Mercedes-Benz vála konkurenciu. PLUG-IN HYBRID Triedy C so špeciálnym plynovým pedálom a snímaním trasy

 

Značka Mercedes-Benz ponúka svoju najpokročilejšiu hybridnú techniku už aj v Triede C a kombi. Model C 350 PLUG-IN HYBRID umožňuje prejsť 31 kilometrov na čisto elektrický pohon. Jeho štvorvalcový zážihový motor v kombinácii s výkonným elektromotorom poskytuje systémový výkon 205 kW (279 k) a systémový krútiaci moment 600 Nm.

Nový model C 350 PLUG-IN HYBRID ako sedan a kombi dosahuje jazdné výkony športového vozidla a napriek tomu certifikovanú spotrebu len 2,1 litra paliva na 100 kilometrov. To zodpovedá emisiám CO2 48 gramov (kombi 49 gramov) na kilometer. Obidva modely (sedan, aj kombi) sú navyše sériovo vybavené vzduchovým pružením AIRMATIC, ako aj predklimatizovaním, ktoré je možné ovládať prostredníctvom internetu, vďaka čomu poskytujú jedinečný jazdný a teplotný komfort. Model C 350 PLUG-IN HYBRID bude dostupný u obchodníkov od marca 2015.

Mercedes-Benz C 350 PLUG IN HYBRID (S 205) 2014

Prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva Daimler AG, zodpovedný za koncernový výskum a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars: „PLUG-IN HYBRID je investícia do budúcnosti značky Mercedes-Benz a myslíme si, že sa stane úspešnou technológiou pre najvyššiu efektívnosť v spojení so silnou dynamikou. Do roku 2017 prinesieme na trh desať nových modelov PLUG-IN HYBRID“.

Po modeli C 300 BlueTEC HYBRID je model C 350 PLUG-IN HYBRID druhým modelom s hybridným pohonom novej Triedy C a druhým modelom s technikou PLUG-IN HYBRID od značky Mercedes-Benz. Hybridné pohony sa vďaka kombinácii spaľovacieho motora a elektrického pohonu pýšia nízkou spotrebou pri vysokom výkone, pretože elektrický pohon dokáže nahradiť alebo podporiť spaľovací motor tam, kde sú vlastnosti spaľovacieho motora nevýhodné, a umožňuje dômyselne premieňať prípadnú brzdnú energiu na elektrickú energiu a ukladať ju.

Model C 350 PLUG-IN HYBRID využíva v súčasnosti najpokročilejšiu hybridnú techniku. Je vybavený vysokonapäťovým lítiovo-iónovým akumulátorom s celkovou kapacitou 6,2 kWh, ktorý slúži ako elektrický zásobník energie a dá sa nabíjať z externého prúdového zdroja, čím účinne prispieva k nízkym hodnotám spotreby a emisií. Akumulátor je chladený vodou, váži približne 100 kilogramov a je umiestnený v schránke z oceľového plechu v zadnej časti vozidla nad zadnou nápravou, čo zabezpečuje najvyššiu bezpečnosť pri náraze, dynamiku jazdy a objem batožinového priestoru.

Vďaka inteligentnému systému nabíjania na palube možno akumulátor nabiť za približne 1 hodinu a 45 minút z nabíjacej skrinky alebo na verejných nabíjacích staniciach (230 V, 16 A, 3,7 kW jednofázovo), ktorých dostupnosť sa naďalej zvyšuje a ktoré čiastočne poskytujú aj vyhradené parkovacie miesta. Samozrejme, akumulátor možno alternatívne nabíjať aj pomocou bežnej domovej zásuvky. V tomto prípade nabíjanie trvá približne dve hodiny (pri 230 V, 13 A, 3,0 kW, jednofázovo) v závislosti od pripojenia.

Mercedes-Benz C 350 PLUG IN HYBRID (S 205) 2014 Mercedes-Benz C 350 PLUG IN HYBRID (S 205) 2014

Aj napriek nárokom akumulátora na priestor model C 350 PLUG-IN HYBRID vo verzii sedan poskytuje objem batožinového priestoru 335 litrov a vo verzii kombi 350 litrov, prípadne 1 370 litrov po sklopení operadiel zadných sedadiel a s plochým dnom ložného priestoru ako doteraz.

