BMW ALPINA B6 xDrive Gran Coupé. Keď ti nestačí iba BMW

Vylepšenia od ALPINA prinášajú na rok 2016 vyšší a vycibrenejší výkon ako kedykoľvek predtým.

BMW ALPINA B6 xDrive Gran Coupé modelového roku 2016 ťaží z vylepšení, ktoré pripravila značka BMW pre sériový model, no vývoj pod hlavičkou ALPINA ich posunul na vyššiu, nedosiahnuteľnú úroveň. Štvordverové Gran Coupé je veľmi dobre známe pre svoju estetickú krásu a jedinečné špičkové jazdné vlastnosti. Nové BMW ALPINA B6 xDrive Gran Coupé si môžete objednať od marca 2015, dodávky sa začnú v júni. Ceny budú známe krátko pred začiatkom predaja.

ALPINA B6 xDrive Gran Coupé LCI

BMW ALPINA B6 xDrive Gran Coupé sa bude vyrábať v obmedzenom množstve a na objednávku, čo iba podčiarkuje exkluzivitu automobilu. Karoséria sa vyrába vo fabrike BMW v nemeckom meste Dingolfing, následne sa preváža na finálnu ručnú výrobu do fabriky značky ALPINA v nemeckom meste Buchloe. Dokončovacie práce priamo vo fabrike ALPINA predlžujú dobu dodania o približne dva týždne.

Dynamickejší predný spojler a predná časť zvýrazňujú upravenú prednú masku s neodmysliteľnými ľadvinkami. Dopĺňa ich nová kapota ALPINA s charakteristickými prelismi, ktoré podčiarkujú vzhľad nového B6 xDrive Gran Coupé. Zo vzhľadu srší výkon a vysoké športové ambície.

Osemvalcový motor s dvoma turbami a objemom 4,4 litra je medzi nadšencami známy pre svoj vysoký výkon, krútiaci moment a vycibrený charakter. V novom modeli dodáva výkon 441 kW (600 k) pri 6 000 ot./min. Dopĺňa ho krútiaci moment 800 Nm už od 3 500 ot./min. Nárast výkonu o 44 kW (60 k) oproti predchádzajúcemu modelu sa podarilo dosiahnuť výrazným prepracovaním nasávania a vzduchového filtra a úpravami palivového systému. Nové B6 xDrive Gran Coupé s inteligentným pohonom všetkých kolies BMW xDrive, upraveným spoločnosťou ALPINA, dosahuje jedinečné výkony zrýchlenia. Z 0 na 100 km/h sa dostane už za 3,6 sekundy, čo je najlepší výkon v histórii modelov BMW ALPINA. Maximálna rýchlosť nového modelu B6 xDrive Gran Coupé je elektronicky obmedzená na 324 km/h.

ALPINA B6 xDrive Gran Coupé LCI

Športové odpruženie ALPINA využíva pokročilý elektronický podvozok BMW vrátane Dynamic Damper Control (dynamické nastavenie tlmičov) a Adaptive Drive (aktívne stabilizátory). Spolu s variabilným rozdeľovaním krútiaceho momentu na všetky štyri kolesá má vozidlo mimoriadne neutrálne a agilné jazdné vlastnosti.
Súčasťou výkonného brzdového systému sú na prednej náprave aj modré strmene s nápisom ALPINA. Kotúče majú vpredu rozmery 374 x 36 mm, vzadu 370 x 24 mm (nárast z rozmeru 345 x 24 mm).
Štandardná výbava sa rozšírila o atraktívne prvky ako LED adaptívne svetlomety s automatickým prepínaním diaľkových svetlometov a o decentné označenie nového modelu B6 na B-stĺpikoch.

Vycibrený a presne dávkovaný výkon

Vývoj motora V8 Bi-Turbo s objemom 4,4 litra priniesol výrazný nárast výkonu nového modelu B6 xDrive Gran Coupé. Motor dosahuje výkon 441 kW (600 k) pri 6 000 ot./min a maximálny krútiaci moment 800 Nm v rozpätí od 3 500 do 4 500 ot./min.

Dve veľké špeciálne paralelne umiestnené turbodúchadlá pomáhajú motoru k vysokému výkonu a krútiacemu momentu, ktorý je k dispozícii v širokom spektre otáčok, pričom aj v nízkych otáčkach zaručujú veľmi rýchle reakcie na pokyny plynového pedálu. Systém dopĺňajú mimoriadne účinné chladiče vody a vzduchu s krátkymi nasávacími dráhami, veľkými výmenníkmi tepla a dvoma medzichladičmi stlačeného vzduchu v blízkosti motora. Za predným spojlerom sa nachádzajú chladiče oleja a chladiacej kvapaliny, ktoré zabezpečujú termodynamickú účinnosť motora. Úpravy nasávacieho potrubia spolu so zmeneným filtrom minimalizovali straty a spolu s vylepšeným palivovým systémom viedli k medzigeneračnému nárastu výkonu o 44 kW (60 k).

