Nové kupé Triedy C od Mercedes-Benz pod drobnohľadom

Mercedes-Benz rozširuje svoju rodinu Triedy C o kupé. Čistý, zmyselný dizajn, atletický a športový charakter a ku tomu moderný luxus.

A jeho interiér dvíha eleganciu a štýl na športovú úroveň. Dynamicky navrhnutý podvozok, na želanie so vzduchovým pružením, vytvára základ pre komfort pruženia a komfort pri prekonávaní nerovností, agilné jazdné vlastnosti a pôžitok z jazdy. K tomu prispievajú aj odľahčená konštrukcia pre nižšiu hmotnosť, vynikajúca aerodynamika a výkonné a zároveň úsporné motory. Nové asistenčné systémy poskytujú bezpečnosť na najvyššej úrovni. Vysokou kvalitou spracovania a priestranným interiérom posúva nové kupé Triedy C latky nastavené v tomto segmente. Na trh príde v decembri 2015.

„Nové kupé Triedy C pokračuje vo filozofii našich fascinujúcich kupé. Strhujúci dizajn kombinuje s agilnými športovými vlastnosťami a moderným luxusom. Kupé Triedy C tak jednoznačne vyznáva štýlový pôžitok z jazdy,“ uvádza Prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva Daimler AG, zodpovedný za výskum koncernu a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars.

Kupé ako najšportovejší model Triedy C predstavuje svoj charakter orientovaný na potešenie z jazdy v emocionálnom a súčasne formálne čistom dizajne. Zo športovo výraznej čelnej partie s diamantovou maskou chladiča a dlhou kapotou motora – iba medzi zadnou stenou priestoru motora a prednou nápravou je nové kupé o 60 milimetrov dlhšie ako jeho predchodca – sa dvíha nízka kabína, ktorej línie prechádzajú do čistej a atleticky vykreslenej zadnej časti, ktorá v sebe nesie gény kupé značky Mercedes. Vysoká horná hrana obloženia dverí a bezrámové dvere so samostatnými vonkajšími zrkadlami zdôrazňujú športový charakter.

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé (C 205) 2015Mercedes-Benz C-Class

Čisté línie a zmyselne navrhnuté plochy vytvárajú na bočných partiách

Pohľadu zboku dominuje dlhá bočná zostupujúca línia v tvare typickom pre kupé. Na rozdiel od sedanu Triedy C je bočná zostupujúca línia (dropping line) viac rozvinutá ponad zadný podbeh kolesa. Na zdôraznenie športového charakteru kupé je podvozok v porovnaní so sedanom sériovo znížený o 15 milimetrov a je tak už so sériovými 17-palcovými diskami na športovej úrovni.

Interiér: priestorný, dynamický, vyberaný

Aj interiér je demonštráciou dizajnovej filozofie Mercedes-Benz a spája emóciu s inteligenciou. Aj keď vyžaruje atletický a mladícky šarm, je dospelejší. Vodič a cestujúci si vychutnávajú prostredie, ktoré nadväzuje na interiér sedanu Triedy C, povyšuje ho však na novú, športovú úroveň. Súvislé tvary odhaľujú stredovú konzolu, ako aj bočné obloženia dverí a zadnej časti, ktoré do seba navzájom plynulo prechádzajú a zdôrazňujú tak charakter kupé. Individuálne navrhnuté ozdobné prvky zdôrazňujú športový charakter interiéru. Systém sedadiel s integrálnymi športovými sedadlami, vyvinutý špeciálne pre kupé, ponúka športový komfort. Komfort zvyšuje aj automatický podávač bezpečnostného pásu. Výber materiálov a ich spracovanie vdychujú interiéru charakter manufaktúrnej výroby a vysokohodnotný vzhľad a uvádzajú na scénu nové poňatie moderného luxusu: športový charakter bez zrieknutia sa komfortu a vyberaného štýlu.

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé C 300, Selenit Grau, Leder Cranber

Vo svojej dĺžke narástlo kupé Triedy C o 95 milimetrov pri rázvore kolies predĺženom o 80 milimetrov, v šírke o 40 milimetrov. Zväčšený objem vozidla zvyšuje najmä priestorový komfort pre vodiča a spolujazdca na prednom sedadle. Priestor na ramená, lakte a hlavu sú na všetkých miestach väčšie.

