Daimler a Bosch chystajú automatizované parkovanie

Čo keby si autá v blízkej budúcnosti samostatne vyhľadali parkovacie miesto v parkovacej garáži a prostredníctvom smartfónu aj samostatne prišli späť?

To je cieľ spoločného pilotného projektu, ktorý spustili Daimler, Bosch a car2go podpisom zmluvy v júni. Doterajšie parkovanie tak prejde revolúciou. Auto neparkuje a nevyhľadáva zákazník. Vozidlo sa samo presunie k voľnému parkovaciemu miestu a na konci sa pohodlne samostatne pristaví. Autonómne parkovanie je možné vďaka inteligentnej infraštruktúre parkovacej garáže a riadiacej jednotke vozidla od spoločnosti Bosch v spolupráci s najnovšou generáciou palubnej senzoriky Mercedes-Benz a skúsenosťami so zdieľaním vozidiel car2go. Vozidlá tak v blízkej budúcnosti budú môcť samostatne manévrovať v parkovacích garážach s príslušnou výbavou.

„U nás je v stredobode pozornosti vždy zákazník a všetky naše aktivity sú orientované naňho. V budúcnosti bude dokonca aj auto prichádzať k zákazníkovi,“ vysvetľuje prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva spoločnosti Daimler AG pre koncernový výskum a vývoj v divízii Mercedes-Benz Cars, základnú myšlienku projektu. „Bok po boku s našim partnerom Bosch a našou službou mobility car2go tak po prvýkrát vyvíjame a testujeme riešenie plnoautomatizovanej služby pristavenia a zaparkovania s podporou infraštruktúry. Pre nás len ďalší krok na ceste k autonómnemu jazdeniu – alebo v tomto prípade lepšie povedané k autonómnemu parkovaniu!“

„Plnoautomatizované parkovanie sa dostane do série ešte pred plnoautomatizovaným jazdením,“ hovorí Dr. Dirk Hoheisel, zodpovedný konateľ spoločnosti Bosch. „Nízke rýchlosti jazdy a informácie z infraštruktúry parkovacej garáže umožňujú rýchlu implementáciu.“

Scenár je veľmi jednoduchý: prostredníctvom smartfónu sa zarezervuje vozidlo v službe car2go. Keď bude používateľ stáť vo vyzdvihovacej zóne parkovacej garáže, pristaví sa mu samostatne auto a jazda môže začať. Vrátenie je rovnako pohodlné. Zákazník odstaví auto v návratovej zóne parkovacej garáže a vráti ho prostredníctvom smartfónu. Auto zaznamenané inteligentným systémom parkovacej garáže naštartujte a presunie sa na pridelené parkovacie miesto.

Spoločnosť Bosch v projekte vyvíja potrebnú infraštruktúru pre parkovacie garáže, ktorá obsahuje okrem iného snímače obsadenia parkovacieho miesta, kamery a komunikačné technológie. Bosch okrem toho zodpovedá aj za komunikačnú jednotku vo vozidle, ktorá riadi aj parkovací proces a spolu so spoločnosťou Daimler definuje rozhranie s existujúcimi komponentmi vozidla. Daimler prispôsobí senzoriku a softvér vo vozidlách car2go a umožní tak ďalšie inovačné skoky v carsharingovom modeli car2go.

Daimler Mercedes Benz Bosch parking parkovanie iPhone{:}

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.