Význam stabilizátora pri šprintoch – 1.časť

Šprinty automobilov patria k najobľúbenejším disciplínám v automobilovom prostredí. Šprintéri, či už profesionáli alebo amatéri, hľadajú spôsoby, ako upraviť vozidlo, aby bolo rýchlejšie a konkurencie schopnejšie na pretekárskej dráhe. Mnohí úpravcovia majú tendenciu zamerať svoj čas a peniaze na rôzne úpravy a výmeny motorov, pričom prehliadnu základné a relatívne lacné komponenty, ktoré môžu priniesť veľké zlepšenie. K takýmto komponentov patrí torzná tyč (stabilizátor), ktorá sa dostala na trh náhradných dielov a stala sa prakticky štandardným vybavením v šprintoch. Šprinty resp. “dragy” sú najrozšírenejšie v USA a je teda pochopiteľné, že najviac firiem zaoberajúcich sa s týmito komponentmi nájdeme tam. Patria sem spoločnosti ako napríklad Chris Alston’s Chassisworks, Competition Engineering by Moroso, Spohn Performance a ďalší.V myšlienkach mnohých ľudí, keď im spomeniete slovo šprint alebo drag, sa predstaví asi nejaký takýto obraz.

DSC_03403-e1381907118884Auto, ktorému sa pri štarte zdvihne predná náprava, pričom ľavé koleso je vyššie nad vozovkou ako pravé. V skutočnosti sa deje to, že automobil prenáša silu z pravej zadnej pneumatiky a natáča vozidlo smerom doľava. Ak pôsobí sila na ľavej strane vozidla, ktorá dokáže zredukovať účinok sily na pravej pneumatike, môže to spôsobiť problémy so zrýchlením. Výsledkom môže byť rozdiel medzi víťazstvom a prehrou v pretekoch. Síce tieto obrázky vyzerajú dobre ale sú zároveň učebnicovým príkladom pre potrebu použitia stabilizátora (anti-roll bar) v šprintérskom aute. Mnoho automobilov je vybavených priečnym stabilizátorom od výroby, ktorý minimalizuje nakláňanie karosérie pri prejazde zákrutou. Kým priečny stabilizátor minimalizuje nakláňanie karosérie, nedokáže zabezpečiť rovnomerné rozloženie síl na kolesách počas štartu na šprintoch. Priečny stabilizátor je často zamieňaný so stabilizátorom proti natáčaniu vozidla a to z toho dôvodu, že vykonávajú podobnú úlohu len v iných situáciách.

Priečny stabilizátor (anti-sway bar)

Základnou úlohou priečneho stabilizátora je obmedzenie nakláňania karosérie pri agresívnom prejazde zákrutou alebo náhlej zmene smeru jazdy. Priečny stabilizátor sa skladá z  plnej alebo dutej kovanej oceľovej tyče, gumených objímok a svoriek spojených so sendvičovými gumenými tlmičmi. Vzhľadom k tomu, že bežné priečne stabilizátory sú navrhnuté pre potreby priemerného spotrebiteľa a nie pre pretekárov, je ich nastavenie miernejšie. Výborne vykresľuje prácu priečneho stabilizátora tento gif obrázok.anti-roll-bar-after

Funkcia stabilizátora proti natáčaniu vozidla pri šprinte (anti-roll bar).

Na druhej strane stabilizátor proti natáčaniu vozidla drží obidve zadné kolesa pevne na vozovke a zabraňuje natáčaniu vozidla pri prudkom štarte. Bez tohto stabilizátora by došlo k natáčaniu vozidla podľa toho, ktoré zadné koleso by prenášalo väčšiu hnaciu silu, čo ovplyvňuje diferenciál a pri zdvihnutí prednej nápravy dochádza k snahe zdvihnúť jednu stranu auta vyššie ako druhú, čo môže odľahčiť jedno zo zadných kolies. Tým dôjde k prešmyknutiu kolesa a slabšej akcelerácii vozidla. S namontovaným stabilizátorom, krútiaci moment tlačí jedno zo zadných kolies nadol, pričom proti pôsobia stabilizátory prepojené s diferenciálom, ktoré zaručia lepší štart a celkový čas.MG3_5567 Akékoľvek ohnutie stabilizátora môže mať za následok nepožadované účinky na zrýchlenie a stabilitu vozidla, a preto je konštrukcia stabilizátora veľmi dôležitá a zložitá. Prvé stabilizátory proti natáčaniu vozidla sa objavili na šprintérskych dráhách začiatkom roku 1970. Zo začiatku boli dané riešenia stabilizátorov veľmi náročné na montáž ale na trh prišli firmy, ktoré sa pustili do vývoja daných komponentov.

CNC1Firmy po nejakej dobe ponúkli balíky stabilizátorov, ktoré si mohol jazdec namontovať u seba doma v garáži. Priekopníkom bola firma Chris Alston’s Chassisworks, ktorá vyrába stabilizátory použiteľné s malými úpravami  na akomkoľvek vozidle. Pre zvýšenie kvality a produkcie sú dnešné stabilizátory vyrábané modernými CNC strojmi.

 

Autor: Maroš Uhrin  Zdroj+foto: Chevyhardcore.com

About marosito

Leave a Reply

Your email address will not be published.