Špeciálne piesty MAHLE odolávajú vysokým teplotám a tlakom, ktoré vytvára plniaci tlak turba 1,2 bar ako aj kompresný pomer 10,0:1.

ALPINA B6 xDrive Gran Coupé LCI

Upravená 8-stupňová športová automatická prevodovka ALPINA

Upravená 8-stupňová športová automatická prevodovka ALPINA SWITCH-TRONIC vznikla v spolupráci s jej pôvodným dodávateľom ZF a je dokonale zladená s 8-valcovým Bi-Turbo motorom. Exceluje v oblastiach komfortu aj športu a zohráva kľúčovú rolu pri definovaní vlastností modelu BMW ALPINA B6 xDrive Gran Coupé.

V automatickom režime (D) sa osem stupňov stará o maximálne plynulý prenos krútiaceho momentu. B6 Bi-Turbo Gran Coupé je v tomto režime mimoriadne komfortný automobil, ktorý využíva predovšetkým vysoký krútiaci moment v nízkych otáčkach.

ALPINA B6 xDrive Gran Coupé LCI

V športovom režime (S) je prevodovka výrazne dynamickejšia, zmena prevodov je rýchlejšia a spätná väzba je oveľa priamejšia. Pri podradení je hlavným cieľom maximálna dynamika, takže prevodovka v milisekundách podradí aj o viac prevodových stupňov v prospech čo najlepšieho zrýchlenia.

V manuálnom režime (M) preberá vodič plnú kontrolu nad radením prevodov. Ovládacie tlačidlá prevodovky ALPINA SWITCH-TRONIC sa nachádzajú ergonomicky umiestnené na zadnej strane volantu. Vodič nimi jednoducho radí smerom nahor alebo nadol. Manuálny režim (M) v kombinácii s nastavením vozidla do režimu Sport+ alebo s vypnutou kontrolou trakcie DSC OFF znamená, že sa vypne automatické radenie vyšších prevodových stupňov. Elektronika v tomto režime umožní motoru, aby sa dostal do maximálnych otáčok bez toho, aby automaticky preradila na vyšší stupeň. Takéto nastavenie je veľmi vítané v niektorých jazdných režimoch ako napríklad pri veľmi ostrej jazde na pretekárskej dráhe. Mechanické úpravy prevodovky sa zamerali na výstupný hriadeľ a na polosi, ktoré musia prenášať vysoký výkon na kolesá. V spojení s úpravami riadiacej jednotky ALPINA zabezpečujú stály prísun krútiaceho momentu aj v prípade radenia smerom nahor. Rýchle radenie stupňov smerom nahor aj pod plným zaťažením, spolu s inteligentným pohonom všetkých kolies xDrive znamenajú, že B6 xDrive Gran Coupé zvládne zrýchlenie z 0 na 100 km/h iba za 3,8 sekundy.

Inteligentný pohon všetkých kolies BMW xDrive

Pohon všetkých kolies ALPINA ťaží z technického potenciálu inteligentného pohonu všetkých kolies BMW xDrive, ktorý v priebehu milisekúnd neustále a variabilne rozdeľuje krútiaci moment medzi kolesá prednej a zadnej nápravy pre dosiahnutie maximálnej kontroly a trakcie.

V prípade modelu BMW ALPINA B6 xDrive Gran Coupé sa úpravy rozdeľovania krútiaceho momentu a stabilizačného systému zamerali na dosiahnutie čo najvyššieho výkonu a dynamických jazdných vlastností, zvlášť pri vysokom bočnom preťažení. Okrem optimálnej trakcie pri zrýchľovaní a eliminovania strát pri preklze kolies sa systém zameriava aj na spracovanie informácií z viacerých snímačov. Medzi ne patrí uhol natočenia volantu, pozdĺžne zrýchlenie, natočenie vozidla či rýchlosť. Podľa toho sa rozdeľuje výkon medzi predné a zadné kolesá pre zaistenie maximálnej bezpečnosti bez ohľadu na to, na akom povrchu sa vozidlo práve pohybuje.

Výfukový systém

B6 xDrive Gran Coupé používa výfukové potrubie z nehrdzavejúcej ocele s dvojitými oválnymi koncovkami, typickým znakom ALPINA. Zvuk výfukového potrubia je výrazný, hlboký, no zároveň nie je dotieravý. Aktívne výfukové klapky sa starajú o vyvážený pomer medzi oduševneným zvukom a pohodlím na dlhých cestách. Vodič môže ovplyvniť zvuk tlačidlom na stredovej konzole. V komfortnom režime sa klapka otvára pri 2 500 ot./min., v športovom režime je otvorená stále.

