosťou 50 newtonmetrov, ktorá špeciálne na snehu a na ľade plne využíva potenciál prenosu síl všetkými štyrmi kolesami.

Technickým základom pre AMG Performance 4MATIC je rozdeľovacia prevodovka pre dodatočný náhon prednej nápravy. Nevyžaduje žiaden dodatočný priestor, ale je úsporne integrovaná do 7-stupňovej športovej prevodovky AMG SPEEDSHIFT MCT. Krútiaci moment sa prenáša z vedľajšieho náhonu pomocou kĺbového hriadeľa na prednú nápravu. Pre prenos sily z diferenciálu prednej nápravy na ľavý predný hnací hriadeľ slúži vložený hriadeľ vedený v uzatvorenom kanáli v olejovej vani motora. Kompaktná, hmotnostne optimalizovaná konštrukcia zabezpečuje aj relatívne malé zvýšenie hmotnosti v dôsledku pohonu všetkých kolies s hodnotou celkovo 70 kilogramov, čo má pozitívny vplyv aj na spotrebu a emisie výfukových plynov.

Trieda C sedan značky Mercedes-Benz: čistá príťažlivosť

S úplne novo navrhnutou Triedou C zahájil Mercedes-Benz ďalšiu úspešnú kapitolu a nastavil latku strednej triedy prémiového segmentu na novú úroveň. Až o 100 kilogramov nižšia hmotnosť vďaka inteligentnej ľahkej konštrukcii, vynikajúca aerodynamika a nové, úsporné motory sú základné predpoklady pre najlepšie hodnoty efektivity, ktoré dosahuje Trieda C vo svojom segmente. Mnoho nových asistenčných systémov ponúka bezpečnosť na najvyššej úrovni. Nový podvozok, na želanie so vzduchovým pružením, sa stará o príkladný komfort pruženia a komfort pri prekonávaní nerovností a agilné jazdné vlastnosti. Nová Trieda C so svojim jasným a zároveň emocionálnym dizajnom, ako aj svojim vysokokvalitným interiérom pôsobí progresívne a tvorivo. Mnohé ďalšie inovácie a detaily výbavy zdôrazňujú komfort výkonu a kultivovaný športový charakter sedanu. Ako celok pôsobí nová Trieda C dojmom vozidla vyššej triedy.

V súlade so všeobecným nárastom priemernej výšky ľudí narástla aj Trieda C. Spolu s nárastom rázvoru o 80 milimetrov (2 840 milimetrov) oproti predchodcovi narástla aj dĺžka vozidla o 95 milimetrov (4 686 milimetrov) a šírka vozidla o 40 milimetrov (1 810 milimetrov). Okrem toho sa s 480 litrami (podľa ISO 3832) oproti predchodcovi zväčšil aj objem batožinového priestoru sedanu novej Triedy C.

Vizuálne sa nová trieda C odvážne vzdialila od svojho predchodcu.Jej výrazný, dynamický dizajn navyše vyžaruje zmyselnú čistotu a prebúdza emócie. Inšpiráciu pre zmyselné krivky a plochy nového sedanu, ktorých harmóniu a napätie cítiť už zďaleka, poskytla moderná estetika. Dizajnéri vytvorili pre Triedu C zredukované, puristické tvary zvýrazňujúce jej inteligentnú techniku. Jasne tvarované plochy sú cielene pozitívne napnuté, a tým pôsobia moderne a zároveň emocionálne. Presné krivky a plasticky tvarované plochy vytvárajú progresívne efekty svetla a tieňov.

Interiér vytvorili dizajnéri značky Mercedes-Benz na úrovni, ktorá je zriedkavá aj vo vyšších triedach automobilov. To platí pre starostlivý výber kvalitných materiálov a ich sympatický povrch, ako aj precíznosť jemne tvarovaných detailov. Rovnako ale aj pre novú reč tvarov, ktorá spája zmyselnosť a čistotu s dynamickým športovým charakterom, a tak prispieva k neobyčajne hodnotnému vzhľadu interiéru.

Trieda S sedan značky Mercedes Benz: perfektný do najmenšieho detailu

Rok po uvedení na všetky kľúčové trhy predal Mercedes-Benz celosvetovo viac ako 100 000 vozidiel Triedy S. Ešte nikdy doteraz nebolo v prvom celom roku zákazníkom odovzdaných toľko luxusných sedanov. Išlo teda o doteraz najúspešnejšie uvedenie Triedy S na trh.

