Croove – zdieľanie súkromných vozidiel

Jednoducho, bezpečne a spoľahlivo – začiatkom decembra bude online k dispozícii nová platforma na zdieľanie vozidiel od značky Mercedes-Benz.

Nová služba založená na aplikácii sa nazýva Croove a spája poskytovateľov a nájomcov vozidiel. Služba Croove štartuje v Mníchove a je prístupná pre vozidlá všetkých značiek. Zároveň je platforma na zdieľanie vozidiel rovnocenných účastníkov ďalším projektom stratégie CASE, ktorým sa nápad zmenil na skutočnosť. Pojem CASE zahŕňa strategické zameranie divízie Mercedes-Benz Cars, ktoré spája témy budúcnosti ako „zosieťovanie“ (Connected), „autonómne jazdenie“ (Autonomous), „flexibilné používanie“ (Shared & Services) a „elektrické pohony“ (Electric) do jednotného celku.

Croove dáva impulz

Inovatívne a flexibilné služby mobility patria k obchodnému modelu/ponuke koncernu Daimler AG už dávno. Na ceste od prémiového výrobcu vozidiel k poskytovateľovi mobility neustále rozširuje svoju ponuku služieb. V centre činností koncernu sa pritom stále výraznejšie nachádza človek a jeho potreby. Založením novej platformy na zdieľanie vozidiel Croove (http://www.letscroove.com/) dáva značka Mercedes-Benz ďalší impulz modernému princípu spoluspotrebiteľstva: zdieľaniu namiesto vlastnenia. Rozhodujúci rozdiel v porovnaní s modelmi zdieľania vozidiel ako napr. car2go: s aplikáciou Croove odteraz môžu svoje vozidlo zdieľať aj súkromní vlastníci vozidiel.

Platforma Croove zároveň prináša výhody pre obe strany. Nájomcovia tak rýchlo a jednoducho nájdu udržiavané a bezpečné vozidlo presne podľa svojej potreby mobility a nezávisle od polohy najbližšej požičovne. V porovnaní s tradičným prenájmom vozidla šetria peniaze a majú istotu, že naozaj získajú požadovaný model a nielen tak hocijaké vozidlo určitej kategórie. Prenajímatelia si naproti tomu vedia optimalizovať vyťaženie svojho vozidla a zarobiť peniaze prostredníctvom vlastného osobného motorového vozidla. „Vozidlo sa nevyužíva v priemere 23 hodín denne. Prečo by si za ten čas nemohlo niečo privyrobiť? Zdieľanie vozidiel je dôležitou súčasťou veľkomestskej premávky zajtrajška,“ tvrdí Dr. Dieter Zetsche, predseda predstavenstva Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars.

Croove v mobile

Platforma Croove je určená na použitie so smartfónom. Príslušnú aplikáciu si bude možné stiahnuť od decembra najprv prostredníctvom obchodu Apple iTunes, čoskoro po uvedení si však bude možné objednať aj aplikáciu pre systém Android v obchode Google Play Store a na objednanie vozidla vznikne aj webová stránka pre počítač. Pri vytváraní platformy sa kládol dôraz na nenáročný prístup a mimoriadne jednoduché ovládanie. Prenajímatelia si online vytvoria profil s údajmi o svojom vozidle vrátane zvláštnej výbavy a uvedú svoju cenovú predstavu – a to pomocou aplikácie. Služba Croove nie je založená na značke, vozidlá musia byť v dobrom stave a nesmú byť staršie ako 15 rokov.

Nájomcovia (minimálny vek: 21 rokov, držitelia platného vodičského preukazu) sa registrujú – a prostredníctvom aplikácie kontaktujú potenciálnych prenajímateľov a dohodnú si termíny. Odovzdanie vozidla prebieha od začiatku platformy Croove buď osobne, alebo vozidlo namiesto vás vyzdvihne a privezie (spoplatnená) služba. V budúcnosti sa uvažuje aj o zavedení riešenia, pri ktorom nie je potrebný kľúč od vozidla a ktoré nájomcovi umožní prevziať si vozidlo pomocou kódu PIN. Stav vozidla skontrolujú a zdokumentujú prenajímatelia a nájomcovia počas spoločnej prehliadky vozidla, ktorá sa realizuje pri preberaní a odovzdávaní vozidla. V rámci služby Croove nato existuje kontrolný zoznam, ktorý je súčasťou zmluvy o prenájme. Aplikácia umožňuje aj bezhotovostnú platbu. Po prenájme vozidla môžu obe strany v rámci aplikácie pridať hodnotenie, čo slúži k väčšej transparentnosti a bezpečnosti.

Koncern Daimler má so zdieľanou mobilitou toľko skúseností ako nijaký iný výrobca vozidiel: car2go sa v roku 2008 stala prvou službou na zdieľanie vozidiel na svete, ktorá fungovala nezávisle od požičovní, a nedávno si získala dva milióny zákazníkov po celom svete. Zlúčením služieb mytaxi a Hailo vznikla nedávno služba, ktorá sa počtom 100 000 vodičov stala najväčším prenajímateľom taxíkov v Európe.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.