Výnimočné postavenie nového kupé Triedy C zdôrazňujú špeciálne farebné kombinácie čalúnenia sedlová hnedá, porcelánová a – v Edition 1 – orechová hnedá/čierna s tyrkysovým ozdobným švom.

Vyjadriť individualitu

Kupé sériovo ponúka vysokú úroveň výbavy. Na ešte vyššie zdôraznenie dynamiky kupé je ako alternatíva na výber AMG Line. V exteriéri sa odlišuje najmä špeciálnymi nárazníkmi a prahmi v stylingu AMG, diamantovou maskou chladiča, ako aj 18-palcovými diskami AMG z ľahkej zliatiny. V interiéri zvyšuje AMG Line športovo exkluzívny charakter okrem iného čalúnením v kombinácii imitácia kože ARTICO/mikrovlákno DINAMICA čierna s kontrastnými ozdobnými švami, na spodku splošteným multifunkčným športovým volantom a športovými pedálmi AMG.
Ozdobné prvky z čierneho jaseňového dreva s otvorenými pórmi, kombinované s hliníkom na prístrojovej doske a na dverách podčiarkujú štýlový vzhľad.

Ďalším lákadlom na želanie je balík pochrómovaných doplnkov interiéru s početnými aplikáciami v striebornej chrómovej farbe napríklad okolo združeného prístroja, ventilačných dýz a vnútorných kľučiek dverí.

Podvozok: športovo agilný a komfortný

Podvozok ponúka komfort pruženia a komfort pri prekonávaní nerovností pri súčasných agilných dynamických jazdných vlastnostiach – základ potešenia z jazdy.
Na agilných jazdných vlastnostiach má svoj podiel nová predná náprava so štvorprvkovými ramenami so závesom kolies odpojeným od teleskopických vzpier. Umožňuje to športová kinematika náprav navrhnutá na vysokú priľnavosť k vozovke a vysoké sily bočného vedenia. Následkom toho podvozok citlivejšie reaguje na pohyby volantom a umožňuje športovo-agilný spôsob jazdy. Systém zavesenia kolies s priestorovo uloženými ramenami na zadnej náprave s koncepciou päťprvkového ramena zabezpečuje dobré vedenie kolies a stabilnú priamu jazdu.

Sériovo je kupé vybavené oceľovým pružením. V kombinácii s týmto pružením sú k dispozícii dva podvozky so selektívnym systémom tlmenia, ktoré sú v porovnaní so sedanom nižšie o 15 milimetrov:
• komfortný podvozok AGILITY CONTROL so športovým charakterom
• športový podvozok s tuhším nastavením pruženia a tlmenia vrátane športového priameho riadenia pre ešte agilnejšie jazdné vlastnosti

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé C 250 d 4MATIC

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé C 250 d 4MATIC

Odpružené vzduchom

Na želanie možno kupé vybaviť systémom vzduchového pruženia AIRMATIC na prednej a zadnej náprave. Jeho elektronicky regulované, kontinuálne nastaviteľné tlmenie na prednej a zadnej náprave zabezpečuje vynikajúci komfort pri prekonávaní nerovností v každej situácii a ponúka vodičovi možnosť voľby spôsobu jazdy: športový, komfortný alebo úsporný.
Pomocou prepínača DYNAMIC SELECT si môže vybrať niektorú z piatich jazdných charakteristík: „ECO“, „Comfort“, „Sport“, „Sport +“ a „Individual“. S nastavením „Individual“ možno vozidlo nakonfigurovať podľa vlastných predstáv. Okrem toho systém AIRMATIC ponúka reguláciu výšky na celom podvozku pre komfort jazdy aj v prípade zaťaženého vozidla.

Úsporné a živé motory

Výkonné a úsporné štvorvalcové benzínové a dieselové motory s funkciou ECO štart – stop umožňujú športové jazdné výkony a pôžitok z jazdy. Všetky spĺňajú
emisnú normu Euro 6. V porovnaní s predchodcom spotrebujú až o 20 percent menej paliva.

