K jazde bez nehôd sú bližšie aj úžitkové vozidlá

Divízie úžitkových vozidiel spoločnosti Daimler AG naďalej dôsledne poháňajú vývoj bezpečnostných a asistenčných systémov pre nasadenie v nákladných motorových vozidlách, autobusoch a transportéroch.

Ambiciózny cieľ: zabrániť vzniku nebezpečných situácií a uskutočniť tak víziu beznehodovej jazdy. Preto všetky divízie úžitkových vozidiel uvedú v najbližších rokoch na trh nové bezpečnostné technológie ako asistenta odbočovania alebo Mirror Cam. Najmä v prípade nákladných motorových vozidiel v diaľkovej doprave vydláždi kombinácia asistenčných systémov v najbližších rokoch cestu autonómnemu jazdeniu. Vývoj sériového nasadenia beží u Daimler Trucks na plné obrátky.

„Našim pohonom je vízia beznehodovej jazdy. Preto ustavične vyvíjame nové bezpečnostné systémy a uvádzame ich na trh. Ako rýchlo ich dokážeme nasadiť, v rozhodujúcej miere závisí aj od toho, ako pohotovo sa vytvorí nevyhnutný právny rámec. Tu sú potrebné politické rozhodnutia. Ako priekopník bezpečnostných technológií sa budeme na tomto spoločenskom rozhovore aktívne podieľať,“ vyhlásil Dr. Wolfgang Bernhard, v predstavenstve Daimler zodpovedný za nákladné vozidlá a autobusy, vo štvrtok v Berlíne počas podujatia „Shaping Future Transportation – Campus Safety“ divízií úžitkových vozidiel Daimler.

Daimler udáva tempo aktívnej bezpečnosti v odvetví

Najrozličnejšie typy vozidiel od transportéra až po návesovú súpravu a od kĺbového autobusu až po turistický autobus so zvýšenou podlahou predvádzajú v Berlíne schopnosti moderných asistenčných systémov spoločnosti Daimler. Spektrum je široké a siaha od asistenta jazdy pri bočnom vetre pre transportéry cez nový systém riadenia uhla ohybu pre kĺbové autobusy až po nového asistenta odbočovania pre nákladné motorové vozidlá.


„V otázkach aktívnej bezpečnosti sme ustavične posúvali latku vyššie. Sme priekopníkom odvetvia a udávame jeho tempo. A máme mnoho nápadov, ako ešte viac zvýšiť bezpečnosť cestnej nákladnej dopravy,“ povedal Dr. Bernhard.

Nové bezpečnostné systémy do sériovej výroby

Novinkou, na ktorej Daimler v súčasnosti pracuje, je Mirror Cam. Prostredníctvom monitorov, usporiadaných v kabíne vodiča vpravo a vľavo, v kombinácii s vonkajšími kamerami sa výrazne zlepší výhľad vodiča a zníži riziko nehody. A vďaka nižšiemu odporu vzduchu v porovnaní s verziou s vonkajšími zrkadlami poklesla spotreba paliva.

Spoločnosť Daimler zdokonalila aj asistenta núdzového brzdenia, ktorý v aktuálnej tretej generácii Active Brake Assist 3 (ABA3) dokáže zabrzdiť nákladné vozidlo alebo autobus pred stojacimi prekážkami až do úplného zastavenia, ak je to potrebné. Podľa expertov tak možno zabrániť viac ako polovici všetkých nehôd ťažkých úžitkových vozidiel v dôsledku nabehnutia. V ďalšom stupni dokáže asistent núdzového brzdenia rozpoznať chodcov a cyklistov.

Ďalšou novinkou je asistent odbočovania, ktorý Daimler Trucks ako prvá automobilka na svete čoskoro dovedie do sériovej výroby . Systém, ktorý dokáže rozpoznať chodcov v mŕtvom uhle, môže podľa odhadov expertov zabrániť približne polovici všetkých zrážok nákladných motorových vozidiel s chodcami a cyklistami.

Nové funkcie bude mať aj náš asistent udržiavania v jazdnom pruhu . Už dnes dokáže upozorniť vizuálne a zvukovo, ak hrozí, že nákladné motorové vozidlo pozvoľna zíde z vozovky. V ďalšom kroku dokonca v prípade nebezpečenstva dokáže aktívne udržiavať jazdný pruh.

Nové systémy ako medzikrok na ceste k autonómnemu jazdeniu

Každý z nových asistenčných a bezpečnostných systémov dokáže znížiť počet nehôd. Ich inteligentným skombinovaním dôjde ku kvantovému skoku smerom k beznehodovému jazdeniu.