PLUG-IN HYBRID prvýkrát so štvorvalcovým zážihovým motorom

Nový model C 350 PLUG-IN HYBRID značky Mercedes-Benz spája túto koncepciu hybridného pohonu prvýkrát s efektívnym štvorvalcovým zážihovým motorom. Zo zdvihového objemu takmer dva litre získava výkon 155 kW (211 k) a maximálny krútiaci moment 350 Nm. Systém priameho vstrekovania so spaľovaním riadeným lúčom pracuje s elektronicky presne ovládaným viacnásobným vstrekovaním a rýchlejším viacnásobným zapaľovaním. To zabezpečuje vzorný priebeh výkonu s vysokou efektívnosťou a príkladné emisné vlastnosti. Elektromotor modelu C 350 PLUG-IN HYBRID poskytuje výkon až 60 kW a krútiaci moment 340 Nm. Vďaka tomu je k dispozícii systémový výkon 205 kW (279 k) a systémový krútiaci moment 600 Nm.

Sedemstupňová automatická prevodovka s prídavnou spojkou

V hybridnej hlavici sériovej sedemstupňovej automatickej prevodovky 7G-TRONIC PLUS je plne integrovaný elektromotor, ako aj doplnková rozdeľovacia spojka medzi spaľovacím motorom a elektromotorom. Tá pri čisto elektrickej jazde odpojí spaľovací motor od hnacieho ústrojenstva. Zároveň poskytuje možnosť rozjazdu so spaľovacím motorom s výkonom kvapalinovej rozjazdovej spojky. Rozdeľovacia spojka pritom nahrádza menič.

C 350 Plug-In Hybrid

Jazdné výkony ako v športovom vozidle

Vysoký systémový výkon a inteligentné riadenie pohonu zabezpečujú dynamiku jazdy obratného športového vozidla. Tieto vlastnosti sa kombinujú s komfortom jazdy prémiového sedanu, ako aj so spotrebou a s ekologickosťou, ktoré malé vozidlá donedávna dosahovali len veľmi ťažko. Sedan zvládne šprint z 0 na 100 km/h za 5,9 sekundy, verzia kombi je takmer rovnako svižná s časom 6,2 sekúnd. Sedan dosahuje maximálnu rýchlosť 250 km/h, kombi až 246 km/h, a certifikovanú spotrebu paliva 2,1 litrov na 100 kilometrov. To zodpovedá emisiám CO2 48 gramov na kilometer (kombi 49 gramov). Obidva varianty modelu C 350 PLUG-IN HYBRID navyše poskytujú možnosť čisto elektrickej jazdy do vzdialenosti 31 kilometrov, a teda lokálne úplne bez emisií CO2 – napríklad v meste.

Jazdenie na hybridný pohon je efektívne, dynamické a veľmi jednoduché

Jazdenie s novým modelom C 350 PLUG-IN HYBRID je tak jednoduché ako s akýmkoľvek iným vozidlom s automatickou prevodovkou od značky Mercedes-Benz: stačí nastúpiť, naštartovať a vyraziť. Okrem toho si vodič môže vychutnávať vzornú efektívnosť a na želanie mimoriadnu odozvu elektromotora s využitím funkcie kickdown.

Model C 350 PLUG-IN HYBRID pritom poskytuje všetky vlastnosti moderného vozidla s hybridným pohonom. K týmto vlastnostiam patrí najmä:

• Silent Start: vozidlo sa štartuje takmer bez akéhokoľvek zvuku a je poháňané elektricky. Spaľovací motor je pritom zvyčajne vypnutý. Na plne elektrickú jazdu je k dispozícii až 60 kW elektrického výkonu.

• Zvýšenie výkonu (prídavný výkon): pripojením elektromotora spaľovací motor získa podporu v podobe prídavného výkonu až 60 kW – napríklad na prudké zrýchlenie.

• Spätné získavanie energie (rekuperácia): energia sa spätne získava pri brzdení a dobiehaní a ukladá sa v akumulátore. Táto energia je neskôr znovu k dispozícii na elektrickú jazdu alebo na zvýšenie výkonu.

press_1447_gallery_10025

Spätné získavanie energie brzdením

Najväčší potenciál hybridných pohonov pri znižovaní spotreby spočíva v maximalizácii spätného získavania energie v deceleračných a brzdných fázach. Po aktivácii brzdového pedála preto úlohu spomaľovania prevezme najprv elektromotor, pričom pôsobí ako alternátor. V prípade potreby prudšieho brzdenia mechanicky dodatočne zasiahnu aj kotúčové brzdy. Táto interferencia tradičného mechanického brzdenia a elektrického brzdného výkonu elektromotora v prevádzke alternátora zvyšuje efektívnosť, vodič ju pritom vôbec nezaregistruje.

Inteligentné riadenie pohonu modelu C 350 PLUG-IN HYBRID okrem toho v pozadí automaticky zvolí ideálnu kombináciu spaľovacieho motora a elektromotora.

