MINI Cooper S E Countryman ALL4

Charakteristická zábava za volantom MINI je teraz dostupná aj vo fascinujúcej, trvalo udržateľnej podobe. MINI Cooper S E Countryman All4 je prvým modelom britskej prémiovej značky, v ktorom plug-in hybridný pohon ponúka okrem vzrušujúcich športových zážitkov a mimoriadnej variability aj možnosť jazdy čisto na elektrický, bezemisný pohon.

O úlohu ponúknuť úsporný pohon sa delia benzínový 3-valec a synchrónny elektromotor. Spoločne produkujú výkon 165 kW (224 k). Podobne ohromujúca je aj kombinovaná spotreba len 2,1 l/100 km a hodnota vypúšťaných emisií CO2 iba 49 g/km (európsky testovací cyklus pre plug-in hybridné vozidlá). MINI Cooper S E Countryman All4 je teda perfektným vozidlom pre mestských vodičov, ktorí si chcú napríklad pri každodennom dochádzaní do zamestnania dopriavať jazdu čisto na elektrický pohon a súčasne ťažiť z neobmedzeného dojazdu, ktorý sa hodí na víkendové výjazdy.

MINI Cooper S E Countryman All4 v sebe spája variabilný vnútorný priestor najväčšieho modelu novej generácie vozidiel značky MINI s trvalou udržateľnosťou technológie eDrive od BMW Group. Predné kolesá nového plug-in hybridného modelu poháňa spaľovací motor, zadné kolesá elektromotor. MINI Cooper S E Countryman All4 dokáže ísť čisto na elektrinu nielen v meste, ale aj mimo neho. Konkrétne do rýchlosti 125 km/h a do vzdialenosti 40 km. Pri kombinácii oboch druhov pohonu dokáže ponúknuť veľa potešenia aj pri výjazdoch mimo spevnených ciest. „Plug-in hybridná koncepcia skvele ladí s charakterom MINI Countryman, pretože ponúka inteligentný pohon všetkých kolies, čisto elektrický pohon a zároveň aj schopnosť cestovanie na dlhé vzdialenosti. To sú v danom segmente unikátne vlastnosti,” vysvetľuje Uwe Seitz, vedúci projektu MINI Cooper S E Countryman All4.

MINI Cooper S E Countryman All4: prehľad najvýznamnejších vlastností

  • Prvý plug-in hybridný model značky.
  • Vysoko kvalitné komponenty eDrive od BMW Group, konfigurované pre tento špecifický model, ktorý ťaží z poznatkov získaných počas vývoja automobilov BMW iPerformance.
  • Benzínový 3-valec a elektromotor spoločne produkujú celkový výkon 165 kW (224 k).
  • Kombinovaná spotreba podľa európskeho testovacieho cyklu: 2,1 l/100km, emisie CO2: 49 g/100 km.
  • Nezvyčajné jazdné zážitky vďaka elektrifikovanému pohonu všetkých kolies All4.
  • Jazda čisto na elektrický pohon rýchlosťou až 125 km/h a dojazd až 40 km.
  • Lítium-iónový akumulátor možno nabiť nástennou nabíjačkou Wallbox za 2 hodiny a 15 minút.
  • Tri prevádzkové režimy volené prepínačom eDrive.
  • Displeje špecifické pre hybridné vozidlá.

MINI je priekopníkom na poli elektrickej mobility

Technologické poznatky a paleta ponúkaných modelov prepožičiavajú spoločnosti BMW Group vedúcu úlohu v oblasti elektrickej mobility. Značka MINI bola v tejto súvislosti prvým priekopníkom – model MINI E, predstavený v roku 2008, bol prvým úplne elektrickým vozidlom BMW Group a v rámci veľkoplošného výskumu s ním súkromní užívatelia jazdili v každodennej prevádzke. Celosvetovo bolo pre tieto účely využívaných viac ako 600 vozidiel, postavených na základoch modelu MINI Cooper. Projekt priniesol zásadné poznatky pre konštrukciu elektricky poháňaných automobilov, ktoré boli následne využité pri vývoji BMW i3.

Kombinácia technológií MINI TwinPower Turbo a eDrive

Plug-in hybridný pohon MINI Cooper S E Countryman All4 kombinuje to najlepšie z oboch svetov. Dobre známy priestor pod kapotou vyplnil benzínový 3-valec vybavený technológiami TwinPower Turbo najnovšej generácie od spoločnosti BMW Group. Zo zdvihového objemu 1,5 litra odovzdáva výkon 100 kW (136 k). Maximálny krútiaci moment 220 Nm je k dispozícii už od 1 250 ot./min. Spaľovací motor MINI Cooper S E Countryman All4 je kombinovaný s modifikovanou 6-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic. Tá podľa charakteristickej konštrukcie MINI prenáša pohon na predné kolesá.

