Polestar Performance Optimisation v prvom Volvo V40 Carbon

Prvý model obdarený optimalizačným balíčkom Polestar Performance Optimisation je práve limitovaná edícia Volvo V40 Carbon.

Konštruktéri Polestar-u aplikovali rovnakú myšlienku optimalizácie na “sériové” auto, ako aj na čisto pretekárske auto a vzniklo V40 Carbon. Kľúčovými oblasťami bolo vylepšiť jazdné vlastnosť a kontrolu nad jazdou a upraviť najnovšie a najvyspelejšie hnacie ústrojenstvo značky Volvo.

Polestar optimalizácia zahŕňala také konštrukčné riešenia, ktoré urýchlia a spresnia reakcie od vodiča na auto. To umožní autu reagovať čisto a hlavne predvídavo, čo je v prípade “sériových” áut na nezaplatenie, nakoľko len málo z nás s autami súťaží a má iné jazdné schopnosti.
Sportiga Volvo V40 Carbon gör entré

Vývoj sa týkal piatich oblastí hnacieho ústrojenstva:

  • reakcie na plyn – veľmi rýchla odozva motora na pridanie plynu
  • rýchlosť preraďovania – zvýšená rýchlosť preraďovania, ako aj podraďovania, čo využijete hlavne pri predbiehacích manévroch
  • presnosť a zadržanie preradenia – prevodové stupne na seba nadväzujú plynule, bez nežiadúcej skokovitej zmeny a pri prejazde zákrutou prevodovky zadrží zvolený prevodový stupeň, aby nevznikli “hluché” miesta pri pre/podradení a aby tak nedošlo k narušeniu trakcie
  • reakcie na ubratie plynu – motor reaguje na ubratie plynu akoby na motorovú brzdu a nenasleduje ďalej vysokou zotrvačnou silou
  • výkon motora – zamerané na stredné pásmo (od 1.500ot/min do 4.500ot/min)

Nu lanserar Volvo Cars en begränsad upplaga av specialmodellen Volvo V40 Carbon Edition. Den erbjuder sportig design i kombination med högteknologiska material.

Celkovo 343 kusov V40 Carbon bude dostupných vo Fínsku, Francúzsku, Japonsku, Holandsku a Švédsku (preklínam slabý stredoeurópsky trh!!!) s motormi T5 (253koní/400Nm) a D4 (200koní/440Nm) s Polestar optimalizáciou. Kto sa bude čudovať, že to nie je veľa, tak treba pozerať na oblasť, ktorá bola zmenená. Ako je spomínané vyššie, týka sa to hlavne najvyužívanejšieho stredného pásma, kde krivky narástli u benzínovej verzii T5 o 25koní/50Nm a u naftovej verzii D4 o 16koní/40Nm.

Ďalej bolo doplnených mnoho doplnkov, ako karbónové lišty na prahoch dverí, jedinečné 19-palcové disky kolies, červené bezpečnostné pásy a ďalšie rozšírené balíčky.

Nasledujú optimalizované modely budú už s novými motormi Drive-E, počnúc T6, T5, D5 a D4 a to v poslednom júnovom týždni tohto roku.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Polestar

Nu lanserar Volvo Cars en begränsad upplaga av specialmodellen Volvo V40 Carbon Edition. Den erbjuder sportig design i kombination med högteknologiska material.Sportiga Volvo V40 Carbon gör entré

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.