Tromi základnými smermi vývoja: Intelligent Drive, Efficient Technology a Essence of Luxury rozširuje Trieda S hranice techniky na mnohých úrovniach. Vďaka perfekcionalite do najmenších detailov vzniká The Essence of Luxury. Snaha o dosiahnutie toho najlepšieho je viditeľná napríklad v interiéri: či sedadlá alebo klimatizovanie, či ovládanie alebo dizajn, či informačný a zábavný systém alebo komfort a bezpečnosť v oblasti zadných sedadiel – nové nápady, ich pedantné uplatnenie a najvyššie nároky na pocit kvality a hodnoty svedčia o náročnosti inžinierov na špičkový model značky Mercedes-Benz, ako aj na nich samotných.

To platí aj pre bezpečnosť: s čím prišiel pred desiatimi rokmi PRE-SAFE® a pokračoval DISTRONIC PLUS, to dnes prinieslo novú dimenziu jazdenia v automobile. Komfort a bezpečnosť sa spojili do jedného celku. Mercedes-Benz to nazýva: „Intelligent Drive“. Množstvo nových systémov tak robí novú Triedu S ešte komfortnejšou a bezpečnejšou.

Efektívnosť, s ktorou jazdí Trieda S je vynikajúca. V priebehu desiatich rokov Mercedes-Benz s uplatnením Efficient Technology napríklad znížil spotrebu vo výkonnostnej kategórii 150 kW takmer na polovicu, na 4,4 litra na 100 kilometrov. Súčiniteľ odporu vzduchu Triedy S bol v porovnaní s predchodcom podstatne zlepšený a s hodnotou cw=0,24 nastavuje novú latku vo svojom segmente. Model S 300 BlueTEC HYBRID posúva túto latku vďaka detailnej optimalizácii aerodynamiky vozidla ešte vyššie a dosahuje vynikajúcu hodnotu cw 0,23. Trieda S je ale napríklad aj prvý model na svete, ktorý neobsahuje žiadne žiarovky. Používa len techniku svetelných diód. Aj to je cesta do budúcnosti.

Vysoký jazdný výkon v luxusnom segmente: S 63 AMG

Model S 63 AMG ako najsilnejší vysokovýkonný sedan s motorom V8 v luxusnom segmente prichádza s novými prvkami v jazdnej dynamike, odľahčenej konštrukcii a v efektívnosti. Zárukou suverénnych jazdných výkonov je 5,5-litrový motor AMG V8 s dvoma turbodúchadlami s výkonom 430 kW (585 k) a krútiacim momentom 900 newtonmetrov – najsilnejší člen rodiny motorov BlueDIRECT. Kombinácia efektívneho pohonu a zníženia hmotnosti vozidla viedla k spotrebe paliva na úrovni 10,3 litra na 100 kilometrov celkovo podľa NEFZ. Na želanie sa model S 63 AMG dodáva s pohonom všetkých kolies AMG Performance 4MATIC. Nejedná sa len o zlepšenie trakcie. Model S 63 AMG 4MATIC otvára vo svojom segmente nové dimenzie v oblasti jazdnej dynamiky. Ohľadom kvality, perfekcie a pocitu hodnoty z dizajnu a vybavenia spĺňa S 63 AMG 4MATIC tie najvyššie nároky.

Trieda S kupé značky Mercedes-Benz: kupé najvyššej triedy

Štýlový vzhľad, exkluzívna výbava a kultivovaný športový charakter – kupé Triedy S od značky Mercedes-Benz kombinuje klasické proporcie veľkého športového kupé s moderným luxusom a s technológiami budúcnosti. Kupé Triedy S sa vyznačuje proporciami charakteristickými pre zadný náhon zvýraznenými pre Mercedes typickým znakom, bočnou štruktúrnou líniou (Dropping-Line) .Dlhá kapota motora s výraznými líniami a charakteristickými prelismi, prikrčená kabína s vysokou hornou hranou obloženia dverí, zvýraznené podbehy kolesa, ako aj veľké kolesá (18 až 20 palcov) a vizuálne rozšírená zadná časť vozidla potvrdzujú postavenie Triedy S kupé ako majstrovského diela automobilovej kultúry. S rázvorom kolies 2 945 mm je kupé 5 027 mm dlhé, 1 899 mm široké a 1 411 mm vysoké.

