Ford – ľahšie parkovanie a väčšia bezpečnosť pre chodcov

Roky už platí,že vylepšenia a technológie použité  v najvyšších triedach sa postupne dostanú aj k cenovo dostupným automobilom.   Ford ,preto pripravuje a testuje pre svojich zákazníkov, ktorým robí parkovanie v stiesnených priestoroch  vrásky na čele, nový automatický parkovací systém. Nová technológia má názov “Fully Assisted Parking Aid” a umožňuje vodičovi automaticky zaparkovať vozidlo stlačením jediného tlačidla. Výhodou je, že vodič spúšťa parkovanie nielen vo vozidle ale aj mimo neho pomocou  diaľkového ovládania.

Technológia “Fully Assisted Parking Aid”  je práve vo fáze prototypu vo vozidle Ford Focus, ktorý kontroluje riadenie, radenie prevodových stupňov, pohyb vpred a vzad pre správne zaparkovanie vozidla. Schopnosti novej technológie sú demonštrované aj na priloženom videu.

Experti od Fordu zavádzajú existujúce technológie ako sú Active Park Assist a prevodovku Ford Powershift do spolupracujúceho komplexu, ktorý predstavuje novú generáciu parkovacích technológii. Prevodovka Powershift je schopná elektronicky kontrolovať prevodové stupne  a meniť ich nezávisle od vodiča, kým Active Park Assist hľadá dostatočne veľké miesto pre zaparkovanie a riadi vozidlo do nájdeného miesta.

Fully Assisted Parking Aid je aktivované, keď vodič vyradí rýchlostný stupeň (radiaca páka v polohe neutrálu) a zatlačí na tlačidlo, buď vo vozidle, alebo na diaľkovom ovládači.Systém prevezme kontrolu nad riadením vozidla a využitím ultrazvukových senzorov má prehľad o priestore v okolí vozidla. Následne Fully Assisted Parking Aid uskutoční parkovací manéver.

Systém dokáže lokalizovať parkovacie miesto do rýchlosti 30 km/h, pričom vodič musí držať tlačidlo parkovanie, aby dokázal kedykoľvek prerušiť  priebeh parkovania.

„Ford Futures“: Von selbsteinparkenden Testwagen und hochmod

Výbavu prototypu zahŕňa ešte ďalšia technologická novinka, ktorá s využitím automatického riadenia brzdenia dokáže zabrániť kolízii so stojacími alebo pomaly idúcimi vozidlami a chodcami v smere jazdy vozidla. Technológia “Obstacle Avoidance” (vyhýbanie sa prekážkam) najskôr varuje o pomaly pohybujúcich sa objektoch, stojacich objektoch a chodcoch v smere jazdy vozidla. Ak vodič nereaguje na výzvu, systém automaticky riadí a brzdí vozidlo s cieľom vyhnúť sa nehode.

1381217052539 Obstacle Avoidance využíva tri radary, ultrazvukové senzory a kamery na snímanie cesty do vzdialenosti až 200 metrov pred vozidlom. Ak systém detekuje pomaly nebezpečenstvo, zobrazí varovný signál a potom následne zaznie zvuková výstraha. Ak vodič nemení smer jazdy alebo nebrzdí , potom Obstacle Avoidance pribrzdí vozidlo a vyhľadáva voľný priestor pred vozidlom. Systém prevezme kontrolu nad elektronickým posilňovačom riadenia a nasmeruje vozidlo správnym smerom. Technológia bola testovaná pri rýchlostiach vyšších ako 60 km/h.

Môžme teda očakávať, že už v nasledujúcich generáciach vozidiel od Fordu sa objavia tieto bezpečnostné technológie, ktoré zabezpečia ešte väčšiu bezpečnosť na cestách.

1381216683008

Autor: Maroš Uhrin, Zdroj: Ford,  Foto-Video: Ford

 

About marosito

Leave a Reply

Your email address will not be published.