Rozumné senzory Scania pomáhajú vytvoriť autonómne vozidlo

Autonómne vozidlá musia zvládnuť a spracovať obrovské množstvo dát, aby boli schopné rýchlo vykonať rozhodnutie. Scania chce získať kontrolu nad celím technologickým reťazcom. Od senzorov, po náboje kolies a dátové systémy.

Tak isto ako pri viacerých činnostiach, ani pri šoférovaní si to neuvedomujeme, ale naše zmysly sú bombardované tisíckami podnetov každú sekundu. Náš mozog stále premýšľa, čo robiť, ako konať. Samostatne jazdiace vozidlá musia pracovať v podobnom zmysle, aby vykonali správnu činnosť.

Za túto časť je zodpovedný Marco Trincavelli, držiteľ PhD titulu v robotika, ktorého Scania zamestnáva ako vývojára. Jeho prácou je analyzovať a interpretovať dáta zachytené senzormi vozidla.

Umiestnenie v podzemných baniach

Scania už vyvinula funkčné prototypy, ktoré dokážu jazdiť po nevyznačených a neuzavretých cestách a zároveň dokážu interagovať s inými vozidlami, aby nedošlo k zrážke. Umiestňovanie je stále závislé na GPS, ktoré ale nepracuje na niektorých miestach, ako podzemné bane.

Vyvíjame špeciálne pozičné moduly, ktoré umožnia určiť a získať pozíciu aj v miestach ako sú bane bez GPS signálu.

povedal Trincavelli. GPS nemá pokrytie už 2-3cm nad zemským povrchom.

Niekoľko dostupných technológií je schopných preniesť do vozidla okolie. Scania sa rozhodla zamerať na radar a kamery, no pôjde inou cestou ako Google. Google sa zameriava napríklad na laserové senzory. Trincavelli hovorí: “nie je to tak, že by sme chceli robiť niečo protibežne, ale chceme najprv vyskúšať veci, ktoré už na našich autách fungujú a ak to bude potrebné, potom začneme vyvíjať laserovú techniku.”

Organizujúca integrácia

Ako aj hordwerové komponenty, aj celkový systém vyvíjala firma Saab Technologies. Je nesmierne dôležité, aby pri systéme autonómneho riadenia všetky časti do seba zapadali ako puzzle a boli zosúladené, ako orchester.

Autor: Ing. Baniari; Zdroj: Scania

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.