ESP® má už 20 rokov

Anjel strážny oslavuje okrúhle narodeniny: v marci 1995 zaviedla značka Mercedes-Benz elektronický systém stabilizácie ESP®. Popri bezpečnostných pásoch, airbagu a protiblokovacom systéme ABS je vynález koncernu Daimler s veľkým odstupom najdôležitejší bezpečnostný systém v moderných osobných vozidlách a medzičasom zachránil život už niekoľkým tisíckam ľudí. Od novembra 2011 je ESP® predpísané pre nové osobné vozidlá v Európe.

S protiblokovacím systémom ABS (1978) a reguláciou preklzávania hnacích kolies ASR (1985) začala značka Mercedes-Benz ako priekopník v bezpečnosti po prvýkrát regulovať procesy jazdnej dynamiky prostredníctvom elektronických systémov. V roku 1995 nasledoval ďalší krok: prídavné snímače, ktoré identifikovali požadovaný smer vodiča (snímač uhla natočenia riadenia), či sa auto šmýka do strany (snímač priečneho zrýchlenia) alebo sa chystá točiť okolo vlastnej zvislej osi (snímač uhla stáčania), tvoria základ pre elektronický systém stabilizácie ESP®. Od marca sa svetová novinka dodáva sériovo v luxusnom kupé S 600 (C 140). O pár mesiacov neskôr nasleduje aplikácia v sedanoch Triedy S (W 140) a vo vozidle SL Roadster (R 129). Modely V12 získali bezpečnostný systém do sériovej výbavy, pre modely V8 týchto konštrukčných radov sa najskôr dodával na želanie.

ESP® (Electronic Stability Program)

ESP® (Electronic Stability Program)

K výraznému rozšíreniu bezpečnostnej technológie došlo v roku 1997: švédsky skúšobný jazdec prekročil dynamické hranice možností vozidla a prevrátil kompaktnú Triedu A pri prudkom vyhýbacom manévri („losí test“). To, čo sa v prvom momente javilo ako neúspech značky Mercedes-Benz, sa zmenilo na triumf: v dôsledku toho podnik v roku 1997 zmenil ESP® na sériový štandard – najskôr pre Triedu A, neskôr pre všetky modely. Všetci ostatní výrobcovia museli dobiehať: podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady z 13. júla 2009 museli byť od novembra 2011 všetky novo prihlásené osobné vozidlá a ľahké úžitkové vozidlá v Európe sériovo vybavené systémom ESP®.

File written by Adobe Photoshop? 4.0

File written by Adobe Photoshop? 4.0

„ESP® je popri bezpečnostných pásoch, airbagoch a ABS s veľkým odstupom najdôležitejší bezpečnostný systém moderného osobného vozidla,“ zdôrazňuje prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva spoločnosti Daimler AG, zodpovedný za koncernový výskum a vývoj v divízii Mercedes-Benz Cars. Ochranu proti šmykom vynašiel priekopník v bezpečnosti Mercedes-Benz. Cestu odvážneho nápadu do sériovej výbavy načrtáva Frank-Werner Mohn, jeden z otcov systému ESP®, v rozhovore na konci tejto tlačovej správy.

Zavedenie systému ESP® bol dôležitý krok k redukcii štatistík nehôd: keby všetky autá mali stabilizačný systém tohto druhu, ako zhodnotili likvidátori nehôd Nemeckého zväzu poisťovacieho odvetvia (GDV) už v roku 2008, len v samotnom Nemecku by sa ročne úplne predišlo približne 37 000 nehodám so zraneniami a 1 100 nehodám so smrteľnými následkami alebo by sa výrazne zmiernili ich následky. Podľa toho už ESP® zachránilo život niekoľkým tisícom ľudí po celej Európe.

Podpora v kritických situáciách: tak funguje ESP®

ESP® pomáha vodičovi v situáciách, v ktorých hrozí, že stratí kontrolu nad vozidlom. Ak rozpozná kritickú situáciu z hľadiska jazdnej dynamiky, cielene pribrzdí jedno alebo viac kolies v závislosti od situácie a potreby. Ak systém okrem toho vyhodnotí, že je to potrebné, automaticky upraví krútiaci moment motora. ESP® tak podporuje vodiča pri opätovnej stabilizácii vozidla – obzvlášť v zákrutách a pri náhlych vyhýbacích manévroch.

press_1480_gallery_10263 press_1480_gallery_10262

Jadrom stabilizačného systému je merač stáčavej rýchlosti. Nepretržite sleduje pohyby vozidla okolo jeho zvislej osi a nameranú skutočnú hodnotu porovnáva s požadovanou hodnotou, ktorá vyplýva z riadiacich pokynov vodiča a rýchlosti. Okamžite, keď sa vozidlo odchýli od tejto ideálnej línie, zasiahne ESP® a pôsobí na pohyb do šmyku už v jeho zárodku.

