Nový Volkswagen Touareg!

Volkswagen predstavil v Pekingu novú generáciu modelu Touareg. Niektoré jeho parametre sme mali možnosť poznať už predtým. No vonkajší dizajn si VW nechával na odhalenie až na čínsku prezentáciu.

Rok v znamení SUV

Na pódiu sa ako prvý predstavil Dr. Stephan Wöllenstein, CEO značky VW pre Čínu. Porozprával o plánoch Volkswagenu. Ich hlavným cieľom je vyrábať viac Crossoverov, SUV-čok a chcú sa stať lídrom v elektromobilite. Tento rok nazval Stephan aj rokom SUV-čok. Posledný rok dodali do Číny až 400 tisíc SUV vozidiel. Nasledujúce mesiace chcú dodať na čínsky trh 2 milióny SUV-čok.  V roku 2007 VW predal iba 7% takýchto vozidiel z celkového počtu predaných áut. V roku 2017 to však už bolo 45% a neskôr sa má toto číslo vyšplhať až nad 50%. Neskôr  sa rozprávalo o dizajne áut VW. Preto Stephan pozval na pódium Klausa Bischoffa, výkonného riaditeľa dizajnu vo VW. Ten rozprával o tom, že SUV VW sú nielen využiteľné v teréne, ale majú aj skvelý dizajn.

S ďalšou časťou prezentácie  prišiel na scénu VW T-Roc a jeho prezentácia čínskemu trhu. Na pódium prišiel Thomas Stücker, dizajnér exteriérov značky VW. Krátko hovoril o dizajne a že T-Roc je najšportovejšie SUV na trhu.

Potom prišlo na rad ďalšie SUV a Frank Brüse a predstavil Advanced Mid-size SUV a jeho dizajn. Zatiaľ nepomenované SUV má byť  ďalším v rade áut tohto typu, na ktoré sa VW chce orientovať. Spredu je trochu hranatejšie, pripomína VW Amarok. Vzadu má však oveľa oblejšie línie. Nasledovala prezentácia modelu „Powerful Family SUV“. Ako pri každom modely, aj teraz prišiel na scénu dizajnér. Bol ním Johannes Brandsch.

Nakoniec prišla hlavná časť programu. Predstavenie nového VW Touareg.  Spolu s tromi novými Touaregmi prišiel na pódium Dr. Herbert Diess. Porozprával o úspechoch VW na trhu a to hlavne v Číne. Potom pozval na pódium Dr. Franka Welscha, ktorý rozprával viac o novom Touaregu.

Luxus a digitálna generácia

Pri aute sa zamerali na luxus. Použili materiály ako drevo, sklo, koža, hliník, chróm. Zamerali sa na každý malý detail. Ako povedal sám Frank, nový Touareg je auto vytvorené pre digitálnu generáciu, preto nová palubovka ponúka až 15 palcový displej, ktorý je jednou líniou spojený s digitálnym kokpitom pred vodičom s uhlopriečkou 12 palcov. Vodič má teda k dispozícii veľké množstvo informácií naraz. Auto obsahuje aj nový HUD displej, ktorý teraz informácie premieta na sklo.

Bezpečnosť nadovšetko

Touareg má patriť medzi najbezpečnejšie autá. Jedny z funkcií, ktoré majú k tomu napomôcť sú aj „Traffic Jam Assist“ a „Lane Assist“, ktoré spolu umožňujú automatické riadenie auta. Ďalej auto obsahuje „Emergency Assist“ a „Cross Trafic Assist“. Auto má vpredu umiestnené infra červené kamery pre nočné videnie a rozpoznávanie chodcov a zvery. Na displeji sa tieto objekty zobrazia na červeno alebo žlto. Ak je objekt v nebezpečenstve, auto pomocou nových Matrix LED svetiel nazvaných IQ.Light vyšle varovný krátky blesk svetla aby upozornil vodiča na prekážku. Tieto svetlá dokážu vykryť nie len okolité autá, ale aj značky, takže vás neoslnia odrazom. Ďalšou užitočnou funkciou je „Front Cross Traffic Assist“. Ten využíva dva radary, ktoré monitorujú vozidlá nie iba spredu, ale aj zboku. Pri možnej kolízii šoféra systém upozorní a ak nezareaguje, auto začne samo brzdiť.

 

Pri manévri ho len tak nevynesie

Touareg má mať skvelé ovládanie. Aj napriek väčším rozmerom má nižšiu hmotnosť. Funkcia  „Active Roll Compensation“ má pomôcť obmedziť rozhýbanie sa karosérie pri napr. obchádzaní prekážok alebo výtlkov. Auto je postavené tak, aby bolo športové a mrštné.

Nový Touareg bude dostupný so vzduchovým podvozokom pre oveľa príjemnejšiu jazdu aj na nespevnených cestách. Tento podvozok bude možné dvíhať a znižovať podľa nastavenia auta. Toto sa však bude diať aj automaticky, podľa rýchlosti akou pôjdete. Svetlá výška auta je 230mm, dá sa však zdvihnúť až na 300mm. Novinkou je natáčanie zadnej nápravy, čím Touareg dosahuje menší polomer otáčania.

Nový Touareg nie je žiadny krpec

V dizajne auta vidno črty predchodcu, no auto celkovo pôsobí športovejšie, nižšie a dlhšie. Najviac narástla dĺžka auta, až o 77mm. Interiér však dostal úplne novú tvár, hlavne vďaka dvom veľkým displejom. Objem batožinového priestoru sa zväčšil na 810 litrov. Už predtým bolo známe, že je toto auto postavené na platforme MLB, ktorú využívajú aj Audi Q7, Porsche Cayenne a Bentley Bentayga. Aj keď je Touareg väčší ako jeho predchodca, podarilo sa znížiť jeho hmotnosť približne o 100 kg. To by malo prispieť k lepším jazdným vlastnostiam. Všetko však ukáže až reálny test.

  

Downsizing sa nekoná (chvalabohu)

Na výber budú na začiatku naftové trojlitrové šesťvalce V6 TDI v dvoch výkonových verziách, a to 170 kW (231 k) alebo 210 kW (286 k). Krútiaci moment bude 500 Nm u slabšej verzie a 600 Nm pri silnejšej.

Neskôr príde na rad benzínový trojliter s 250 kW (340 k) a 450 Nm a nakoniec vrcholová motorizácia v podobe naftového  štvorlitra V8 s výkonom 310 kW (421 k) a obrovským krútiacim momentom 900 Nm. Všetky motory sú spriahnuté s 8 stupňovým automatom a sú spojené s permanentným pohonom všetkých štyroch kolies 4MOTION s variabilným rozdelením krútiaceho momentu. Na prednú nápravu vie preniesť 70% a na zadnú až 80% krútiaceho momentu.

Touareg však príde aj vo verzii plug in hybrid. Spoločný výkon elektromotora a benzínového motora má byť 270 kW a dokáže zájsť 58 km čisto na elektricky pohon. Nie je však jasné, kedy a či vôbec bude tento motor dostupný aj pre Európu.

Cena nového Touaregu sa začína na 49 999 € pre najslabší V6 TDI so 170 kW.

        

Autor: Peter Gurbicz; Foto: Volkswagen

About Peter

One thought on “Nový Volkswagen Touareg!

Leave a Reply

Your email address will not be published.