Pravá tvár medveďa – TEST Mercedes-Benz S500 4MATIC Long sedan V8 Biturbo

„Mať chyby a neusilovať sa ich odstrániť- to je naozaj chyba!“ (Konfucius)

Hlboké korene

Karl Benz aj Gottlieb Daimler spolu s Wilhelmom Maybachom si boli vedomí chýb svojich výtvorov – áut. Už od ich zostrojenia sa snažili chybám predchádzať a myslieť na veci, na ktoré iní výrobcovia nemysleli. Zhodou nešťastných okolností sa museli títo páni zlúčiť po prvej svetovej vojne v jednej spoločnosti známej už ako Mercedes-Benz. Žeby to bol ten správny impulz na skonštruovanie limuzíny? Určite aj to.

Mercedes-Benz nebol ale jedinou automobilkou, ktorá vyrábala limuzíny. Bolo tu aj Bugatti, Rolls-Royce a ďalší. No iba Mercedes-Benz sa (síce neslávne, ale aj tak) preslávil počas druhej svetovej vojny aj v oblasti úžitkových vozidiel, aj v oblasti osobných vozidiel. Napodiv, práve možno vtedy nabrali najviac skúseností a ľudovo povedané “vychytali muchy” autám a dokázali sa venovať už dôležitejším veciam, napr. bezpečnosti.

S-Class nájdete v knihách dejepisu pod rokom 1954. V roku 1978 vyšlo do ulíc prvé auto na svete s protiblokovacím brzdovým systémom ABS. Malo ho S-Class. V roku 1985 vyšlo auto do ulíc bez preklzávania hnacích kolies, teda ASR. Malo ho S-Class. Rok 1995 boli na aute použité snímače, ktoré kontrolovali, či sa auto nedostalo do šmyku, alebo či sa nechystá točiť okolo vlastnej osi. Toto tvorilo základ ESP a hádajte v ktorom modeli. Áno, bol to S-Class a ešte SL Roadster. Tieto bezpečnostné systémy sa neskôr dostávali ako štandard aj do nižších modelov. Aby sme nezabudli ešte na rok 1981. Spojte si ho s AIRBAGom a S-Class.

Drahokam v rukách

Testovať S-Class bol skutočným zážitkom. Prebiehalo to nasledovne: žalúdočné kŕče pri podpisovaní preberacieho protokolu, ale zodpovednosť bola na mieste; odblokovanie/sprístupnenie zadných tabletov ako skutočný oriešok; naštartovanie, prepnutie radiacej páky automatickej prevodovky do polohy D; zapnutie asistenta riadenia, asistenta udržiavania rýchlosti, asistenta sledovania bdelosti, asistenta dodržiavania vzdialenosti od vozidla pred vami, atď.; dobre, vyrážame do ulíc.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér (6)Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér hodiny hours

Motor a prevodovka nikoho na začiatku netrápia. Všetky zmysly sú sústredené na sedačky, Head-Up displej, volant, odstup od vozidla pred vami, dva obrovské displeje.

Tak poďme po poriadku, displeje sú preto také obrovské, pretože uhlopriečka každého má 12,3´´. Podávajú obraz vo vysokom rozlíšení a v pomere 8:3. Pravý displej zobrazuje z miesta vodiča iba obraz, ktorý si nastaví sám vodič (t.j. navigáciu, rádio, nastavenia vozidla, atď.). Z miesta spolujazdca sa obraz zmení na to, čo chce vidieť on, ale podla všetkého bude chcieť vidieť televíziu, alebo film, alebo niečo podobné.

