Mercedes-AMG GT. Vývoj kde pozriete

Prvý Mercedes bolo pretekárske vozidlo, jeho najmladší následník nesie jeho dedičstvo ďalej: s novým modelom Mercedes-AMG GT otvára táto značka športových vozidiel Mercedes-Benz v novovytvorenom podniku segment špičkových športových vozidiel.

GT je druhým športovým vozidlom spoločnosti Mercedes-AMG, navrhnutým vo vlastnej réžii. Jeho koncepcia v strede za prednou nápravou uloženým motorom s automatickou prevodovkou transaxle a inteligentná odľahčená konštrukcia z hliníka sú základom vysoko dynamického zážitku z jazdy. Jazdný výkon, typický pre vozidlá AMG, podčiarkuje jeho taktiež novovyvinutý štvorlitrový motor AMG V8 s dvoma turbodúchadlami. Prvý pohonný agregát pre športové vozidlá s vovnútri namontovanými turbodúchadlami („horúce vnútorné V“) a mazaním so suchou kľukovou skriňou sa vyrába v dvoch výkonových kategóriách: ako model GT s výkonom 340 kW (462 k) a ako model GT S s výkonom 375 kW (510 k). Dynamika jazdy a prvotriedny výkon pretekárskeho vozidla spája nový GT s vysokou praktickosťou pri každodennom používaní a hospodárnosťou, ktorá v tomto segmente určuje nové štandardy.


Má všetko, čo patrí k autentickému športovému vozidlu značky Mercedes-AMG – od charakteristického dizajnu, cez čistokrvnú technológiu motoristického športu, až po optimálne rozdelenie hmotnosti. Perfektným doplnkom k tomu je hnacie ústrojenstvo, dôsledne orientované na dynamiku jazdy. Srdce modelu Mercedes-AMG GT, nový štvorlitrový motor AMG V8 s dvoma turbodúchadlami , sa už pri nízkych otáčkach rozbieha spontánne, ako aj s extrémnou silou a umožňuje dosahovať vysoké jazdné výkony. Špičkové hodnoty ako 3,8 sekundy pre rozbeh z nuly na 100 km/h a maximálna rýchlosť 310 km/h v kombinácii s mimoriadnou výbavou, orientovanou na dynamiku jazdy, sľubujú extrémne rýchle kolá na pretekárskej dráhe.

Toto dvojsedadlové vozidlo je vďaka praktickému zadnému veku, dobre využiteľnému batožinovému priestoru, vysokému komfortu pri jazde na dlhé vzdialenosti a rozsiahlym asistenčným systémom Mercedes Benz Intelligent Drive nekomplikovaným, komfortným a spoľahlivým sprievodcom v každodennom živote za volantom.

„S novým modelom Mercedes-AMG GT po prvý raz nastupujeme v náročnom segmente športových vozidiel, ktorý konkurencia už obsadila špičkovými predstaviteľmi. Je to pre nás stimul a popud zároveň, aby sme milovníkom športových vozidiel na celom svete dokázali, aký výkon AMG dokáže dosiahnuť,“ hovorí Prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva spoločnosti Daimler AG, zodpovedný za výskum v koncerne a vývoj v divízii Mercedes-Benz Cars.

„S novým GT prezentujeme značku Mercedes-AMG ako značku dynamických športových vozidiel ešte intenzívnejšie ako doteraz,“ tvrdí Tobias Moers, predseda vedenia spoločnosti Mercedes-AMG GmbH. „So svojou technologickou podstatou spĺňa model Mercedes-AMG GT naše vysoké nároky na dynamiku jazdy, agilitu a športovosť. Nový GT je už druhým športovým vozidlom, úplne samostatne vyvinutým v spoločnosti Mercedes-AMG. Bol postavený podľa zásady ‚Ručne vyrobený pretekármi‘ – čo hovorí za všetko o našom pôvode a našom duchu.“

Výkon ako na pretekárskej trati zaisťuje kombinácia z priestorového rámu z hliníka, motora V8 s dvomi turbodúchadlami s mazaním so suchou kľukovou skriňou, sedemstupňovej dvojspojkovej prevodovky v usporiadaní transaxle na zadnej náprave, zverného diferenciálu, športového podvozka s dvojitým priečnym zavesením kolies z hliníka a nízka prevádzková hmotnosť 1 540 kilogramov. Koncepcia s strede za prednou nápravou uloženým motorom a prevodovkou s usporiadaním transaxle umožňuje príkladné rozdelenie hmotnosti v pomere 47 ku 53 % medzi prednú a zadnú nápravu. Kombinácia s nízko uloženým ťažiskom vozidla vedie k mimoriadne agilnej ovládateľnosti a dovoľuje dosahovať vysoké rýchlosti v zákrutách. S priaznivou výkonovou hmotnosťou 3,3 kilogramov na k sa model Mercedes-AMG GT sebavedomo etabluje na špičku svojho segmentu. Aj v hospodárnosti dosahuje toto športové vozidlo novú najlepšiu hodnotu: spotreba paliva 9,3 litrov na 100 kilometrov (celková, podľa NEFZ) predstavuje pozoruhodný skok v hospodárnosti.

