Audi R18 e-tron quattro má rýchlejšiu dvojičku

Aerodynamika ako jeden z hlavných faktorov efektivity v roku 2014 má u Audi R18 e-tron quattro naviac od konkurencie. Vedeli ste však, že sú dva modely?

Audi R18 e-tron quattro je v triede LMP1 vytrvalostných pretekov najšetrnejším autom z hľadiska spotreby (a čím menej tankovania, tým viac krát obehnú protivníkov). Dodatočne však spotrebe hrá do karát hlavne aerodynamika. Audi R18 e-tron quattro ako ju poznáme dnes je finálnym modelom pre tento rok. Na štarte druhých vytrvalostných pretekov tohto roku na trati Spa v Belgicku sa ale objavil aj druhý variant karosérie auta. Tá kladie menší odpor obtekajúcemu vzduchu v najvyšších rýchlostiach, aké sa dosahujú hlavne na legendárnej trati v Le Mans.

Aerodynamický základ malo auto už v lete 2012. Vtedy (a podľa všetkého sa to v priebehu pár rokov nebude meniť) sa vychádzalo z daných “podmienok”, ktorých sa museli výpočtári aerodynamiky držať: koncept motora, rázvor a náčrt auta.
Aerodynamické výpočty patria k jedným z najzložitejších (dokonca aj pre počítače), najzdĺhavejších (stále aj pre počítače) a najdôležitejších pri pretekárskych autách. Computational Fluid Dynamics (CFD) je názov tejto výpočtovej disciplíny, po slovensky mechanika prúdenia.
Kúsok po kúsku menia konštruktéri rôzne prvky na aute a spätne/navzájom porovnávajú výsledné dáta z meraní a výpočtov. Ciel je jasný, dosiahnuť čo najnižší deficit. (Len tak medzi rečou, na Slovensku ani nie je škola, ktorá by sa venovala takejto súťažnej aerodynamike, tá sa dá študovať vo Francúzsku po pár rokoch štúdia “jednoduchších” výpočtov.)

Na trati Le Mans dosahujú Audi R18 e-tron quattro priemernú rýchlosť až 242km/h, čo je vysoké číslo vzhľadom na to, koľko zákrut na trati je. Práve preto má Audi pripravené dve varianty karosérii. Jedna, ktorá kladie menší odpor vzduchu v Le Mans a druhý variant ponúka potrebný väčší odpor vzduchu na zvyšných pomalších siedmich tratiach série vytrvalostných pretekov WEC.

Variant Le Mans má zmenenú prednú časť, kde odpadajú zmenené okrajové krídelká, otvory nad kolesami a nábehy na kokpit okolo stredového nosu.

audi_motorsport-140507-2751LeMans
audi_motorsport-140507-2751WEC

 

Karoséria je predĺžená až po koniec zadného krídla a to na celkovú dĺžku 4.650mm (druhý variant je kratší) . Plus je zmenený tvar zadného vodorovného krídla, vrátane jeho polohy.

audi_motorsport-140507-2757LeMans
audi_motorsport-140507-2758WEC

 

Výfukové rúry vystupujú za karosériu ponad spodný difúzor a nie rovno zo stredu  zvislého krídla vpravo a vľavo.

audi_motorsport-140507-2755LeMans WEC 6 Hours of Spa-Francorchamps 2014   audi_motorsport-140325-1029WEC

Problém nie ja však zažehnaný výpočtami. Autá nemôžu prekročiť určité hodnoty koeficientu odporu vzduchu  dané pravidlami pretekov. Pri prejazdoch zákrutami však treba čo najvyššie koeficienty odporu vzduchu pre vytvorenie dostatočného prítlaku na auto. Je to veľmi zložitá hra s každým dielom.

Na trati v Spa jazdili paralelne obe varianty Audi R18 e-tron quattro. Le Mans verzia mala číslo 3 a podarilo sa jej neprekročiť povolené hodnoty odporu vzduchu a zároveň sa Audi podarilo dosiahnuť dostatočné hodnoty prítlaku vzduchom.

Autor+ vyznačovanie zmien: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Audi Motorsport

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.