Druhou pohonnou jednotkou modelu MINI Cooper S E Countryman All4 je elektromotor umiestnený pod podlahou batožinového priestoru. Tento elektrický motor má hybridnú synchrónnu konštrukciu a poskytuje výkon 65 kW (88 k) – čo je vzhľadom na veľkosť a hmotnosť obzvlášť vysoká hodnota. Generuje maximálny krútiaci moment 165 Nm, ktorý je k dispozícii už pri rozjazde od nulových otáčok. Okrem toho ponúka konštantný prísun výkonu vo vysokých otáčkach, rovnako ako aj mimoriadnu účinnosť. Elektromotor svoj výkon posiela na zadnú nápravu prostredníctvom dvojstupňového prevodu.

Lítium-iónový akumulátor: kompaktný, výkonný a vyrobený s využitím unikátnych skúseností

Lítium-iónový akumulátor sa nachádza priamo pred elektromotorom pod zadnými sedadlami. Tvorí ho pätica modulov, pričom každý z nich sa skladá zo šestnástich článkov a rovnako ako elektromotor sa vyrába v továrni v nemeckom Dingolfingu, kde je kompetenčné centrum BMW Group pre technológiu eDrive. Vysokonapäťový akumulátor má kapacitu 7,6 kWh. Nástennou nabíjačkou Wallbox s nabíjacím výkonom 3,6 kW ho možno plne nabiť za 2:15 hod. Nabíjanie z bežnej domácej zásuvky trvá 3:15 hod.

Inteligentný systém riadenia tokov energie optimalizuje radosť z jazdy a hospodárnosť

Systém inteligentného riadenia tokov energie, ktorý ovláda riadiaca jednotka plug- in hybridného systému, zaručuje, že spolupráca spaľovacieho motora a elektromotora je optimalizovaná ako pre zábavu za volantom, tak aj pre hospodárnosť za všetkých okolností. Pri využití iba výkonu elektromotora je model MINI Cooper S E Countryman All4 schopný ponúknuť bezemisnú zábavu z jazdy v mnohých situáciách každodennej prevádzky. V prípade potreby razantnej akcelerácie podporuje elektromotor spaľovaciu jednotku funkciou boost. Pre športovú akceleráciu je k dispozícii celkový výkon systému 165 kW (224 k) a kombinovaný krútiaci moment 358 Nm. MINI Cooper S E Countryman All4 zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,9 sekundy.

Dve pohonné jednotky, štyri poháňané kolesá

Pri jazde je využívaná vždy len jedna z dvoch pohonných jednotiek, zatiaľ čo tá druhá sa môže kedykoľvek pridať a optimalizovať trakciu, jazdnú stabilitu a obratnosť. Signál na spustenie druhej pohonnej jednotky vychádza z riadiacej jednotky systému DSC, ktorý neustále analyzuje ako situáciu na ceste, tak vodičove požiadavky. „Výsledkom je inteligentný pohon všetkých kolies, ktorý zaručuje dokonalý pohyb vozidla za každého počasia a jazdných podmienok,” vysvetľuje Uwe Seitz, riaditeľ projektu MINI Cooper S E Countryman All4. Precízne riadená súhra pohonu prednej nápravy pomocou spaľovacieho motora a zadnej nápravy, poháňanej elektromotorom, je rovnaký princíp, aký využíva model BMW i8, avšak v opačnom usporiadaní: je to kľúčový faktor, ktorý prispieva k mimoriadne fascinujúcemu charakteru plug-in hybridného športového vozidla.

Páčkový prepínač eDrive: čisto elektrický pohon stlačením jediného tlačidla

Pre voľbu prevádzkového režimu môže vodič používať tiež páčkový prepínač eDrive.

AUTO eDrive

Čisto elektrický pohon do rýchlosti 80 km/h, spaľovací motor sa pripája vo vyšších rýchlostiach, najmä pri razantnej akcelerácii alebo vo chvíli, keď úroveň nabitia batérie klesne pod 7 percent.

MAX eDrive

Čisto elektrický pohon do rýchlosti 125 km/h, spaľovací motor sa pripája vo vyšších rýchlostiach alebo pri rýchlom podradení prevodovky, tzv. kickdowne.