Mercedes-AMG GT (C 190) 2014

Dizajn exteriéru: športovo emotívny a so zmyslovou jasnosťou

„Nový Mercedes-AMG GT je športové vozidlo v najčistejšej forme“,
tvrdí Gorden Wagener, viceprezident spoločnosti Design Daimler AG. „Dych vyrážajúce proporcie, výrazne modelované plochy a plynulé línie vytvárajú
z nového AMG moderné športové vozidlo, nesúce ducha slávnych športových vozidiel Mercedes. GT tak v sebe skrýva krásu perfektne spojenú s inteligenciou.“

Športovosť a emócie sú pri novom modeli Mercedes-AMG GT stelesnením zmyslovej jasnosti. Dvojsedadlové vozidlo sa vyznačuje proporciami typickými pre vozidlá s pohonom zadných kolies. Vpredu  na stred uložený motor V8 s dvomi turbodúchadlami zaručuje optimálne rozdelenie hmotnosti, ktorá je podstatou vysokej dynamiky jazdy. Markantná je dlhá kapota motora s výraznými charakteristickými prelismi, ďaleko dozadu posunutá kabína Greenhouse, veľké kolesá a široko pôsobiaca zadná časť. Pod veľkým zadným vekom sa skrýva dobre využiteľný batožinový priestor.

Výrazná dynamika, plná napätia

Pozitívne extrémne plochy dodávajú modelu Mercedes-AMG GT zmyslový charakter a umožňujú ho vnímať ako sochu. Pri pohľade zboku sú nápadné kupolovitá línia strechy a dvere bez rámu. Z bočnej steny vymodelovaný profil už pri stojacom vozidle vytvára dojem ľahkosti a dynamiky. Plochy a línie bočnej steny strmo prechádzajú do zadnej časti. Model GT je v oblasti pliec vedome bez línií. Iba dolnou časťou tela vozidla prechádza línia, ktorá sa znovu nachádza na zadnom nárazníku a opticky ho odľahčuje. Bočné otvory na odvod vzduchu s dvomi plutvami sú typickým prvkom stvárnenia športových vozidiel značky Mercedes-Benz. Model GT nemá žiadne viditeľné antény, ktoré by mohli rušiť celkový vzhľad.

Tvarová súhra rôznych prvkov dizajnu dodáva kupé suverénnu a sebavedomú tvár: v strede prednej časti vozidla sa nachádza trojrozmerne stvárnená diamantová maska chladiča s hviezdou Mercedes v strede, širokou lamelou a nápisom AMG. Vysokovýkonné LED svetlomety so štylizovaným „obočím“ ako denným osvetlením, obrysové svetlá a smerovky, ako aj tri samostatné reflektory diaľkových svetiel dodávajú modelu GT charakteristický vzhľad.

Veľké otvory na prívod vzduchu slúžia na účinný prívod vzduchu do chladiacich modulov. Pre vozidlá AMG charakteristická výstuha v tvare A s predným rozdeľovačom prúdenia v dolnej tretine spojlera predného nárazníka dodáva športovému vozidlu dojem hĺbky a šírky. Zatiaľ čo predný rozdeľovač prúdenia je pri modeli GT lakovaný vo farbe vozidla, vo verzii GT S je čierny, s vysokým leskom. Zákazník si celkovo môže dizajn exteriéru zvýrazniť podľa svojho želania: k dispozícii má strieborný exteriérový balík pochrómovaných doplnkov, balík Night a exteriérový balík Carbon.

1081268_2166478_1024_768_14C666_09

Široké plecia pre emotívny celkový vzhľad

Zadná časť so svojimi základnými plochami, širokými plecami a úzkou kresbou zadných svetiel dodáva celkovému vzhľadu vozidla emotívny charakter. Držiak evidenčného čísla sa nachádza v dolnej oblasti nárazníka a umožňuje prominentné umiestnenie hviezdy Mercedes na zadnej kapote s hladkou plochou. K tomu sa pridáva výsuvné zadné krídlo, ktoré pri stojacom vozidle nie je viditeľné. Čierna vložka difúzora s koncovkami výfuku, pevne umiestnenými v nárazníku a výstuha v tvare A v ozdobnej lište, opierajúcej sa o prednú časť v matnej irídiovej striebornej farbe dodávajú celej zadnej časti optickú ľahkosť.

Ploché a široké zadné svietidlá s novými s postupne sa rozsvecujúcimi smerovkami odrážajú najnovší stav techniky. 18 jednotlivých LED na každej strane informuje o prianí vodiča odbočiť, pričom diódy sa postupne rozsvecujú zvnútra smerom von.

Zadné svietidlá podčiarkujú športový vonkajší vzhľad zadnej časti, ako aj zmysel pre vysokú kvalitu detailov – tvar a funkcia sa jedinečným spôsobom spájajú do perfektného celku.

