Menšie sa stáva väčším menším. Silné sa stáva silnejším. Test MINI Cooper S

Je to malé, zlatučké a zúrivé, čo to je? MINI Cooper S.

Niekto by tomu neveril, keď by videl na ceste, alebo v predajni malé autíčko so smutnými svetlami, že to dokáže aj pneumatiky trhať. Je síce pravda, že v úplne základnej verzii tohto presláveného krpáňa z Anglicka máte iba 1,2l benzínový motor a troje dvere. Preto sa aj cena začína na 17.900€. Pre rok 2015 ale už MINI (značka patriaca BMW Group) pripravilo MINI Cooper s piatimi dverami a práve taký sme dostali do rúk.

3 vs 5

Porovnanie rozmerov trojdverovej a päťdverovej verzie tu nenájdete, to si každý naštuduje aj z papierov MINI-čka. Čo sa však nedozviete je, že za príplatok 900€ máte 2 dvere naviac a s nimi inú konštrukciu auta. Konštrukciu ktorú oceníte v meste – hneď sa dozviete prečo.
Trojdverové auto (každé) má vodičove a spolujazdcove dvere dlhšie, ako päťdverové auto. Cez tieto predĺžené dvere totižto musia nastupovať a vystupovať aj pasažieri zo zadných miest. Ak dlhé dvere neotvoríte aspoň do 3/4 uhla otvorenia, tak rozhodne nebudete vystupovať pohodlne. To sa vám ale nepodarí, pokiaľ vedľa Vás v meste zaparkuje iné auto. Ďalej musíte cez svoju, alebo cez spolujazdcovu sedačku púšťať zadných pasažierov, to znamená, že niekto z predných radov musí vystúpiť. Osobne mi stojí tých 9 stovák za ďalšie dvere a za ten komfort, ktorý tým získam.

Pokiaľ ste ale samostatne žijúca jednotka, poprípade ste iba dve spoločne žijúce jednotky a máte pocit, že vám stačia troje dvere, tak presviedčať Vás nebudem.

MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (2)MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport

Maxi vs MINI

Priestorovo na tom MINI nie je zrovna najlepšie, no ako kritiku to vôbec netreba brať, pretože je to MINI a tak je pochopiteľné, že kufor nie je hlboký, že do dverí nepichnete ani pollitrovú fľašku, že do lakťovej opierky vodiča dáte akurát iba mobil. No čo vadí sú tak malé dvere, že človek s trochu dlhšími hornými končatinami nedokáže pohodlne zatiahnuť za kľučku. Je to vždy o tom, že plece musí dvíhať do výšky, inak lakťom ostane zakliesnení o sedačku. Ľudia nižšieho vzrastu (pod 170cm) takýto problém ale nepociťujú.

MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (19)MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (18)

V predných sedačkách sa sedí pohodlne, no ak ste navyknutí na priestrannejšie autá, tak sa bude cítiť stiesnene. Všetko bude na Vás nalepené. V zadných sedačkách sme neočakávali pohodlie, napodiv sme to ale podcenili. Zadný pasažier dokáže nastúpiť bez krkolomných pozícií a usadí sa s dostatočným priestorom pred kolenami. Len ten uhol zadných sedačiek je veľmi blízko 90° a tak to začne na dlhšej trase prekážať. V meste je to ale v poriadku.

MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (7)MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (8)MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (12)MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (13)

Pred radiacou pákou je ale pripojenie na USB a JACK, čím umožníte autu prehrávať napríklad hudbu z mobilu. Dosiahnuť ale tieto porty je prakticky nemožné, pretože to robíte keď je auto v parkovacom móde, no zároveň je radiaca páka najbližšie týmto portom.

MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (2)

Extravagancia vs klasika

Kým badáme trend, že všetky automobilky akoby od seba kopírovali dizajn prístrojových dosiek a dverových panelov, MINI si šlo doslova vlastnou cestou. Vodičovi pripevnili pred volant otáčkomer spolu s rýchlomerom a základnými indikátormi a to celé v retro okrúhlom obale. Pred vodičom je za príplatok aj aj head-up displej, ktorý pozostáva ale z vysúvateľnej sklenenej platničky na ktorú sú premietané rýchlosť a mediálne informácie. V BMW X5 bol head-up displej premietaný na čelné sklo, v MINI je ich riešenie nepostačujúce a zrovna ho nebudeme odporúčať.

MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (17)MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat

Medzi vodičom a spolujazdcom je veľký okrúhli budík, ktorý je po obvode osvetlený LED pásom a vnútri sa nachádza displej ponúkajúci všemožné mediálne informácie. Mediálny systém je totožný s BMW systémom – to isté, len v zelenom. Obvodové osvetlenie budíka sa mení pri každej činnosti, napr. zmenou jazdného režimu od zelenej, až po červenú, ďalej zvyšovaním hlasitosti rádia, alebo prepnutím na navigáciu. Je to efektné, no v noci rušivé. Našťastie sa to dá ale vypnúť.
Dvere boli takisto vyzdobené LED osvetlením a celé toto osvetlenie si meníte lietadlovým prepínačom na streche.

MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (15)MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (11)

Lietadlové prepínače nájdete ale po celom aute, dokonca ich použili aj na kontrolu jazdných asistentov a samotného naštartovania/vypnutia chodu motora. Je to síce prkotinka, no potešila a za to dostáva MINI ďalšie plus.

MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (6)

EKO vs Trhač pneumatík

Tak ako každé auto dielne BMW, aj MINI disponuje prepínačom jazdných režimov od EKO, cez MID, až SPORT. Jazdné režimy ktoré upravujú reakcie motora, prevodovky a aj podvozku (za príplatok) si prepínate otočným kruhom pod radiacou pákou.

MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (4)

Režim EKO podriadi väčšinu funkcií v aute svojej nadvláde, dokonca obmedzí aj klimatizáciu, len aby mali šetrní ľudia pocit, že ušetrili na 100km na palive 2€. V podstate z celého auta trčí taký ekológ. Nezainteresovaný okoloidúci by na to auto nehodil oko, pretože autu dominujú akurát smutné predné svetlá. No ak nemáte zrovna základnú verziu “One” s trojvalcovým motorom 1,2l, alebo strednú verziu “Cooper” s rovnako trojvalcovým motorom o objeme 1,5l, tak máte na výber už iba auto s poriadnym (prepĺňaným) motorom o objeme 2l a to je “Cooper S”.

Cooper S spoznáte aj podľa prieduchov v prednej maske, ktoré vedú vzduch na brzdy, aby ich tak mohli chladiť. Práve Cooper S je hlavným hrdinom tohto testu a že slovo hrdina je oprávnené. Konečne disponuje objemnejším motorom, nie ako jeho predchodca. Je to práve motor z BMW, no tento je vyladený pre potreby MINI-čka. Výkon 192 koní treba rozhodne viac rešpektovať v benzíne, ako v nafťáku. Mnohí nafťáci v tomto momente začnú frflať, že autor nevie čo píše, ale verte, že benzín vám stále dokáže podať iný, lepší pôžitok z jazdy ako nafta. Konkrétne tento motor sa v režime MID a v režime SPORT hrabe do otáčok a keď mu dupnete na podlahu, tak predné kolesá začnú prehrabovať a zo stavu stojaceho ste na stovke za približne 7 sekúnd (plus mínus, záleží na podmienkach štartu). V režime SPORT dokonca auto strieľa do dvoch zadných koncoviek výfuku medzi 3- až 4-tisícmi otáčkami a na vodičovej tvári to vyčarí taký široký úsmev, že keby nemal uši, tak sa smeje dookola. Podvozok je tuhý, drží auto na ceste a nepustí ho mimo vašu zvolenú stopu. Napriek tomu, že sa jedná iba o predokoľku, tak auto nie je tak nedotáčavé, ako zadokoľka inej značky. Ku tomu prispieva hlavne EDLC, čo je elektronicky kontrolovaný zámok diferenciálu. Klasická ručná brzda do ruky (nie elektronický “gombík”) je vyvedená iba na zadnú nápravu a tak nemáte problém auto otočiť na mieste, keď za ňu zatiahnete.

MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (9)MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (3)

Reakcie automatickej prevodovky v režime SPORT sú dostatočne rýchle a vysoko vyvedená radiaca páka ktorá bola najprv na smiech je práve pri športovej jazde veľmi praktická. Okrem toho sú na športovo tvarovanom koženom volante osadené aj pádla, ale nie pádla pre imidž, ako napr. v BMW (pardon BMW, že rýpem práve do teba). Tu sú pádla poctivé – dlhé, až pod ramená volantu a tak máte možnosť radiť s nimi aj keď rýchlo točíte volantom z jednej strany na druhú a pri tom možno musíte “prerúčkovať”.

MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (3)MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (5)

Celá jazda v športovom režime je v ľahučkom 1295 kilogramovom MINI so skvelým podvozkom, ktorý reaguje exaktne na váš pohyb volantom nákazlivá. V spojení s tými efektami z výfuku je emotívna a verte, že si budete pripadať ako keď ste dostali vodičák a prvý krát ste mohli šoférovať auto.