Na pravom displeji sa zobrazujú okrem multimédií aj navigácia a všemožné nastavenia. Do nastavení nechcem zachádzať, pretože by z článku vznikla poviedka. Na ľavom displeji sa okrem digitálneho otáčkomera a rýchlomera zobrazuje menu a poprípade informácie od asistentov. Na Head-Up displeji, ktorý sa premieta na čelnom skle sú ďalšie informácie o rýchlosti, o tempomate, o navigácii, o maximálnej povolenej rýchlosti na prechádzanom úseku.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér displej display monitor prístrojová doska dashboard

Volant je obložený lešteným drevom a v oblasti držania zase potiahnutý kožou. Ihneď ale udrie do očí jeho dvojramenná konštrukcia. Výška a hĺbka volantu sa nastavuje elektronicky. Zábavné je, že drevený volant nemožno držať ako typický frajer v Octavii, alebo v Golfe – ľavou rukou v hornej časti, pretože drevo je tak naleštené, že sa v rukách šmýka a neotočili by ste volantom ani keby ste chceli.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér (3)

Autonómna jazda budúcnosti už zo včera

Testovaný model bol vybavený adaptívnym tempomatom DISTRONIC PLUS, ktorý okrem vami predvolenej rýchlosti dodržuje aj vzdialenosť od vozidla pred vami. Ako náhle vozidlo pred vami spomalí, spomalí aj vaše auto a dokáže spomaliť až na absolútnu nulu. To znamená, že v meste sme mohli jazdiť bez toho, aby sme pritlačili nohou brzdový a plynový pedál o podlahu. Ďalej vypichneme adaptívne riadenie, ktoré sleduje pomocou kamier vodorovné čiary na vozovke a snaží sa udržať auto bez vášho zásahu stále medzi týmito čiarami. Zjednodušene povedané, auto šoféruje za vás.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér (5)

Ďalej dokáže zabrzdiť v prípade nebezpečenstva, ak vám niečo, alebo niekto vbehne do cesty a vy nestihnete zareagovať.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér light svetlo

Tieto systémy sú vzájomné prepojené a vy sa veziete bez nutnosti zásahu do riadenia. Väčšina ľudí povie, že to musí byť nudné a že človek rýchlo upadne do únavy, keď nič nerobí. Na plnej čiare to vyvraciame, pretože človeka unavuje práve činnosť, nech je akákoľvek. A keď musíte, radiť, točiť volantom, skákať na brzdu, sledovať premávku, predvídať, sledovať navigáciu, atď., tak si spočítajte tie činnosti. Nehovoríme, že v S-Class nemusíte sledovať situáciu pred vami a že sa nebudete venovať riadeniu, ale keď to vyskúšate, tak zistíte, že na auto je maximálny spoľah a vy nebudete dávať taký pozor. Ďalej čo unavuje človeka sú vibrácie, otrasy, hluk a klíma (nie klimatizácia). To sú fakty, nájdete to v tabuľkách a drží sa toho každá luxusná automobilka.
O klímu sa stará prepracovaný vetrací systém, ktorý dokáže rozprúdiť ešte aj voňavku v interiéri. O hluk sa stará tlmiaca hmota a výplň na všetkých možných miestach v aute. O otrasy sa stará podvozok na pneumatických tlmičoch. Ten podvozok naviac skenuje cestu pred sebou a nastavuje tlmiče podla bitovej mapy povrchu pred autom. Je to vlastne plne aktívny podvozok. V S-Class kupé navyše dvíha v zákrute vonkajšiu stranu vozidla o dva stupne, čím eliminuje odstredivú silu na pasažierov.

Konečne pohodlné auto, konečne! Už sme mali plné zuby nízkoprofilových tvrdých pneumatík, ktoré vás nechajú pocítiť každú skalku. Na podvozku S-Class plávate ulicami, brázdite diaľnicami. Takto má vyzerať podvozok na aute, na akomkoľvek.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér (3)

Komfort? Maximálny!