1081317_2166636_1024_683_14C707_046

Interiér: zmyselnosť, emócia a dokonalosť

Aj dizajn interiéru stelesňuje maximálnu mieru emócií a zmyslovú jasnosť. Radikálne športovo ploché proporcie vytvárajú novodobý pocit priestoru. Jasne označené komponenty a ich autentické materiály podčiarkujú dynamický charakter a podnecujú spontánne oduševnenie: kto otvorí dvere, objaví pôsobivé striedanie hlboko spadajúcej prístrojovej dosky a dominantnej, konvexnej vysokej stredovej konzoly, vzbudzujúcej emócie a presvedčujúcej svojou dokonalosťou.

Pre športové vozidlá značky Mercedes-Benz typická ústredná téma o vzhľade „aviation design“ bola štylisticky rozvinutá. Dominujúcim prvkom v kokpite modelu GT je extrémne zvýraznená šírka prístrojovej dosky, ktorá pôsobí ako mohutné krídlo. Štyri centrálne bodové dýzy klimatizácie, ako aj jednotlivé dýzy vľavo a vpravo vonku podporujú dojem. V kombinácii s hornými hranami obloženia dverí, konkávne riešeným vnútorným obložením dverí a dynamickou stredovou konzolou sa model GT prezentuje ako skutočný prostriedok na jazdenie a vodiča vďaka hlbokej polohe sedadla perfektne integruje do kokpitu.

1081389_2166815_1024_683_14C875_005

Dominantná stredová konzola sprostredkúva vďaka svojmu tvarovému riešeniu, pripomínajúcemu otvor na prívod vzduchu NACA, ako aj použitým povrchom a autentickým materiálom dojem, ako keby bola prvkom preneseným priamo z pretekárskeho športu – na výber je strieborná chrómová, karbónová matná, karbónová lesklá, čierna diamantová farba, ako aj sklenené vlákna v striebornej matnej farbe. S polohou v strede je voľne umiestnený centrálny displej pastvou pre oči. Láska k detailom sa prejavuje aj na ovládacích prvkoch ovládacej jednotky AMG DRIVE UNIT: sú usporiadané v štýle osemvalcov s usporiadaním do V a podčiarkujú silový a technický dojem stredovej konzoly.

Neobyčajnú presnosť a výraznú pôsobivosť vďaka najjemnejším materiálom s najvyššou kvalitou spracovania si možno vychutnať na športových sedadlách, volante orientovanom na výkon a na združenom prístroji. Pre fanúšikov športových vozidiel azda najdôležitejší ovládací prvok sa nachádza v ovládacej jednotke AMG DRIVE UNIT na ľavej strane: červeno svietiace tlačidlo na naštartovanie motora, s nápisom „Engine Start Stop“.

Mercedes-AMG GT (C 190) 2014

Úplne novo vyvinutý štvorlitrový motor V8 AMG s dvomi turbodúchadlami

Po jednom stlačení tlačidla sa naštartuje nový vysokovýkonný hnací agregát: už zvuk pri štartovaní vyvolá husiu kožu. Štvorlitrový motor V8 s dvomi turbodúchadlami bol vyvinutý špeciálne pre model GT. Inovatívny osemvalec ako nový člen rodiny motorov s technológiou BlueDIRECT, sa vyznačuje vynikajúcim priebehom sily, parametrami výkonu na úrovni pretekárskeho športu, odľahčenou konštrukciou, ako aj vysokou hospodárnosťou a ekologickou únosnosťou. Jeho emotívny zvuk motora V8, typický pre značku, fascinuje rovnako ako spontánna reakcia a vysoká ťažná sila.

Nový osemvalec najviac nadchýna svojim jemne dávkovateľným výkonom, ktorý nezaostáva za výkonom žiadneho atmosférického motora. Cieľ vývoja, do ktorého špecialisti na motory z celej spoločnosti AMG investovali
veľa potu a krvi a ktorý podčiarkuje ich vysokú kompetenciu.
Vodiča presviedča motor AMG s interným označením M178, najmä v
režime M alebo Race navoliteľných jazdných programov, vďaka lineárnemu priebehu výkonu, čo výrazne zjednodušuje ovládateľnosť v hraničných situáciách. Aby to bolo zaručené, náročná riadiaca elektronika motora zohľadňuje dokonca momentálny jazdný stav a reguluje charakteristiku plynového pedála v závislosti od aktuálnych priečnych síl.

Osemvalec so zdvihovým objemom 3982 kubických centimetrov využíva vlastné technológie, ktoré sa využívajú už pri dvojlitrovom preplňovanom motore z A 45 AMG, CLA 45 AMG a GLA 45 AMG – aktuálne najsilnejší sériový štvorvalcový motor na svete. Obidva motory tak disponujú identickým pomerom vŕtania a zdvihu – podstatou výraznej točivosti. Prípravu zmesi zaisťuje piezoelektrické priame vstrekovanie benzínu, používané značkou Mercedes-Benz. Proces spaľovania s vedeným lúčom sa ďalej rozvinul v tretej generácii pre všetky budúce zákonné požiadavky. Vysoko efektívny a úsporný štvorlitrový motor V8 AMG s dvomi turbodúchadlami spĺňa emisné normy, vrátane normy Euro 6, ktorá bude zavedená do nariadenia, platného až od roku 2016 pre maximálnu emisiu častíc.