Zmyselný charakter prepožičiavajú Triede S kupé konvexne a konkávne modelované plochy. Vzhľad sochárskeho diela mu dáva klasickú eleganciu, ktorá spolu s modernou, progresívnou rečou tvarov ústi do perfektnej symbiózy. Svetlomety so svetelnými diódami s ikonickými obrvami pre denné osvetlenie udeľujú extrémne sebavedomý, charakteristický výzor. V kupé Triedy S sú obrvy potiahnuté ďalej v tvare polkruhovej línie.

Stvárnenie interiéru nového kupé Triedy S ponúka fascinujúcu kombináciu skulpturálne zmyselných objemov (resp. dielov) a jasnej geometrie základnej architektúry. Hodnotný vzhľad, kvalita ručnej výroby a vynikajúce pocity z dotyku pôsobia na všetky zmysly pasažierov a interiér tak poskytuje najvyššiu mieru moderného luxusu.

Kokpit Triedy S kupé oslovuje svojou architektúrou a vytvára tak jedinečný charakter v prémiovom segmente vozidiel kupé. Umožňuje to aj úplne nové umiestnenie hlboko osadeného airbagu. Tento koncept dovoľuje umiestnenie veľkého dvojdielneho TFT displeja so širokouhlým formátom voľne zaveseného pred okrasnou plochou. Športovo tvarovaná stredová konzola pod ňou sa ponára dolu a tiahne sa až do zadnej časti vozidla. Všetky kryty a odkladacie plochy sú čalúnené kožou. Interiér Triedy S kupé sa na želanie zmení na ešte luxusnejší a komfortnejší. K dispozícii je napríklad balík AIR-BALANCE s prvkami ako aromatizácia a ionizácia a s dodatočným čistením vzduchu filtrom s aktívnym uhlím, alebo elektrické vyhrievanie lakťovej opierky ako súčasť balíka tepelného komfortu. Pre predné sedadlá je v balíku komfortu sedenia (zvláštna výbava) k dispozícii masážna funkcia ENERGIZING využívajúca princíp zohriatych kameňov.

Extrémne nízky hluk z vetra bol jednou z požiadaviek pri vývoji kupé Triedy S. Aeroakustici sa už vo fáze dizajnu zaoberali optimalizáciou tvarov. S cieľom zníženia hluku z vetra boli podniknuté úpravy aj pri stavbe karosérie a pri návrhu konceptu tesnenia dverí. Výsledným úspechom je kupé Triedy S ako vozidlo s najmenším hlukom v dôsledku vetra spomedzi všetkých sériových vozidiel na svete.

Model S 500 kupé s motorom V8 s dvoma turbodúchadlami s objemom 4 663 cm3 má menovitý výkon 335 kW (455 k), maximálny krútiaci moment 700 Nm. K športovému pôžitku z jazdy rozhodujúcou mierou prispieva emocionálny zvuk výfukovej sústavy.

S 63 AMG kupé – strhujúce a neodolateľné

S modelom S 63 AMG kupé rozširuje Mercedes-AMG svoju ponuku o nové vozidlo snov. Dizajn tohoto dvojdverového modelu fascinuje svojimi krivkami. Dominancia a zmyselná čistota zaručujú neodolateľný zjav a vozidlu poskytujú suverénny športový charakter. Pôsobivá je aj kombinácia vysokej dynamiky jazdy, ambicióznej odľahčenej konštrukcie a pokrokovej efektívnosti.

Ako najsilnejší člen rodiny motorov BlueDIRECT zabezpečuje motor AMG V8 s dvoma turbodúchadlami vysokú suverenitu. S výkonom 430 kW (585 k) a krútiacim momentom 900 newtonmetrov dosahuje kupé S 63 AMG neobyčajné jazdné výkony s relatívne nízkymi hodnotami spotreby. Na želanie sa dodáva pohon všetkých kolies AMG Performance 4MATIC. Svetovou novinkou je funkcia Nakláňanie v zákrutách zo systému podvozku MAGIC BODY CONTROL, ktorá zvyšuje pôžitok z jazdy a komfort.