„Keď skombinujeme všetky systémy snímačov pozdĺžnej a priečnej dynamiky nákladného motorového vozidla, opäť výrazne zvýšime bezpečnosť našich vozidiel – pretože potom už bude možné autonómne jazdenie,“ tvrdí Dr. Bernhard. „Nákladné motorové vozidlá sú na to predurčené: osobné motorové vozidlá najazdia v priemere takmer 12 000 kilometrov ročne – v prípade nákladných vozidiel v diaľkovej preprave je to 130 000 kilometrov, často na jednotvárnych trasách.“

Divízia Daimler Trucks už viac razy potvrdila svoju vedúcu rolu v autonómnom jazdení. V júli 2014 model Mercedes-Benz Future Truck 2025 vybavený inteligentným systémom Highway Pilot absolvoval na diaľničnom úseku pri Magdeburgu svoju úplne prvú autonómnu jazdu. V máji 2015 získala spoločnosť Daimler v americkom štáte Nevada ako prvá na svete schválenie na cestnú premávku pre svoj model Freightliner Inspiration Truck, taktiež vybavený systémom Highway Pilot.

Rýchle nasadenie Highway Pilota v oboch nákladných motorových vozidlách bolo možné vďaka úzkej, celosvetovej spolupráci v rámci vývoja Daimler Trucks. Divízia Daimler Trucks ako jediný výrobca nákladných motorových vozidiel na svete absolvovala už desaťtisíce skúšobných kilometrov s autonómne jazdiacimi nákladnými motorovými vozidlami svojich popredných značiek Freightliner a Mercedes-Benz – veľkú časť z toho vo vlastných skúšobných areáloch a na neverejných cestách.

Politici a výrobcovia musia vytvoriť vhodné rámcové podmienky

Nevyhnutnou súčasťou uvedenia tejto technológie na trh sú skúšky na verejných cestných komunikáciách. Daimler Trucks preto čoskoro začne skúšky na nemeckých cestách. Zodpovedajúce prípravy už prebiehajú.

Dr. Bernhard k tomu dopĺňa: „Aby sme na cesty mohli čoskoro priniesť autonómne jazdiace nákladné motorové vozidlá, sú potrebné politické rozhodnutia. Výhody v podobe vyššej bezpečnosti a efektívnosti nákladnej dopravy sú na dlani. V Nemecku, kde kedysi začali jazdiť osobné a nákladné motorové vozidlá, však najskôr musia jazdiť osobné a nákladné vozidlá ďalšej generácie.“

Norbert Barthle, parlamentný štátny tajomník Ministerstva pre dopravu a digitálnu infraštruktúru, vysvetlil: „Chceme vyčerpať potenciály automatizovaného jazdenia. Od tejto techniky si sľubujeme zlepšenie plynulosti premávky a zvýšenie efektívnosti dopravy – úžitok pre vodiča je ohromný. Minister Dobrindt preto uviedol do života okrúhly stôl s názvom Automatizovaná jazda. V ňom majú byť spoločne s vedcami a zástupcami priemyslu vyjasnené otvorené otázky a napríklad vyvinuté právne predpisy ohľadom ručenia. Prvé základné body v tejto súvislosti predstaví Ministerstvo dopravy do začatia IAA v septembri.“

Bezpečnosť v autobuse má najvyššiu prioritu

Bezpečnostné systémy hrajú významnú rolu aj v autobusoch z dielne Daimler. V autobusoch značiek Setra a Mercedes-Benz sa tak využívajú bezpečnostné systémy, ktoré sú používané v nákladných motorových vozidlách. Okrem toho sú tu bezpečnostné funkcie vyvinuté špeciálne pre autobusy. Napríklad pre mestský autobus Citaro bola vyvinutá ľahká a zároveň extrémne stabilná kostra. Jeho odolnosť v prípade prevrátenia zodpovedá už dnes novej norme EÚ, ktorá vstúpi do účinnosti až v roku 2017.

Ďalšia špičková funkcia: aby extra dlhé kĺbové autobusy ako Mercedes-Benz CapaCity L ostali ovládateľné aj v ťažkých situáciách, inžinieri spoločnosti Daimler vyvinuli systém riadenia uhla ohybu, ktorý pracuje podobne ako elektronický systém stabilizácie (ESP) a ktorý existuje iba v autobusoch značky Mercedes-Benz.

Jedinečný v odvetví transportérov: asistent jazdy pri bočnom vetre

Daimler je inovačnou špičkou bezpečnosti aj v prípade svojich transportérov značky Mercedes-Benz. Odkedy v roku 1995 zišiel z pásu prvý Sprinter, vlajková loď transportérov má sériovo na palube protiblokovací systém ABS. Mercedes-Benz od roku 2002 ako prvá značka sériovo vybavila svoje transportéry systémom ESP. Od roku 2006 je v nasadení ADAPTIVE ESP, v ktorom systém zohľadňuje užitočné zaťaženie a ťažisko vozidla.