Mercedes-AMG GT (C 190) 2014

Prvý motor športových vozidiel s horúcim vnútorným V a mazaním so suchou spojkou

V novom motore AMG V8 sa používa preplňovanie dvoma turbodúchadlami, pri ktorom obidve dúchadlá nie sú umiestnené zvonka na blokoch valcov, ale medzi blokmi valcov, usporiadaných do V – odborníci to nazývajú ako „horúce vnútorné V“. Prednosti: kompaktná konštrukcia motora, optimálna reakcia turbodúchadiel a nízke emisie výfukových plynov vďaka najlepšiemu možnému prúdeniu v  katalyzátoroch v blízkosti motora. Mazanie so suchou kľukovou skriňou zaisťuje aj pri vysokých priečnych silách privádzanie oleja a umožňuje nízku montážnu polohu agregátu. Vedie to k zníženiu ťažiska, a tým vytvára základ pre vysoké priečne zrýchlenia. Nový motor V8 s dvomi turbodúchadlami od spoločnosti Mercedes-AMG je prvý motor pre športové vozidlá na svete s horúcim vnútorným V a mazaním so suchou kľukovou skriňou.

Mercedes-AMG GT (C 190) 2014

Výkonná výfuková sústava s úplne variabilne riadenými výfukovými klapkami

Model Mercedes-AMG GT S je sériovo vybavený výkonnou výfukovou sústavou s úplne variabilne riadenými výfukovými klapkami. Vodič môže
meniť zvuk motora: v závislosti od zvoleného jazdného programu DYNAMIC SELECT si vodič osemvalec vychutná komfortne a na dlhých cestách alebo ako silný a emotívny, s atmosférou pretekárskeho vozidla. V ovládacej jednotke AMG DRIVE UNIT sa nachádza aj samostatné tlačidlo na priame ovplyvňovanie výfukových klapiek. Nové športové vozidlo spoločnosti Mercedes-AMG disponuje vlastnou charakteristikou zvuku, ktorá ho zaraďuje medzi členov rodiny AMG a napriek tomu výrazne odlišuje od vysokovýkonných automobilov. Prepínateľná výfuková sústava je dostupná ako výbava na želanie aj pre model Mercedes-AMG GT.

Ručná výroba motorov: „Jeden človek, jeden motor“

Štvorlitrový motor V8 s dvomi turbodúchadlami sa vyrába podľa princípu „jeden človek, jeden motor“ v Affalterbachu. V manufaktúre motorov AMG vysokokvalifikovaní montéri motorov vyrábajú hnacie agregáty pri dodržiavaní najprísnejších štandardov kvality ručne – čo je zrejmé z plakety motora AMG s podpisom montéra motora.

„Jeden človek, jeden motor“ sa spája s jedinečným génom motoristického športu spoločnosti Mercedes-AMG, z ktorého vyžaruje inovatívny potenciál cez prenos technológií z pretekov – od formuly 1 cez DTM až po angažovanie sa v športe zákazníkov s modelom SLS AMG GT3.

1083172_2171720_1024_576_14C1040_504

Sedemstupňová dvojspojková prevodovka s usporiadaním transaxle

Pri prenose síl v novom GT sa inžinieri spoločnosti Mercedes-AMG spoliehajú na kombináciu v strede vpredu uloženého motora a sedemstupňovej dvojspojkovej prevodovky v usporiadaní transaxle na zadnej náprave – toto riešenie sa najlepšie osvedčilo už v modeli SLS AMG. Rozdelenie hmotnosti z tohto usporiadania profituje a predstavuje pomer 47 (vpredu) ku 53 (vzadu) percentám. Pre použitie v novom športovom vozidle sa sedemstupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT ďalej optimalizovala z hľadiska účinnosti, rýchlosti radenia a presnosti. Vďaka zväčšenému rozpätiu prevodovky sa môže optimálne využiť výrazný rozsah krútiaceho momentu preplňovaného motora V8. Celková koncepcia hnacieho agregátu je primeraná pre nekompromisné športové vozidlo. Zároveň boli splnené vysoké požiadavky na praktickosť pri každodennom používaní, hlučnosť, komfort jazdy a spotrebu.

Aby sa priania vodiča na preradenie mohli prenášať ešte priamejšie, komunikácia medzi motorom a prevodovkou sa zásadne prepracovala. Inými slovami: doterajšie hranice výkonu pri radení a reakčný čas sa výrazne rozšírili. Pomocou funkcie AMG DYNAMIC SELECT môže vodič svojim želaniam GT individuálne prosôsobiť. K dispozícii sú režimy: „C“ (Controlled Efficiency), „S“ (Sport), „S+“ (Sport Plus) – a úplne nový je režim – „I“ (Individual). Výlučne pre GT S vyhradený manuálny jazdný program „RACE“ optimálne prispôsobuje stratégiu radenia dvojspojkovej prevodovky na požiadavky používania na pretekárskej dráhe – s najkratšími rýchlosťami radenia spolu s vysoko emotívnym zvukom motora. Po stlačení tlačidla „M“ môže vodič v každom jazdnom programe aktivovať manuálny režim prevodovky.

