Downsizing motor- pekný názov bez významu?

Upozrňujem, že článok ma iba informatívny charakter a jeho účelom nie je zosmiešňovať automobilové značky, alebo posudzovať technológiu, ktorú využívajú!

V poslednej dobe sa stretávame už u väčšiny automobiliek s tzv. downsizingom, teda znižovaním objemu spalovacích motorov. Ak si niekto myslí, že znížením objemu sa zníži aj spotreba, tak ho tento článok nepoteší v niektorých smeroch.
Technológia znižovania objemov a navyšovania výkonov motorov je prebratá z rôznych motoršportových súťaží. Napríklad také rally WRC, kde autá majú objem benzínových motorov 1,6 litra a dostanú zo seba 223kW pri 6.000ot/min. Tu je ale celý klúč ku tejto problematike. Vrátane toho že pri súťažení sa nehladí na spotrebované palivo a na výdrž motora, je všetko vynikajúce.
V bežnom živote ale ľudia kupujú nízkoobjemové motory v domnení, že motor 1,6 má výkon 77kW a to je úplne postačujúce. Na čo predsa veľký objem, napr. 2-liter s výkonom 135kW, že?

Škoda nám pomôže pri vysvetlení výkonu a objemu motora.

motory skoda

Vlavo máme naftový motor 1,6l a vpravo je to 2,0l. Červené krivky predstavujú výkon motora a na spodnej čiare sú otáčky motorov. Ak chcem ísť s motorom 1,6 na 77kW, čo je jeho špička, musím motor vytočiť až na 3.000ot/min. To znamená, že reakcie motora sú dlhé a pri 3.000 otáčkach už motor aj dá vedieť o svojom hlade.
Motor 2,0l taktiež vytočím tak, aby som dostal 77kW (aby som bol spravodlivý). Tu ich dostanem ale už pri približne 1.800 ot/min. Síce väčší objem motora, ale točí o 1200 otáčok menej a teda aj jeho apetít je menší. Nehovoriac o hluku ktorý vydá pri takýchto nízkych otáčkach.
Okrem toho ak logicky zvážime, že oba motory sú robené so zárukou do 100.000km, tak predpokladáme, že výrobca rátal s tým, že dvojlitrový motor sa bude vytáčať na špičku, teda 3.500 až 4000 ot/min a jeho mechanické časti to musia vydržať. Tak isto predpokladáme, že motor s menším objemom 1,6l je stavaný na to, aby vydržal v otáčkach na špičke svojho výkonu 3.000 až 4.000 ot/min. Ak však viacobjemový motor budem používať v oblasti 77kW(čo plnepostačuje pre bežnu premávku po pozemných komunikáciach), tak sa pohybujem v oveľa nižších otáčkach a teda aj mechanické časti motora vydržia dlhšie. Vrátane ložísk, olejovej pumpy, vodnej pumpy a hlavne turbodúchadla. Pretože dnešné turbá musia tlačiť väčšie množstvo vzduchu pri vyšších otáčkach do valcov, aby vyvodil výkon motora ako by mal objem 5 litrov.

Skutočnosť je, že nízkoobjemový motor má rozumnú spotrebu v obci, určite nižšiu ako veľkoobjemový. Nie však mimo obce a na dialnici, kde potrebujem motor už vyhnať do otáčok, aby som sa dostal nad rýchlosť  malého skútra. To isté platí v prípade, že idem s plne naloženým autom. Či nákladom, či osobami (kilá ako kilá), poprípade s prívesným vozidlom a do kopca. V takom prípade nám pomáha krútiaci moment (na diagramoch modré čiary). Opäť sa pozrime na diagram: 250Nm je špička 1,6 litra a to nadobudne až pri 1.500ot/min, kdežto 2-liter má pri tých istých otáčkach o celých 100Nm viac, čo robí mnoho.

V neposlednom rade sa dnes pozerá aj na servis a je teda na zvážanie, ktorý motor vyhovuje Vám. Bude to nízkoobjemový motor ktorý budem využívať na 90% v obciach, alebo to bude veľkoobjemový motor na jazdu po dialnici?

Autor: Vladislav Baniari

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.