Benzín vs Nafta

Dobre, dajme si na papier výhody (konkrétne tohto) benzínového motoru. Jazda s kľudnou nohou na plyne vám vynesie kombinovanú spotrebu (obec, mesto, mimo obce a diaľnica) 5,5l/100km. Bezhlavá jazda so stálym pridávaním a uberaním plynu iba kvôli tomu, aby ste počuli strieľanie do výfuku a pritiahli na seba všetky oči a aby ste trhli BMW radu 5 na križovatke Vás vyjde na maximálnych (podčiarkujem maximálnych) 9,8l/100km. V EKO režime cucká motor pri 1.800ot/min a pri rýchlosti auta 90km/h na šiestom rýchlostnom stupni iba 3,7l. Motor je pružný, pripravený kedykoľvek vyštartovať vpred. Motor dokáže ťahať plynule od spodných otáčok až po vysokééééééééééééééééééééééééééé. Zvuk benzínového motora je na nezaplatenie. Benzínový motor sa rýchlo zohreje pri studenom štarte. Servis benzínového motora pozostáva z výmeny sviečok (a nejaké zanedbateľné veci ako výmena oleja a rozvodového remeňa). No a benzín je drahší o niečo (ale keď si prepočítate koľko ročne najazdíte a že máte rovnakú spotrebu ako s nafťákom, tak to nie je zase také horibilný rozdiel).

MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (5)

Nafta: je lacnejšia a naftový motor má vyšší krútiaci moment, ktorý oceníte pri ťahaní nákladu za autom. Bodka, koniec, nič navyše ku smrdlavej a žltej takutine nazývanej nafta.

Pozitíva, Negatíva vs Cena. Záver

Motor je jedno obrovské plus a so svojou nízkou spotrebou tromfne bez problémov jeho nevlastného trojvalcového 1,2l brata (ktorému píšu kombinovanú spotrebu na 4,9l/100km). So svojou maximálnou spotrebou zase tromfne hocijaký veľkoobjemový tank, pretože kde sa MINI-čku spotreba končí, tam napríklad takej X5 M50d začína. Svojimi rozmermi je Cooper šikovný do mesta a napriek tomu schopný plnohodnotne poňať 4 osoby. Podvozok je ďalšie obrovské plus a aj automatická šesťstupňová prevodovka dostáva pochvalu, no 8 stupňová prevodovka BMW by bola ešte lepšia (ale zase ťažšia, takže konštruktéri vedia prečo ostali pri tejto).

MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (14)MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (4)

Odkladací priestor netreba brať ako negatívum, je to MINI. Stretávacie svetlá ale v tme vytvárajú vo svojom osvetlenom priestore v hornej časti fialový pás. Pýtali sme sa BMW experta, čím to je, povedal iba: “LED-ky.” Je to nepríjemné hlavne keď si potrebujete osvetliť modré dopravné značky. Vtedy nepomôže ani škúlenie vodiča, ani spolujazdca, ale iba diaľkové (biele) svetlomety. Brzdy boli vzhľadom na tak zbesilé auto slabé, ale v kľude ich mohli pri predchádzajúcich testoch zle zabehnúť. Ďalšie negatívum ktoré sme museli zobrať ako negatívum boli materiály prístrojovej dosky. Jednalo sa o gumu a plast vhodné tak do pracovného auta (s ohľadom na cenovku) – na druhej strane sa takéto materiály jednoducho udržujú. Podvozok je športovo tuhý, nie nechutne tvrdý, ale aj tak cítite každú nerovnosť a niekedy zvyknú pasažierom zhrkotať zuby.

MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (9)MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (14)

Pýtate sa na cenu zbesilého 5-dverového Coopra S? Je to 37.157€, čím sa stáva o trošku neprístupnejšie.

Naftové motory sú takisto k dispozícii aj v každom MINI, no po odskúšaní tohto benzínového motora nevidím zmysel zamýšľať sa nad naftovým agregátom. Jedine tak na dlhé trasy, ktoré budete chcieť jazdiť ale napríklad v Countryman-ovi a nie v Cooper-i.

Test vykonal odborný strojár Ing. Vladislav Baniari; Foto: Autor.

*Akékoľvek narážky na relevanciu testu a hanlivé slová v podobe komentárov sú právne napadnuteľné.

MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (6) MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (7) MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (8)  MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (10) MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (11) MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (12) MINI Cooper S exteriér exterior 5 door dverí dverové šport sport (13)           MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (10)      MINI Cooper S interiér interior gauges budíky prístrojovka volant radiaca páka shift stig sedačka seat (16)

About V

One thought on “Menšie sa stáva väčším menším. Silné sa stáva silnejším. Test MINI Cooper S

Leave a Reply

Your email address will not be published.