Elektronický zverný diferenciál zadnej nápravy v GT S sériovo

Model GT je sériovo vybavený mechanickým zverným diferenciálom zadnej nápravy, ktorý v každom jazdnom stave zaručuje vynikajúcu trakciu
a najvyššiu bezpečnosť jazdy. Model GT S je sériovo vybavený elektronicky regulovaným zverným diferenciálom zadnej nápravy, integrovaným v kompaktnej skrini prevodovky. Jeho omnoho citlivejšia a rýchlejšia regulácia v porovnaní s mechanickým riešením posúva fyzikálne hranice pri jazde ešte ďalej nahor. Nielen pri trakcii hnacích kolies došlo k ďalšiemu zlepšeniu, aj rýchlosti prejazdu zákrut v hraničnej oblasti stúpli. Systém pracuje s variabilným účinkom uzávierky v ťahovom a deceleračnom režime a je perfektne dimenzovaný pre rôzne jazdné stavy a koeficienty trenia vozovky.

Mercedes-AMG GT (C 190) 2014

Náprava s dvojitým priečnym zavesením kolies z motoristického športu

Dynamika jazdy a komfort pri jazde na dlhé vzdialenosti, výkon ako na pretekárskej trati a praktickosť pri každodennom používaní: nový model Mercedes-AMG GT spĺňa obidve vlastnosti. Pri koncepcii, vývoji a skúškach sa veľký dôraz kládol na integrované zladenie všetkých mechanických a elektronických systémov. Podvozok, trojstupňový ESP®, zverný diferenciál, riadenie, aerodynamika, pneumatiky alebo brzda – až kvalifikovaná jemná práca a dôsledné prepojenie jednotlivých odborností vedie k želanému výsledku
a tým k fascinujúcemu zážitku z jazdy v športovom vozidle, charakterizovaným najvyššou presnosťou a jasnou spätnou väzbou.

Model AMG GT preto ponúka perfektné podmienky: využíva technologickú DNA modelu Mercedes-Benz SLS AMG, jedného z najúspešnejších športových vozidiel posledných rokov. Vďaka optimálnemu rozdeleniu hmotnosti v pomere 47 percent vpredu ku 53 percentám vzadu, nízko položenému ťažisku vozidla
a zvolenému riešeniu podvozka, vodič profituje z presnej reakcie pri zatáčaní, očarujúcej agility, malej zotrvačnosti hmoty pri zmene smeru a vynikajúcej trakcie. Vpredu a vzadu sa používajú nápravy s dvojitým priečnym zavesením kolies – technika prevzatá priamo z motoristického športu.

Na zníženie neodpružených hmotností sú trojuholníkové ramená, strmene náprav a strmene kolies na prednej a zadnej náprave celé vyrobené z kovaného hliníka. Koncepcia dvojitého priečneho zavesenia kolies jednoznačným spôsobom vedie koleso s najmenšími elastickými pohybmi. Vysoká stabilita odklonu
a tuhosť udržiavania stopy vedie nielen k vysokým rýchlostiam pri prejazde zákrut, ale vodičovi sprostredkúva aj optimálny kontakt s vozovkou vo vysoko hore umiestnenej hraničnej oblasti zákrut. Mimoriadne priame pripojenie
tlmiča pruženia na zadnom strmeni kolesa znižuje kmitanie a nežiaduce výkyvy zaťaženia kolesa. Vysoká neutralita a definované, vypočítateľné reakcie na hranici priľnavosti pneumatík boli skutočnými cieľmi vývoja pre expertov na dynamiku jazdy v spoločnosti Mercedes-AMG.

1083146_2171642_1024_683_14C1040_214

Mercedes-AMG GT S s elektronicky regulovaným tlmením

Pri modeli Mercedes-AMG GT S patrí športový podvozok AMG RIDE CONTROL s elektronicky regulovaným tlmením medzi sériovú výbavu, pri modeli GT je dostupný na želanie. Vodič môže stlačením gombíka v ovládacej jednotke AMG DRIVE UNIT alebo prostredníctvom jazdných AMG DYNAMIC SELECT prispôsobiť charakteristiku tlmičov. K dispozícii sú tri stupne: „Comfort“, „Sport“ a „Sport plus“.

Športové parametrické riadenie je vybavené variabilným prevodom riadenia: zvyšuje ovládateľnosť a agilitu vozidla pri nízkej rýchlosti, pričom bezpečnosť jazdy v rozsahu maximálnej rýchlosti ostáva zachovaná. Zvláštnosťou je posilňovač riadenia: zasahuje nielen v závislosti od rýchlosti vozidla, ale aj od aktuálneho priečneho zrýchlenia a zvoleného jazdného programu AMG DYNAMIC SELECT. Výsledok: vďaka priamej spätnej odozve z vozovky má vodič perfektný cit pre vozidlo. Sériový  trojstupňový ESP® s funkciami „ESP ON“, „ESP SPORT Handling Mode“ a „ESP OFF“ je perfektne prepojený so zverným diferenciálom a optimálne prispôsobený na vysokú dynamiku a bezpečnosť jazdy.