Mäkký zásah, nové funkcie: tak sa ESP® zdokonalilo

Rýchlejšie a jemnejšie dávkovaný nárast brzdového tlaku, vyšší výpočtový výkon riadiacich prístrojov, kompaktnejšie komponenty, nové algoritmy – ESP® sa nepretržite zdokonaľovalo po dve desaťročia. Dôležitým míľnikom bolo zavedenie elektrických posilňovačov riadenia: ak boli doteraz možné len zásahy bŕzd a redukcia krútiaceho momentu motora, od roku 2005 pomáhajú pri stabilizácii vozidla aj zásahy riadenia.

Pre vodiča je však najciteľnejší pokrok pri vyladení systému ESP®: kým elektronika v prvej Triede A radikálne regulovala vozidlo až takmer do úplného zastavenia, súčasné ESP® zasahuje veľmi opatrne a vozidlo udržuje na vozovke s minimálnou stratou tempa.

Mercedes-Benz S500 Coupe/Toskana 2014 Lack: iridiumsilber metallic; Interieur: Leder Nappa porzellan/espressobraun Toskana 2014

Mercedes-Benz S500 Coupe/Toskana 2014
Lack: iridiumsilber metallic; Interieur: Leder Nappa porzellan/espressobraun
Toskana 2014

A 3-stupňové ESP® športových modelov Mercedes-AMG ponúka dokonca na mieru šité jazdné programy: pri „ESP ON“, „SPORT Handling Mode“ a „ESP OFF“ sa dá dynamika vozidla meniť stlačením tlačidla.

Úplne v zmysle koncepcie „Intelligent Drive“ značky Mercedes-Benz získalo ESP® medzičasom mnohé vedľajšie funkcie a slúži ako základ pre ďalšie asistenčné systémy. Prehľad zoradený podľa abecedy:
• ADAPTIVE BRAKE: rozširuje funkcie ESP® o asistenta rozjazdu na stúpaní a funkciu HOLD, ktorá automaticky bráni neželanému pohybu vpred alebo vzad počas státia.
• Aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu: jednostranným zásahom bŕzd prostredníctvom ESP® upravuje stopu pri nechcenej zmene jazdného pruhu pri prejazde plnej čiary, pri identifikovanom nebezpečenstve zrážky v obsadenom susednom jazdnom pruhu aj pri prejazde prerušovanej čiary.
• Aktívny asistent sledovania mŕtveho uhla: jednostranným zásahom bŕzd v poslednom momente dokáže prispieť k odvráteniu hroziacej bočnej zrážky alebo zníženiu závažnosti nehody.
• Stabilizácia prívesu: v prípade potreby aktívne tlmí rozkývanie prívesu pomocou individuálnych striedavých zásahov bŕzd na jednotlivých kolesách na prednej náprave, prípadne spomalí ťažné vozidlo pri kritických rýchlostiach.
• Regulácia rýchlosti zjazdu DSR (Downhill Speed Regulation): Pri náročných úsekoch zjazdu z kopca sa dá zachovávať pomalá, manuálne nastaviteľná rýchlosť jazdy. Udržiava sa pomocou riadenia motora a prevodovky a cielenými zásahmi bŕzd.
• Asistent dynamického prejazdu zákrutou: Ak snímače ESP® zaregistrujú tendenciu k nedotáčavosti, stabilizačný program spustí cielený zásah bŕzd na vnútorné zadné koleso v zákrute. Vznikne tak mierny točivý pohyb vozidla okolo zvislej osi.
• Asistent jazdy pri bočnom vetre: dokáže kompenzovať zmenu stopy prostredníctvom jednostranného zásahu ESP® (pri vozidlách bez systému Active Body Control).

Portrait Frank-Werner Mohn

Portrait Frank-Werner Mohn

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.