ALPINA B6 xDrive Gran Coupé LCI

Podvozok, kolesá a pneumatiky

Automobily BMW ALPINA kladú vysoké nároky na podvozok a odpruženie. Vyžadujú vysokú úroveň komfortu počas dlhých presunov, ľahkú ovládateľnosť pri ostrej jazde ako aj bezpečné a neutrálne jazdné vlastnosti vo vysokých rýchlostiach. Podvozok modelu B6 xDrive Gran Coupé vychádza zo štandardného podvozku BMW s dvoma trojuholníkovými ramenami vpredu a viacprvkovej nápravy vzadu. Dopĺňa ho prepracovaná elektronicky nastaviteľná technológia Dynamic Damper Control (nastaviteľné adaptívne tlmiče) a Adaptive Drive (aktívne stabilizátory BMW). Vďaka tomu si môže vodič prepínačom Driving Dynamics Control na stredovej konzole zvoliť medzi jazdnými režimami Comfort+, Comfort, Sport a Sport+.

Špeciálne nastavenie tlmičov a stabilizátorov ALPINA vplýva aj na ostatné systémy ako rozdeľovanie krútiaceho momentu, kontrola stability, posilňovač riadenia a reakcie na plynový pedál.
Tvrdšie pružiny a rozšírené predné blatníky v kombinácii so súpravou 20-palcových kolies ALPINA CLASSIC a pneumatík prispievajú k priamejším reakciám riadenia a presnejšiemu ovládaniu. Vysoko výkonné pneumatiky MICHELIN Pilot Super Sport sa pre zvýšenie komfortu zriekli technológie run-flat. Stále však majú vysoký rýchlostný index, aby bezpečne zvládli preniesť maximálnu rýchlosť modelu B6 xDrive Gran Coupé, ktorá je až 324 km/h. Rozmery zadných kolies narástli pre lepšiu trakciu na 10” x 20” a obúvajú pneumatiky s rozmerom 295/30 ZR20. Vpredu zostali kolesá 8,5” x 20” s pneumatikami 255/35 ZR 20.

Alternatívou sú celoročné pneumatiky s rozmerom 255/35 vpredu a 285/30 vzadu. V tomto prípade je však obmedzovač pevne nastavený na 210 km/h. ALPINA odporúča pre maximálnu bezpečnosť, ovládateľnosť a výkon používanie primeraných letných a zimných pneumatík.

Dizajn exteriéru

Dizajn ALPINA sa vyznačuje nezameniteľnými prvkami, ktoré zvýrazňujú a pozdvihujú dynamickú a elegantnú karosériu sériového modelu BMW 6 Series Gran Coupé. Nový agresívnejší predný spojler ohraničuje mierne upravené obličky masky chladiča. Dopĺňa ich originálna kapota motora. Vďaka tomu má B6 xDrive Gran Coupé autoritatívnejší vzhľad a výraznejšie dáva najavo enormný výkonový potenciál motora V8 Bi-Turbo.

Dizajn a tvar predného spojlera nového modelu ALPINA zabezpečujú dostatočnú dodávku chladiaceho vzduchu smerom k výkonnému chladiacemu systému vrátane medzichladiča stlačeného vzduchu, chladiacej kvapaliny a oleja. Jemná hrana na prednom spojleri odvádza vzduch skôr ponad vozidlo a okolo vozidla ako pod neho, čo vo vysokých rýchlostiach zvyšuje stabilitu prednej časti.
Špeciálne vzduchové kanály na spodku prednej časti privádzajú chladiaci vzduch smerom k výkonným brzdám s modrými strmeňmi, ktoré sa ukazujú svetu za viaclúčovými 20-palcovými kolesami ALPINA CLASSIC. Účinný výkon bŕzd zaručujú veľké brzdové kotúče s rozmermi 374 x 36 mm vpredu a 370 x 24 mm vzadu (zväčšenie z pôvodných 345 x 24 mm).

Interiér a výbava

Nový model B6 xDrive Gran Coupé má širokú paletu výbavy zameranú na komfort, luxusný interiér a najkvalitnejšie materiály. Čalúnenie kožou Nappa a kožou čalúnená palubná doska zostávajú štandardom, ku ktorému sa pridávajú aj komfortné elektricky ovládané sedadlá. Súčasťou výbavy je aj navigačný systém BMW vrátane služieb BMW ConnectedDrive.

BMW ALPINA B6 BITURBO Gran Coupé LCI

Zdroj, foto: BMW Group

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.