1083145_2171639_1024_683_14C1040_209

Balík DYNAMIC PLUS ako výbava na želanie pre GT S

Model Mercedes-AMG GT je už sériovo vybavený takzvaným tlmením hnacieho ústrojenstva. Špeciálne dimenzovaný tlmič pritom znižuje nežiaduce priečne kolísanie celého hnacieho ústrojenstva vrátane prevodovky transaxle, čo výrazne zvyšuje komfort, ako aj agilitu. Ďalšie zvýšenie dynamiky a agility spôsobuje balík AMG DYNAMIC PLUS. Dodáva sa výlučne pre model GT S a zahŕňa dynamické uloženie motora a prevodovky. Pretože pri konštrukcii s transaxle preberá uloženie motora a prevodovky veľmi dôležitú funkciu: mäkké uloženie zlepšuje komfort, lebo hluk a vibrácie sa lepšie oddelia. Ovládateľnosť a agilita profitujú naproti tomu z tendenčne tuhšie dimenzovaného uloženia.

Mercedes-AMG rieši tento cieľový konflikt pomocou dynamických uložení, ktoré ich tuhosť plynule a bleskurýchle prispôsobia príslušným podmienkam jazdy
a jazdným vlastnostiam. Túto úlohu preberá špeciálna riadiaca elektronika – takzvaný AMG CHASSIS CONTROLLER, ACC. Táto elektronika identifikuje jazdné situácie pomocou dát zo zberníc, je prepojená s elektronickým zverným diferenciálom zadnej nápravy, a tým zabezpečuje optimálnu, vyváženú stabilitu dynamiky jazdy. Spoločnosť AMG pritom pri realizácii tejto technológie ide ešte o krok ďalej: uloženie motora, ako aj prevodovky sa individuálne navzájom aktivujú. Výhoda: toto inovatívne riešenie ešte výraznejšie zlepšuje presnosť jazdy, ako aj priečnu dynamiku.

Jochen Hermann, vedúci vývoja celého vozidla AMG: „Kombinácia selektívne regulovateľného uloženia a hnacieho ústrojenstva transaxle je jedinečná. Spoločnosť Mercedes-AMG tým opäť preberá úlohu vedúceho jazdca, čo potvrdzujú naše požiadavky vo veciach jazdného výkonu.“

Špecifická aplikácia pre motor v jazdnom programe DYNAMIC SELECT „RACE“ a v režime manuálneho radenia „M“ robí model GT S ešte dynamickejším. K balíku ďalej patria tuhšie nastavenie podvozka zvýšením parametrov pruženia a tlmenia, vyšší záporný odklon prednej nápravy, ako aj adaptované športové parametrické riadenie. Vodič tak profituje z lepšieho výkonu pri optimálnych jazdných vlastnostiach. Volant, orientovaný na výkon, ako aj žlté zvýraznenia na združenom prístroji zdokonaľujú balík AMG DYNAMIC PLUS.

Mercedes-AMG GT (C 190) 2014

Vysokovýkonná keramicko-kompozitná brzdová sústava na želanie

Vynikajúce hodnoty spomalenia a vysokú stabilitu ponúka vysokovýkonná kompozitná brzdová sústava – pri modeli GT so zvnútra vetranými a perforovanými brzdovými kotúčmi s priemerom 360 mm na všetkých kolesách, pri modeli GT S kotúčmi, prispôsobenými na vysoký jazdný výkon, s priemerom 390 mm na prednej náprave, ako aj červené brzdové strmene. Na želanie je pre obidva modely dostupná vysokovýkonná keramicko-kompozitná brzdová sústava. Jej prednosti: nízka hmotnosť, dlhšia životnosť a ešte lepšia pevnosť vďaka keramickým brzdovým kotúčom s priemerom 402 milimetrov vpredu a 360 milimetrov vzadu.

Kované disky a športové pneumatiky na želanie

Model GT sa sériovo pohybuje na diskoch z ľahkej zliatiny s 10-lúčovým dizajnom veľkosti 9 x 19 palcov vpredu a 11 x 19 palcov vzadu, s pneumatikami 255/35 R 19, resp. 295/35 R 19. Pre GT S platia rozmery 9 x 19 palcov vpredu s pneumatikami 265/35 R 19, ako aj 11 x 20 palcov vzadu s pneumatikami 295/30 R 20. Pre obidva modely sú dostupné početné rôzne varianty dizajnu a farieb ako osobitná výbava, napríklad mimoriadne ľahké kované disky s dizajnom skrížených lúčov, matný čierny lak, s lesklým sústruženým lemom ráfika a plne integrovaným krytom skrutiek kolesa.