Impulzy pre vodiča

Novinkou je takzvaný haptický plynový pedál modelu C 350 PLUG-IN HYBRID.
Napomáha znižovaniu spotreby paliva, a tak aj emisií výfukových plynov. Na tento účel sprostredkuje dve informácie:

• Ak vodič počas elektrickej jazdy v režime E-MODE na plynovom pedáli pocíti hranicu zatlačenia, dosiahol maximálny dostupný elektrický jazdný výkon. Ak plynový pedál presiahne túto hranicu zatlačenia, pripojí sa spaľovací motor.

• Dvojitý impulz v asistenčnej funkcii ECO signalizuje, kedy má vodič uvoľniť plynový pedál, aby sa spaľovací motor vypol a odpojil od hnacieho ústrojenstva. Ak sa vodič riadi podľa dvojitého impulzu, mení inteligentné riadenie pohonu modelu C 350 PLUG-IN HYBRID deceleračný režim od voľnobežnej prevádzky (plachtenie) až k rekuperačnej prevádzke na základe údajov z radarov.

C 350 Plug-In Hybrid

Individuálny jazdný program

Prepracovaná technika modelu C 350 PLUG-IN HYBRID si v porovnaní s bežným vozidlom s automatickou prevodovkou nevyžaduje žiadnu zvýšenú pozornosť. Vodič môže na želanie zasiahnuť manuálne a s pomocou štyroch druhov prevádzky a piatich jazdných programov samostatne riadiť súhru hybridného mechanizmu. Na tento účel má k dispozícii jeden prepínač druhu prevádzky a jeden prepínač jazdného programu v stredovej konzole. Príslušný ukazovateľ v združenom prístroji poskytuje informácie o aktuálnom nastavení.

Prostredníctvom konkrétneho jazdného programu môže vodič určiť podstatné funkcie, ktoré ovplyvňujú zážitok z jazdy.

K dispozícii sú tieto jazdné programy:

• I Individual: vlastné nastavenie vlastností jazdného programu, čo zahŕňa:
– Pohon
– Podvozok
– Riadenie
– Asistenta ECO
– Klimatizovanie interiéru

• S + Sport+: maximálne zvýšenie výkonu, veľmi športové radenie prevodových stupňov, spaľovací motor je stále aktívny, mimoriadne tuhé nastavenie pruženia a tlmenia.

• S Sport: rozšírenie zvýšenia výkonu, športové radenie prevodových stupňov, spaľovací motor je stále aktívny, tuhé nastavenie pruženia a tlmenia.

• C Comfort: zvýšenie výkonu a rekuperácia sú optimalizované na komfort a spotrebu, možnosť elektrickej jazdy/brzdenia motorom do 130 km/h, štandardné nastavenia orientované na komfort.

• E Economy: zvýšenie výkonu je optimalizované na spotrebu, rekuperácia sa minimalizuje v prospech dráhy dobiehania. Tento program umožňuje čisto elektrické jazdenie a brzdenie motorom. Aktiváciou navádzania do cieľa navigáciou a zvolením druhu hybridnej prevádzky systém riadi stav nabitia vysokonapäťového akumulátora podľa priebehu trasy. V mestách sa pritom využíva elektrický pohon tak dlho, ako je to možné. Okrem toho je asistent ECO aktívny.

Mercedes-Benz C 350 PLUG IN HYBRID (S 205) 2014

Asistent ECO aktivuje prídavnú funkciu, na čo využíva radarovú techniku sériového výstražného systému udržiavania vzdialenosti (COLLISION PREVENTION ASSIST). Ak radarový systém rozpozná pomalšie vozidlo idúce vpredu, aktivuje sa dvojitý impulz v „haptickom plynovom pedáli“, ktorý vodičovi signalizuje, aby uvoľnil plynový pedál.
Vozidlo potom elektromotorom samostatne riadi spomalenie. Týmto spôsobom zamedzuje časté brzdenie najmä v kolónach.

Na výber sú štyri druhy prevádzky

Vodič modelu C 350 PLUG-IN HYBRID môže okrem voľby jazdného programu zasiahnuť aj použitím prepínača druhov prevádzky, čo má vplyv na reguláciu medzi jazdou s elektrickým pohonom a jazdou s pohonom spaľovacieho motora. V jazdných programoch Eco a Comfort sú k dispozícii tieto druhy prevádzky:

• Hybrid: k dispozícii sú všetky hybridné funkcie ako elektrický režim, zvýšenie výkonu a rekuperácia, ktoré sa v závislosti od jazdnej situácie a dĺžky trasy používajú optimálne na čo najnižšiu spotrebu.