SAVE BATTERY

Vozidlo je poháňaný spaľovacím motorom, úroveň nabitia akumulátora je udržiavaná nad 90 percentami alebo je na túto úroveň nabíjaná štartovacím generátorom.

V štandardnom režime AUTO eDrive je MINI Cooper S E Countryman All4 poháňané do rýchlosti 80 km/h iba elektrinou. Vo vyšších rýchlostiach a v prípade potreby vysokého výkonu sa automaticky pripojí spaľovací motor. V režime MAX eDrive sa vozidlo pohybuje iba na elektrický pohon, a to až do rýchlosti 125 km/h. Pre odľahčenie vysokonapäťového akumulátora alebo doplnenie jeho nabitia na úroveň vyššiu ako 90 percent možno zvoliť režim SAVE BATTERY.

Ak je MINI Cooper S E Countryman All4 vybavené navigačným systémom a navádzanie je aktívne, predvídavý systém riadenia tokov energie sa postará o to, že najvhodnejšie úseky trasy prejde čisto na elektrický pohon. Na základe navigačných dát sa prevádzková stratégia hybridného ústrojenstva nasmeruje na maximálne možné využitie energie vysokonapäťového akumulátora.

Praktický a variabilný interiér

Vďaka kompaktnej konštrukcii a usporiadaniu komponentov pohonu eDrive sa plug-in hybridná verzia nového modelu MINI Countryman vyznačuje praktickým interiérom. Vysokonapäťový akumulátor je umiestnený pod mierne zvýšenými zadnými sedadlami, rovnako ako 35-litrová palivová nádrž. Pri obsadení všetkých sedadiel je objem batožinového priestoru MINI Cooper S E Countryman All4 len o niečo menší než v prípade konvenčne poháňaných modelov. Operadlá zadných sedadiel sú delené v pomere 40:20:40 a môžu sa plne sklápať a nastavovať v rôznych uhloch. „Hybridnú technológiu sme do vozidla nainštalovali tak, že si ju majiteľ, až na ovládače, ktorými aktivuje jednotlivé prevádzkové režimy, ani nevšimne,” hovorí Uwe Seitz, riaditeľ projektu MINI Cooper S E Countryman All4.

Špecifické dizajnové prvky a zobrazenia

Diskrétne, no zároveň nezameniteľné známky priekopníckeho charakteru pohonného systému vozidla sú na pohľad zreteľné v podobe špecifických dizajnových prvkov exteriéru MINI Cooper S E Countryman All4. Zásuvka pre nabíjací kábel je umiestnená pod vekom v bočnej ozdobe na ľavom prednom blatníku. Ďalšími prvkami sú špecifické označenie „e” v bočných ozdobách a tiež žlté „S” v označení modelu na veku batožinového priestoru, rovnako ako na prednej maske chladiča a na prahových lištách.

Unikátne prvky v kokpite zahŕňajú žltý spínač štart/stop uprostred panelu s páčkovými prepínačmi a výkonový displej v prístrojovom štíte. MINI Cooper S E Countryman All4 je štandardne ponúkaný s rádiom MINI Visual Boost so 6,5-palcovým farebným dotykovým displejom v centrálnom prístroji. Okrem funkcie MINI Country Timer zobrazuje aj údaje ako úroveň nabitia vysokonapäťového akumulátora a prevádzkový režim hybridného pohonu, zvoleného pomocou páčkového prepínača eDrive. V spojení s voliteľným paketom Wired je súčasťou výbavy aj navigačný systém MINI Professional ovládaný prostredníctvom 8,8-palcového dotykového displeja s novou grafikou alebo dotykového ovládača na stredovom tuneli.

Hospodárnosť spojená s individuálnym štýlom

MINI Cooper S E Countryman All4 kombinuje vysoko efektívnu zábavu z jazdy s variabilným interiérom a s ďalšími pokrokovými prvkami, ktoré charakterizujú nové vyhotovenie všestranného modelu patriaceho do segmentu kompaktných prémiových vozidiel. Jeho výrazne expresívny dizajn a optimálne využitie vnútorného priestoru sú rovnako ohromujúce, ako zvýšený jazdný komfort a vycibrená, prémiová atmosféra vo vnútri vozidla. MINI Cooper S E Countryman All4 je štandardne vybavený možnosťou voľby jazdných režimov MINI Driving Modes. Bez ohľadu na prevádzkový režim, zvolený páčkovým prepínačom eDrive, možno, v závislosti od aktuálnych požiadaviek, prispôsobiť nastavenie vozidla na mimoriadnu športovú jazdu či na hospodárny jazdný štýl.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.