Pre kupé budú sprvu k dispozícii štyri benzínové motory. Výkonové spektrum siaha od 1,6-litrového štvorvalca v C 180 s výkonom 115 kW/156 k cez modely so zdvihovým objemom dva litre C 200 (135 kW/184 k) a C 250 (155 kW/211 k) až po C 300 so zdvihovým objemom taktiež dva litre a s výkonom 180 kW/245 k.

Oba dieselové modely sú vybavené ešte viac zdokonaleným štvorvalcom s výkonom 125 kW (170 k) alebo 150 kW (204 k) a technológiou SCR (Selective Catalytic Reduction) na dodatočnú úpravu spalín na zníženie záťaže životného prostredia.

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé (C 205) 2015Mercedes-Benz C-Class

Ľahšia, tuhšia a pevnejšia

Inteligentná odľahčená konštrukcia so zvýšeným podielom hliníka prispieva k tomu, že kupé je ľahšie ako jeho predchodca. Z ľahkého kovu sú vyrobené okrem iných blatníky, kapota motora a zadná kapota. Vďaka použitiu materiálov s vysokou pevnosťou sa zároveň výrazne zvýšila tuhosť a pevnosť karosérie. To pozitívne vplýva nielen na dynamiku jazdy a hladinu hluku, ale aj na bezpečnosť pri náraze. Kupé tak pokračuje v tradícii Mercedes-Benz a spĺňa nielen všetky aktuálne národné a medzinárodné zákony, ale aj všetky ratingové požiadavky, ako aj prísnejšie interné bezpečnostné požiadavky Mercedes-Benz, ktoré boli odvodené od reálneho nehodového diania.

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé (C 205) 2015Mercedes-Benz C-Class

Cez vietor

Mercedes-Benz udáva tempo v disciplíne aerodynamika a takmer vo všetkých triedach automobilov ponúka autá s najlepším obtekaním vzduchu s najnižšími hodnotami súčiniteľa cW. Pre novú Triedu C kupé predstavuje hodnotu 0,26. Táto špičková hodnota sa vyplatí najmä na okresných cestách a diaľnici, pretože od rýchlosti približne 70 km/h je odpor vzduchu väčší ako iné jazdné odpory.

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé (C 205) 2015Mercedes-Benz C-Class

Čiastočne autonómna bezpečná jazda, zníženie stresu

Na palube bude na želanie množstvo bezpečnostných a asistenčných systémov podľa koncepcie Intelligent Drive značky Mercedes-Benz. Sériovo je na palube systém ATTENTION ASSIST s nastaviteľnou citlivosťou, ktorý dokáže upozorniť na nepozornosť a únavu. Sériová výbava zahŕňa aj COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. Obsahuje zvukové upozornenie pre vodiča od rýchlosti 7 km/h a adaptívneho asistenta brzdenia, ktorý zosilnením brzdnej sily v závislosti od konkrétnej situácie pomáha zabrániť nehodám. V prípade pretrvávajúceho nebezpečenstva zrážky a chýbajúcej reakcie vodiča systém dokáže až do rýchlosti 200 km/h vykonať autonómne brzdenie a  znížiť tak závažnosť nehody s pomalšie jazdiacimi alebo zastavujúcimi vozidlami, v optimálnom prípade dokonca úplne zabrániť zrážke. Systém brzdí až do rýchlosti 50 km/h aj pri zistení stojacej prekážky a dokáže tak zabrániť nárazu do stojaceho auta až do rýchlosti 40 km/h.