Ako bolo povedané vyššie, pneumatický podvozok tlmí každú nerovnosť bravúrne. Nie je však sám. Vo zvýšení pôžitku z jazdy mu pomáhajú sedačky v aute. Spracovanie, materiály a konečný výsledok sú uctihodné, mysleli sme si, že v BMW sú sedačky výborné. S-Class ich ale predsa len tromfne a toto budú musieť prehltnúť aj do hrude sa bijúci fanúšikovia BMW. Nastavenia nejdeme ani rozoberať, pretože sú skutočne v každom smere a skôr by sme na nejaké zabudli, kým by sme sa ku nemu dostali. Povedané v skratke, nemusíte sa báť, že by vám sedenie nevyhovovalo.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér (9)Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér ovládanie sedačiek seat adjusment door dvere

Klimatizovanie sedačiek je zabezpečené pomocou ventilátorov v sedačkách, ktoré aj fúkajú, aj odsávajú vzduch. Konajú tak na základe vyvinutého algoritmu. Kto sa chce hádať, že vie o tom niečo viac, tak ho zmetiem zo stola, pretože sedačky z S-Class som osobne rozoberal. Ponúkajú aj masáž a to secakra dobrú. Môžete si vybrať z viacerých typov masážií a to pre každú sedačku samostatne. Niektoré masáže nás šteklili, iné zase zohrievali, iné sa zameriavali na oblasť ramien. Po niekoľkohodinovej ceste v S-Class vystúpite čerstvý ako rybička.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér (4)

Zadná pravá sedačka je samostatná kapitola. Rozdielna je v tom, že z tohto miesta si možno posunúť prednú spolujazdcovu sedačku maximálne dopredu a mierne ju sklopiť. Zadná sedačka pre vás pripraví polohu na spanie tak, že sklopí chrbtovú opierku smerom do kufra, vysunie sedaciu časť dopredu a prídavná spodná časť zodvihne vaše nohy od zeme. Poloha na nezaplatenie. Verte, že by ste chceli byť radšej šoférovaní niekym, zatiaľ čo vy by ste si užívali zadnú sedačko-kreslo-posteľ. Ku tomu by ste si zapli masáž, elektronicky vysunuli sieťky na oknách, zapli video na zadnom tablete, nasadili na uši vlastné bezdrôtové slúchadlá, ruky by ste si pohodlne uložili na lakťové opierky a všetko by ste ovládali cez diaľkové ovládanie. Nakoniec by ste opreli hlavu o najpohodlnejší vankúš, aký ste kedy mali možnosť vyskúšať.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér (8)Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér (10)Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér rear seat zadné sedačkyMercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér tablet rear zadný monitor

Je však ešte jedna alternatíva, ktorá presahuje maximálny komfort. Tá je ale zabezpečovaná oddelením Maybach a smelo tvrdím, že Rolls-Royce má čo robiť, aby sa mohol nazývať konkurenciou.

Bezpečnosť? Najvyššia!

Ťažko povedať, kde zaradiť bezpečnosť, či na začiatok reportáže ku bezpečnostným prvkom a asistentom, alebo ku komfortu. Totiž zadné pásy sú tzv. BELTBAG-y, čo v preklade znamená pás s integrovaným airbagom. Zadné zásuvky pre airbag sa elektronicky vysúvajú, keď otvoríte zadné dvere a sú vysunuté iba pre sedačku, na ktorej niekto sedí. Okrem toho sú jemne osvetlené červeným svetlom, aby ste dokázali nájsť túto zásuvku aj v tme. Predné pásy sa v momente nárazu pritiahnu a po pár milisekundách začnú kontrolovane povoľovať, aby vpredu sediace osoby jemne padali do airbagov.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér rear seat zadná sedačka kreslo

Eko = medveď. Šport = grizly

Zázračné tlačidlo na prepínanie športového a ekologického režimu pozná každý. Dnes to ponúka každé auto a niekedy to tlačidlo ani nič nemusí robiť, ale je tam majitelia majú príjemný pocit.

