Subaru triumfovalo na 24-hodinovke na Nürburgringu

Posledný májový víkend na Nürburgringu počas 24 hodín súperilo viac ako 200 tímov, aby si vo vytrvalostných pretekoch zmeralo nielen schopnosti jazdcov, ale aj výdrž techniky. A Subaru opäť dominovalo: s autom WRX STI NBR Challenge 2016 vyhralo triedu SP3T, určenú pre autá s turbomotormi s objemom do dvoch litrov.

Subaru do pretekov štartovalo z druhej pozície, ktorú získalo v kvalifikácii. Vďaka skvelému výkonu celého tímu sa prepracovalo na prvú priečku, ktorú si udržalo až do cieľa. Za 24 hodín zvládlo WRX STI 121 kôl, čo predstavuje vzdialenosť 3070 kilometrov. Za volantom sa striedalo kvarteto pilotov. Medzinárodnú posádku tvorili Holanďan Carlo van Dam, Nemci Marcel Lasée a Tim Schrick a Japonec Hideki Yamauchi.

nbr16_059

Preteky však neboli ani zďaleka jednoduché. Hoci sa štartovalo za sucha, búrka s krúpami premenila už vo štvrtom kole trať na ľadový tobogan a autá z neho začali vyletovať jedno po druhom. Von z trate išlo aj Subaru, no Carlo van Dam ho geniálnym ťahom dostal späť na okruh, pričom sa mu zázračne podarilo vyhnúť hroziacej kolízii s havarovaným automobilom, ktorá by znamenala koniec. Prišla červená vlajka, preteky boli prerušené, niektoré autá vrátane WRX STI sa dostali do boxov po vlastnej osi, s inými mali plné ruky práce odťahovky.

nbr16_015

Víťazstvo po reštarte je o to cennejšie, že súťažné vozidlo bolo postavené na základoch bežného produkčného WRX STI, aké si môže kúpiť zákazník Subaru. Úpravy, zamerané na aerodynamiku, nastavenie podvozku a manažment motora, ho prispôsobili pre potreby špecifického nemeckého okruhu.

Súťažná 24-hodinovka sa jazdí na trati dlhej 25,378 km, zloženej z kombinácie Severnej slučky (celá má 20,832 km) a okruhu pre Veľké ceny (5,148 km). Severná slučka, známa aj pod prezývkou Zelené peklo, je so svojimi 170 zákrutami, množstvom úzkych sekcií, stúpaní i slepých horizontov považovaná za jednu z najťažších automobilových tratí.

Subaru sa na 24-hodinovke na Nürburgringu po prvý raz zúčastnilo v roku 2008. Odvtedy si pripísalo štyri víťazstvá.

nbr16_023

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.