V kombinácii s balíkom AMG DYNAMIC PLUS sú pre model GT S na želanie voliteľne dostupné špeciálne vyvinuté športové pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2 – perfektné pre ambiciózne kolá na uzavretých pretekárskych tratiach.

1081411_2166877_1024_683_14C707_098

Karoséria Spaceframe z hliníka s inteligentnou zmesou materiálov

Pri karosérii modelu GT sa spoločnosť Mercedes-AMG spolieha na inteligentnú zmes materiálov. Šasi spolu s kabínou Greenhouse a karoséria sú vyrobené z ľahkého kovu, zadná kapota je z ocele a predná z horčíka. Tento extrémne ľahký prvok na čele znižuje zotrvačnosť hmoty pred prednou nápravou, a tým zlepšuje agilitu vozidla. Rám karosérie Spaceframe, optimalizovaný na hmotnosť, z viac než 90 percent pozostáva z hliníkových komponentov.

Hmotnosť  skeletu karosérie je 231 kilogramov – špičková hodnota v segmente športových vozidiel. Počas koncipovania a vývoja skeletu sa riešili tri rozhodujúce ciele: najvyššia pevnosť, nízko položené ťažisko a nízka hmotnosť. Vysoká pevnosť v ohybe a torzná pevnosť celej konštrukcie umožňujú odvádzanie a prenos extrémnych pozdĺžnych a priečnych síl z pohonu a podvozka. Nežiaduce elasticity sa tak znížia; vozidlo reaguje tuho a rovno. Výsledok: vodič si vychutná zážitok z maximálne dynamického a s vynikajúcou presnosťou reagujúceho športového vozidla. Rám Spaceframe z hliníka je okrem toho základom vynikajúcej pasívnej bezpečnosti.

Výroba modelu Mercedes-AMG GT prebieha v závode značky Mercedes-Benz v Sindelfingene. Štvorlitrový motor V8 s dvomi turbodúchadlami sa vyrába v závode spoločnosti Mercedes-AMG v Affalterbachu.

1083154_2171666_1024_576_14C1040_3261083157_2171675_1024_576_14C1040_333

Aerodynamika pre vysokú rovnováhu a účinné chladenie

Proporcie vozidla, rozdelenie hmotnosti a koncepcia pohonu, stabilita jazdy, odpor vzduchu, chladenie, ako aj aerodynamická hlučnosť: aerodynamika modelu GT spĺňa komplexné požiadavky. Vysokovýkonné vozidlo sa z hľadiska aerodynamiky vyvíjalo s jasným cieľom: prenos vysokých síl na cestu musí prebiehať bez obmedzenia dynamiky jazdy a jazdného výkonu. Vďaka aerodynamickému riešeniu sa dá zabrániť kritickým jazdným situáciám – napríklad pri náhlom vyhýbacom manévri vo vysokej rýchlosti.

Riešenie spojlera predného nárazníka s výstuhou tvaru A a predného rozdeľovača prúdenia znižuje nielen vztlak na požadovanú mieru, ale pomáha aj pri cielenom
plnení a obtekaní chladiacich modulov. Prúdenie chladiaceho vzduchu
z aerodynamicky tvarovaných vetracích kanálov bŕzd spôsobuje cielené zlepšenie výkonu bŕzd.

Riešenie veľkoplošne obloženej podlahy zaručuje ako optimálne obtekanie chladiča oleja vzduchom v oblasti pod podlahou, tak aj účinné nasávanie vzduchu do zadného difúzora. Aktívnym komponentom aerodynamiky modelu Mercedes-AMG GT je výsuvné zadné krídlo, dizajnovo integrované v siluete vozidla. Krídlo sa vysúva a opäť zasúva pri rôznych rýchlostiach v závislosti od jazdného programu. V kombinácii so zadným difúzorom bez vodiacich hrán sa vztlak na zadnej náprave v aerodynamicky relevantnom rozsahu rýchlosti zníži na minimálnu úroveň.

Mercedes-AMG GT (C 190) 2014

Aktívna a pasívna bezpečnosť na najvyššej úrovni

Typickým rysom značky s hviezdou je aktívna a pasívna bezpečnosť na najvyššej úrovni. Model Mercedes-AMG GT prebehá množstvo asistenčných systémov, známych z novej Triedy S. Medzi sériovú výbavu patria asistenčné systémy COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, ADAPTIVE BRAKE, ATTENTION ASSIST a systém na kontrolu tlaku v pneumatikách. Na želanie sa dodáva:
• Adaptívny asistent diaľkového svetla
• Systém PRE-SAFE®
• Systém PARKTRONIC
• Cúvacia kamera
• Balík na jazdenie v jazdných pruhoch spolu s asistentom udržiavania v jazdnom pruhu a asistentom sledovania mŕtveho uhla
• Asistent sledovania mŕtveho uhla
• Asistent sledovania dopravných značiek (súčasť systému COMAND Online)

Medzi sériové záchytné systémy nepatria iba trojbodové bezpečnostné pásy s napínačmi pásu a obmedzovačmi sily pásu, ale aj predné airbagy, kombinované bočné airbagy na ochranu hrudníka a panvy, okenné airbagy, ako aj airbagy na ochranu kolien pre vodiča a spolujazdca.

