Dlh Španielska ešte narástol. Momentálne dosiahol rekord

Dlh Španielska prekonal v mesiaci jún hranicu 1,1 bilióna EUR, čo je v porovnaní s predošlou ekonomickou situáciou tejto krajiny rekord. V porovnaní s mesiacom máj dlžná čiastka vzrástla o 18,5 miliardy EUR. S týmto nemilým oznamom prišla španielska centrálna banka. Ministerstvo hospodárstva Španielska dodalo, že táto suma predstavuje 100,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Výrazne to prekračuje hodnotu, akú chcela vláda Španielska splniť.

Pôvodne vláda Španielska odhadovala, že splní cieľ a dokonca poníži štátny dlh na 99,1 % HDP, pričom už v minulom roku (2015) bol dlh na úrovni 99 % HDP. Ministerstvo hospodárstva je ale presvedčené, že cieľ ktorý si stanovali sa im podarí dosiahnuť. Pritom nie je momentálna ekonomická situácia Španielska vôbec jednoduchá. Problémy vychádzajú aj z posunutého termínu EU na splnenie požiadavky Bruselu stlačenia rozpočtového deficitu pod 3 % HDP.

Hlavné mesto Španielska, Madrid,  by malo podmienku EU splniť už tento rok. Netreba byť ale veľký ekonóm a hneď je jasné že toto sa nepodarí. Európska únia súhlasila s odkladom stlačenie rozpočtového deficitu do konca roka 2018. Ministerstvo hospodárstva poukazuje na sezónne faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú nárast dlhu: “do úvahy musíme vziať veľké sezónne výkyvy. Ak ich zohľadníme, potom sa tempo rastu štátneho dlhu stále spomaľuje, a to už od roku 2013.”

Ekonomika Španielska napriek všetkému stále rastie a dokonca takmer najrýchlejšie v rámci krajín EU. Španielsko vedie dočasná vláda. Odhaduje ale, že hospodársky rast dosiahne tento rok úroveň 2,9 % z pôvodne odhadovaných 2,7 %.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.