• E-MODE: slúži výlučne na jazdu s elektrickým pohonom – napríklad v centre mesta alebo ak je akumulátor dostatočne nabitý na prejdenie zvyšnej vzdialenosti.

• E-Save: stav nabitia akumulátora sa zachová – napríklad na neskoršiu jazdu v ekologických zónach s elektrickým pohonom. Elektrická prevádzka a prevádzka so zvýšeným výkonom sú preto k dispozícii len v obmedzenej miere.

• Charge: slúži na nabíjanie akumulátora spaľovacím motorom počas jazdy – napríklad aby bol na ďalších úsekoch trasy k dispozícii vyšší stav nabitia akumulátora. Spaľovací motor je zapnutý,
spotreba sa môže zvýšiť. Elektrický režim nie je možný.

V jazdných programoch S+ a S je aktivovaný druh prevádzky „Hybrid“. Možnosť výber druhu prevádzky v jazdnom programe „Individual“ závisí od nastavenia pohonu.

Mercedes-Benz C 350 PLUG IN HYBRID (S 205) 2014

Stratégia prevádzky podľa trasy

Najlepšou stratégiou na efektívne jazdenie je predvídavé jazdenie.
Ak je presný cieľ cesty známy, po zadaní príslušných údajov do navigačného systému sa bude nabíjanie a vybíjanie vysokonapäťového akumulátora modelu C 350 PLUG-IN HYBRID riadiť tak, aby sa energia na celej trase využila optimálne.

Ďalšou významnou vlastnosťou je také nastavenie, aby vozidlo dorazilo do mesta s úplne nabitým akumulátorom, ak je to možné, aby vozidlo mohlo jazdiť na elektrický pohon počas jazdy s častým zastavovaním a rozjazdom efektívne a často.

Vzduchové pruženie a predklimatizovanie ako súčasť sériovej výbavy

Nový model C 350 PLUG-IN HYBRID ponúka bežnú paletu možností výbavy Triedy C a okrem toho v sériovej výbave aj vzduchové pruženie AIRMATIC ako rozšírenú komfortnú výbavu, ako aj rozsiahle možnosti predklimatizovania.

Vzduchové pruženie s elektronicky regulovaným kontinuálnym nastavovaním tlmičov na prednej a zadnej náprave poskytuje mimoriadny komfort pri odvaľovaní a komfort jazdy aj keď je vozidlo zaťažené, ako aj reguláciu výšky na celom podvozku.

press_1447_gallery_10026

Vďaka predklimatizovaniu, ktoré je tiež súčasťou sériovej výbavy, je možné nastaviť požadovaný teplotný komfort vo vozidle ešte pred odjazdom – v lete ochladzuje, v zime vyhrieva. Funkciu možno aktivovať prostredníctvom prednastavenia času odjazdu (nastavenie je možné vykonať vo vozidle alebo z pohodlia domova cez internet na stránke http://connect.mercedes.me ) alebo priamo stlačením tlačidla. Funkciu predklimatizovania zabezpečuje elektricky poháňaný kompresor klimatizácie, príp. elektrické vyhrievacie prvky pre okruh kúrenia. Rovnakým spôsobom sa v príslušných variantoch výbavy aktivuje ventilácia alebo vyhrievanie sedadiel.

Prostredníctvom internetovej stránky http://connect.mercedes.me možno ovládať nielen predklimatizovanie, ale aj nabíjanie. Vyvolať možno aj informácie o stave nabitia vysokonapäťového akumulátora alebo informácie o jazdnom dosahu s elektrickým pohonom.

Aj ako PLUG-IN HYBRID s dvoma tvárami

Model C 350 PLUG-IN HYBRID sa dodáva v línii výbavy exteriéru AVANTGARDE. Tým zdôrazňuje svoj charakter športového prémiového vozidla. Alternatívne a bez príplatku sú verzie sedan a kombi dostupné aj s líniou výbavy exteriéru EXCLUSIVE. Trieda C s klasickou maskou chladiča a s hviezdou na kapote sprostredkuje vysoký status, ako aj moderný luxus.

Mercedes-Benz C 350 PLUG IN HYBRID (S 205) 2014

Dizajnéri značky vypracovali interiér na úrovni, ktorú aj vyššie triedy automobilov dosahujú len zriedkavo. To dokazuje starostlivý výber materiálov na najvyššej úrovni a príjemný pocit z ich dotyku, ako aj precíznosť a dôkladne vypracované detaily. Lákavý je voľne stojaci centrálny displej umiestnený v strede nad stredovou konzolou. S pomocou dotykového poľa možno pohybmi prstov jednoducho a intuitívne ovládať všetky funkcie hlavnej jednotky (headunit). K dispozícii je aj projekčný displej, ktorý premieta dôležité informácie priamo do zorného poľa vodiča na čelné sklo.

