MD-Bavaria Žilina BMW Motorrad motocykel motorka

MD-Bavaria Žilina predstavuje BMW G 310 GS a TFT displej

Dňa 19.10. sa uskutočnilo v priestoroch MD-Bavaria Žilina malé veľké predstavenie známych vecí z internetu. Ale vždy je lepšie slintať nad reálnym modelom, ako sa pozerať na fotky a tak sme si odskočili aj my.

MD-Bavaria Žilina, káva, dezert, motorky

Po chvíľke čakania, spríjemneného kávičkou a dezertom z  luxusného baru MD-Bavaria Žilina, vrava utíšila a všetci sa začali sústrediť na odkrytie nového modelu BMW G 310 GS a nového TFT displeja na BMW R 1200 GS Adventure. Okrem zástupcu BMW Motorrad a riaditeľa dealerskej pobočky BMW Motorrad za MD-Bavaria Žilina, ktorí stiahli plachty z oboch motocyklov, sa na prezentovaní noviniek aktívne spolupodielali aj špecialisti zo žilinskej pobočky. Núdza o bohaté informácie nebola a tak prinášame aj vám v skratke pár vecí, ktoré by ste si mohli zopakovať, poprípade vám unikli.

BMW G 310 GS

S týmto motocyklom síce BMW Motorrad nevstúpilo do sveta maloobjemových motocyklov, ale je to prvé najmenšie GS. Ako sa môžete dočítať v tomto podrobnom článku, jednovalcový motor je určený hlavne na krátke trasy. Údajne má byť malé GS určené do mestskej džungle, ale podľa nášho skromného názoru bude GS sprevádzať mladých jazdcov s obmedzeným vodičským preukazom na ceste za novými skúsenosťami. Dizajn jednoznačne podčiarkujú krivky veľkého GS-ka a dodávajú “malej” motorke správnu šťavu.

BMW Motorrad Žilina motorky motocykle  

TFT displej – BMW R 1200 GS Adventure

Prišlo to, na čo skeptici čakali. Plne digitálny displej do veľkého cestovného endura. Predstavenie naživo s odborným výkladom ozrejmilo viacerým ľuďom, že pochybnosti o TFT displeji mať netreba. TFT displej od BMW zobrazuje doterajšie dáta, ktoré ste našli na doterajších “analógových” budíkoch a ešte omnoho viac. Skeptici mali počuť informáciu od špecialistu, ktorí hovoril, že nový TFT displej využíva tú istú digitálnu zbernicu, ako aj budíková varianta. Navyše rovnako v doterajšom modeli, aj model TFT má uloženú riadiacu jednotku s imobilizérom pod touto prístrojovkou.

BMW Motorrad motocykle motorky Žilina

Za málo peňazí veľa muziky

Teraz dokáže BMW na svojom 6,5 palcovom farebnom displeji zobraziť aj veci z telefónu. Farebným TFT displejom totiž majiteľ získava aj tzv. systém BMW Connectivity, ktorý sa dokáže cez Bluethoot spárovať s telefónom. Jazdec tak má prístup ku šípkovej navigácii (bez grafiky mapy) ku cieľu, ku adresáru s číslami a teda ku telefonovaniu a ku médiám. Zvuk médií z mobilu môže BMW Connectivity preniesť do dvoch prilieb, resp. komunikačných zariadení. Zvuk telefónneho hovoru prenáša systém iba do jazdcovej prilby. TFT spolu so zabudovaným BMW Connectivity stojí navyše 600€, čo je v tomto prípade zaiste atraktívna cena.

Vyskúšať je lepšie ako počúvať

Najlepšie prišlo na koniec, kedy sme si mohli na motorky posadať a vyskúšať si niektoré funkcie na živo. Malé GS na prvý posed sadne dobre útlejším osobám, ktoré nemajú skúsenosti s veľkými motorkami. Naproti tomu na veľkom GS bolo sedenie na inej úrovni, ale podstatnejší bol na ňom aktuálne spomínaný TFT displej. Ten môžete opäť riadiť cez ovládač na ľavej strane riadidiel pre prepínanie sa hore a dole. Na zvyšné ovládanie je určené multifunkčné otočné koliesko (pôvodne známe pre ovládanie prídavnej navigácie).

BMW K 1600 B. Čerešnička na showroome

BMW Motorrad motocykle motorky Žilina  

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.