S500 má benzínový motor V8 Biturbo o objeme cez 4,6litra. Výkon predstavuje 355kW, čo je približne 476 koní. V režime Eko má auto silu, cítiť prítomnosť niečoho veľkoobjemového a že vládze, no netrhá sa, jazdí maximálne kultivovane. Dokonca aj zrýchľovanie je prepracované a nezatlačí vás zrovna do sedačiek. Počas celej jazdy cítite aj hmotnosť tohto ťažkotonážnika, ale nie je to nič nepríjemné, iba vám dáva auto vedieť, čím je. No v režime Sport sa všetko mení, motor zhrubne svoj hlasový prejav, pri pridaní plynu zamumle hlbokým barytónom brrrrRRRRm, pri ubratí plynu zachripí chchchrrrrrrr a ak sa veľmi sústredíte, tak počujete aj turbodúchadlá. Najväčšie prekvapenie sa dostavilo, keď sme pridali motoru na mieste a celé auto sa začalo mykať. Akoby sa muselo premáhať, aby udržalo tak silný motor pod kapotou. Nádherný pohľad pre fanúšika motorizmu. Reakcie motora sú výrazne rýchlejšie a silnejšie v športovom režime.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiérMercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér exhaust výfuk

Režim sport a eko sa dajú nastaviť aj pre podvozok. Pretože má auto pneumatický podvozok, dokážu tlmiče byť mäkké, alebo tvrdé, podla toho, ako ich kompresor nafúka. Takisto cítiť tento rozdiel. V prípade, že potrebujete s autom prejsť cez napr. vysoký obrubník, môžete si jedným tlačidlom ešte podvozok zodvihnúť/dofúknuť, no automaticky sa zníži pri vyššej rýchlosti, resp. sa vráti do pôvodného stavu.

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér

Na čo sme zabudli?

Ani srna netuší. Auto je veľmi zložité, no v dobrom slova zmysle. Ťažko vymenovať všetko, ani by vás už nebavilo čítať.

Možno čakáte na kritiku ?

Ak áno, tak predsa tu niečo je. Opäť a znovu navigácia, ako aj pri CLA. Ale pozor, táto navigácia je prepracovaná, prepočítava trasy korektne, dobre navádza, má dobrú grafiku, ale ovládanie nie je tak jednoduché  a intuitívne ako v prípade všetkých ostatných vecí v aute. No po čase si človek na to zvykne a už stláča tlačidlá bez toho, aby sa nad tým pozastavil. Ďalej Mercedes-Benz spolu s Audi a BMW kúpili mapy HERE od Nokie. Takže táto posledná poznámka je nakoniec bezpredmetná.

Je z čoho vyberať

Mercedes-Benz ponúka triedu S v rôznych variantách. Sedan, predĺžený sedan, čo už možno skôr nazvať limuzínov, kupé, športové AMG a dokonca najnovšie aj kabriolet. Ďalej zo superluxusných je to Maybach a obrnený Pullman. Cena najslabšieho naftového 3-litorvého V6 sedanu (znie to ako výsmech, ale skôr pre tie trojvalcové kosačky čo zavadzajú na cestách) v normálne (nie predĺženej) verzii je od 82.140EUR. Naša dlhá limuzína s pohonom 4×4 začína na cene 115.104 EUR.

Autor: Ing. Vladislav Baniari; Foto: Martin Potančok, Vladislav Baniari

mercedes-benz-s-class-wv222_facts_technicaldata_dimensions_long_02_715x230_03-2013

dlhá verzia

mercedes-benz-s-class-wv222_facts_technicaldata_dimensions_02_715x230_03-2013

krátka verzia

Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér (4)Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér (2)    Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér (6) Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér (7) Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér (8)  Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic exterior exteriér light svetlo (2)   Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér (2)   Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér (5)  Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér (7)     Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér drevo wood Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér driwing wheel volant   Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic interior interiér prístrojová doska dashboard     Mercedes-Benz S500 sedan limusine long 4matic logo

About V

One thought on “Pravá tvár medveďa – TEST Mercedes-Benz S500 4MATIC Long sedan V8 Biturbo

Leave a Reply

Your email address will not be published.