Nová Trieda V 4MATIC značky Mercedes-Benz: suverenita krát štyri

Triedou V značka Mercedes-Benz nanovo definovala veľkopriestorový sedan. Spája ponuku miesta pre až osem osôb a príkladnú funkcionalitu s typickými prednosťami osobných vozidiel značky Mercedes-Benz – od pocitu hodnoty cez komfort a efektívny pôžitok z jazdy až po bezpečnosť. S modelom V 250 BlueTEC 4MATIC ponúka Mercedes-Benz od decembra novú
Triedu V s permanentným pohonom všetkých kolies. Ďalšie motorizácie s pohonom všetkých kolies budú nasledovať. Nová Trieda V s pohonom všetkých kolies poskytuje lepšie možnosti rozjazdu a zrýchlenia predovšetkým na nespevnených povrchoch, pri prevádzke s prívesom a v nepriaznivých poveternostných podmienkach.

Vďaka kompaktnej konštrukcii systému pohonu všetkých kolies má nová Trieda V s pohonom 4MATIC rovnakú výšku ako modely s pohonom zadných kolies. Z toho vyplývajú výhody ako nízke ťažisko, priaznivá aerodynamika a vysoká miera jazdnej dynamiky. V kombinácii so silným a zároveň úsporným motorom tak nový model V 250 BlueTEC 4MATIC poskytuje efektívny pôžitok z jazdy. Štvorvalcový vznetový motor so systémom Commonrail poskytuje výkon 140 kW (190 k) a krútiaci moment 440 Nm pri spotrebe 6,6 l na 100 km
(174 g CO2/km). Vďaka BlueTEC spĺňa model V 250 BlueTEC 4MATIC
okrem toho ako prvé vozidlo v segmente s permanentným pohonom všetkých kolies emisnú normu EU-6. O prenos sily sa stará automatická prevodovka 7G-TRONIC PLUS s integrovanou rozdeľovacou prevodovkou.

Trakcia s tradíciou: štart pohonu 4MATIC v konštrukčnom rade 124

Svoju svetovú  premiéru slávi pohon všetkých kolies 4MATIC v roku 1985 na výstave IAA vo Frankfurte. O rok neskôr prezentuje Mercedes-Benz novinku vo vtedy aktuálnej Triede E v modelovom rade 124. Odovzdávanie prvých vozidiel zákazníkom začalo na jar v roku 1987.

Pohon 4MATIC pozostáva okrem komplexnej riadiacej elektroniky z kompletného prídavného pohonu predných kolies s rozdeľovacou prevodovkou a diferenciálom, umiestneného z priestorových dôvodov do oblasti motorovej olejovej vane.

Tento systém pohonu všetkých kolies je k dispozícii pre šesťvalcové motory. Vysoká technická náročnosť tohoto perfektného pohonného systému sa odráža v predajnej cene. Typy 260 E 4MATIC, 300 E 4MATIC, 300 TE 4MATIC, 300 D 4MATIC a 300 TD Turbo 4MATIC sú v roku 1987 po prepočte o 6 100 eur drahšie ako rovnaké typy so zadným náhonom.

Ani najlepší pohon všetkých kolies nemôže nahradiť zimné pneumatiky

Ako ostatné systémy pohonu všetkých kolies sa musia aj rôzne verzie 4MATIC pri jazde správať podľa zákonov fyziky. Základné pravidlo: pneumatika môže na vozovku preniesť len určitú celkovú silu. Ak sa napríklad pri zrýchlení, alebo pri brzdení spotrebuje priveľa sily v pozdĺžnom smere, zmenšia sa bočné sily, ktoré môžu byť k dispozícii. Pri jazde v zákrute sa táto súvislosť obráti. Vtedy je potrebná obzvlášť veľká bočná sila na udržiavanie jazdného pruhu a potenciál sily v pozdĺžnom smere je obmedzený. Umenie inžinierov pri navrhovaní pohonnej mechaniky a nastavovaní riadiacich systémov spočíva v tom, využiť tieto zákonitosti tak, aby bolo dosiahnuté najlepšie možné správanie vodiča počas jazdy pri všetkých podmienkach. Fyzikálnu schopnosť priľnavosti medzi pneumatikou a podkladom popisuje koeficient trenia µ. Na suchej ceste je hodnota koeficientu vysoká (µ = 0,9), na zasneženej vozovke je nízka (µ = 0,3).

Napriek všetkej snahe inžinierov určuje v konečnom dôsledku svoju bezpečnosť na ceste sám vodič. Spôsob jazdy by vždy mal prispôsobiť zimným podmienkam na vozovke a vozidlo by mal zodpovedne vybaviť. Zimné pneumatiky sú nepostrádateľné.

Zdroj+foto: Daimler A.G.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.