Marco Wittmann vybojoval v BMW M4 DTM titul

DTM má nového šampióna: Marco Wittmann (D) z tímu BMW Team RMG vybojoval v ôsmom závode z desiatich na okruhu Lausitzring (D) v tohtoročnej sezóne jazdecký titul celého šampionátu. Šieste miesto a zisk ôsmich bodov v nedeľňajšom závode stačilo 24 ročnému jazdcovi na to, aby ho v jeho Ice-Watch BMW M4 DTM nemohol predstihnúť žiadny zo súperov. Wittmann štartoval zo siedmeho miesta a opäť zajazdil vynikajúci pretek, aj cez náročné podmienky, ktoré panovali počas 52 kôl.

Wittmann svojím výsledkom nadviazal na tradíciu pilotov, ktorí pre BMW vybojovali v tomto šampionáte jazdecký titul. Pred ním sa týmto titulom mohol pochváliť Volker Strycek (D, 1984), Eric van de Poele (B, 1987), Roberto Ravaglia (I, 1989) a Bruno Spengler (CAN, 2012). Keď vezmeme do úvahy všetkých víťazov DTM, je Wittmann len tretím najmladším šampiónom. Wittmann je tiež prvým víťazom, ktorému sa v “novom” šampionáte DTM – od roku 2000 – podarilo vybojovať titul už v druhom roku svojho účinkovania. Iba Bernd Schneiderovi (D) sa v minulosti (2001) podarilo získať titul tri preteky pred koncom sezóny.

Ziskom titulu pokračuje Wittmann v jednej špeciálnej tradícii: akonáhle BMW vstúpi do DTM s novým vozidlom, jazdecký titul na konci sezóny bez výnimky putuje do Mníchova (D). Po úspechu Strýčeka v roku 1984 s BMW 635 CSi sa to podarilo van de Poelemu s BMW M3 v roku 1987 a následne aj Spengler v roku 2012, ktorý vtedy sedlal BMW M3 DTM. Wittmann v tohtoročnej sezóne s modelom BMW M4 DTM zabezpečil, že táto zlatá tradícia pokračuje aj naďalej.

Wittmann má po nedeľnom závode 128 bodov, čo je o 69 bodov viac ako druhý v poradí, Christian Vietoris (D, Mercedes). BMW Team RMG si udržiava so 167 bodmi komfortný náskok v hodnotení tímov, ktorý predstavuje 75 bodov. So ziskom 320 bodov súčasne BMW vedie aj šampionát značiek.

Za novým šampiónom skončili na Lausitzringu na bodoch, na siedmom a ôsmom mieste, Augusto Farfus (BR, Castrol EDGE BMW M4 DTM) a Martin Tomczyk (D, BMW M Performance Parts M4 DTM). Obaja títo jazdci sa na bodované miesta prebojovali z 20. a 23. miesta na štarte. Joey Hand (USA, Crowne Plaza Hotels BMW M4 DTM), Maxime Martin (B, SAMSUNG BMW M4 DTM) a Bruno Spengler (CAN, BMW Bank M4 DTM) došli na 11., 14. a 15. mieste. Dvojica jazdcov tímu BMW Team MTEK, Timo Glock (D, DEUTSCHE POST BMW M4 DTM) a António Félix da Costa (P, Red Bull BMW M4 DTM), do cieľa nedošli. Víťazstvo na 3,478 km dlhom okruhu patrilo Pascalu Wehrleinovi (D) na Mercedese.

P90162983_lowRes

Wittmann si teraz môže zvyšné preteky v Zaandvoortu (NL) a Hockenheime (D) užívať ako šampión DTM. Mladý nemecký pilot celú tohtoročnú sezónu začal senzačným víťazstvom v úvodnom závode na Hockenheime. K tomuto triumfu pridal ďalšie v nasledujúcich pretekoch. Wittmann je s vekom 24 rokov a 294 dní najmladším DTM šampiónom vo farbách BMW a súčasne tiež najmladším nemeckým pilotom, ktorý tento titul získal.

Marco Wittmann (BMW Team RMG, šampión DTM 2014):
“Neuveriteľné. Je to skutočne mimoriadny pocit. Dnešné preteky boli vďaka neustále sa meniacim podmienkam veľmi náročné. Sprevádzali ho množstvo bitiek a ja som sa snažil každej z nich vyhnúť. Niekoľko jazdcov dnes skončilo mimo trať a občas to bolo skutočne na hrane. Po včerajšku som príliš neveril, že by dnes mohlo všetko fungovať. Nakoniec sme boli schopní zájsť čistý závod. Som teraz plný emócií, je to skutočne bláznivé. Celá sezóna bola neuveriteľná. Som hrdý na BMW Team RMG a tiež na BMW Motorsport. Všetci pracovali skvele. Aj zastávky v boxoch boli dnes vynikajúce. Je skutočne fascinujúce vedieť, že už teraz som majstrom šampionátu. Myslím, že dnes nás čaká fantastická oslava. ”

Jens Marquardt (riaditeľ BMW Motorsport):
“Je ťažké hľadať slová na opísanie dnešného výkonu Marca Wittmann. Nejedná sa pritom len o dnešné preteky, ale o celú sezónu. V závode, ktorý bol občas skutočne vyhrotený, ukázal chladnú hlavu a súčasne kombináciu agresivity a dokonalej kontroly nad vozidlom. Marco si plne zaslúži byť šampiónom už teraz, s predstihom pred koncom sezóny. BMW M4 DTM, BMW Team RMG a on vytvorili už od začiatku sezóny prvotriednu kombináciu. Pokračujeme v tradícii, že zvíťazíme v každej sezóne DTM, kedy prídeme s novým vozidlom. To je niečo, na čo sme veľmi hrdí. Marco je najmladším nemeckým šampiónom DTM a len málokomu sa podarilo získať titul v sezóne tak. Absolútny megaúspech! Gratulujem týmto nielen Marcovi, ale aj Stefanovi Reinhold z tímu BMW Team RMG, ktorý sa značnou mierou na tomto výsledku podieľal. Dnes budeme tu na Lausitzringu oslavovať náš úspech. Po oslavách nášho prvého víťazstva po návrate do DTM a 50. celkového triumfu pre BMW z roku 2012 môžeme teraz pokračovať v tradícii a osláviť prvý titul pre BMW M4 DTM. ”

Zdroj+foto: BMW Group

P90162993_lowRes

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.