 Shaping Future Transportation 2015 – Campus Safety – Trailer Stability Assist (stabilizačný asistent prívesu); Mercedes-Benz Sprinter Kombi


Shaping Future Transportation 2015 – Campus Safety – Trailer Stability Assist (stabilizačný asistent prívesu); Mercedes-Benz Sprinter Kombi

V odvetví transportérov je doteraz jedinečným asistent jazdy pri bočnom vetre, ktorý udržiava vozidlo v pruhu, ak je to nutné v dôsledku nárazového bočného vetra. To isté platí aj pre systém PRE-SAFE, ktorý sa aktivuje, ak hrozí nehoda. V takom prípade napne pásy, zatvorí okná a sedadlo spolujazdca posunie do polohy optimálnej vzhľadom na airbagy.

Klesajúce počty nehôd vďaka asistenčným systémom

Ako pozitívne sa bezpečnostné a asistenčné systémy premietajú na počty nehôd v nákladnej cestnej doprave, možno podložiť číslami: v Európskej únii (EÚ) vzrástol prepravný výkon od roku 2000 o 15 percent, počet nehôd nákladných motorových vozidiel s následkom smrti však za rovnaké obdobie klesol približne o 56 percent. Podobná situácia je v Nemecku: za 20 rokov vzrástol prepravný výkon o 80 percent, počet zranení s následkom smrti v súvislosti s nehodami nákladných motorových vozidiel však klesol   o 57 percent. Nápadný je výrazný ústup prípadov úmrtia približne od roku 2000. Tento pozitívny vývoj nastal súbežne so začínajúcim vybavovaním nákladných motorových vozidiel asistenčnými systémami, najmä vďaka značke Mercedes-Benz, ktorá k tomu prispela okrem iného zavedením elektronického systému stabilizácie ESP.

Bezpečnosť sa vyplatí – pre zákazníka aj spoločnosť

Zároveň sa bezpečnosť musí špeciálne v prípade úžitkových vozidiel aj vyplatiť, veď napokon zákazníci si vozidlom zarábajú na svoje živobytie. Nákladné motorové vozidlo, autobus alebo transportér, ktorý bez nehody príde do cieľa, nespôsobuje prestoje v dielni a šetrí náklady na opravy. A poisťovacie spoločnosti odmeňujú zabudovanie bezpečnostných systémov výhodnými poistnými sadzbami. Tým sa znižujú prevádzkové náklady komerčne využívaných vozidiel. Spoločenský úžitok nehôd, ku ktorým nikdy neprišlo, je nespochybniteľný. Pretože každý človek usmrtený  v doprave je zbytočne mŕtvy.

Shaping Future Transportation 2015 – Campus Safety – Mercedes-Benz Úžitkové vozidlá Safety Range; Sprinter, Travego, Actros, Future Truck 2025 (v.l.n.r.)

Shaping Future Transportation 2015 – Campus Safety – Mercedes-Benz Úžitkové vozidlá Safety Range; Sprinter, Travego, Actros, Future Truck 2025 (v.l.n.r.)

Daimler je priekopníkom bezpečnostných a asistenčných systémov – zosieťovaný výskum prináša ovocie všetkým druhom vozidiel

Bezpečnosť je jednou zo základných hodnôt značky Daimler. Už desaťročia je koncern priekopníkom bezpečnostných a asistenčných systémov. Mnohé bezpečnostné systémy zaviedla spoločnosť Daimler oveľa skôr, ako začali byť vyžadované zákonnými predpismi. Mnohé z týchto systémov vniesli revolúciu do bezpečnostnej techniky.

Daimler môže na širokú oblasť požiadaviek na aktívnu bezpečnosť svojich vozidiel využiť celú expertízu, ktorú má koncern k dispozícii. Veľkým prínos pre jednotlivé segmenty a obchodné oblasti: nákladné motorové vozidlá, transportéry, autobusy a aj osobné motorové vozidlá sú úzko prepojené medzi sebou, ako aj s centrálnym výskumom koncernu. Takto každá oblasť ťaží z vývoja a skúseností druhých.

Shaping Future Transportation 2015 – Campus Safety – Mercedes-Benz CapaCity L

Shaping Future Transportation 2015 – Campus Safety – Mercedes-Benz CapaCity L

Príklad: na jar v roku 1995 došlo k prvému sériovému nasadeniu elektronického systému stabilizácie ESP na svete vo vozidlách Triedy S značky Mercedes-Benz. Iba o niekoľko rokov neskôr nasledovali nákladné motorové vozidlá, transportéry a autobusy s podstatne komplexnejším vyhotovením, podmieneným rozmanitosťou ponuky variantov ako odlišné rázvory kolies, konfigurácie náprav, nadstavby a stavy naloženia. Medzičasom sa ESP úspešne používa už 20 rokov a je súčasťou štandardu. Ďalším príkladom je asistent núdzového brzdenia, ktorý vykonáva svoje služby tak v osobných motorových vozidlách, ako aj v transportéroch, nákladných motorových vozidlách a autobusoch.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.