Model C 350 PLUG-IN HYBRID je sériovo vybavený halogénovými svetlometmi H7. Okrem sériových svetlometov sú k dispozícii dva energeticky šetrné varianty s technikou svetelných diód: statická aj dynamická verzia so systémom „Intelligent Light System s technikou LED“.

Asistenčné systémy pre väčšiu bezpečnosť a väčší komfort

Verzie sedan a kombi modelu C 350 PLUG-IN HYBRID ponúkajú rovnaké množstvo bezpečnostných a asistenčných systémov ako všetky modely Triedy C. Súčasťou sériovej výbavy je asistent sledovania pozornosti ATTENTION ASSIST, ktorý vodiča varuje pred nepozornosťou a únavou, ako aj asistent prevencie kolízii COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, ktorý poskytuje ochranu pred zrážkami už od rýchlosti 7 km/h a v prípade pretrvávajúceho nebezpečenstva zrážky, alebo ak vodič nereaguje, samostatne spustí brzdenie pri rýchlostiach až 200 km/h, čím zmierňuje závažnosť nehody v dôsledku zrážky s pomalšie idúcim vozidlom. Okrem toho sú na želanie k dispozícii nové a vďaka svojim funkciám podstatne rozšírené asistenčné systémy z novej Triedy S a Triedy E.

C 350 Plug-In Hybrid

Informačný a zábavný systém s vysokým zážitkovým faktorom

Moderný multimediálny systém Triedy C už v základnom vyhotovení poskytuje možnosť pripojenia na internet s pomocou mobilného telefónu, ktorý je vybavený rozhraním Bluetooth® a možnosťou prenosu dát. To umožňuje voľné prehľadávanie internetu počas státia vozidla. Sériovou súčasťou výbavy je aj základná funkcia telefonovania na palube, ktorá cez štandardné rozhranie Bluetooth® spája mobilný telefón s vozidlom.

Mercedes-Benz C 350 PLUG IN HYBRID (S 205) 2014

Rozsiahle know-how vo vozidlách s hybridným pohonom a v elektromobiloch

Značka Mercedes-Benz v roku 1982 súčasne s modelom Mercedes-Benz 190, predchodcom Triedy C, predstavila prvú koncepciu vozidla s hybridným pohonom – dvojvalcový motor typu boxer zabezpečoval nabíjanie akumulátora. Nasledoval celý rad ďalších skúšobných vozidiel, až kým v roku 2009 značka Mercedes-Benz predstavila celosvetovo prvý sériový hybridný pohon s lítiovo-iónovým akumulátorom: model S 400 HYBRID bol dlho najúspornejším luxusným sedanom so zážihovým motorom a najúspešnejší hybrid vo svojom segmente.

Vznikla hybridná prevodovka druhej generácie, ktorá sa zakladala na automatickej prevodovke 7G-TRONIC PLUS. Svoju premiéru mala v roku 2012 v modeli E 300 BlueTEC HYBRID, teda v celosvetovo prvom hybridnom vozidle s dieselovým motorom v prémiovom segmente. Značka Mercedes-Benz spojením efektívnosti dieselového motora s výhodami hybridného pohonu vytvorila ďalší míľnik vo vývoji automobilu a prenikla do segmentu sedanov vyššej triedy s rozsahom spotreby 4 litre nafty na 100 km.

Po modeloch E 300 BlueTEC HYBRID, S 400 HYBRID, S 300 BlueTEC HYBRID, C 300 BlueTEC HYBRID a S 500 PLUG-IN HYBRID je model C 350 PLUG-IN HYBRID najmladším modelom s hybridným pohonom od značky Mercedes Benz. V nasledujúcich rokoch budú stredobodom záujmu vozidlá s hybridným pohonom dobíjateľným zo siete. Aj v oblasti čistej elektromobility podnik napreduje.
Zväčšujúca sa paleta: všetky aktuálne vozidlá s hybridným a elektrickým pohonom od divízie Mercedes-Benz Cars:

2012: smart electric drive
2012: E 300 BlueTEC HYBRID
2013: SLS AMG kupé electric drive
2013: S 400 HYBRID
2013: S 300 BlueTEC HYBRID
2014: C 300 BlueTEC Hybrid
2014: Trieda B Electric Drive
2014: S 500 PLUG-IN HYBRID
2015: C 350 PLUG-IN HYBRID

Zdroj+foto: Daimler A.G.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.