Okrem toho sú na želanie k dispozícii nové a vo svojich funkciách podstatne rozšírené asistenčné systémy, ktoré v rámci koncepcie Intelligent Drive spoločne využívajú údaje rozličných snímacích technológií ako radarové snímače a stereokamera a dokážu tak výrazne zvýšiť nielen komfort, ale aj bezpečnosť:
• Systém DISTRONIC PLUS s asistentom riadenia a systémom Stop&Go Pilot je tempomat s reguláciou odstupu, ktorý v rozsahu rýchlosti 0 až 200 km/h dokáže v prípade potreby nastaviť rýchlosť vlastného vozidla na nižšiu rýchlosť vozidla jazdiaceho pred ním. Rovnako v rozsahu rýchlosti 0 až 200 km/h dokáže vodičovi pomáhať v jeho úlohe udržiavať vozidlo v jazdnom pruhu zásahmi do riadenia a pri rýchlosti pod 130 km/h, napríklad pri jazde v dopravnej zápche alebo kolóne, systém dokonca aj pri chýbajúcom alebo nejednoznačnom vodorovnom značení dokáže nasledovať vozidlo idúce pred ním a umožniť tak bezpečnú, komfortnú „spolujazdu“.
• Asistent brzdenia BAS PLUS dokáže okrem vozidiel idúcich vpredu a stojacich vozidiel rozpoznať aj vozidlá križujúce jeho trasu a v prípade potreby zosilniť nedostatočné brzdenie vodiča podľa konkrétnej situácie; brzda PRE-SAFE® dokáže rozpoznať tak pomaly idúce, zastavujúce a stojace vozidlá, ako aj chodcov, v prípade chýbajúcej reakcie vodiča autonómne zabrzdiť a zabrániť tak nehode až do rýchlosti 50 km/h a znížiť jej závažnosť až do rýchlosti 72 km/h. V plynulej premávke brzda PRE SAFE® analogickým spôsobom fungovania pomáha v celom rozsahu rýchlostí od 7 do 200 km/h.
• Rozšírený aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu dokáže okrem plnej čiary reagovať teraz aj v prípade prerušovaného vodorovného značenia a nebezpečenstva zrážky, napríklad pri rýchlo obiehajúcich autách, autách jazdiacich súbežne vo vedľajšom pruhu alebo dokonca protiidúcich autách a zabrániť neúmyselnému vybočeniu z pruhu pribrzdením kolies na jednej strane.
• Systém PRE-SAFE® PLUS rozširuje rozsah funkcií koncepcie Intelligent Drive aj na situácie, v ktorých hrozí náraz do vozidla zozadu. Aktivovaním zadných výstražných blikajúcich svietidiel zvýšenou frekvenciou upozorní vozidlá idúce za ním, okrem toho sa bezprostredne pred nárazom aktivujú preventívne opatrenia na ochranu cestujúcich systému PRE-SAFE® , ako aj reverzibilné napínače bezpečnostných pásov. Po zastavení vlastného vozidla ho brzdou zafixuje na zníženie rázu pôsobiaceho smerom dopredu. Takto možno znížiť zaťaženie cestujúcich, ako aj riziko sekundárnych zrážok.

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé C 300, Selenit Grau, Leder Cranber

Súčasťou ponuky asistenčných systémov sú okrem toho aj
• aktívny asistent parkovania, ktorý umožňuje polosamočinné zaparkovanie s aktívnymi zásahmi riadenia a brzdenia do pozdĺžne a priečne orientovaných parkovacích medzier,
• 360-stupňová kamera, ktorá dokáže zobraziť vozidlo a jeho okolie z rozličných perspektív vrátane virtuálnej vtáčej perspektívy a pomôcť tak vodičovi pri parkovaní, posúvaní a manévrovaní,
• asistent sledovania dopravných značiek na báze kamery a navigácie s funkciou varovania pri jazde v protismere, ktorý okrem obmedzení rýchlosti dokáže rozpoznávať aj zákazy predchádzania a ich konce a v prípade primeraného označenia dokáže vizuálne a zvukovo upozorniť na zákaz vjazdu (jazdu v protismere), ako aj
• adaptívny asistent diaľkového svetla Plus, ktorý umožňuje nechať zapnuté diaľkové svetlá a clonou zabráni oslneniu iných vozidiel v kuželi diaľkových svetiel.

