Audi TT a Audi TTS

Audi predstavilo svoje vynovené modely TT a TTS. Tretia generácia tohto známeho vozidla ponúka

Keď bolo Audi TT prvý krát v roku 1998 predstavené, jednalo sa o niečo dovtedy nevidené, auto s atypickým dizajnom, ktorý sa ale nakoniec zachoval dodnes a preto boli mnohé prvky prvého TT použité znovu.

Zvonka

Prdenej maske auta dominuje jednorámová mriežka chladiča od ktorej horných okrajov sa ťahajú odsadenia kapotou až ku čelnému sklu. Všade známe štyri kruhy boli však z mriežky chladiča presunuté na kapotu, ako to možno vidieť aj u Audi R8.
Prednej časti dominuje ale ešte jeden prvok a to nové ploché svetlomety. V sériovej výbave dostane TT a TTS ´”iba” xenónové jednotky. Z príplatok vám Audi namontuje svoju najnovšiu technológiu s LED osvetlením, alebo dokonca aj Audi Matrix LED technológiu. Matrix svetlomety pozostávajú z 12 LED diód a natáčajú sa do strán zákrut už predtým, než vodič vytočí. Informácie o blížiacich sa zákrutách pri tom berie svetelná jednotka z GPS jednotky.
Zadné svetlá v režime denného svietenia zapnú jemný pás s LED diódami, aby bolo Audi TT lepšie videné aj za bežnej dennej prevádzky.
Pri rýchlosti nad 120km/h sa v zadnej časti auta vysunie spojler, ktorý zlepšuje aerodynamické prúdenie vzduchu auta. Na zadnej časti oku neunikne ani, že všetky nové modely TT a TTS majú dve veľké okrúhle koncovky výfukov.
Audi TT Coup

Audi TTS ponúka navyše oproti dvojpísmenkovej verzii TT ešte 18´´ kolesá o 10mm nižšie posadenú karosériu a rôzne aerodynamické prvky v oveľa ostrejšom tvare.

Celková hmotnosť nového TT 1230kg je ešte o 50kg menšia ako u predchodcu. Je to vďaka vylepšenému umiestneniu hliníkových profilov napríklad aj na ráme strechy.

Pohon

Audi ponúka nové TT a TTS s tromi motorovými jednotkami (dve benzínové a jedna naftová), z ktorých každá má 4 valce a turbodúchadlo. Rozsah výkonu je v ich prípade o 135kW (184k) až 228kW (310k).

Na začiatok je TT ponúkané ako 2.0 TDI, čo je naftový motor v spojení manuálnou prevodovkou a predným náhonom. Výkon 135kW (185k) síce výrazne zaostáva za mohutným krútiacim momentom 380Nm, to je však u naftových agregátov normálne. Takto pripravené TT vyrazí z 0 na 100km/h za 7,2s a dosiahne rýchlosť 235km/h.
Audi TT Coup

Benzínový motor s rovnakým objemom dvoch litrov ponúka už 169kW (230k) vo verzii TT a v športovej variante TTS je tento 2.0 TFSI vyladený až na 228kW (310k). Obe vyhotovenia benzínového agregátu spájajú po novom priame vstrekovanie s nepriamym vstrekovaním paliva. Nepriame vstrekovanie paliva je v tomto prípade ako doplnok ku priamemu a pomáha lepšie nasýtiť nasávaný vzduch do motora.

Audi TT má medzi otáčkami 1.600 až 4.300/min k dispozícii svoj maximálny krútiaci moment 370Nm. Na stovku vyšprintuje za 6s a šprintuje až na 250km/h.
Pri použití automatickej prevodovky S tronic s pohon 4×4 quattro zrýchli na stovku už za 5,3s. Takéto zrýchlenie je dosiahnuté aj tým, že prevodovka využíva dvojspojku, ktorá minimalizuje preraďovacie časy.

Audi TTS má štandardné zrýchlenie na 100km/h za 4,7s a krútiaci moment ležiaci medzi 1.800 a 5.700ot/min je 380Nm.

Náhon

Na výber je u TT z náhonu prednej nápravy a náhonu oboch náprav. Náhon oboch náprav nájdete pod známym názvom Audi quattro a pre nové TT je opäť prepracovaný. Preracovaný náhon 4×4 je ale po elektrotechnickej stránke a nie po mechanickej. Elektronika je totiž hlavný mozog, ktorý prideľuje potrebnú silu na to dané koleso.
Samotná konštrukcia nového náhonu 4×4 je o 1,5kg ľahšia ako tej, ktorá bola použitá u predchodcu TT.

Kolesá tlmia rázy od vozovky vďaka tlmičom McPherson na prednej náprave a ich upevnenie a uloženie bolo prepracované tak, aby celá konštrukcia schudla, ale pri tom bola dostatočne tuhá. Zadná náprava je uložená štvôr-bodovo a dokáže tak jednoducho preniesť nárazy v pozdĺžnom aj priečnom smere.
Audi TTS využíva magnetické tlmiče ako štandard. U zvyšných modelov je možné si tieto prepracovanejšie tlmiče dokúpiť.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Audi

Audi TT Coup  Audi TT Coup Audi TT Audi TT Coup Audi TT Coup Audi TT Coup Audi TT Coup Audi TT Coup Audi TT Coup Audi TT Coup Audi TT Coup Audi TT Coup Audi TT Coup

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.