1081292_2166557_1024_683_14C708_070


Interiér s neobyčajnou pôvabnosťou a vysokou praktickosťou pri každodennom používaní

Pri otvorení dverí vodiča privíta štartovací displej AMG: na TFT displeji v združenom prístroji sa zobrazí animované logo GT. Športovo riešený kokpit s karbónovým vzhľadom informuje s dvomi klasickými okrúhlymi prístrojmi s dvojtubusovým vzhľadom a stupnicou tachometra do 320 km/h. Volant, orientovaný na výkon, s 3-lúčovým dizajnom perfektne sedí v rukách: je vybavený hliníkovými radiacimi páčkami, 12-hodinovým označením a zospodu splošteným vencom volantu v čiernej koži napa. Športové sedadlá z imitácie kože ARTICO/čiernej látky s integrovanými opierkami hlavy a nápismi AMG ponúkajú optimálnu bočnú oporu pri dynamickom spôsobe jazdy.

Vľavo v ovládacej jednotke AMG DRIVE UNIT sa nachádza ovládač DYNAMIC SELECT, tlačidlá na naštartovanie motora,  trojstupňový ESP® a v závislosti od výbavy elektronická regulácia tlmičov. Na pravej strane sú ovládače hlasitosti, ako aj tlačidlá pre program jazdy s manuálnou prevodovkou, funkciu ECO štart – stop a taktiež v závislosti od výbavy tlačidlá spínateľnej výfukovej sústavy. Pred voliacou pákou E-SELECT na ovládanie dvojspojkovej prevodovky je inovatívne dotykové pole, integrované v opierke ruky nad ovládačom COMAND. V strede nad štyrmi vetracími dýzami sa nachádza voľne stojaci centrálny displej. Obrazovka má uhlopriečku 17,78 centimetrov (7 palcov), v kombinácii so systémom COMAND Online má uhlopriečku 21,33 centimetrov (8,4 palcov). Vyhrievanie sedadiel, funkcia PARKTRONIC, výstražné smerové svetlá a v závislosti od výbavy výsuvné zadné krídlo ovláda vodič pomocou tlačidiel v hornom ovládacom poli rámu strechy.

Model GT S je hodnotnejšie vybavený a medzi iným ponúka:
• Združený prístroj so stupnicou tachometra do 360 km/h a červenými farebnými zvýrazneniami
• Volant Performance v kombinácii čierna koža napa/mikrovlákno DINAMICA
• Erb AMG vyrazený v stredovej lakťovej opierke (nie v kombinácii s imitáciou kože ARTICO/mikrovlákna DINAMICA v čiernej farbe)
• Čalúnenie z imitácie kože ARTICO/mikrovlákna DINAMICA v čiernej farbe

Mercedes-AMG GT (C 190) 2014

Ozdobné prvky vo farbe sklených vlákien strieborných matných alebo v čiernej diamantovej farbe

Ako alternatívu interiérového balíka so vzhľadom strieborného chrómu si zákazník môže vybrať z dvoch rôznych iných balíkov. Ozdobné prvky z uhlíkových vlákien sú k dispozícii matné a lesklé. Medzi kľúčové prvky patria po prvý raz ponúkané ozdobné prvky vo farbe sklených vlákien strieborných matných, ako aj interiérový balík so vzhľadom čierneho diamantu: tu majú ventilačné dýzy, rám stredovej konzoly a ozdobné lišty v lakťových opierkach vo dverách vysokokvalitný čierny lesklý povrch a prekvapujú priestorovou hĺbkou. Pri metóde „black diamond“ sa ušľachtilý kov pri teplotách 1000 °C pomocou chemického procesu plynných fáz CVD (Chemical Vapour Deposition) naparuje na vysokoleštený pochrómovaný povrch a reaguje s povrchom nástroja za vytvorenia vrstvy, ktorá udivuje svojou veľmi vysokou priľnavosťou a odolnosťou voči poškriabaniu.

Vysoká praktickosť pri každodennom používaní modelu Mercedes-AMG GT sa prejavuje aj v pocite vzdušného priestoru. Dobrý výhľad z vozidla a vysoký priestor nad hlavou dokazujú, že športová dynamika a komfort pri jazdách na dlhé vzdialenosti si nemusia protirečiť – žiadna samozrejmosť v tomto segmente. Veľký odkladací priestor v strednej lakťovej opierke, v strede umiestnený dvojitý držiak na poháre, ako aj veľká, dobre využiteľná príručná odkladacia skrinka sú ďalšie dôkazy vysokej využiteľnosti modelu GT v praxi. V batožinovom priestore s objemom 350 litrov sa dajú uložiť dve vrecia na golf po dĺžke alebo naprieč. Veľké zadné veko umožňuje pohodlné nakladanie, integrovaná roleta batožiny je sériová. Priečka z hliníka za sedadlami zabraňuje, aby batožina pri brzdení skĺzla dopredu.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

1081420_2166901_1024_683_14C707_147

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.