Batérie sú nové pohonné hmoty. Daimler vráža do vývoja

Daimler vstupujte stopercentnou dcérskou spoločnosťou Deutsche ACCUmotive do podnikania so stacionárnymi akumulátormi energie. Prvý lítiovo-iónový akumulátor v priemyselných meradlách je už v sieti a prevádzkujú ho partnerské podniky The Mobility House AG a GETEC Energie AG.

Pre oblasť akumulátorových riešení vo sfére súkromných zákazníkov v Nemecku plánuje Daimler AG spoluprácu so spoločnosťou EnBW AG. Daimler sa usiluje o spoluprácu s ďalšími odbytovými partnermi v Nemecku aj medzinárodne. „Akumulátory energie Mercedes-Benz sú najlepší príklad toho, že lítiovo-iónové akumulátory Made in Germany sú modelom budúcnosti,“ hovorí Harald Kröger, vedúci vývoja elektrika/elektronika a E-Drive divízie Mercedes-Benz Cars. „S naším rozsiahlym know-how v oblasti akumulátorov v spoločnosti Deutsche ACCUmotive zrýchľujeme výmenu energie na cestách, ako aj pri zásobovaní podnikov a súkromných domácností prúdom. Ak sa niečo osvedčí na miliónoch absolvovaných kilometrov za najnepriaznivejších podmienok ako horúčavy alebo chlad, prináša to výborné predpoklady aj pre stacionárne používanie. V tejto oblasti zbierame prvé skúsenosti už od roku 2012.“

Spoločnosť Deutsche ACCUmotive GmbH und Co. KG, založená v roku 2009, vyvíja, vyrába a predáva vysoko komplexné pohonné akumulátory pre hybridné vozidlá a elektromobily značiek Mercedes-Benz a smart na báze lítiovo-iónovej technológie. Vstupom do novej podnikateľskej oblasti stacionárnych akumulátorov pre priemyselných zákazníkov a súkromné aplikácie sa spoločnosti Deutsche ACCUmotive otvárajú nové príležitosti na rast. Súčasne tým spoločnosť Daimler AG aktívne prispieva k výmene energie a pokračuje v úspešnej histórii výroby akumulátorov v Nemecku. Prvý priemyselný veľkokapacitný akumulátor od koncernu Daimler v nemeckej elektrickej sieti prevádzkujú a na nemeckej burze s elektrickou energiou predávajú partneri The Mobility House a GETEC cez spoločný joint venture Coulomb. Coulomb používa akumulátor energie v saskom Kamenzi na stabilizáciu siete a vyhladzovanie špičiek v zaťažení. Úloha, ktorú zvyčajne preberajú uholné a jadrové elektrárne. 96 akumulátorových modulov s celkovou kapacitou viac ako 500 kWh akumulátora energie Mercedes-Benz je už na sieti, ďalšie dobudovanie na 3000 kWh nasleduje krok za krokom v najbližších týždňoch s partnermi The Mobility House a GETEC.

Od priemyselného nasadenia až po súkromné používanie

Koncepcia vyvinutá zo strany Daimler Business Innovation siaha ďaleko za priemyselné využitie. Do business modelu patrí aj prevádzka v strednom podnikaní, napríklad v supermarketoch. Aj tam dokážu stacionárne akumulátory energie stlmiť špičky spotreby, napríklad počas horúcich dní.

Akumulátory energie sa navyše hodia aj na súkromné použitie. Napríklad v domácnostiach, ktoré disponujú vlastným fotovoltaickým zariadením, sa dá prebytočný prúd uložiť takmer bez strát na neskôr. Prvé zariadenia už úspešne bežia v skúšobnej prevádzke.

press_1497_gallery_10386p

EnBW ponúka zainteresovaným súkromným zákazníkom kompletné riešenie decentrálneho zásobovania energiou na želanie.

Vysokovýkonné high-tech akumulátorové moduly Made in Germany

Akumulátory energie Mercedes-Benz, vyvinuté pre náročné využitie v automobiloch, spĺňajú najvyššie bezpečnostné a kvalitatívne požiadavky. Akumulátorové moduly s obsahom energie po 2,5 kWh (súkromné) resp. 5,9 kWh (priemyselné) sa vyrábajú v Detusche ACCUmotive v saskom Kamenzi najmodernejšími výrobnými metódami. Na použitie v súkromnej sfére možno skombinovať až osem akumulátorových modulov do akumulátora energie s kapacitou 20 kWh. Na menšie a väčšie priemyselné použitie je možné systémy ľubovoľne škálovať.

press_1497_gallery_10383p Aus dem Auto ans Netz: Entwickelt für den anspruchsvollen Einsa

Akumulátory energie Mercedes-Benz sa dajú objednať od júna s expedíciou od jesene tohto roku.

O spoločnosti Deutsche ACCUmotive

Spoločnosť Deutsche ACCUmotive GmbH und Co. KG, založená v roku 2009, je stopercentná dcérska spoločnosť Daimler AG. Podnik vyvíja, vyrába a predáva vysoko komplexné hnacie akumulátory pre hybridné vozidlá a elektromobily na báze lítiovo-iónovej technológie. Podniková centrála Deutsche ACCUmotive má sídlo v Naberne v okolí Stuttgartu, kde má umiestnený aj výskum a vývoj. Výroba prebieha v saskom Kamenzi. Dcérska spoločnosť koncernu Daimler zamestnáva viac ako 250 zamestnancov – z toho približne 170 v Kamenzi a okolo 80 v Naberne. Výroba v Kamenzi sa v súčasnosti rozvíja a počet zamestnancov sa do roku 2016 takmer zdvojnásobí. Spoločnosť Daimler AG investuje do Deutsche ACCUmotive v najbližších rokoch približne 100 miliónov eur. Po dokončení tretej výrobnej haly v tomto roku bude podnik v Kamenzi disponovať viac ako cca 20 000 m² výrobnej a logistickej plochy – to znamená štvornásobok plochy od spustenia výroby v roku 2011. Dodnes expedovala Deutsche ACCUmotive viac ako 60 000 lítiovo-iónových akumulátorov. Podnik počíta s rastúcimi číslami výroby akumulátorových systémov na aplikáciu v automobiloch a v novej podnikateľskej činnosti stacionárnych akumulátorov.

press_1497_gallery_10382p

O Business Innovation

Daimler Business Innovation sa ako továreň na nápady budúcnosti zaoberá aktuálnymi trendmi a sleduje sociálny, kultúrny a technologický vývoj. Kreatívnymi riešeniami a podnikateľskými nápadmi obohacuje kmeňovú činnosť výroby automobilov. Z množstva pilotných zámerov sa tak v uplynulých rokoch úspešne etablovali oblasti podnikania, ako napríklad Mercedes-Benz Driving Academy. Tímy Business Innovation majú sídla po celom svete. Okrem hlavného sídla v Stuttgarte sa sídla nachádzajú aj v Istanbule, Sao Paulo, Buenos Aires, Pekingu a kalifornskom Sunnyvale.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.