Kradnutie nafty z nádrže konečne pod kontrolou. Fleetboard Truck Guard

V takzvanom Inovačnom funeli (funel = futuristický tunel) spustenom od polovice roku 2016 mohli a stále môžu prispievať svojimi nápadmi na zlepšenie nákladných áut a vecí s nimi súvisiacich všetci zamestnanci Daimleru, partneri a zákazníci.

Jedným z návrhov bolo aj zamedzenie kradnutiu paliva z nádrží ťahačov a celkovo nákladných áut. Kradnutie nafty z nádrže je totiž celosvetový problém a len v Európe sa pohybujú odcudzené litre nafty v miliónoch litrov za rok. Prvotný princíp spočíval vo využití digitálnych a elektrických technológií. Cez rôzne senzory by dokázal ťahač rozpoznať, že došlo k násilnému otvoreniu veka nádrže. Ak by ho ale zlodeji obišli, rovnako by si senzory strážili výšku hladiny PHM v nádrži. V prípade, že by ku krádeži došlo, nákladné auto Mercedes-Benz (keďže sa jedná o databázu Daimleru) by spustilo svoj alarm, zaslalo by automaticky upozornenie na počítač osobe zodpovednej za vozový park a zároveň bezodkladne aj aktuálneho vodiča auta. V blízkej budúcnosti počíta Daimler aj s využitím kamier na okolitých budovách na mieste kde bude nákladné auto zaparkované.

Kradnutie nafty z nádrže konečne pod kontrolou

Pracovník Daimleru zo sekcie Fleetboard Steven Quaak mal na vypracovanie prototypu, vrátane predajného plánu 4 týždne. Steven Quaak v posledných týždňoch tak aktívne spolupracoval s vývojovým oddelením Mercedes-Benz Lkw a 20 zákazníkmi z 5 zemí. Problémové otázky vznikli pri nízkej kapacite auta a vypnutom motore, ďalej s kamerami a niektorými senzormi. Mercedes-Benz Lkw spolu so zákazníkmi nesúhlasili s prídavným hardwerom za ktorý by si museli zákazníci priplatiť.

V prvom kroku zapracoval tím na digitálnom sledovaní stavu paliva. Program vyhodnocuje predošlé spotreby a stav nádrže a ak dôjde k výraznému poklesu, upozorní naň prostredníctvom SMS a E-mailu. Takýto systém bude zaradený do celkovej ponuky programov FleetBoard.

Erstes Mock-up des Fuel Report des Fleetboard Truck Guard: Big-Data-Lösung, die Auffälligkeiten beim Tankfüllstand aufzeigt

Ak postúpi tento nápad do ďalšieho kola, budú sa mu venovať vývojári ešte detailnejšie. Naposledy keď sa rozhodovalo čo postúpi do fázy prototypu, aj náš magazín hlasoval za tento nápad.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.