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé C 300

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé C 300

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé C 300

Airbagy pre bezpečnosť

Okrem trojbodových bezpečnostných pásov s pyrotechnickým napínaním pásov a obmedzením sily pásov pre vodiča a spolujazdca, ako aj pre cestujúcich sediacich vzadu sa množstvo airbagov stará o ochranu cestujúcich pri nehode. K nim patria okrem iných:
• Systémy na ochranu pri čelnom náraze: adaptívne čelné airbagy pre vodiča a spolujazdca, s airbagom na ochranu kolien na strane vodiča
• Systémy na ochranu pri náraze zboku: airbagy na ochranu panvy a hrudníka pre vodiča a spolujazdca, ako aj okenné airbagy vpredu a vzadu, na želanie aj bočné airbagy v oblasti zadných sedadiel

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé C 300, Selenit Grau, Leder Cranber

Klimatizácia so satelitnou navigáciou

Systém klimatizácie nového kupé Triedy C je účinný a zabezpečuje vysokú kvalitu vzduchu. Rovnako ako v prípade sedana využíva satelitnú navigáciu na rozpoznávanie tunelov. Pri vjazde preto automaticky zatvorí klapku na vnútorný obeh vzduchu a po opustení tunela ju opäť otvorí.

Informačný a zábavný systém so znásobením zážitkov

Nová multimediálna generácia ponúka intuitívnu obsluhu s animáciami a vizuálnymi efektmi. Predný hĺbkový reproduktor vytvorí hudobný zážitok takmer ako v koncertnej sieni – najmä ak je na palube aj ozvučovací systém Burmester® na želanie. Systém predného hĺbkového reproduktora využíva priestor priečneho a pozdĺžneho nosníka holej karosérie ako rezonátor pre hĺbkový reproduktor.

Mercedes-Benz C-Klasse Coupé C 300, Selenit Grau, Leder CranberMercedes-Benz C-Klasse Coupé C 300, Selenit Grau, Leder CranberMercedes-Benz C-Klasse Coupé C 300, Selenit Grau, Leder Cranber

Navigačný systém, ktorý poskytuje vodičovi presné dopravné informácie v reálnom čase (Live Traffic Information), pripravuje svoje obsahy interaktívne.
Ponúka okrem iného animovaný kompas, prezentáciu „Drive Show“ s informáciami pre cestujúcich ako v lietadle, ako aj zobrazenie Google Maps na centrálnej jednotke.

Komplexné sieťové prepojenie už v základnej verzii

S mobilným telefónom s podporou Bluetooth® a zapnutými mobilnými dátami dokáže už audiosystém Audio 20 využívať internet. Takto možno neobmedzene surfovať, keď vozidlo stojí. Počas jazdy možno využívať aplikácie Mercedes-Benz. Audio a video možno prehrávať z rôznych zdrojov.

COMAND Online ponúka nielen väčší displej s rozlíšením 960 x 540 pixelov, ale umožňuje aj príjem digitálnej televízie a rozhlasu a ponúka okrem množstva iných funkcií rýchlu navigáciu na báze pevného disku, integrovanú funkciu prístupového bodu siete WLAN, ako aj systém LINGUATRONIC na ovládanie hlasom.

Tak základný systém Audio 20 ako aj Audio 20 CD a COMAND Online sú sériovo vybavené základnou funkciou telefonovania, ktorá cez štandardné rozhranie Bluetooth® spája mobilný telefón s vozidlom.

Mercedes connect me: spojený s vozidlom

Aj pre nové kupé Triedy C je k dispozícii komplexný balík bezplatných základných služieb, ako aj služieb Remote Online pod označením „Mercedes connect me“. Medzi základné služby patria automatické núdzové volanie (eCall), nehodový manažment, ako aj poruchová služba a systém služieb zákazníkom. Služby Remote Online (sériovo so systémom COMAND Online a počas prvých troch rokov zadarmo) umožňujú kedykoľvek a odvšadiaľ prístup k informáciám o vozidle ako stav okien a dverí, stav kilometrov, tlak v pneumatikách a ďalšie diagnostické údaje. Možná je aj lokalizácia vozidla, ako aj odomknutie a zamknutie dverí na diaľku, rovnako aj zapnutie a vypnutie nezávislého kúrenia.

Zdroj+foto: Daimler A.G.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.