Subaru platforma prináša veľa záväzkov. Zvládnu to?

Subaru okrem nového konceptu XV predstavilo aj novú platformu, teda spodnú časť šasi, ktorá má mať veľa svetových vlastností.

Subaru plánuje ďaleko do budúcnosti čo sa týka ich platformy, až do roku 2025. Je to síce mierne pozadu voči ich konkurencií, napríklad Volvo používa rovnakú, alebo modulárnu časť šasi podvozka už od tohto roku a Mercedes-Benz už od minulého roka. Veď napríklad Mercedes-Benz A, GLA, CLA a B majú jeden a ten istý podvozok.

Subaru žiaľ nemá toľko modelov ako iné automobilky (čo je veľká škoda vzhľadom na ich prepracovanú techniku) a už vôbec nemá ani len geometricky podobné modely, okrem terajšieho XV a Forestera. Impreza, Levorg a Outback sú úplne iní hráči s extrémne rozdielnymi parametrami. Za prvé však nevidíme do roku 2025, to vidí iba automobilka a my nevieme aké modely budú o pár rokov vyrábať, za druhé platforma môže byť modulárna, to znamená že povedzme 90% prvkov na časti šasi bude rovnakých, no tých 10% bude napríklad vložená krátka stredová časť, ktorá celý podvozok natiahne do dĺžky a tak budú môcť vyrábať aj malé, aj veľké modely.

Subaru platform platforma chasis šasi 3

Japonci si ale zaumienili, že ich platforma má mať hlavne:

  1. Vynikajúci dynamický pocit, ktorý bude siahať až za hranice vysokovýkonných dielov.
  2. Svetovo najvyššiu bezpečnosť.

V to prvé treba veriť, predsa len Subaru má pod sebou STi a vo svetovej rally dokázali veľké veci vďaka tejto “firmičke”. V to druhé nevedno, ale je skvelé, keď si dá niekto takéto predsavzatie hlavne ak ide o bezpečnosť.

Platforma má byť pripravená aj na elektrifikáciu, teda na elektrický pohon, aj na hybridný pohon. Samozrejme, že Subaru pôjde takisto s dobou a trend vidí asi každý, aj nezainteresovaný, že postupne opäť prejdeme na elektrické pohony. (Všimnite si to “opäť”, pretože elektrický pohon bol vymyslený ešte pred Ottovim benzínovým motorom.)

Subaru platform platforma chasis šasi 4

Vráťme sa ale nohami na zem a obzrime plány Subaru. Prvý bod ktorý si stanovili v Subaru dodržať bude zložený z nasledovných čiastkových krokov:

  • Výrazné zvýšenie priečnej tuhosti, ideálne 70% až 100% voči terajšej tuhosti. Toto možné je, pretože stále sa vynachádzajú nové a nové materiály, poprípade sa vyvíjajú nové spojenia rôznych materiálov, napríklad uhlíkové kompozity spojené s magnéziovými odliatkami, poprípade uhlíkovo-titánové kompozity. A ako bolo už vyššie spomenuté, určite budú čerpať aj od svojej dcéry STi a verte, že ich materiály využívané v rally pred desiatimi rokmi budú úžasné a skvelé aj v roku 2020. Priečnou tuhosťou vyriešia hlavne krútenie rámu a tým dosiahnu stáli styk pneumatík s vozovkou.
  • Zníženie hluku a vibrácií. Keďže každý, kto sleduje MixMotor vie, že hluk a vibrácie vplývajú geometrickým rádom na únavu vodiča, je ich znižovanie na mieste. Subaru si napríklad zaumienilo zmeniť/odstrániť rezonanciu prechádzajúcu konštrukciou auta (a verte, že sa nejedná o nič jednoduché, pretože každý materiál kmitá a kmitá rozdielne vzhľadom na tvar, hrúbku a pevnosť a môže sa kmitaním až zdeformovať, nabrať tzv. vlastné tvary. Je za tým obrovská kopa výpočtov vôbec zistiť vlastné tvary materiálov a nie to ich ešte zladiť.). Dosiahnu to aj znížením vibrácii od riadenia, podlahy a sedačiek. Takisto zmena typov spojov jednotlivých častí platformy má zvýšiť výslednú pevnosť voči krúteniu šasi asi o 70% voči terajšej.
  • Nová platforma má zvýšiť pevnosť oblasti upevnenia tlmičov a zároveň má absorbovať rázy od práce tlmičov bez deformácie materiálu. Takýmto spôsobom má mať zvýšený komfort jazdy. Stabilizačnú tyč napríklad plánujú zapracovať priamo do platformy, získajú tým vyššiu odolnosť voči lokálnemu krúteniu o 50% v porovnaní s terajším stavom.

Subaru platform platforma chasis šasi

Druhý bod Subaru je v rozobratom stave nasledovný:

  • Má dôjsť ku zníženiu ťažiska auta voči terajšiemu stavu o 5 mm (niekomu sa to môže zdať málo, ale je to úžasne veľa). No a spolu s hore spomínanými zvýšeniami pevnosti a tuhosti to dokáže výrazne zvýšiť aktívnu bezpečnosť práve pre lepšie ovládanie. No a ak ste sledovali testy Subaru u nás, tak viete, že podvozky týchto japonských vynálezov sú už teraz veľmi dobré a porazia konkurenciu práve vďaka nízkemu ťažisku motora.
  • Čo sa týka pasívnej bezpečnosti, inžinieri chcú zvýšiť absorpčnú schopnosť deformačných zón a tak najväčšiu nárazovú energiu pohltí konštrukcia auta a pasažier ostane bez závažných zranení. Zvýšeným použitím vysokoťahovej ocele, konkrétne oceľových platní a vrátane materiálov spracovaných za horúca a pod tlakom dokážu túto deformačnú schopnosť zlepšiť až o 40% voči terajším výsledkom. Samozrejme budú zvýšené aj celkové hodnoty pevnosti jednotlivých použitých materiálov.

Na tejto platforme ale aktívne všetci v automobilke pracujú už od tohto momentu a postupne sa budú snažiť dosiahnuť svoje ciele. Ďalšia generácia Imprezy bude mať časť z týchto vylepšení už zabudovaných.

Autor: Ing. Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Subaru Global

Subaru platform platforma chasis šasi 2

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.