BMW Intelligent Emergency Call ako záchrana na motorke

BMW Intelligent Emergency Call (inteligentný hovor pri nehode) sa najnovšie ponúka, ako bezpečnostný systém na privolanie pomoci.

Dostať rýchlu pomoc na miesto nehody patrí medzi priority. Preto BMW Motorrad vytvorilo systém, ktorého tlačidlo je vyvedené na pravej strane rukoväti, ako príplatkovú výbavu. Celá myšlienka vychádza z tzv. eCall z BMW automobilu použitého prvý krát v roku 1999. Medzitým túto službu ešte zdokonalili, čoho výsledkom je rýchlejšia rýchla zdravotná pomoc na mieste nehody.

Na motocykloch je tento asistent vyvolaný automaticky, alebo ručne. Sledujem a odosiela pri tom informácie o polohe, ako aj o smere jazdy do BMW centra, z ktorého rýchlo vyvolajú záchrannú reakciu. eCall vyžaduje pripojenie na mobilný telefón, resp. do mobilnej siete. V prípade “inteligentného hovoru pri nehode” je jednotka pre mobilný signál nainštalovaná priamo v motocykli. Systém je funkčný vo všetkých krajinách Európy (nie EU).

3 scenáre “inteligentného hovoru pri nehode”

  • Automatické volanie v prípade veľkého pádu/nehody: systém volá ihneď do BMW centra, BMW centrum sa snaží nadviazať rozhovor s jazdcom pomocou zabudovaného mikrofónu a repráku na riadidlách, kým sú na ceste zložky rýchlej pomoci. Displej na budíkoch oznámi, že volá pomoc a rovnako to motocykel oznámi aj akusticky. V tomto prípade už nedokáže jazdec zrušiť volanie pomoci.
  • Automatické volanie v prípade malého pádu/nehody: systém volá do BMW centra po 25 sekundách, kedy oznámi jazdcovi, že ide volať a jazdec túto akciu nezruší. BMW centrum sa snaží nadviazať rozhovor s jazdcom pomocou zabudovaného mikrofónu a reproduktoru na riadidlách, kým sú na ceste zložky rýchlej pomoci. Displej na budíkoch oznámi, že volá pomoc a rovnako to motocykel oznámi aj akusticky. V tomto prípade už viac nedokáže jazdec zrušiť volanie pomoci.
  • Manuálne volanie: vyvolá jazdec sám stlačením tlačidla SOS na riadidlách. Zavolať možno iba pri zastavenej a naštartovanej motorke, pričom BMW centrum nadviaže kontakt s jazdcom cez zabudovaný mikrofón a reproduktor. Po konzultácii dokáže BMW centrum vyvolať záchrannú akciu.
bmw motorrad emergenci call rýchla zdravotná pomoc SOS

Zľava: mikrofón; SOS tlačidlo na volanie a zrušenie volania; reproduktor

Nezvolá, keď nemá

Systém rozpoznáva, či motorka nepadla zo stojana, alebo pri nízkej rýchlosti, alebo či sa nenachádza v teréne a zrovna neskáče na skokoch. Nárazové senzory rozpoznajú, či nedošlo ku stretu s iným vozidlom, alebo k nárazu na prekážku. Uhlomer náklonu/klopenia zistí, či motocykel nie je naklonený mimo štandardné/jazdné uhly. Celý systém bude zavedený v Nemecku a následne v blízkej dobe aj vo zvyšných krajinách.

bmw motorrad emergenci call rýchla zdravotná pomoc SOS 2

Zľava: modul mobilnej siete s lokátorom; senzor zrýchlenia a rýchlosti; uhlomer náklonu; ovládacie tlačidlo

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.