Volvo I-Shift s pomalými prevodmi pre 325 ton

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje nového člena rodiny I-Shift: prevodovku I-Shift s pomalými prevodmi. Nové prevody, ktoré boli pridané k automatizovanej prevodovke, umožňujú vynikajúci rozbeh nákladným vozidlám prepravujúcim ťažké náklady v náročných podmienkach. Ide o jedinečný systém pre sériovo vyrábané ťažké nákladné vozidlá.

Nová verzia prevodovky I-Shift od spoločnosti Volvo Trucks umožňuje pridanie až dvoch nových pomalých prevodov. To okrem iného znamená, že nákladné vozidlo sa dokáže pohnúť z miesta a prepraviť celkovú hmotnosť súpravy až do 325 ton.

Volvo

„Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi ponúka úplne nový rozmer pre ťažké nákladné vozidlá s automatizovanou prevodovkou, pokiaľ ide o regulovanie ich rýchlosti pri pomalej jazde a cúvaní. Vodič môže prepraviť ťažký náklad bez toho, aby sa musel obávať situácií, ktoré by mohli viesť k nákladným prestojom,” hovorí Peter Hardin, produktový manažér pre rad FM a FMX.

Vďaka novým pomalým prevodom môže nákladné vozidlo jazdiť nízkou rýchlosťou medzi 0,5 – 2 km/h. Pomáha to najmä pri precíznom manévrovaní, ako napríklad v oblasti stavebníctva a pri údržbe.

„Výrazne lepšie jazdné vlastnosti a rozbeh pomocou nových pomalých prevodov vodičom značne uľahčujú prácu v náročnom teréne, na klzkých povrchoch a s ťažkými nákladmi, ako napríklad na staveniskách, v baniach alebo v lesoch. Čím ťažšia je prepravná operácia a čím horší je povrch terénu, tým väčší osoh získa vodič z nákladného vozidla s pomalými prevodmi,” vysvetľuje Peter Hardin.

Prepravným firmám vykonávajúcim ťažké operácie na náročných povrchoch, ako aj pri bežnej jazde po diaľnici, poskytujú pomalé prevody aj značnú flexibilitu a možnosť zlepšenia úspory paliva.

pomalé prevody prevodovka Volvo I-Shift 2016 Crawler gears prevody FMX

„Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi umožňuje rozbeh v extrémnych situáciách. Keď sa skombinujú s vhodným prevodovým pomerom zadnej nápravy, ktorý optimalizuje otáčky motora pri vysokých rýchlostiach, výsledkom je nižšia spotreba paliva na diaľnici. To je obrovská výhoda pre prepravné firmy, ktoré sa venujú tomuto druhu práce,” dodáva Peter Hardin.

Prevodovka I-Shift je v závislosti od oblasti využitia dostupná s jedným alebo dvoma pomalými prevodmi pre jazdu vpred, ako aj s dvoma pomalými prevodmi pre cúvanie alebo bez nich. Pomalé prevody pre jazdu dozadu umožňujú pomalé cúvanie, čo je veľmi výhodné pri manévrovaní, ktoré si vyžaduje obrovskú presnosť pri cúvaní.

Fakty, prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi

  • Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi je ďalším vývojovým stupňom automatizovanej prevodovky I-Shift od spoločnosti Volvo Trucks.
  • Nová verzia prevodovky I-Shift bola špeciálne vyvinutá pre výnimočný rozbeh a jazdu pri mimoriadne nízkych rýchlostiach.
  • Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi umožňuje jazdu pri nízkych rýchlostiach medzi 0,5 – 2 km/h a zvládne rozbeh z miesta s celkovou hmotnosťou súpravy až do 325 ton, čo je jedinečné pre sériovo vyrábané nákladné vozidlá s automatizovanými prevodovkami.
  • Prevodovka je dostupná buď ako priamy pohon alebo s rýchlobehom, a to s jedným alebo dvoma prevodovými pomermi pre pomalé prevody. Možno tiež objednať dva pomalé prevody pre jazdu vzad.
  • Pomalé prevody sú zabudované do prevodovky I-Shift. Viacero súčastí je vyrobených z vysokopevných materiálov, aby zvládli ťažké náklady. Prevodovka je o 12 cm dlhšia než tradičná jednotka I-Shift. Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi je dostupná pre 13- a 16-litrové motory spoločnosti Volvo Trucks v modeloch Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH a Volvo FH16.

pomalé prevody prevodovka Volvo I-Shift 2016 Crawler gears prevody 3

Prevodové pomery, prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi

  • Prevodový pomer jednotky s jedným pomalým prevodom je 19:1 pri priamom pohone alebo 17:1 pri prevodovke s rýchlobehom. (Prevodový pomer najnižšieho prevodového stupňa v bežnej prevodovke I-Shift s priamym pohonom je 15:1.) Najnižší prevodový pomer pri priamom pohone alebo prevodovke s rýchlobehom s dvoma pomalými prevodmi je 32:1.
  • Prevodový pomer najnižšieho prevodu cúvania v prevodovke s priamym pohonom je 37:1.


pomalé prevody prevodovka Volvo I-Shift 2016 Crawler gears prevody

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.